Jump to content

Πληροφορίες για τιμές SMART και βοήθεια σχετικά με την υγεία των σκληρών μου

freedev

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με την υγεία των σκληρών μου. Ανά μερικούς μήνες τρέχω τα tests που παρέχονται από τους κατασκευαστές για να δω αν πάει κάτι στραβά, και ρίχνω και μια ματιά στα δεδομένα του SMART τους, αλλά δεν έχω πολλές γνώσεις κι έτσι δε μπορώ να αναγνωρίσω αν έρχεται το τέλος κάποιου σκληρού κλπ.

Κατ' αρχήν, έχω διαβάσει πως οι πιο σημαντικές τιμές στο SMART test είναι οι Reallocated Sectors Count (05), Current Pending Sector Count (C5), και Uncorrectable Sector Count (C6). Είναι σωστό; Ποιες όμως είναι οι τιμές στις οποίες πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ; Είναι οι ίδιες για όλους τους δίσκους, ή η κάθε εταιρεία έχει διαφορετικές τιμές; Ρωτάω διότι διάβασα κατά καιρούς αντικρουόμενες απόψεις.

Πάμε στους σκληρούς μου τώρα. Για κάθε έναν θα βάλω ένα screenshot από το CrystalDiskInfo, ώστε αν κάποιος έχει τον χρόνο να μου πει τη γνώμη του (για 2 από τους σκληρούς φοβάμαι ήδη - θα γράψω παρακάτω γιατί).

1) Corsair SSD F60 - Αγορασμένος τον Ιούνιο του 2011

ssd.png

Όπως είναι λογικό, είναι ο δίσκος που έχει το λειτουργικό. Πριν μερικούς μήνες τα "έφτυσε". Σταμάτησαν να boot-άρουν τα Windows χωρίς προφανή λόγο, αλλά με ένα secure erase (νομίζω πως αυτός ήταν ο όρος) έστρωσε και δε μου παρουσίασε ξανά κάποιο πρόβλημα.

2) Seagate 3TB (ST3000DM001) - Αγορασμένος τον Φεβρουάριο του 2013

seagate.png

Ο δίσκος χρησιμοποιείται κυρίως για αποθήκευση (και αναπαραγωγή) ταινιών, αλλά και αποθήκευση κάποιων backup από άλλους σκληρούς. Πριν κάποιο καιρό, καθώς συγχρόνιζα κάτι φακέλους με το SyncToy, μου είπε πως δε μπόρεσε να γράψει ένα σχετικά μεγάλο αριθμό (μικρών σε μέγεθος) αρχείων. Έτρεξα το διαγνωστικό της Seagate (SeaTools) δύο φορές και το long test έκανε fail και τις δύο (την πρώτη στην αρχή του test και την επόμενη στο τέλος), δίνοντάς μου τον κωδικό E163C9DA, ο οποίος όμως δεν υπάρχει στη λίστα που έχουν online.

Το tool μου ανέφερε πως καλό θα ήταν να τρέξω και το dos version του διαγνωστικού, το οποίο το έτρεξα και εκεί πέρασε το test κανονικά (2 φορές). Έκτοτε, δεν είχα κάποιο άλλο πρόβλημα, αλλά έχω στο νου μου πως καλό θα ήταν να τον αλλάξω μέχρι το τέλος της εγγύησης (Μάρτης του 2015).

3) Samsung F3 HD103SJ 1TB - Αγορασμένος τον Νοέμβριο του 2010

samsung.png

Πριν πάρω τον SSD ήταν ο δίσκος που είχε το λειτουργικό (για 7-8 μήνες). Έκτοτε, είναι χωρισμένος σε 3 partitions, τα 2 για αποθήκευση και το 3ο για καθημερινή χρήση. Τους τελευταίους μήνες έχει προβλήματα (αργεί στην ανάγνωση και αν θυμάμαι καλά κάποια στιγμή μερικά μεγάλα αρχεία κάναν fail στην αντιγραφή), οπότε περιμένω να τα φτύσει σύντομα. Δε μπορώ να βρω το tool της Samsung για να τον check-άρω (το SeaTools μου λέει πως δεν αναγνωρίζει το serial του), αλλά περνάει τα tests ενός tool για εξωτερικούς δίσκους της Samsung.

4) WD WD6400AAKS 640GB - Αγορασμένος τον Φεβρουάριο του 2009

wd_640.png

Αρχικά ήταν DOA και μου τον αλλάξανε. Ήταν για 1.5-2 χρόνια (μέχρι να πάρω τον Samsung) ο δίσκος του λειτουργικού. Σήμερα είναι απλά δίσκος αποθήκευσης. Δεν είχα ποτέ προβλήματα.

5) WD WD3200AAKS 320GB - Δεν έχω στοιχεία για το πότε αγοράστηκε, νομίζω πάντως πως ήταν αρχές του 2008

wd_320.png

Χρησιμοποιείται καθημερινά για downloads/uploads. Ζει ακόμα χωρίς προβλήματα.

6) Samsung M3 1TB (External) - Αγορασμένος τον Μάρτιο του 2013.

external.png

Χρησιμοποιείται περίπου 2-3 φορές τον μήνα για συγχρονισμό backups. Δε μου παρουσίασε ποτέ κάποιο πρόβλημα.

---

Με τις ελλιπείς μου γνώσεις, υποθέτω πως αργά ή γρήγορα θα πεθάνουν λόγω ηλικίας οι 2 WD, πως ο Samsung είναι στα τελευταία του, και πως τον Seagate -αν και δουλεύει- θα πρέπει να τον αλλάξω κάποια στιγμή μέχρι το τέλος της εγγύησης. Για τον SSD και τον εξωτερικό (που δεν τον εμπιστεύομαι και πολύ εξ'αρχής) δεν έχω ιδέα.

Το καλό είναι πως όποιος και να πεθάνει (ακόμα και απροειδοποίητα) δεν έχω πρόβλημα με backups, καθώς όλα μου τα σημαντικά δεδομένα βρίσκονται και σε διάφορους εξωτερικούς δίσκους (αυτόν που ανέφερα και 2-3 άλλους) ταυτόχρονα.

Ευχαριστώ όποιον ξόδεψε τον χρόνο του για να διαβάσει όλο το κατεβατό ή/και για να μου απαντήσει. :)

Δηλαδή από τα νούμερα του SMART οι δίσκοι φαίνονται ok;

Άγνωστο. Κατέβασα και εγώ την portable έκδοση και για όλους μου τους δίσκους δείχνει ότι και σε σένα. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

[MENTION=30050]slalom[/MENTION]: Ευχαριστώ για την πρόταση, το έτρεξα και:

Σε όλους τους δίσκους, οι μπάρες είτε τέρμα ψηλά, ή αρκετά ψηλά και σε όλους βγάζει το "ΟΚ" δίπλα σε διάφορα SMART attributes (που υποθέτω θεωρεί ως σημαντικά). Έτρεξα και το "in-depth online analysis" για τον κάθε ένα και μου βγάζει τα εξής:

SSD

NOTE : your hard disk Power Cycle Count attribute current value (99) is below the normal range (100 - 100) reported for your specific hard disk model. Basically your hard disk was power cycled more times than the maximum number the average hard disk was. Power cycles put some stress on the hard disk mechanic. Sometimes power cycles can be caused by a loose hard disk power connector. Make sure it is properly fastened.

The overall fitness for this drive is 96%.

The overall performance for this drive is 96%.

SAMSUNG 1ΤΒ

The overall fitness for this drive is 90%.

The overall performance for this drive is 90%.

+ το ίδιο μήνυμα για το Power Cycle Count (98 σε αυτόν) και γενικά έχει αρκετά attributes σε χαμηλά επίπεδα απ' ότι δείχνει το γράφημα.

Seagate 3TB

The overall fitness for this drive is 94%.

The overall performance for this drive is 99%.

WD 320GB

The overall fitness for this drive is 97%.

WD 640GB

NOTE : your hard disk Power On Hours Count attribute current value (69) is below the normal range (87 - 100) reported for your specific hard disk model. Basically your hard disk was powered on for more than the maximum time the average user did. This means that either all of the reports collected are from hard disks that were not powered on for too long (this is realistic for recent models) or that your hard disk is becoming old. Usually this is not considered as a pre-failure advisory, but you should check whether you want to replace the hardware or keep an eye on its performances over time.

The overall fitness for this drive is 94%.

+ το ίδιο μήνυμα για το Power Cycle Count (98 και σε αυτόν) και γενικά έχει αρκετά attributes σε χαμηλά επίπεδα απ' ότι δείχνει το γράφημα, όπως και ο samsung.

Αυτό που παρατήρησα είναι πως σε όλους τους δίσκους μου λέει πως οι θερμοκρασίες είναι κάπως ψηλότερα από τον μέσο όρο (1-6 βαθμούς), αλλά πάντα πιο κάτω από το maximum (σε άλλους πολύ σε άλλους λίγο).

[MENTION=12934]Gregorypeg1000[/MENTION] & [MENTION=14671]dimgr[/MENTION]: Ευχαριστώ και γι' αυτή την πρόταση, το έτρεξα και:

Σε όλους τους δίσκους μου δίνει 100% performance και 100% health.

Μόνο στον Samsung (1TB internal) μου λέει πως "Problems occurred between the communication of the disk and the host 90 times", αλλά και σε αυτόν έχει κατοστάρια.

[MENTION=32279]freedev[/MENTION]

Καλά, όλοι σου οι δίσκοι ψοφάνε; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλι; Εγώ πάντως αν έχω υποψίες για κάποιον δίσκο, τσεκάρω με το disk από ubuntu live dvd

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Δεν είμαι σίγουρος αν ψοφάνε, γι' αυτό ρώτησα εδώ ώστε να πάρω γνώμες με βάση τα δεδομένα που δίνω, καθώς δεν έχω και πολύ ιδέα δυστυχώς. Με προβληματίζει κάπως πως τα tools δείχνουν πως όλα είναι (σχετικά) καλά.

Να κάνω και μια άλλη ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση τα προβλήματα που μου παρουσιάστηκαν κάποτε και περιέγραψα στο αρχικό post (έκανα κάποια test με αντιγραφές κλπ τις τελευταίες μέρες αφότου έγραψα το post και δεν πήγε τίποτα στραβά) να προέρχονται από πρόβλημα στο τροφοδοτικό (είναι το μόνο που μπορώ να σκεφτώ πλην του να πεθαίνουν οι σκληροί);

Δε μου έχει κάνει κάτι περίεργο τόσα χρόνια, αλλά σκέφτομαι μήπως με τόσους σκληρούς πάνω του, μήπως τραβάνε πολύ ρεύμα ή κάτι τέτοιο;

Το τροφοδοτικό είναι 600Watt, από μια ό,τι να'ναι μάρκα, αγορασμένο γύρω στα 30 ευρώ στις αρχές του 2009, και εκτός από τους παραπάνω σκληρούς τραβάνε ρεύμα και τα εξής: ένας Intel Core 2 Quad Q9550 επεξεργαστής, μια ATI HD 4830 κάρτα γραφικών και 2 x 4GB Kingston DDR2 HyperX RAM.

Ευχαριστώ και πάλι για όλες τις απαντήσεις.

Η σωστή τροφοδοσία είναι το Α και το Ω σε ένα PC. Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι ΝΑΙ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα προβλήματα στους δίσκους να οφείλονται στο τροφοδοτικό. Οι δίσκοι τραβάνει πολύ ρεύμα όταν ξεκινάνε, και εκεί το τροφοδοτικό ζορίζεται και πρέπει να είναι πολύ πιο δυνατό από τις τυπικές καταναλώσεις των δίσκων, για να μπορεί να δώσει το ρεύμα εκκίνησης. Εμένα μου καταστράφηκε δίσκος από ανεπαρκές σε ισχύ τροφοδοτικό, αν και ποιοτικότατο σε μάρκα (δεν είχα υπολογίσει σωστά τα watt εκκίνησης που απαιτούνταν). Άρα άλλαξε όσο πιο γρήγορα μπορείς τροφοδοτικό και πάρε ένα ποιοτικό.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.