Jump to content

bitfenix spectre pro PWM 140mm προβληματακι

kpetros

Recommended Posts

καλησπερες

πριν λιγο (δηλαδη κατι ωρες πριν) παρελαβα αυτον ακριβος τον ανεμιστηρα

BITFENIX SPECTRE PRO PWM 140MM FAN - BLACK -

απο το eshop αγορασμενος

εχω λοιπον ενα θεματακι

τον βαζω στο CH3 και CH2 της μητρικης ( asus gryphon) , υποψην οτι υποστηριζει PWM . και δεν μου τον βλεπει . Μεσα στο κουτακι , εχει και ενα ανταπτορακι για να το συνδεεις αμεσος στο Molex καλωδιο αλλα ουτε και εκει κανει τιποτα .

ο ανεμιστηρας κανει σπαστηκες κινησεις προσπαθειας να παρει μπρος .

επισης το χαρακι στην προσωψη του ειναι ετσι

DSC_0009.jpg

τι κανω σε αυτην την περιπτωση ?

ελεος δλδ , χαλασμενο ανεμιστηρας? is it even possible ?

Αν δεν ανάβει συνδέοντας τον απευθείας στο molex τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις νομίζω.

ελεος , απο ποτε οι ανεμιστηρες ειναι προβληματικοι

κατι αλλο , στο μαγαζακι τον παω απο εκει που τον πηρα ?

ελεος , απο ποτε οι ανεμιστηρες ειναι προβληματικοι

Απο τότε που έβαλε το χέρι του ο άνθρωπος και όχι ο Θεός :p

κατι αλλο , στο μαγαζακι τον παω απο εκει που τον πηρα ?

Ναι και τσακ μπαμ για DOA

Ίσως δεν φταίει ο ανεμιστήρας , απόλυτα τουλάχιστο. Δοκίμασέ τον στο cpufan header ή στο optcpufan header. Αν κάνει τα ίδια στείλε τον πίσω. Αν δουλεύει ενημερώνεις για να εξηγήσω παραπάνω.

Για εξήγησε μία απο τώρα γιατί έχω περιέργεια (μιλάω σοβαρά)

Γιατί να μην στροφάρει απευθείας πάνω σε molex (που το κάνει ο συγκεκριμένος) αλλά να στροφάρει αν τον βάλει στο cpu fan header?:unsure:

περνω σειρα για εξηγηση :p

οι περισσοτεροι ανεμιστηρες εχουν startup voltage στα 5V . τον δοκιμασα στην μητρικη με low profile και με high profile , και δεν εκανε τιποτα .

Με το μολεχ εισαι σιγουρος οτι θα παρει 12VDC .

Τον πηγα χθες στο καταστημα , τσακ μπαμ οντως (κριμα βεβαια γιατι ξεκινησα νωρις για παν ενδεχομενο , και κατεληξα να περιμενω 40 λεπτα για να αρχισει το μαθημα στην σχολη που θα πηγαινα μετα :p )

τους ζητησα αντικατασταση με εναν ιδιο , μου εδωσαν ενα χαρτι DOA και πως υποτιθεται πρεπει πρωτα να επιβεβαιωσουν οτι οντως υσχιει

Αυτό με το molex δεν είναι ξεκάθαρο καθώς από το site του κατασκευαστή του ανεμιστήρα το μόνο που βλέπω σαν αντάπτορά είναι ένα 12to7V καλώδιο.

Αν ο ανεμιστήρας συνδέεται σε 12V απευθείας ή πάνω στο cpu/cpuopt fan header και δεν δουλεύει(νεκρός) , έχει πρόβλημα. Η παρατήρησή μου έχει να κάνει με το ότι ο ανεμιστήρας παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά όταν συνδέεται στα chass1/chass2 fan headers. Αυτό γιατί βάσει manual μητρικής(σελ 1-31) τα headers αυτά δεν παρέχουν από το 4ο pin τετραγωνικό παλμό , αλλά +5V σταθερά (και αυτό για λόγους συμβατότητας) , για να θέσουν κατά τον τρόπο αυτό το εσωτερικό fet του ανεμιστήρα να λειτουργεί στο 100%. Η ρύθμιση στροφών γίνεται από το 2ο pin (+12V) μέσω voltage regulation (συνήθως dc-dc conversion).

Καθώς όμως οι pwm ανεμιστήρες σχεδιάζονται για να έχουν στο 2ο pin τους σταθερά 12V είναι πιθανό να παρουσιάσουν αυτή τη συμπεριφορά.

Μία δοκιμή πάνω στο cpu/cpuopt θα δείξει τί φταίει.

Η απλά τους βάζεις πάνω σε molex. Απουσία παλμού από το 4 pin θα τους κάνει ούτως ή άλλως να ξεκινήσουν να δουλεύουν και σε αρκετές στροφές για να δεις την λειτουργία τους.

Πάνω στο μηχανισμό των pwm ανεμιστήρων υπάρχει ένας μικροεπεξεργαστής - η τεχνολογία τους είναι τελείως διαφορετική από ένα 3pin ανεμιστήρα (δεν αναφέρομαι στα φις) , το ίδιο και η συμπεριφορά τους όταν μεταβάλλουμε την τάση τροφοδοσίας. Το έχω συναντήσει σε κυκλωματάκια που έφτιαξα , σε πολλούς pwm ανεμιστήρες όπου ο καθένας συμπεριφέρεται διαφορετικά - διαφορετικό down limit σε 0% παλμό , διαφορετική απόκριση στροφών σε ίδια μεταβολή του d.c. (duty cycle), διαφορετική συμπεριφορά σε voltage regulation όπου άλλος ανεμιστήρας κατέβαινε μέχρι τα 5V και άλλος σταματούσε από τα 9V.

Η επιλογή high/low profile δεν εξασφαλίζει επαρκή τρέχουσα τάση , αυτό μόνο από ένα πολύμετρο.

Από molex θα έχεις την μέγιστη τάση που είναι 12V. Επίσης αυτός ο μικροεπεξεργαστής που αναφέρεις είναι backwards compatible με 3pin υποδοχές (αν δεν γίνεται μείωση τάσης - rpm read out και DC/ground είναι σε ίδιες θέσεις) και στην χειρότερη αν απουσιάζει παντελώς το 4 pin ξεκινάει να στροφάρει συνήθως σε full στροφές. Στην περίπτωση του molex τώρα του δίνεις 12V δηλαδή που είναι η μέγιστη θεωρητική του τάση και χωρίς pwm σήμα το ολοκληρωμένο θα πρέπει να αποδόσει full στροφές. 'Εχω χάσει τίποτα; Αυτά για τα starting voltage δεν μας απασχολούν αφού θα πέρνει σταθερή τάση.

l_02334796__26360_std.jpg

Αν δίνεις 12V πρέπει να δουλεύει φουλ. Αν όχι έχουμε πρόβλημα.Εδώ συμφωνούμε.Αυτό που λέω είναι ότι είναι πιθανό ένας pwm ανεμιστήρας να μην λειτουργεί σε χαμηλές τάσεις ομαλά όπως ένας 3pin.

Αν δίνεις 12V πρέπει να δουλεύει φουλ. Αν όχι έχουμε πρόβλημα.Εδώ συμφωνούμε.Αυτό που λέω είναι ότι είναι πιθανό ένας pwm ανεμιστήρας να μην λειτουργεί σε χαμηλές τάσεις ομαλά όπως ένας 3pin.

Εξού και molex για να αποφύγουμε όλη τη βαβούρα. Εδώ υπάρχουν άλλοι και άλλοι 3 pin που έχουν starting voltage από 4 εως 6V. Άντε να βγάλεις άκρη στις χαμηλές τάσεις γενικότερα χωρίς να έχεις specs κατασκευαστή και μια δόση αλάτι για το πόσο αληθή είναι αυτά που γραφει (ειδικά στα επίπεδα θορύβου).

η μητρικη κανει αυξομειωση στροφων και σε επιπεδο 3pin , οποτε ακομα και να μην εποιανε πραγματικο pwm , παλι θα επρεπε να κουνηθει . Το Low και high το ειπα μονο απο αποψη voltage , μιας και στο high ολα δουλευουν turbo . Το οτι δεν στροφαρει με molex ειναι αποδειξη οτι δεν παει κατι καλα .

Επισης η σουιτα της μητρικης εχει μια επιλογη για να ανιχνευσει τους ανεμιστηρες που εχει επανω ... και ουτε εκει μου τον ειδε .

Οποτε περιμενω απαντηση του πορισματος

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.