Jump to content



ποσοι sp-120 μπορουν να τρεξουν απο την μητρικη μου ?


Prodromos

Recommended Posts

hello again guys !!! εχω τα παραπανω φανακια στα ψυγεια μου και θελω να τα μετακινησω απο το fan controller μου στο mobo fan header υπαρχουν 2.. το cpu και ενα system fan μονο.. ποσα fans μπορω να τρεξω απο το καθενα σε full 12v speed ?

η μητρικη μου ειναι στην υπογραφη μου

Link to comment
Share on other sites

αυτοι ειναι! το cpu fan header εχει ενα μικρο cut-out και αποτι φαινεται ειναι συμβατο με 3-pin ελεγα να τους βαλω εκει γιατι εχω ακουσει οτι μπορεις να τραβηξεις μεχρι 25w απο εκει σε αντιθεση με τα 12w της sysfan

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι όλες οι μητρικές ίδιες οπότε οι προδιαγραφές μπορεί να διαφέρουν. Στο manual σου δεν υπάρχει σχετική αναφορά για την ικανότητα παροχής ρεύματος των headers πράμα που σημαίνει ότι μάλλον θα πρέπει να περιοριστείς στο 1A που και αυτό πάλι είναι εμπειρικά δοσμένο. Για πιο σίγουρη απάντηση θα πρέπει να ρωτήσεις την ίδια την MSI.

Από το 4pin του επεξεργαστή δεν θα άχεις fan control καθώς αυτό είναι μόνο για pwm ανεμιστήρες.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως μέχρι 3 δεν θα υπάρχει θέμα.

Αν όμως έχεις τα μέσα , όρεξη για DIY και λίγες γνώσεις μπορώ να σου πω πως κοντρολάρω μέσω speedfan μία D5(37W) από την μητρική μου (και μένα MSI είναι , βέβαια η δικιά μου τα'χει τα χρονάκια της) τραβώντας μερικά mA από το header.

Link to comment
Share on other sites

Άκου λοιπόν , αυτό που έκανα βασίστηκε πάνω σε αυτό το κύκλωμα fan controller - Temperature-controlled 12V dc Fan - RED - Page109 , το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ότι καλύτερο έχω συναντήσει σε κυκλωματάκια αυτού του είδους.

Παραλείποντας τον διαιρέτη τάσης στη βάση του NPN (R1, R2) και πετώντας τα περιττά C1 , R6 , R7 και D1 από το αρχικό σχέδιο καταλήγω σε αυτό που είναι πολύ πιο απλό - https://imageshack.com/i/ns55zmj

Η Vin στη βάση του NPN είναι η ελεγχόμενη τάση που βγάζει η μητρική από το μεσαίο pin των 3pin headers . Η δίοδος που παρεμβάλλεται υπάρχει μόνο για προστασία , για να αποτρέψει τυχόν επιστρεφόμενα ρεύματα – θα μπορούσε να παραληφθεί μιας και η ελεγχόμενη τάση που δίνει η μητρική δίνεται μέσω κάποιου τρανζίστορ , αλλά καλύτερα να υπάρχει σαν extra ασφάλεια. Το μόνο που προκαλεί η δίοδος είναι μία πτώση τάσης του σήματος εισόδου κατά 0,7V αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Το τρίμμερ που υπάρχει είναι πολύ σημαντικό να είναι multiturn για τον ακριβή έλεγχο του σήματος εξόδου μιας και καθορίζει την αντίδραση του PNP τρανζίστορ ισχύος (το συγκεκριμένο 6Α) . Αυτό που κάνει το τρίμμερ είναι να ρυθμίζει το πόσο γρήγορα μεταβάλλεται η τάση εξόδου σε σχέση με το σήμα εισόδου από την μητρική. Έτσι , όταν στήσεις το κύκλωμα , μεταβάλλοντας τον PWM δείκτη του speedfan (δηλαδή το Vin στο κύκλωμα που φτιάχνουμε) βρίσκεις την απόκριση που επιθυμείς από το κύκλωμα.

Παρατηρήσεις:

  1. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να μπει κατάλληλη ψύκτρα στο PNP τρανζίστορ ισχύος ανάλογα με την ισχύ που θα θέλεις να δώσει το κύκλωμα. Αν δεν ξέρεις ρώτα στο κατάστημα που θα πάρεις το τρανζίστορ αφού αναφέρεις και τα W (πχ για 2Α φορτίο θα έχεις 24W ισχύ). Το τρανζίστορ θα ζεσταίνεται περισσότερο όσο λιγότερη τάση εξόδου θα θέλεις να σου δίνει το κύκλωμα. Δηλαδή η θερμοκρασία θα είναι μεγαλύτερη όταν θα παίρνεις 5V από την έξοδο του PNP καθώς τα υπόλοιπα 7V (7Vx2A π.χ.=14W) θα καταναλώνονται με τη μορφή θερμότητας πάνω στο τρανζίστορ.
  2. Η γραμμή που θα τροφοδοτεί το PNP τρανζίστορ θα πρέπει να είναι ενισχυμένη ώστε να αντέχει το επιθυμητό ρεύμα εξόδου. Αν χρησιμοποιήσεις μία πλακέτα για όλο το κύκλωμα μία γέφυρα με καλώδιο από την παροχή των 12V στον εκπομπό είναι η λύση.
  3. ΠΡΟΣΟΧΗ στο μεταλλικό κομμάτι του τρανζίστορ καθώς αυτό είναι συνδεμένο με τον συλλέκτη και είναι ηλεκτρικά ενεργό – από εκεί μπορείς να μετρήσεις την τάση εξόδου δίνει το κύκλωμα. Αυτό σημαίνει και ότι αν δεν βάλεις κατάλληλο μονωτήρα στην ψύκτρα αυτή θα έχει ρεύμα , οπότε ξανά ΠΡΟΣΟΧΗ.
  4. Στο header της μητρικής μπορείς να στείλεις μόνο το rpm σήμα από ένα ανεμιστήρα. Το κύκλωμα θα πρέπει να συνδεθεί απευθείας στο τροφοδοτικό.
  5. Προτείνεται να δοκιμάσεις το κύκλωμα πρώτα πάνω σε ένα breadboard για να το δεις πως λειτουργεί. Επίσης υπολόγισε ότι ανάλογα της ισχύος που θα θες να σου δώσει θα πρέπει να έχεις χώρο και για την αντίστοιχη ψύκτρα του τρανζίστορ.
  6. Οι αντιστάσεις είναι απλές 1/4W. Η δίοδος και τα τρανζίστορ είναι ενδεικτικά – τα έγραψα γιατί αυτά χρησιμοποίησα εγώ , τα βρίσκεις πολύ εύκολα και είναι φτηνά. Όλα μαζί €1-2. Πιο πολλά θα κοστίσει η ψύκτρα.
  7. Το κύκλωμα έχει μικρές απώλειες όσον αφορά τη μέγιστη τάση εξόδου - στη δική μου περίπτωση οδηγώντας μία D5 έχω απώλεια μόνο 0,15V από την τάση εισόδου. Όσο ανεβάζεις φορτίο αυτό όμως θα αυξάνεται.

Αν το τολμήσεις , σίγουρα δεν θα απογοητευτείς.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.