Jump to content

Αναβάθμιση υπολογιστή

phm

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σκέφτομαι να κάνω αναβάθμιση το μηχάνημα μου γιατί τελευταία νιώθω ότι κολλάει αρκετά συχνά.

Το σύστημα μου τώρα είναι: Intel Core Duo E8500 στα 3.6, 8GB ram ddr2, κάρτα γραφικών MSI GTX 650 Ti Boost OC.

Το PC είναι πολλαπλών χρήσεων, παιχνίδια, δουλειά και ότι άλλο χρειαστεί. Δεν έχω τόσες απαιτήσεις στα παιχνίδια, αλλά γενικά θέλω να μην έχω πρόβλημα για την χρήση που κάνω για αρκετό καιρό. Στο pc τρέχουν διάφορα προγραμματάκια από πίσω (γενικά θέλω να τα αφήνω να τρέχουν όλα στο background και να μην ασχολούμενε με το να ανοιγοκλείνω εφαρμογές) όπως skype,steam, torrents, appache, sql server και διάφορα άλλα. Επίσης καθημερινά έχω firefox ανοιχτό με ~40-50 tabs συν ότι άλλο χρειαστεί. Μερικές φορές χρησιμοποιώ VMs.

Τώρα τα κύρια ερωτήματα που τίθενται είναι 2 σε πρώτη φάση και αφορούν τον επεξεργαστή:

- i5 ή i7: Από ότι έχω καταλάβει για τους περισσότερους χρήστες οι i5 είναι υπεραρκετοί και μάλλον αυτό ισχύει και για εμένα. Αναρωτιέμαι όμως αν θα είχα κάποιο ουσιαστικό όφελος αν επένδυα σε i7.

- ivy bridge ή haswell: Έχω ακούσει ότι οι haswell είναι αρκετά ζεστοί/δημιουργούν προβλήματα. Είναι αλήθεια αυτό; Αρχικά δεν θα κάνω OC, αλλά αργότερα μάλλον θα κάνω ένα σχετικά ήπιο OC ώστε να έχω καλύτερη ταχύτητα αλλά χωρίς να θυσιάσω της σταθερότητα (και χωρίς να χρειάζονται ακραίες λύσεις για την ψύξη).

Πέραν αυτού το άλλο που θα αλλαχτεί φυσικά και η μητρική και η μνήμη. Για την μητρική, από μια σύντομη έρευνα είδα ότι δεδομένου ότι θέλω να έχει 8 sata και θύρα pci, οι επιλογές που έχω δεν είναι και πάρα πολλές οπότε σε αυτό δεν υπάρχει νομίζω κάτι να ψάξω.

Για την μνήμα σκέφτομαι να πάω σε 16GB. Με την χρήση που κάνω 8GB πολλές φορές δεν μου φτάνουν (μου έχει τύχει σενάριο πχ να ήθελε 2+GB ο firefox, 2+GB sql server και μετά να πήγα να ανοίξω το VirtualBox και να μου βγάζει ότι δεν φτάνει η μνήμη). Φυσικά η δουλειά μου γίνεται κλείνοντας κάποια πράγματα, αλλά προφανώς εφόσον κάνω αναβάθμιση δεν θέλω να νιώθω περιορισμένος.

Το θέμα είναι ότι από ότι βλέπω υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά από μάρκες και ταχύτητες. Τι προτείνετε για κάτι όπου είναι μεν γρήγορο αλλά όχι υπερβολικό (έχω ακούσει ότι αυτά με τις ταχύτητες είναι και λιγάκι μούφα αλλά δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει) και φυσικά αξιόπιστο;

Σε σχέση με τον 8500 ένας i5 θα σου φαινόταν πύραυλος. Τον i7 και μάλιστα ξεκλείδωτο, θα στον πρότεινα αν έκανες βαριά χρήση με προγράμματα επεξεργασίας κ.λπ. Εφόσον θέλεις ξεκλείδωτο επεξεργαστή μάλλον πρέπει να κοιτάξεις τον i5 4670k με μια μητρική σαν αυτήν ή αυτήν.

Ivy bridge δεν θα σου συνιστούσα γιατί για μένα πλέον δεν αξίζει, από την στιγμή που η διαφορά με τους haswell στην τιμή είναι πολύ μικρή. Από πλευράς θερμοκρασιών δεν διαφέρουν πολύ οι μεν από τους δε, αλλά αν κάνεις ήπιο overclocking στον 4670κ, δηλαδή μέχρι 4.2-4.3GHz δεν θα έχεις πρόβλημα ακόμα και με ψύκτρα σχετικά φθηνή.

8 thread AMD αν θέλεις κάτι ποιο οικονομικό. 8 threads Intel αν θέλεις κάτι ποιο γρήγορο.

16GB ή ακόμα και 24 GB RAM.

σε σχεση με το υπαρχον συστημα ακομα και i3 να παρεις θα δεις καθετα αποτελεσματα, ποσο μαλλον i5.

Αν τρεχεις εικονικες μηχανες η προγραμματα επεξεργασιας ο i7 ειναι αρκετα καλη περιπτωση αλλα οχι και απαραιτητος (εξαρταται το τι ποσο θες να διαθεσεις)

Οσον αφορα τη ραμ τωρα... απλα ποτε δεν ειναι αρκετη... οσο μεγαλυτερη τοσο το καλυτερο

Eπομενο μηνα βγαινουν οι haswell refresh και ιουνιο οι ξεκλείδωτοι oποτε επιλεγεις καποιον απο εκει με Ζ97 chipset. Περιμενε 2 μηνες πριν κανεις αγορα δεν εχεις να χασεις τιποτα. Στην ιδια φαση ειμαι και εγω με τον καταπληκτικο intel e8400.

haswell_refresh.png

Μάλλον δεν θα το καθυστερήσω τόσο, οπότε και από αυτά που μου λέτε, μάλλον πάω για εδώ και εδώ GIGABYTE GA-Z87X-UD3H RETAIL -

Για μνήμα από συχνότητες τι προτείνετε; Πχ 1600Mhz είναι καλά ή αξίζει να πάω για κάτι παραπάνω; Έχετε κάποια πρόταση;

Να με διορθώσουν παρακαλώ οι Ιντελάδες εδώ αν είναι λάθος η πρότασή μου, αλλά προσωπικά θα κοίταγα για 4770 με όλα τα virtualization καλούδια enabled και 8 threads με 50€ μεγαλύτερο κόστος.

Έχοντας παίξει με VMWare τόσο με quad core Phenom II όσο και με six core Thuban, οι επιπλέον δύο πυρήνες φαίνονται και φαίνονται πολύ. Επίσης ένας καλός SSD για τα virtual machines αλλάζει πλήρως την αίσθηση.

Είμαι από αυτούς που βγάζουν από την μύγα ξύγκι, αλλά στην περίπτωσή σου, the more the better.

Για μητρική δες και ASROCK Z87 EXTREME4 με 8 sata και το pci που θέλεις.

ASROCK Z87 EXTREME6 με 10 sata και το pci που θέλεις.

Αν πας στην extreme4 ta λεφτά που περισσεύουν (και ανάλογα από που θα την πάρεις) τα

βάζεις στον επεξεργαστή ή όπου αλλού νομίζεις

Asrock Z87 Extreme4 | Skroutz.gr

ASROCK Z87 EXTREME4 RETAIL -

Να με διορθώσουν παρακαλώ οι Ιντελάδες εδώ αν είναι λάθος η πρότασή μου, αλλά προσωπικά θα κοίταγα για 4770 με όλα τα virtualization καλούδια enabled και 8 threads με 50€ μεγαλύτερο κόστος.

Έχοντας παίξει με VMWare τόσο με quad core Phenom II όσο και με six core Thuban, οι επιπλέον δύο πυρήνες φαίνονται και φαίνονται πολύ. Επίσης ένας καλός SSD για τα virtual machines αλλάζει πλήρως την αίσθηση.

Είμαι από αυτούς που βγάζουν από την μύγα ξύγκι, αλλά στην περίπτωσή σου, the more the better.

Κι εγώ το σκέφτηκα αυτό με το virtualization αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζει. Η κύρια χρήση του VM είναι για να ελέγχω ιστοσελίδες σε διάφορους browsers (IE) και αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται συνέχεια. Οπότε δεν κάνω τόσο βαριά χρήση αν και ναι αναρωτιέμαι αν θα υπήρχε ένα ουσιαστικό όφελος να έχω όλες τις δυνατότητες visualization με την χρήση που κάνω.

SSD χρησιμοποιώ ήδη!

Για μητρική δες και ASROCK Z87 EXTREME4 με 8 sata και το pci που θέλεις.

ASROCK Z87 EXTREME6 με 10 sata και το pci που θέλεις.

Αν πας στην extreme4 ta λεφτά που περισσεύουν (και ανάλογα από που θα την πάρεις) τα

βάζεις στον επεξεργαστή ή όπου αλλού νομίζεις

Asrock Z87 Extreme4 | Skroutz.gr

ASROCK Z87 EXTREME4 RETAIL -

Ενδιαφέρον αλλά δεν ξέρω δεν με εμπνέουν τόσο οι ASRock. Έχω διαβάσει βέβαια ότι πλέον είναι μια χαρά, αλλά από την άλλη η ASRock από ότι βλέπω έχουν 2 χρόνια εγγύησης και οι Gigabyte 3. Θα το σκεφτώ όμως.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.