Jump to content

Πέφτουν οι τιμές των SSD

yanni

Recommended Posts

Ρε συ, βάζεις μία "είδηση" στην οποία λέει ο τύπος "the prices of SSDs are expected to decline another 20-30 per cent in 2014 after falling 30 per cent last year".

Εγώ το εκλαμβάνω ως "μας λέει ο Transcend-ας ότι θα πέσουν φέτος, όπως έπεσαν και πέρυσι (όπως πέφτουν και κάθε χρόνο από τότε που βγήκαν), οπότε δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε και αυτό το άρθρο το έβγαλα, επειδή δεν είχα πως να γεμίσω το site μου"

Εσύ πάλι το πήρες ως "Όποιος δεν καίγεται άμεσα για SSD, μπορεί να αφήσει μερικές ευκαιρίες να περάσουν."

Βασικά, αν δεν καίγεται, δεν παίρνει καν. Αν καίγεται παίρνει τώρα. Δεν λέει πουθενά "θα πέσουν τον Απρίλιο". Εκτός αν περιμένει όλο το 2014 και μετά ξαναπεριμένει το -30% του 2015

(σόρρυ για τις τρολιές στην αρχή :red: )

Αυτό το είχα βάλει ως post στο thread των προσφορών ως σχετικό-άσχετο σε κάποιες μειώσεις τιμών SSD. Επειδή στο thread αυτό συνήθως έχουμε ψυχολογία "Ουπς προσφορά ή την βουτάω ή την χάνω", για αυτό και το πόσταρα.

Το πήρε ο [MENTION=400]astrolabos[/MENTION] (πάντα ΑΥΤΟΣ δεν φταίει για ΟΛΑ???? :p ) το έκανε νέο θέμα και πλέον φαίνεται σαν να ξεκίνησα νέο θέμα από τον ενθουσιασμό μου που θα πέσουν άλλο ένα 30% οι τιμές με βάση τον εν λόγω τύπο.

Άλλη βαρύτητα έχει να βλέπεις κάποιος να κάνει απλά ένα post στο thread των προσφορών και άλλη βαρύτητα να βλέπεις να ξεκινάει ένα νέο θέμα και στο φαινομενικά άσχετο να δίνει γενικά οδηγία στο forum για τις αγορές του.

Πάντως η δική σου ερμηνεία δεν είναι κατ' ανάγκη σωστή. Έχουμε δει ουκ ολίγες φορές hardware να ακριβαίνει. Δεν μπορείς να πεις ότι "επειδή πέφτανε πέρσι θα πέσουν και φέτος". Αυτό έχει αποδειχτεί ότι δεν ισχύει πάντα και πολύ περισσότερο με τις μνήμες.

(sorry που σε πήρα στα σοβαρά στην αρχή, δεν θα το ξανά κάνω :p )

(sorry που σε πήρα στα σοβαρά στην αρχή, δεν θα το ξανά κάνω :p )

Ναι όταν με βλέπεις να απαντάω σε τέτοια posts μην παίρνεις τα λεγόμενα στα σοβαρά, γιατί σίγουρα θα τρολάρω.

Αντε να δουμε ποτε θα εξαφανιστεί η γάγγραινα των pc ,τα κινούμενα μέρη ,λες και ζούμε 10 χρόνια πίσω...

Το πως εχουν καταφέρει και βγάζουν ακομα τόνους λεφτα απο τους αναχρονιστικούς μηχανικούς,ειναι απο τα καλύτερα μαρκετινιστικα κολπα...

sent from mobile

Αντε να δουμε ποτε θα εξαφανιστεί η γάγγραινα των pc ,τα κινούμενα μέρη ,λες και ζούμε 10 χρόνια πίσω...

Το πως εχουν καταφέρει και βγάζουν ακομα τόνους λεφτα απο τους αναχρονιστικούς μηχανικούς,ειναι απο τα καλύτερα μαρκετινιστικα κολπα...

sent from mobile

Η γάγγραινα των PC και ποιο πριν των home micros είναι η αιτία που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι τόσο διαδεδομένοι. Και βέβαια οι αναχρονιστικοί μηχανικοί δίνουν ακόμα κόστος ανά GB που οι SSD δεν το βλέπουν ούτε με κιάλια. Δεν νομίζω ότι είναι μαρκετινίστικο τρικ το να αγοράζεις 10πλασιο αποθηκευτικό χώρο σε μηχανικό με 80€ από ότι δίνει ένας παρομοίου κόστους SSD.

Δεν νομίζω ότι είναι μαρκετινίστικο τρικ το να αγοράζεις 10πλασιο αποθηκευτικό χώρο σε μηχανικό με 80€ από ότι δίνει ένας παρομοίου κόστους SSD.

Φυσικα και ειναι, μια μηχανικη μπουργανα στοιχιζει ετσι κι αλλιως σε κοστος παραγωγης απειρως ακριβοτερα απο κατι 100% ηλεκτρονικο, αλλα προφανως εχουν μηχανηματα παραγωγης που πρεπει να βγαλουν τα λεφτα τους επι 100000000000000 μεχρι να τα στειλουν για ανακυκλωση, οποτε μεχρι τοτε θα τρωμε τα γραμμοφωνα στη μαπα

Εννοείται πως ειναι .

Εσυ νομίζεις δηλαδή,οτι κάθε χρονο πέφτουν ολα τα υλικά κατά 30% ;

Και γιατί δε φτηναινουν τοσο πολυ τότε ολα τα ηλεκτρονικά;

Η μηπως ακομα αποσβαινουν την ερευνα; ποσα χρονια πια;

Τις τιμες των σκληρών γενικώς ,τις κρατάνε ψηλά τα εργοστάσια ,εκμεταλλευόμενα τις καταστροφές πριν καποιο καιρό που ανέβασαν τις τιμες στα υψη,και παρέμειναν εκεί ,και τωρα χαιρομαστε που πεεφτουν ,χωρις να θυμόμαστε ότι πριν καποιο καιρό εκεί ηταν πάλι...

Και απο που κι ως που ευθύνεται ο μηχανικός δίσκος για την εξαπλωση του pc;

Επειδη ηταν τοσο φτηνοί και αξιόπιστοι παλιά;

Ενώ έχουμε flash nands και memories ,δεν ξερω κι εγω απο ποτε;

sent from mobile

Φυσικα και ειναι, μια μηχανικη μπουργανα στοιχιζει ετσι κι αλλιως σε κοστος παραγωγης απειρως ακριβοτερα απο κατι 100% ηλεκτρονικο, αλλα προφανως εχουν μηχανηματα παραγωγης που πρεπει να βγαλουν τα λεφτα τους επι 100000000000000 μεχρι να τα στειλουν για ανακυκλωση, οποτε μεχρι τοτε θα τρωμε τα γραμμοφωνα στη μαπα

Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα, η OCZ δεν θα είχε χτυπήσει διάλυση, θα είχε κλείσει την WD και την Seagate. Η OCZ δεν είχε μηχανήματα που έπρεπε να βγάλουν τα λεφτά τους. Απλά ακόμα ο αποθηκευτικός χώρος χρησιμοποιόντας RAM chips κοστίζει.

Εννοείται πως ειναι .

Εσυ νομίζεις δηλαδή,οτι κάθε χρονο πέφτουν ολα τα υλικά κατά 30% ;

Και γιατί δε φτηναινουν τοσο πολυ τότε ολα τα ηλεκτρονικά;

Η μηπως ακομα αποσβαινουν την ερευνα; ποσα χρονια πια;

Τις τιμες των σκληρών γενικώς ,τις κρατάνε ψηλά τα εργοστάσια ,εκμεταλλευόμενα τις καταστροφές πριν καποιο καιρό που ανέβασαν τις τιμες στα υψη,και παρέμειναν εκεί ,και τωρα χαιρομαστε που πεεφτουν ,χωρις να θυμόμαστε ότι πριν καποιο καιρό εκεί ηταν πάλι...

Και απο που κι ως που ευθύνεται ο μηχανικός δίσκος για την εξαπλωση του pc;

Επειδη ηταν τοσο φτηνοί και αξιόπιστοι παλιά;

Ενώ έχουμε flash nands και memories ,δεν ξερω κι εγω απο ποτε;

sent from mobile

Να τα πάρουμε ένα ένα.

Όσον αφορά το μπλε

Ναι ακόμα οι SSD αποσβένουν ή μάλλον μπορούν και κερδίζουν extra. Και είναι και λογικό εδώ που τα λέμε. Οι εταιρίες δεν βγάζουν κάτι απλά για να το μοιράσουν στον κόσμο. Κάθε νέα τεχνολογία είναι η επόμενη κότα με τα χρυσά αυγά. Και επειδή δεν ξέρεις πότε θα εμφανιστεί άλλη κότα, ούτε το αν θα έχεις πρόσβαση στα χρυσά αυγά της, δεν την σφάζεις με το που μαζέψεις αρκετά χρυσά αυγά και κάνεις απόσβεση στην επένδυσή σου. Δηλαδή τώρα τι θα κάνουμε. Θα μάθουμε την προπαίδεια από την αρχή; Ξέρουμε πως έχουν τα πράγματα στην τεχνολογία. Το σκατουλάκι που έχει μικρότερο κόστος κατασκευής, αλλά και καλύτερες επιδόσεις και όλοι θέλουν να το αγοράσουν, πάντα θα κοστίζει ακριβότερα από την παντόφλα με το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και τις χειρότερες επιδόσεις που δεν μας γεμίζει το μάτι.

Τώρα όσον αφορά την μείωση του κόστους. Όσο ποιο πολύ διαδίδεται κάτι και όσο ποιο συνηθισμένο γίνεται, τόσο πέφτει και το κόστος του. Όσο οι εταιρίες βγάζουν τα έξοδά τους οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν. Όταν δεν τα βγάζουν και βλέπουν ότι έρχονται λουκέτα, ανεβαίνουν(δίσκοι/μνήμες). Εξαιρώ τις περιπτώσεις καρτέλ πολύ απλά διότι παντού παίζουν καρτέλ.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν το κατανοούμε ή ότι δεν μας αρέσει; Για το δεύτερο συμφωνούμε όλοι.

Κόκκινο

Δύο εταιρίες έχουμε όλες και όλες χοντρικά. Ότι θέλουν κάνουν. Ακόμα και αν ήταν αναγκαίο τότε με τις πλημμύρες να ανεβάσουν το κόστος, σίγουρα το εκμεταλλεύτηκαν ώστε να πάνε το κόστος ακόμα ποιο ψηλά και σίγουρα το εκμεταλλεύτηκαν ώστε να μειώσουν το χρόνο της εγγύησης. Και μια χαρά μνήμη έχουμε. Άμα θέλεις να μιλήσεις για πάρτι σου περί μνήμης, πάσο, αλλά μην μιλάς εκ μέρους των άλλων.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα που δεν έχω χρωματίσει, φίλε μου εγώ έχω χτυπήσει πληκτρολόγιο το 1986. Λοιπόν και με τις κασετούλες και με τις δισκετούλες μια χαρά διαδόθηκαν τα home micros, αλλά με κασετούλες και δισκετούλες και σιντιά τα PC δεν θα πηγαίνανε πουθενά. Εσύ νομίζεις ότι είχαμε πριν 20 χρόνια 512άρια USB flash sticks για να βάλουμε τα Windows? Εγώ είχα 300 δισκέτες στον ATARI STE. Τα προγράμματα δεν ήταν "ένα κλικ μακριά".

Όσο πέφτει ο βαθμός ολοκλήρωσης των NAND τόσο θα πέφτουν και οι τιμές. Όταν είδαμε consumer SSD, είχαμε μνήμες στα 50nm. Τώρα είμαστε στα 19nm και ήδη οι εταιρίες σκέφτονται τη μετάβαση στα 14nm μέσα στο έτος.

Όσο πέφτει ο βαθμός ολοκλήρωσης, τόσο περισσότερες NAND έχουμε ανά wafer. Σίγουρα οι τιμές θα πέφτουν συνέχεια. Το αν θα φτάσουν ή όχι τις τιμές των μηχανικών δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι πάντως πως όταν οι τιμές θα φτάσουν ακριβώς στο διπλό απ'ότι οι μηχανικοί (100€ το TB περίπου) τότε οτιδήποτε μηχανικό έχω απλά θα φύγει από το παράθυρο.

Φιλε yanni σορυ ,αλλα λες οτι να'ναι για καποιο λογο.

Αν εισαι συναισθηματικά δεμένος με τους δεινοσαυρους δε σημαίνει οτι αυτοί ευθύνονται για τη γρήγορη εξάπλωση. Μου αρέσει που παιζεις και το χαρτί του "εγω ειμαι βετεράνος,εσείς δεν ξέρετε ",δεν περάσατε πεινα κτλ...

Μου λες δεν ειναι το μάρκετινγκ ,αλλα μου λες και "αμα δεν ξέρεις ποτε θα εμφανιστεί άλλη χρυση κοτα δεν τη σφαζεις την παλιά κτλ κτλ (ξέρεις πως το λενε αυτο σε κατι χωρις της Καρδίτσας; μάρκετινγκ.)

Μου λες οτι αν εχω προβλημα με τις μνήμες ειναι για την παρτη μου ,κατι που απευθεινεται αλλοι μαλλον ,γιατί εγω δεν.παραπονεθηκα ποτε οτι εχω έλλειψή των.

Δεν ξέρω γιατι το πήρες τοσο ζεστά το θέμα ,και καρφι δε μου καίγεται κιόλας ,αλλα υπολογιστής με μηχανικά κινουμενα μερη τη σημερινη εποχή ,ειναι κατι που δεν έπρεπε να υπάρχει.

Αν εχεις μπει πλέον σε ηλικία που δε σου αρέσει να αλλάζουν τα πραγματα ,ναι να το δεχτω,μη μου λες όμως "εγω χτύπησα πληκτρολογιο το 86 " ,γιατί τοτε θα σου πω πόσο μας νοιάζει.

sent from mobile

Φιλε yanni σορυ ,αλλα λες οτι να'ναι για καποιο λογο.

Αν εισαι συναισθηματικά δεμένος με τους δεινοσαυρους δε σημαίνει οτι αυτοί ευθύνονται για τη γρήγορη εξάπλωση. Μου αρέσει που παιζεις και το χαρτί του "εγω ειμαι βετεράνος,εσείς δεν ξέρετε ",δεν περάσατε πεινα κτλ...

Μου λες δεν ειναι το μάρκετινγκ ,αλλα μου λες και "αμα δεν ξέρεις ποτε θα εμφανιστεί άλλη χρυση κοτα δεν τη σφαζεις την παλιά κτλ κτλ (ξέρεις πως το λενε αυτο σε κατι χωρις της Καρδίτσας; μάρκετινγκ.)

Μου λες οτι αν εχω προβλημα με τις μνήμες ειναι για την παρτη μου ,κατι που απευθεινεται αλλοι μαλλον ,γιατί εγω δεν.παραπονεθηκα ποτε οτι εχω έλλειψή των.

Δεν ξέρω γιατι το πήρες τοσο ζεστά το θέμα ,και καρφι δε μου καίγεται κιόλας ,αλλα υπολογιστής με μηχανικά κινουμενα μερη τη σημερινη εποχή ,ειναι κατι που δεν έπρεπε να υπάρχει.

Αν εχεις μπει πλέον σε ηλικία που δε σου αρέσει να αλλάζουν τα πραγματα ,ναι να το δεχτω,μη μου λες όμως "εγω χτύπησα πληκτρολογιο το 86 " ,γιατί τοτε θα σου πω πόσο μας νοιάζει.

sent from mobile

Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή να ασχοληθώ περισσότερο με το στυλάκι σου και κακώς ασχολήθηκα όσο ασχολήθηκα μαζί σου στο παρόν θέμα.

[MENTION=30259]das[/MENTION] Η μηπως ακομα αποσβαινουν την ερευνα; ποσα χρονια πια;

Απλα πράγματα Qd/Qs...

Ναι ακόμα οι SSD αποσβένουν...

Κάθε νέα τεχνολογία

Γιαννη το χω ξαναγραψει, αλλα βεβαια δεν εισαι υποχρεωμενος να εχεις διαβασει καθε τι που εχω γραψει, ετσι λοιπον θα το ξαναπω : ΔΕΝ προκειται σε καμια περιπτωση για καποια "νεα" τεχνολογια, αλλα για τεχνολογια του 50 που ειχε θαφτει (μαλλον δεν ειμαι καν βεβαιος αν ειχε θαφτει, απλα δεν ετυχε ιδιετερης εμπορικης εκμεταλευσης) Solid-state drive - Wikipedia, the free encyclopedia , και δεν προκειται για τεχνολογια η οποια χρησημοποιηθηκε μονο στο διαστημα η σε τιποτα "περιεργες" εφαρμογες γιατι ο παλαιοτερος ssd (σε πρωτογονη μορφη, pci πλακετα με μπολικα ολοκληρωμενα) που εχω βρει σε monitoring πλοιου ειναι του 1980! (δε σημαινει πως εχω δει τον παλαιοτερο που χρησιμοποιηθηκε για τετοια εφαρμογη -μπορει και να ειναι, μπορει να υπηρχαν και ακομα παλιοτερα τετοια projects-, και φυσικα λογο της συγκεκριμενης εφαρμογης συμπερενω οτι δεν πρεπει να ηταν καποια τεχνολογια με κανα διαστημικο κοστος τετραψηφιων νουμερων) και μαλιστα λειτουργουσε αψογα μεχρι πριν 3-4 χρονια και δεν αποκλειεται να λειτουργει ακομα.

Η τεχνολογια nand μνημων ειναι παλια σχεδον οσο και οι ημιαγωγοι, απλα για καποιο λογο ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΟ μας το δινουν τωρα ως "νεα υπερεπιστημη".

απο το 90+ ειχα την απορια γιατι δε φτιαχνονται nand σκληροι δισκοι, και τοτε καποιοι συναδελφοι μου λεγαν διαφορες μπουρδες για ποιους λογους κατι τετοιο δεν θα ηταν εφικτο,για αναξιοπιστια και αλλα τετοια κουραφεξαλα ομως πριν 3-4 χρονια ηρθα σε επαφη με εναν τετοιο κατασκευασμενο το 1980! οποτε ΝΑΙ το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι πως το θεμα δεν ειναι τι υπαρχει τεχνολογικα δυνατο, αλλα το τι θελουν να πλασαρουν η να θαψουν τα καρτελ των νταβαδων της τεχνολογιας.

Επισεις σε ιδιας εποχης ασυρματους πλοιων εβλεπες να παντρευονται smd, συμβατικοι ημιαγωγοι, μαζι και λυχνιες! (δε μιλαω για λυχνιες εξοδου που κακως καταργηθηκαν, αλλα για γυαλινα λαμπακια του ww2) κατι που επισεις μου δειχνει του τι σκαρφιζονται διαφορες εταιριες προκειμενου να ξεσκαρταρουν τις αποθηκες τους ή ποσο καλα κρατανε απαρχαιωμενες τεχνολογιες προκειμενου να ξεζουμισουν οσο παιρνει μια γραμμη παραγωγης.

Επισεις λογο επαγγελματος εχω την τυχη να γνωριζω αρκετες τεχνολογιες που δεν εχουν τυχει εμπορικης εκμεταλευσης στην εποχη τους η και ποτε.

Κοιταχτε πίσω από τα εξαρτήματα υπάρχουν αρκετες συνθήκες μεταξύ των εταιρειών...

Εγώ πιστεύω ότι έχουν γίνει μελέτες και είδαν τι μπορεί να κάνουν τα εξαρτήματα πχ με τα CPU είδαν ότι έχουν πολύ δρόμο οποτε αποφάσισαν να τα εξεληξουν μετά κοίταξαν τα υπόλοιπα κοματια είδαν ότι όλα εξελιζονται με διαφορετικό ρυθμό αλλά αυτό που είδαν επίσης ήταν το ξεζούμισμα των καταναλωτών !

Και κάτι τελευταίο αυτά που έχουμε τώρα είχαν σχεδιαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω κλπκλπ

From mobile phone ....

Γιαννη το χω ξαναγραψει, αλλα βεβαια δεν εισαι υποχρεωμενος να εχεις διαβασει καθε τι που εχω γραψει, ετσι λοιπον θα το ξαναπω : ΔΕΝ προκειται σε καμια περιπτωση για καποια "νεα" τεχνολογια, αλλα για τεχνολογια του 50 που ειχε θαφτει (μαλλον δεν ειμαι καν βεβαιος αν ειχε θαφτει, απλα δεν ετυχε ιδιετερης εμπορικης εκμεταλευσης) Solid-state drive - Wikipedia, the free encyclopedia , και δεν προκειται για τεχνολογια η οποια χρησημοποιηθηκε μονο στο διαστημα η σε τιποτα "περιεργες" εφαρμογες γιατι ο παλαιοτερος ssd (σε πρωτογονη μορφη, pci πλακετα με μπολικα ολοκληρωμενα) που εχω βρει σε monitoring πλοιου ειναι του 1980! (δε σημαινει πως εχω δει τον παλαιοτερο που χρησιμοποιηθηκε για τετοια εφαρμογη -μπορει και να ειναι, μπορει να υπηρχαν και ακομα παλιοτερα τετοια projects-, και φυσικα λογο της συγκεκριμενης εφαρμογης συμπερενω οτι δεν πρεπει να ηταν καποια τεχνολογια με κανα διαστημικο κοστος τετραψηφιων νουμερων) και μαλιστα λειτουργουσε αψογα μεχρι πριν 3-4 χρονια και δεν αποκλειεται να λειτουργει ακομα.

Η τεχνολογια nand μνημων ειναι παλια σχεδον οσο και οι ημιαγωγοι, απλα για καποιο λογο ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΟ μας το δινουν τωρα ως "νεα υπερεπιστημη".

απο το 90+ ειχα την απορια γιατι δε φτιαχνονται nand σκληροι δισκοι, και τοτε καποιοι συναδελφοι μου λεγαν διαφορες μπουρδες για ποιους λογους κατι τετοιο δεν θα ηταν εφικτο,για αναξιοπιστια και αλλα τετοια κουραφεξαλα ομως πριν 3-4 χρονια ηρθα σε επαφη με εναν τετοιο κατασκευασμενο το 1980! οποτε ΝΑΙ το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι πως το θεμα δεν ειναι τι υπαρχει τεχνολογικα δυνατο, αλλα το τι θελουν να πλασαρουν η να θαψουν τα καρτελ των νταβαδων της τεχνολογιας.

Επισεις σε ιδιας εποχης ασυρματους πλοιων εβλεπες να παντρευονται smd, συμβατικοι ημιαγωγοι, μαζι και λυχνιες! (δε μιλαω για λυχνιες εξοδου που κακως καταργηθηκαν, αλλα για γυαλινα λαμπακια του ww2) κατι που επισεις μου δειχνει του τι σκαρφιζονται διαφορες εταιριες προκειμενου να ξεσκαρταρουν τις αποθηκες τους ή ποσο καλα κρατανε απαρχαιωμενες τεχνολογιες προκειμενου να ξεζουμισουν οσο παιρνει μια γραμμη παραγωγης.

Επισεις λογο επαγγελματος εχω την τυχη να γνωριζω αρκετες τεχνολογιες που δεν εχουν τυχει εμπορικης εκμεταλευσης στην εποχη τους η και ποτε.

Από τεχνολογίες και μηχανήματα που θα έφερναν επανάσταση και τελικά εξαφανίστηκαν/παρατήθηκαν/αναστήθηκαν, άλλο τίποτα. Γεμάτη είναι η ιστορία. Για παράδειγμα το 3D που μας πασάρουν τα τελευταία χρόνια, εγώ το βλέπω ως το μέλλον του Gaming από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Ρίχνω ένα βλέφαρο στο Internet και διαβάζω "1968"!!! Και όμως μας έχουν πρήξει π.χ. με το Oculus Rift και το Facebook πάει και πετάει και 2 δις για αυτό!

Guest Article about Stereoscopic 3D Gaming (1/2) | 3DContentBlog

pic-1.jpg?w=500&h=248

Στον κινηματογράφο 3D ταινίες υπήρχαν από το 50 νομίζω. Σαν τεχνολογία/ιδέα ίσως τόσο παλιά όσο είναι ο ίδιος ο κινηματογράφος. Αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν προωθηθεί τόσο μαζικά.

2013-09-13-itcamefromouterspacemovieposter.jpg

Για την παραπάνω ταινία διαβάζω "The World 3-D Film Expo is showing many of these films in the last known copies of their archival, double-system 35 mm celluloid prints, projected with dual projectors and viewed using polarized glasses."

Καθόλου άσχημα ε?

Και αν και έλεγα να προσπεράσω τον Αρχιμήδη, ε δεν μπορώ. Πόσο καινούρια σας φαίνεται η ARM?

http://en.wikipedia.org/wiki/Acorn_Archimedes

330px-AcornArchimedes-Wiki.jpg

Τώρα στο θέμα μας. Δεν υπάρχει λόγος να πας να.... σαλπάρεις!!! ROM Cartridges στις κονσόλες. Όχι απλά αποθηκευτικός χώρος με χρήση chip μνήμης, αλλά αποθηκευτικός χώρος που παράχθηκε ΜΑΖΙΚΑ δεκαετίες πριν και άρα θα μπορούσε κάλλιστα (θεωρητικά και σε βάθος χρόνου) να έχει καταστεί από ένα σημείο και μετά μια αρκετά οικονομική εναλλακτική λύση απέναντι σε κασέτες/δισκέτες/CD. Η ιδέα και η τεχνολογία όχι απλά υπήρχε παλιά, αλλά έχει δει εμπορική χρήση εδώ και δεκαετίες.

ROM cartridge - Wikipedia, the free encyclopedia

330px-PokemonSilverBoard.jpg

Τώρα το γιατί δεν προχώρησαν πολλά από αυτά, δεν ξέρω. Μπορεί να παίξανε καρτέλ, μπορεί να παίξανε οικονομικά συμφέροντα, μπορεί να παίξανε απλά τεχνολογικοί περιορισμοί της τότε εποχής που δεν επέτρεπε στην τεχνολογία να φτάσει ΚΑΙ μαζικά ΚΑΙ οικονομικά ΚΑΙ αξιόπιστα στον καταναλωτή, μπορεί οι ίδιοι οι καταναλωτές να μην ενδιαφέρονταν. Αλλά πάμε σε πολύ θεωρία, πολύ φιλοσοφία και ειλικρινά δεν έχω ιδέα πως φτάσαμε εδώ.

Ειδικότερα πάντως για τους SSD, ναι ακόμα κάνουν απόσβεση διότι υπάρχει και εξέλιξη και ανταγωνισμός μεγάλος και ναι για εμάς με την μορφή που τους έχουμε σήμερα είναι μια καινούρια τεχνολογία.

Όσο πέφτει ο βαθμός ολοκλήρωσης των NAND τόσο θα πέφτουν και οι τιμές. Όταν είδαμε consumer SSD, είχαμε μνήμες στα 50nm. Τώρα είμαστε στα 19nm και ήδη οι εταιρίες σκέφτονται τη μετάβαση στα 14nm μέσα στο έτος.

Όσο πέφτει ο βαθμός ολοκλήρωσης, τόσο περισσότερες NAND έχουμε ανά wafer. Σίγουρα οι τιμές θα πέφτουν συνέχεια. Το αν θα φτάσουν ή όχι τις τιμές των μηχανικών δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι πάντως πως όταν οι τιμές θα φτάσουν ακριβώς στο διπλό απ'ότι οι μηχανικοί (100€ το TB περίπου) τότε οτιδήποτε μηχανικό έχω απλά θα φύγει από το παράθυρο.

Δεν είναι ανάγκη να φτάσουν τις τιμές των μηχανικών. Οι ανάγκες του μέσου καταναλωτή έχουν προ πολλού ξεπεραστεί από τις χωρητικότητες. Ακόμα και αν μιλάμε για συλλογές ταινιών αυτοί που πραγματικά χρειάζονται TBs είναι λίγοι. Εκεί που πριν 15 χρόνια αγοράζαμε CDRWs και DVDRWs διότι δεν μας έφτανε ο αποθηκευτικός χώρος στον σκληρό δίσκο, πλέον μας περισσεύει, κάνοντας τα opticals από απαραίτητα, προαιρετικά στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.