Rayden Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2014 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2014 Όπως λέει και ο τίτλος, στο 5,5 χρόνων σύστημα της υπογραφής (η 5850 είναι καινούργια, μόλις 3 χρόνων ), βλέπω ότι σε παιχνίδια όπως Crysis 3, CoD: Ghosts κλπ αρχίζουν να ζορίζουν τα πράγματα. Η ανάλυση που παίζω είναι 1680x1050 και γενικά ανεβάζω στο full ή σχεδόν στο full το detail. Η ερώτησις είναι: αν υποθέσουμε ότι αναβαθμίζουμε μόνο ένα εκ των 2, δηλ. CPU+mobo ή GPU, ποιο θα έχει τα πιο ουσιαστικά αποτελέσματα? Πχ αν βάλουμε μια GTX760 ή μια R9 270X θα τη φρενάρει ο επεξεργαστής? Αν πάλι βάλουμε έναν i7 4770 θα τον χαραμίζει η 5850? Αντιλαμβάνομαι ότι καμία απ' τις 2 λύσεις δεν είναι βέλτιστη, απλώς έλεγα πως αν είναι να κερδίσω ένα 30-40% στα fps με την αλλαγή CPU τότε να το κάνω και αλλάζω αργότερα την κάρτα γραφικών, άλλωστε ένας i7 έχει σίγουρα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν πάλι με την αλλαγή της κάρτας κερδίζω το ίδιο και με μία μελλοντική αλλαγή CPU κερδίζω ακόμη περισσότερο, τότε είναι κι αυτό μια καλή λύση. Προσωπικά ψηνόμουν για αλλαγή CPU καθώς κάνω και άλλες εργασίες με τον υπολογιστή, αλλά δε θέλω να αναβαθμίσω και να μη δω ουσιαστική διαφορά και στα παιχνίδια. thx Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Μάρτιος 24, 2014 #2 Κοινοποίηση Μάρτιος 24, 2014 Ειχα ακριβως το ιδιο συστημα με το δικο σου μονο που ο δικος μου q6600 ετρεχε στα 3.8Ghz To Δεκεμβριο του 2012 αλλαξα την 5850 με μια 7950 boost, εδωσε αρκετα παραπανω αλλα σε multi οχι πολλα, ενα μηνα μετα πηρα και τον I5. Η διαφορα ηταν τοσο μεγαλη οσο απο q6600+5850 σε q6600+7950.Παρε μια καρτα, αλλα βαλε μπρος και για cpu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Μάρτιος 26, 2014 Author #3 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 Απ' ότι ουσιαστικά λες ο Q6600 έχει ακόμα να δώσει ενώ η 5850 έχει ουσιαστικά φτάσει στα όριά της και θα κερδίσω ελάχιστα από GPU-intensive games (άντε βρες σε ποια αντιστοιχεί αυτό βέβαια...) αν αναβαθμίσω τη CPU. Πάντως μου έδωσες αφορμή να ανεβάσω λίγο το ρολόι στα 3,2GHz (ίσως πάει και λίγο παραπάνω αλλά δεν εμπιστεύομαι τις μνήμες μου) και την 5850 στα 775/1125. Μετά καθάρισα τους ATI drivers, έβαλα τους τελευταίους και ξαναέκανα το τεστ του Crysis έχοντας από πίσω το MSI Afterburner και τον task manager. Παρατήρησα λοιπόν ότι η GPU χτύπαγε 100% ενώ η CPU ήταν από 80-100%, πράγμα που επιβεβαιώνει αυτό που είπες. Πριν το driver refresh τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 60-90% για GPU και 100% για CPU! Ομολογώ ότι αυτό δεν το περίμενα. Στο δε Metro 2033 Last Light, η 5850 χτύπαγε 100% πριν το refresh. Η CPU ήταν χαμηλότερα απ' ότι με το Crysis. Αλλά επειδή αυτό το τεστ δεν το ξαναέκανα μετά το refresh των drivers, επιφυλάσσομαι. Το ίδιο ισχύει και με το Skyrim, στο οποίο ανέβασα τα view distances και έβαλα κάποια πράγματα από High->Ultra αλλά δεν το είδα να ζορίζεται ιδιαίτερα. Στο CoD:Ghosts δεν έκανα πολλές δοκιμές γιατί εκεί το bottleneck είναι... ο δίσκος. (Το τρέχω με το hack για τα 4GB RAM και δε σκοπεύω να το βάλω στον SSD). Πάντως όταν τρέχει τρέχει σαν το Crysis περίπου, δηλαδή καλά αν και τα textures του δεν ανεβαίνουν πολύ. Οπότε βάζω σαν προτεραιότητα μια καρτούλα γραφικών και βλέπουμε Link to comment Share on other sites More sharing options...
pnick Μάρτιος 26, 2014 #4 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 Αναλόγως με το ποσό που θέλεις/μπορείς να διαθέσεις μπορούν να γίνουν αξιοπρεπείς επιλογές και για τα δύο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snakemjk Μάρτιος 26, 2014 #5 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 Ήμουν σε παρόμοια διλήμματα πριν κανά 6μηνο, και άλλαξα προς το παρόν GPU... Το σύστημα πήρε αρκετά τα πάνω του στα παιχνίδια και με λίγα ευρώ είδα μεγάλη διαφορά. Το θέμα ριζικής αλλαγής mobo-cpu (και μαζί θα πάρει πακέτο και ram) πήρε αναβολή για κανά δυο χρόνια ακόμα σίγουρα... Ειχα ακριβως το ιδιο συστημα με το δικο σου μονο που ο δικος μου q6600 ετρεχε στα 3.8Ghz To Δεκεμβριο του 2012 αλλαξα την 5850 με μια 7950 boost, εδωσε αρκετα παραπανω αλλα σε multi οχι πολλα, ενα μηνα μετα πηρα και τον I5. Η διαφορα ηταν τοσο μεγαλη οσο απο q6600+5850 σε q6600+7950.Παρε μια καρτα, αλλα βαλε μπρος και για cpu. Επειδή έχω το ίδιο CPU... Με τι ψύξη έφτασες είσαι στα 3,8; Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Μάρτιος 26, 2014 #6 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 Επειδή έχω το ίδιο CPU... Με τι ψύξη έφτασες είσαι στα 3,8;με mugen ειμουν αλλα ειχα καλο κομματι, καθως επαιζε ανετα με μαμα ρευμα στα 3.4 me 1.3v , και στα 4.0 (8Χ500) με 1.375v, αλλα το αφηνα για 24/7 στα 3.8 (475Χ8) με 1.35v. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zampONakiaskiou Μάρτιος 26, 2014 #7 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 Επειδή είμαι σε παρόμοια θέση Q9400 - 6950 και επειδή αναφέρεις ότι κάνεις και άλλες εργασίες εκτός gaming και αφού παίζεις 1680-1050, θα πήγαινα εξ αρχής σε αλλαγή πλατφόρμας...Εντάξει "όποιονδήποτε" i-κάτι και να βάλεις θα δεις διαφορά...Είτε πας και σε ΑMD μεριά και σού ρχεται και πιο φθηνά..Κάνεις υποχωρήσεις για κανά εξάμηνο και πολύ λέω σε textures και μετά πας σε καινούρια GPU..Προσωπικά αυτό θα κάνω.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoMaR Μάρτιος 26, 2014 #8 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 εμενα ο Q6600 παντως ετρεχε καθημερινα με full stress στα 3.9ghz με υδροψυξη..μονταρισμενη abit ip35pro βεβαια Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Μάρτιος 26, 2014 #9 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 εμενα παντως ετρεχε καθημερινα με full stress στα 3.9ghz με υδροψυξη..μονταρισμενη abit ip35pro βεβαια και με υδροψυξη.Αθανατη ABIT, και εγω σε αυτη τον ειχα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Μάρτιος 26, 2014 Author #10 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 Αναλόγως με το ποσό που θέλεις/μπορείς να διαθέσεις μπορούν να γίνουν αξιοπρεπείς επιλογές και για τα δύο.Σωστά τα λες, αλλά εξαρτάται απ' τη διάρκεια ζωής που -προσωπικά περιμένω να- έχει ένα σύστημα.Πχ θα μπορούσα να πάρω τον i5 4670k αλλά με 90€ παραπάνω παίρνω τον i7 4770k. Στα παιχνίδια μηδενική διαφορά (σήμερα, σε 1 χρόνο μπορεί να μην ισχύει αυτό) αλλά για ένα σύστημα που θα ήθελα να κρατήσω άλλα 5 χρόνια (λέμε τώρα...) δε με πειράζουν τα 90 ή και 150€ παραπάνω.Κάρτα γραφικών είναι αλήθεια ότι αλλάζει πιο εύκολα, ήδη στον Q6600 έχω πάει από X850->4850->5850 και θα μπορούσε να έχει πάρει και άλλη αναβάθμιση αν δε μεσολαβούσαν άλλες υποχρεώσεις.Ουσιαστικά προσπαθώ να βρω το κατάλληλο "timing" ώστε να κάνω τη σωστή αγορά (CPU ή GPU). Το θέμα είναι πως με GPU κερδίζω άμεσα στα games και γλυτώνω αρκετά €€€, ενώ με CPU κάνω μια πιο μακροχρόνια επένδυση και περιμένω να βγει το παιχνίδι που θα ζοριστεί σε ανάλυση 1680x1050 για να αλλάξω τη GPU.Αν βέβαια μου τη δώσει και πάρω καμιά καινούργια οθόνη, ίσως με 1920x1080 έχουμε άλλα δεδομένα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pnick Μάρτιος 26, 2014 #11 Κοινοποίηση Μάρτιος 26, 2014 Σωστά τα λες, αλλά εξαρτάται απ' τη διάρκεια ζωής που -προσωπικά περιμένω να- έχει ένα σύστημα.Πχ θα μπορούσα να πάρω τον i5 4670k αλλά με 90€ παραπάνω παίρνω τον i7 4770k. Στα παιχνίδια μηδενική διαφορά (σήμερα, σε 1 χρόνο μπορεί να μην ισχύει αυτό) αλλά για ένα σύστημα που θα ήθελα να κρατήσω άλλα 5 χρόνια (λέμε τώρα...) δε με πειράζουν τα 90 ή και 150€ παραπάνω.Κάρτα γραφικών είναι αλήθεια ότι αλλάζει πιο εύκολα, ήδη στον Q6600 έχω πάει από X850->4850->5850 και θα μπορούσε να έχει πάρει και άλλη αναβάθμιση αν δε μεσολαβούσαν άλλες υποχρεώσεις.Ουσιαστικά προσπαθώ να βρω το κατάλληλο "timing" ώστε να κάνω τη σωστή αγορά (CPU ή GPU). Το θέμα είναι πως με GPU κερδίζω άμεσα στα games και γλυτώνω αρκετά €€€, ενώ με CPU κάνω μια πιο μακροχρόνια επένδυση και περιμένω να βγει το παιχνίδι που θα ζοριστεί σε ανάλυση 1680x1050 για να αλλάξω τη GPU.Αν βέβαια μου τη δώσει και πάρω καμιά καινούργια οθόνη, ίσως με 1920x1080 έχουμε άλλα δεδομένα...Ασχολείσαι με κάτι άλλο εκτός από gaming; Αναλόγως με τις εφαρμογές που τρέχεις θα δείς αν είναι απαραίτητος ένας επεξεργαστής με HyperThreading. Αν τρέχεις διάφορα αρχιτεκτονικά, γραφιστικά, 3D, επεξεργασίες video και εικόνας, τότε ναι, ο 4770 είναι μια επιλογή με αρκετό μέλλον. Αν όμως τρέχεις λίγα προγράμματα ερασιτεχνικά, τότε και ο 4670 (ακόμα και ο 4570) με μια καλή μητρική θα σε καλύψουν για αρκετό καιρό απροβλημάτιστα. Από τα παραπάνω εξαρτάται και το θέμα της οθόνης που λές.Edit: Τι τροφοδοτικό έχεις; Από αυτό εξαρτώνται πολλά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 11, 2014 Author #12 Κοινοποίηση Απρίλιος 11, 2014 Καλησπέρα,σόρι για την αργοπορία, ήμουν στο ψάξιμο και μετά ξεχάστηκα να απαντήσω. Μου φαίνεται θ' ακολουθήσω τη συμβουλή σου.Άλλωστε έκανα και μια αναβαθμισούλα σε οθόνη-GPU (GTX760) οπότε σειρά έχει ο επεξεργαστής.Το τροφοδοτικό μου είναι ένα σκυλί του πολέμου ENERMAX EG565AX-VE 535W FMA2.Κι εγώ δε θυμάμαι πόσα χρόνια το έχω, πρέπει να είναι κάπου 8. Πιστεύω τα σηκώνει.Αν έχεις και καμμία πρόταση για μητρική, ευπρόσδεκτη (έκανα και ερώτηση εδώ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pnick Απρίλιος 11, 2014 #13 Κοινοποίηση Απρίλιος 11, 2014 Νά σαι καλά!Μητρικές κοίτα αυτές:1. Asus H87M-Plus (C2) | Skroutz.gr 2. Gigabyte GA-H87M-D3H | Skroutz.grΘα σε συμβούλευα να πάς σε κανονική ΑΤΧ γιατί όλο και κάτι θα χρειαστείς από τις παραπάνω εξόδους που έχουν. Μικρό κουτί μπορείς να πάρεις, αλλά αρκετά μικρά κουτιά υποστηρίζουν και ΑΤΧ εκτός από micro.Τροφοδοτικό εγώ σίγουρα θα άλλαζα με τόσο ακριβά κομμάτια πάνω. 8 χρόνια είναι πολλά (ίσως και πάρα πολλά) για να του εμπιστευτείς κορυφαίο hardware. Δεν ξέρω βέβαια, γνώμη μου.Ποιό κουτί έχεις, παρεμπιπτόντως; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rayden Απρίλιος 11, 2014 Author #14 Κοινοποίηση Απρίλιος 11, 2014 Το κουτί το έχω κι αυτό αρκετά χρόνια και δυσκολεύομαι να το αποχωριστώ.Είναι το ENERMAX Pandora CA3030-BS. Το είχα σταμπάρει καιρό πριν έρθει στην Ελλάδα και μόλις το έφερε ένα κατάστημα το τσίμπησα αμέσως. Δεν είναι κάτι φοβερό για τα σημερινά δεδομένα αλλά μ' αρέσει το ρετρό look και τα καλύμματα που έχει για τα drives.Την ASUS H87-Plus ήθελα κι εγώ αλλά δε με βολεύουν τα καταστήματα που τη φέρνουν. Πιστεύεις ότι έχει μεγάλη διαφορά απ' την Asrock H87M Pro4? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pnick Απρίλιος 11, 2014 #15 Κοινοποίηση Απρίλιος 11, 2014 Το κουτί το έχω κι αυτό αρκετά χρόνια και δυσκολεύομαι να το αποχωριστώ.Είναι το ENERMAX Pandora CA3030-BS. Το είχα σταμπάρει καιρό πριν έρθει στην Ελλάδα και μόλις το έφερε ένα κατάστημα το τσίμπησα αμέσως. Δεν είναι κάτι φοβερό για τα σημερινά δεδομένα αλλά μ' αρέσει το ρετρό look και τα καλύμματα που έχει για τα drives.Την ASUS H87-Plus ήθελα κι εγώ αλλά δε με βολεύουν τα καταστήματα που τη φέρνουν. Πιστεύεις ότι έχει μεγάλη διαφορά απ' την Asrock H87M Pro4?Καμμία διαφορά στα specs, απλά η Asus έχει 3 χρόνια εγγύηση με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει.Το κουτί ξέρω κι εγώ; Άστο προς το παρόν, και αν δείς ότι ο 4770 ζεσταίνεται πολύ κάνεις αλλαγή το κουτί και παίρνεις και μια Hyper 212 Evo και τελείωσε η ιστορία με κανά 85άρι και τα δύο μαζί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.