Jump to content

PSU Coil Whine

trib

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Έχω προσπαθήσει να βρω την αιτία για αρκετό καιρό αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος οπότε και ζητάω μία "δεύτερη" γνώμη.

Αφορά το PSU το οποίο αρκετό καιρό τώρα έχει το λεγόμενο Coil Whine. Πρόσφατα άλλαξα GPU (η οποία δεν πέρνει πρόσθετη τροφοδοσία όπως η παλιά που είχα) και παρατήρησα ότι κάποια ledakia επάνω στο κουτί έχουν πολύ χαμηλότερη ένταση. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο βέβαια αφού η κάρτα τροφοδοτείται αποκλειστικά από το slot της μητρικής.

Επίσης το scrollarisma σε όλες τις σελίδες με Chome & Firefox είναι απελπιστικά αργό και κάθε φορά που scrollarw ακούω το PSU να ζορίζεται και τον κλασσικό τσιριχτό θόρυβο του Coil Whine. Το περιέργο της υπόθεσης είναι ότι με IE 11 δεν ακούω τίποτα και το scrollarisma είναι άριστο! Μήπως οι πρώτοι δύο χρησιμοποιούν αποκλειστικά software rendering και ο IE hardware ; I'm out of ideas!

Υπάρχει πιθανότητα το Coil Whine που ακούω να είναι από κάπου αλλού ; Υπόψιν ότι το άκουγα (ακριβώς ίδιο) και πριν αλλάξω την κάρτα. Έχω προσπαθήσει να το εντοπίσω και πιστεύω πως είναι το PSU. Να τονίζω πως σε σελίδες με Flash το ακούω ακόμη περισσότερο.

Παιχνίδια παίζω κανονικά, τα Photoshop & InDesign λειτουργούν άψογα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

Άκης

Υπάρχει περίπτωση να είναι η μητρική και πιο συγκεκριμένα μια λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Για κοίτα σε BIOS αν είναι ενεργοποιημένο το C1E support και απενεργοποίησε το. Ξαναδοκίμασε να δεις αν ακούγεται ο θόρυβος. Αν στο κάνει σε browsing καταστάσεις και όχι τόσο σε games είναι επειδή λόγω χαμηλής κατανάλωσης ισχύος περνάει σε χαμηλότερα energy states. Κάποιοι browser υποστηρίζουν και hardware acceleration μέσω κάρτας γραφικών.

Καλησπέρα once more,

Ήταν ενεργοποιημένο οπότε και το έβαλα σε θέση Disabled. Ο ήχος μειώθηκε λίγο (τώρα το λίγο δεν ξέρω πόσο ακριβώς είναι :p) αλλά επειδή με έβαλες σε σκέψεις πήγα και έβαλα και την κάρτα σε "Prefer Maximim Performance" mode. Δυστυχώς δεν άλλαξε κάτι.

Βρήκα όμως κάτι ενδιαφέρον από αυτό. Όταν αλλάζω τις ρυθμίσεις της κάρτας μέσα από το panel της NVIDIA σταματάει για 2 δευτερόλεπτα και αρχίζει πάλι. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά όμως ότι δεν είναι η κάρτα γιατί και η παλιά έκανε ακριβώς τον ίδιο θόρυβο, θέλω να πιστεύω ότι αν είχαν και οι δύο Coil Whine θα ήταν ελάχιστα διαφορετικό!

Ακόμη βέβαια δεν μπορώ να εξηγήσω πως σε IE 11 δεν ακούγεται τίποτα ενώ σε Chrome & Firefox γίνεται τόση "φασαρία". Όποτε περνάω το mouse πάνω από μία εικόνα στον browser ή έστω υπάρχει μία κινούμενη εικόνα ή γενικά κάτι που στοιχειοθετεί rendering, τσουπ η φιλαρμονική.

Ευχαριστώ,

Άκης

Δεν είναι θέμα κάρτας γραφικών. Κοιτά τα mosfet που δίνουν ρεύμα πάνω στην μητρική. Μεγάλη ιστορία. Αν κάποιο δεν εχει κολληθεί πολύ καλά αρχίζει και ταλαντώνεται και ακούγεται αυτός ο θόρυβος με τις διακυμάνσεις στην ισχύ.

Επίσης το scrollarisma σε όλες τις σελίδες με Chome & Firefox είναι απελπιστικά αργό και κάθε φορά που scrollarw ακούω το PSU να ζορίζεται και τον κλασσικό τσιριχτό θόρυβο του Coil Whine.

Εαν κλεισεις τα ηχεια τον θορυβο τον ακους οταν scrollαρεις ;

Ανέφερε τα πράγματα που έχεις: τροφοδοτικό, μητρική κτλ.

Επίσης έχεις δοκιμάσει χωρίς να έχεις τοποθετήσει την κάρτα γραφικών στο σύστημα

αν το ακούς? (για να σιγουρέψεις ότι δεν είναι η κάρτα όπως λες και να παρατηρήσεις αν είναι

από το τροφοδοτικό ή την μητρική όπως αναφέρθηκε παραπάνω)

Με τα ηχεια κλειστα το ακουω παλι κανονικα. Εκανα καποια πειραματα αλλα παλι δεν κατεληξα.

Εχω q6600 με μια msi mobo και ενα gx550 τροφοδοτικο. Ανεβασα τον επεξεργαστη λιγο παραπανω απο εκει που δουλευει δηλαδη στα 2450mhz και ο ηχος σταματησε. Τον εριξα λιγο και αρχισε παλι. Το scrollarisma διορθωθηκε αρκετα αλλα δεν μπορεσα να καταληξω αν ειναι θεμα ρευματος η ελλατωματικου hardware.

Επισης δεν εχω δοκιμασει χωρις καρτα αλλα δοκιμασα με μια τριτη και ειχα τον ιδιο θορυβο. Εχω 650ti και δοκιμασα 660ti. Δεν ξερω αν βοηθαει καπως.

Επισης αν τον επεξεργαστη τον ανεβασω ακομη περισσοτερο στα 2700 ο ηχος πλεον γινεταθ μονιμος.

Ευχαριστω εκ των προτερων

Ακης

Στάλθηκε από το GT-I8260 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μάλλον κάποιο mosfet που δίνει ρεύμα συντονίζει. Λογικά κοιτά στην μητρική αν έχει και κάποιο auto phase σύστημα ή όπως αλλιώς το λέει και βάλτο σε disabled. Σε disabled θα δίνουν ρεύμα όλα τα mosfet ακόμα και σε low energy state. Λίγο χειρότερο power saving αλλά αν σου φύγει ο θόρυβος θα είσαι ΟΚ. Πες μας και μοντέλλο μητρικής μπας και έρθει και καμιά άλλη ιδέα.

Το ακριβες μοντελο ειναι P43T-C51. Αναρωτιεμαι αν περα απο το θορυβο ριχνει και την αποδοση του η εστω αν σκοπευει να με "αφησει". Περα απο το Eist η μητρικη δεν εχει κατι αλλο σαν ρυθμιση τουλαχιστον στο bios. Εχει δυο τρια προφιλ αλλα εστιαζουν στο o/c.

Ευχαριστω

Ακης

Το ακριβες μοντελο ειναι P43T-C51. Αναρωτιεμαι αν περα απο το θορυβο ριχνει και την αποδοση του η εστω αν σκοπευει να με "αφησει". Περα απο το Eist η μητρικη δεν εχει κατι αλλο σαν ρυθμιση τουλαχιστον στο bios. Εχει δυο τρια προφιλ αλλα εστιαζουν στο o/c.

Ευχαριστω

Ακης

Όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Κάποιοι μερακλίδες με μια μέθοδο με κάποιου είδους κόλλα και βερνίκι αν θυμάμαι καλά πέρναγαν τα component για να μην ταλαντώνονται και έφευγε ο ήχος. Σίγουρα δεν είναι προβληματικά. Εκνευριστικά αλλά όχι προβληματικά.

Είδες για smart ή drMOS σε επιλογές μητρικής; Phases;

Καλησπερα

Αυτα τα checkarw μεσα στα bios ; δεν ειδα κατι τετοιο εκτος αν το ονομαζει καπως διαφορετικα θα το κοιταξω εκτενεστερα τωρα που γνωριζω πανω κατω τι συμβαινει. Ρυθμιζεται softwarika ;

Ευχαριστω εκ των προτερων

Ακης

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.