Jump to content



custom case! help


pantelos

Recommended Posts

χαιρετω την ομαδα (των case modders και αυτων που "πιανουν" τα χερια τους κυριως ;ρ)

σκεφτομαι λοιπον να κανω ενα project και να φτιαξω ενα "κουτι" για το pc μου..

η γενικη ιδεα ειναι να ειναι open frame(σαν ραφακια). πανω κατω 3 πλακες απο σιδερο μονο..(δειτε τις φωτογραφειες για να καταλαβετε τι εννοω)

απλα εχω ορισμενες αποριες και θα ηθελα την βοηθεια σας ;ρ

αρχικα τι σιδερο θα ηταν καλυτερο να χρησιμοποιησω? (σιδερο αλουμινιο κατι αλλο?) επισης θελω να μπορει να επεξεργαστει ευκολα σχετικα..πχ βαψιμο κοψιματα τρυπες κτλ..το βαρος του δεν με ενδιαφερει και τοσο αρκει να ειναι στιβαρο!

ακομα πως θα καταφερω να κανω τις καταλληλες μονωσεις και γειωσεις?

στις φωτο που θα δειτε ειναι απλα μια ιδεα..πως περιπου θελω να βγει..το hdd cage και το cd drive θα μπουν διπλα στο τροφοδοτικο..και σκεφτομαι και να βαλω καποιες κολονες στο κατω ραφακι για καλυτερη στηριξη.

post-15326-1416078421,682_thumb.jpg

post-15326-1416078421,801_thumb.jpg

post-15326-1416078421,8805_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Απο υλικο στιβαρο και καλο θα πας σε γαλβανιζε λαμαρινα μονο μην υπερβεις απο τα 2mm και πανω γιατι θα γινει μετα παρα πολυ βαρυ.

οσο για τα αλλα δεν εχω χρονο να σου εξηγησω.

Link to comment
Share on other sites

Πήγαινε σε αλουμίνιο να ξεμπερδεύεις είναι η γνώμη μου. είναι εύκολο υλικό και στο τρύπημα και σε όλα. όχι σα το plexiglass αλλά είναι μαλακό μέταλλο.

επίσης γνώμη μου και πάλι, αμα είναι να ρίξεις δουλειά πήγαινε το για βάψιμο είτε ηλεκτροστατική, είτε ανοδίωση αν χρησιμοποιήσεις αλουμίνιο. Μη βάλεις σπρέι.

Για τις γειώσεις που είπες. Αν χρησιμοποιήσεις μέταλλο/αγωγό δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Η μητρική σου μέσω των αποστατών θα είναι πάνω στη πλάκα του αλουμινίου και το τροφοδοτικό σου βιδωμένο πάνω στο αλουμίνιο. Ολο το σύστημα θα γειωθεί μία χαρά μέσω του τροφοδοτικού και της πρίζας σου εφόσον έχεις γείωση εκεί. Γειώσεις θα τραβούσες στη περίπτωση που χρησιμοποιούσες υλικά όπως ξύλο και plexiglass τα οποία είναι μονωτές.

Link to comment
Share on other sites

Αφού μπήκες σε αυτή την διαδικασία να κάνεις εξ ολοκλήρου δικό σου case καλό είναι να γίνει μία και καλή με σωστά υλικά. Συμφωνώ με την karmen1983 ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αλουμίνιο. Θα πρέπει να κινηθείς σε πάχος από 3-5mm για τους παρακάτω λόγους :

1ος Τα 3mm θα σε καλύψουν με το παραπάνω για όλη την κατασκευή,τα 5 είναι ηδανικά,αλλά υπάρχει θέμα, θα αναφερθώ στο τέλος...

2ος Το υλικό είναι τέτοιο που θα αντέξει το βάρος όλου του συστήματος, μην σ' ανησυχεί. 3ος Από εμφάνιση (αν σε ενδιαφέρει βέβαια) θα είναι πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα είτε με ηλεκτροστατική βαφή είτε με ανοδίωση απ' ότι αν γινάταν με κάποιο άλλο υλικό (σιδερένια κατασκευή όπως λες).

4ος Όπως γνωρίζουμε όλοι το αλουμίνιο έχει πολύ καλή θερμική αγωγιμότητα, αν και στην δική σου περίπτωση δεν παίζει τόσο ρόλο καθότι λόγω σχεδιασμού "μπάζει από παντού" αέρας.

5ος Είναι εύκολο υλικό και δουλεύετε με σχετική ευκολία, ανάλογα με τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας πχ για κουρπάρισμα ή κάποιο κόψιμο θα χρειαστεί στράτζα/ψαλίδι (για άνω των 3mm).

Τώρα όσο αφορά την γείωση μην σε απασχολεί πολύ, ισχύουν αυτά που σου είπε η karmen1983,καθώς και για τους

αποστάτες της μητρικής δεν θα χρειαστείς 5mm γίνεται και με 3mm.

Τελευταίο και πιο σημαντικό στις μέρες μας, άφησα το ΚΟΣΤΟΣ. Αυτό ήταν το "θέμα" που έλεγα ότι υπάρχει στον 1ο λόγο. Αν δεν έχεις πρόβλημα κόστους προχώρα σε 5mm, προς θεού... σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να σε απογοητεύσω γιατί το έχω πάθει κι εγώ αυτό, άσχετα που τα έχω στάξει αδρά για δική μου κατασκευή case απλά κοστίζει ακριβά το αλουμίνιο. Αν θα πρέπει να πάρεις ολόκληρο φύλλο 3mm υπολόγισε γύρω στα 80-85 ευρώ και 5mm γύρω στα 110-120 ευρώ. Ίσως βρεις και κομμάτια που εκεί θα πέσει αισθητά το κόστος.Υπολόγισε αν χρειαστείς όπως σου είπα κοψίματα ή κουρμπαρίσματα κανενα 20ρι στο νερό...

Ελπίζω να βοήθησα κάπως,ότι αλλο χειαστείς εδώ ειμαστε.:nerd:

Link to comment
Share on other sites

wow...πανε τοσα πολλα για τις πλακες; υπολογιζα πολυ λιγοτερα μιας και θελω χαμηλο αρκετα μπατζετ..τωρα για το θεμα της βαφης αν παω σε αλουμινιο για μην τρεχω με ηλεκτροστατικες κτλ λεω για ντυσιμο με wanna be carbon αυτοκολλητο η κατι ομοιο ;ρ

το σιδερο γνωριζετε ποσο κοστιζει περιπου;

ευχαριστω για την βοηθεια!

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=15326]pantelos[/MENTION] τα 3mm αλουμινίου είναι υπεραρκετά για τη δουλειά που θες.

δεν έχεις μεγάλες αποστάσεις στο project σου για να ανησυχείς μη λυγίζει κλπ. Και το 3άρι δε θα πάει πουθενά, θα κάνει άνετα ΄τα πάσα για m3 ή m4 βίδες.

Αν είσαι από Αθήνα κατέβα Σπύρου Πάτση να πάρεις φύλλα αλουμινίου στις διαστάσεις που θες κομμένα έτοιμα και δε θα σου πάει ο κουκος αηδόνι.

3 φύλλα θες που όπως τα υπολογίζω δε θα σου πάνε πάνω από 20ευρώ.

Το πόσο θα ανέβει το κόστος από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πως θες να ενώσεις τα κομμάτια μεταξύ τους, τις στηρίξεις σου, αν έχεις ή όχι τα εργαλεία για να το αρχίσεις και πάνω από όλα αν δε σου τύχει καμιά στραβή και χαλάσεις κανένα κομμάτι και πρέπει να ξαναγοράσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν γνωρίσω πόσο πάει το σίδηρο αλλά να ξέρεις θα είναι αρκετα βαρύ άσε που δεν ξερω αν θα βρεις πουθενά σε τετοιο πάχος. Να ξέρεις βέβαια πως με τον καιρό θα αρχίσει να σκουριάζει αν δεν βαφτεί σωστά πρώτα και στην συνέχεια με το αυτοκόλλητο που λές, δεν ξέρω κατα πόσο θα γίνει καλό αν και έχουν γινει αρκετές υλοποιήσεις, μπορεις να δεις κάποια στο ίντερνετ. Οι τιμές που σου ανέφερα παραπάνω είναι για διαστάσεις 3mm 1.000 x3.000mm και 5mm 1.000 x 3.000mm αντίστοιχα. Αν κάποιος χρειάζεται πχ μόνο 1 μέτρο δυστυχώς θα πρέπει να πληρώσει όλο το φύλλο, δεν πουλάνε κομμάτια μόνο αν θα βρεις σε μικρά μαγαζια και σιδηρουργεία για να το πάρεις φθηνά αλλά και πάλι θα είσαι χαμένος γιατί θα πρέπει να βγάλουν και αυτοί ενα 100%!!! κέρδος απ' το κομματάκι που θα σου δώσουν , έτσι πάνε τα πράγματα!. Μετά πάλι για ηλεκτροστατική βαφή ή ανοδίωση υπολόγησε για την δική σου κατασκευή από 25 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση μέχρι 45 ευρώ ανάλογα και σε ποιόν θα πέσεις και κατα πόσο θα θέλει να στο κάνει λόγω μικρού όγκου κατασκευής.

Είναι πολύ ωραία αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε αλλά στοιχίζουν ακριβά. Χωρίς να θέλω να φανώ και καλά.... ίσα ίσα ακριβώς το αντίθετο, θα σου πώ πως έχω δώσει πολλά χρήματα για να κάνω κάποιο project που είχα στο μυαλό, τόσα που θα μπορούσε κάποιος να έχει πληρώσει το ενοίκιό του για τρεις ή τέσσερις μήνες :wall: και άλλα τόσα σε εξαρτήματα για το pc (ψυγεία,αντλίες,σωλήνες,waterblock) τα οποία αναμένουν την δημιουργία του project για να τοποθετηθούν πάνω. Σόρρυ αν σου κοψα τα πόδια αλλά για να μην σου φυγουν πολλά και στο τελος δεν γίνει τίποτα για αυτό στα λέω.

Αν και δεν είναι πυρινή φυσική η κατασκευή σου , θα πρέπει να τα υπολογίσεις όλα όσο το δυνατόν για να γλιτώσεις περιττά κόστη.

:jump1:Υπάρχει βέβαια και μία ακόμη λύση για την δημιουργία που θέλεις να κάνεις την οποία την έχουμε απορρίψει απ' την αρχή και δεν την αναφέραμε.

Η λύση είναι η ΓΑΛΒΑΝΙΖΕ λαμαρίνα όπως είπε και ο Iraklis.

Κόστος στα 20-25 το πολύ 30 ευρώ με τα κοψίματα.Βέβαια μιλάμε για πάχος μόλις 0.8 - 1.5mm και 1.000m x2.000m ή 2.500 αν θυμάμαι καλά.Οι τιμές που σου έχω πεί μέχρι τώρα είναι του 2013 άρα πρόσφατες. Ο μόνος κίνδυνος που ενδεχομένως υπάρχει είναι η μη στιβαρότητα της κατασκευής. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι η δημιουργία κάποιου σκελετούς και εκεί πάνω να μπεί η γαλβανιζέ λαμαρίνα.

Αυτά εν ολίγοις.. :slap:

Link to comment
Share on other sites

η γαλβανιζε λαμαρινα θελει και αυτη καλη περιποιηση ωστε να μην σκουριασει?(βλεπετε ειμαι αρκετα σχετικος με τα μεταλλα ;ρ)

οσον για το θεμα της στηριξης νταξει δεν θα παει τρελο βαρος πανω οποτε κατι σε στυλ κολονας η "τοιχου" στο κατω ραφι θα ειναι μια χαρα φανταζομαι

Link to comment
Share on other sites

η λαμαρίνα δεν έχει λόγο να σκουριάσει αν δε την έχεις σε άσχημες συνθήκες (υγρασία κλπ) και αν τη βάψεις και είναι σε εσωτερικό χώρο θα είναι μια χαρά.

ΟΜΩΣ το αλουμίνιο θα το δουλέψεις πολύ πιο εύκολα. Είναι ένα μέταλλο μαλακό και "συνεργάσιμο" και αν το προσέξεις το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Επίσης μην ξεχνάς και τη δουλεια που θα ρήξεις πάνω του. Εχω βάψει με spray κουτί ή μέταλλο που έχω φάει μαζί του ώρες και το έχω μετανιώσει 1000 φορές. Ο χρόνος που δίνεις πάνω σε ένα project είναι ανεκτίμητος. Οπότε σεβάσου το για να έχεις να το καμαρώνεις αργότερα.

Για το θέμα στήριξης δεν εννοούσα να βάλεις κανένα γρύλο από κάτω :hehe:

H στήριξη μπορεί να γίνει είτε με κολλήσεις (Argon mig και tig αν δε κάνω λάθος) είτε με κάποια προφιλ αλουμινίου διατομής Γ και Π για παράδειγμα και τα ανάλογα σπειρώματα/πριτσίνια.

Αλλά εσύ αποφασίζεις και εσύ ξέρεις τι έχεις στο μυαλό σου :)

Link to comment
Share on other sites

Τρία χιλιοστά αλουμίνιο είναι αρκετά, θα πρέπει να βάλεις δύο κολώνες στήριξης στα 1,2 ώστε να μη κρεμάσει απ' το βάρος η κατασκευή. Τέλος σκέψου το ενδεχόμενο μελλοντικής τοποθέτησης ψυγείου στο 3.

Qau62lZ.jpg

Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω για κολλησεις..προτιμω γωνιες και βιδες με παξιμαδακια μιας και το θεωρω πιο ευελικτο σε αλλαγες μετα ;ρ

για νερακι δεν νομιζω να μπει ουτε στο μελλον..ειμαι αρκετα ευχαριστημενος απο τα γομαρια τις αεροψυκτρες και επισης νομιζω οτι το νερο ειναι αρκετη ταλαιπωρια αν και δειχνει πιο ωραιο ;ρ

οποτε πανω κατω εχουμε οτι καλυτερα σε αλουμινιο η λαμαρινα (καπου στα 3 mm) και ντυσιμο με καγκουρο-carbon αυτοκολλητα :fist:

[MENTION=20975]karmen1983[/MENTION] νταξει ειπαμε ;ρ λογικα σε κατι που δειχνει και ο λακης θα παω οσον αφορα τα κολονακια και σκεφτομουν και για κανενα ακομα στην μεση περιπου

Link to comment
Share on other sites

Δε θα χρειαστεί στη μέση να βάλεις κάτι. Εκεί που δείχνει ο Νίκος θες 2 στηρίγματα και άλλο δύο προφίλ Γ να ενώσεις τα οριζόντια κομμάτια που κάθεται η μητρική και το psu με το πίσω.

Για τη θέση Ι/Ο πίσω πάρε ένα φθηνό κουτί και πάρε του το πίσω μέρος. Μπορείς να πάρεις και το motherboard tray βέβαια. Γενικά ιδέες υπάρχουν πολλές.

Κάνε τα σχέδιά σου και αν έχεις απορίες εδώ είμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Για τη θέση Ι/Ο πίσω πάρε ένα φθηνό κουτί και πάρε του το πίσω μέρος. Μπορείς να πάρεις και το motherboard tray βέβαια.

Επίσης μπορείς με λίγο ψάξιμο να βρεις και παλιά κουτιά που τα έχουν πρακτικά για πέταμα. Το βασικό πρόβλημα είναι οτι θα σε παιδεψει αρκετά να πάρεις το κομμάτι που χρειάζεσαι, καθώς ελάχιστα από τα παλιά κουτιά έχουν αποσπόμενο tray. Θα πρέπει να βγάλεις μπόλικα πριτσίνια και μετά να κόψεις το μέταλο που σου περισέυει, αλλά είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος να έχεις σωστή βάση για την μητρική. Αν το κόψεις στις διαστάσεις που θέλεις θα έχεις έτοιμο όλο το πάνω μέρος της κατασκευής σου, χωρίς να απαιτούνται άλλες αλλαγές. Και λογικά θα έχεις έτοιμη θέση για fan (πισω από cpu) το οποιο φαντάζομαι οτι απλά δεν το έβαλες στο σχέδιο.

Link to comment
Share on other sites

για την πλατη εχω κανα δυο παλια κουτια που λογικα θα κανουν..αλλα μπορει να κατσω να κανω τις τρυπες μονος μου(για το i/oκαι την vga) τωρα για το φαν λογικα ναι θα μπει και ελεγα να βαλω και στο κατω μερος εναν 120αρι η μικροτερο για τους σκληρους;ρ

το προτζεκτ θα γινει σε κανα μηνα λογικα οποτε μεχρι τοτε μαζευω ιδεες και πληροφοριες για να δω τι θα χρειαστει!

ευχαριστω ξανα για την βοηθεια :D

Link to comment
Share on other sites

για την πλατη εχω κανα δυο παλια κουτια που λογικα θα κανουν..αλλα μπορει να κατσω να κανω τις τρυπες μονος μου(για το i/oκαι την vga)

Αν έχεις το backplate της μητρικής σου δεν θα χρειαστεί να κάνεις καμία τρύπα. Είναι στάνταρ το "κούμπωμα" και επίσης εγώ θα έλεγα να κρατήσεις και το κομμάτι που βιδώνουν οι κάρτες επέκτασης (δεν βρισκω λόγο να το φτιάξεις από την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα που θα έχεις και μάλιστα ανεξάρτητα από το υλικό και τα πάχη του (παραμένοντας πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια) είναι η ελαστικότητα των ραφιών.

Σίγουρα η πρόταση του Νίκου είναι στην κατεύθυνση της αναίρεσης του προβλήματος, αλλά -προφανώς μη θέλοντας να περιπλέξει τα πράγματα- δεν αρκεί για να το εξαλείψει.

Όμως αν θέλουμε να έχουμε μια κατασκευή άκαμπτη αλλά παράλληλα "ελαφριά", υπάρχει η λύση του να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο το λεπτό υλικό των ραφιών και να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να μπορεί να παραλάβει το ίδιο τις δυνάμεις παραμόρφωσής του.

Δες στην εικόνα που ακολουθεί:

ashampoo-snap-2014-05-16-11h54m59s-001-11783.png

1. Το έλασμα των ραφιών θα είναι στρατζαρισμένο 'όπως φαίνεται με τις μπλε γραμμές.

Έτσι τα χείλη των ραφιών περιμετρικά θα είναι άκαμπτα και δεν θα τείνουν να κάνουν κοιλιά.

Το στρατζάρισμα δεν θα πηγαίνει μέχρι τις γωνίες, αλλά θα σταματά λίγο πρίν, έτσι ώστε να δώσει αφενός χώρο για να μπουν τα κόκκινα μασίφ κολονάκια, και αφετέρου για να είναι εύκολο το στρατζάρισμά του.

2. Μπαίνουν τα μασίφ κολονάκια τα οποία βιδώνονται πάνω κάτω και έτσι το ένα ράφι συνεργάζεται με το άλλο στην παραλαβή των φορτίων. (αυτό που πρότεινε ο Νίκος :T: )

3. Μπαίνουν διαγώνια δύο ελάσματα λοξά (πράσινα), τα οποία κάνουν αδύνατη την παραμόρφωση του πλαισίου που ορίζουν πλευρικά τα δύο ράφια με τα κολονάκια τους.

Έτσι το βάρος της κατασκευής (καφέ βέλος) , θα αντισταθμίζεται πλήρως από την ύπαρξη της διαγώνιας λάμας (πράσινο βέλος) .

Βέβαια το σύστημα θα είναι άκαμπτο μόνο σε δυνάμεις από πάνω προς τα κάτω (π.χ. το βάρος), αν θέλουμε ακαμψία και σε δυνάμεις από κάτω προς τα πάνω (που δεν είναι η περίπτωσή μας) θα χρειαστεί ένα ακόμα λαμάκι στην άλλη διαγώνιο του πλευρικού πλαισίου.

4. Για την πλάτη της κατασκευής

Αυτή θα μπορούσε να είναι πλευρικά στρατζαρισμένη για να έχει μεγάλη ακαμψία και έτσι να μπορούν να καταργηθούν τα πίσω κολονάκια, είτε στρατζαρισμένη προς το εμπρός (σχέδιο Α), είτε -και καλύτερα προς τα πίσω (λύση Β).

Αν ακολουθηθεί η λύση με το στρατζάρισμα προς τα πίσω , θα υπάρχει και ένα "δωράκι" στην κατασκευή, στο κενό που θα υπάρχει μεταξύ πλάτης και τοίχου* θα μπορούν να τρέξουν τα καλώδια του PC ! :)

Οπότε το πόσο θα στρατζαριστεί θα πρέπει να συνυπολογίσει και τα μήκη των βυσμάτων.

Τώρα για το υλικό, όπως ίσως κατάλαβες συμφωνώ με τους προλαλήσαντες... Αλουμίνιο, βολικό , ευκατέργαστο -ακόμα και χωρίς επαγγελματικά μέσα-, και μπορεί να αποδώσει πολύ καλές επιφάνειες, και λόγω της διάδοσής του, όχι πολύ ακριβό ιδιαίτερα αν γίνει στρατζαριστό όπως σου είπα θα είναι εφικτό να αποφύγεις τα μεγάλα πάχη , χωρίς να χάσεις σε ακαμψία και στιβαρότητα.

Γενικά οι ιδέες για την κατασκευή είναι πολλές και εδώ που είμαστε ακόμα περισσότερες (:) ) αυτό που θα σου έλεγα είναι να την σχεδιάσεις όσο μπορείς πιο προσεκτικά (πράγμα που φαίνεται ότι ήδη κάνεις :T: ) και να δεις τις διάφορες εναλλακτικές !

Και εδώ είμαστε και εμείς !

"Δέκα μέτρα και μια κόβε! " που λένε! :D

Καλή συνέχεια! :T:

*Για κάποιο περίεργο λόγο (ίσως η λέξη ραφάκια :) ) μου κόλλησε το μυαλό ότι η κατασκευή σου θα πάει σε κάποιο τοίχο, κρεμαστή!

Το σχόλιο σχετικά με το λοξό λαμάκι (σημείο 3) φυσικά αναφέρεται σε αυτήν την περίπτωση!

Τώρα αν δεν σκόπευες να το κάνεις έτσι.....δεν είναι αργά να το σκεφτείς! :)

Έχω :rubik: μερικές καλές ιδέες ! :slap:

Link to comment
Share on other sites

νταξει μπορω να πω οτι επιστρατευτικαν τα μεγαλα κεφαλια των modders και ολες οι απαντησεις με εχουν καλυψει πληρως!

οποτε καθομαι ολοκληρωνω στο 3d σχεδιο με τις λεπτομερειες κτλ και επανερχομαι!

edit : [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] δεν θα παει κρεμαστη..πανω σε επιπλο θα ειναι ;ρ

post-15326-1416078422,6888_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.