Jump to content

Απειλή για ζημιά σε αυτοκίνητο

Ruthl3ss

Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα του lab offtopic,

Η ιστορία είναι η κλασσική(πλέον) για θέση πάρκινγκ σε πυλωτή. Χωρίς να φλυαρώ με πολλά πολλά ο μη φιλικός γείτονας με ενημέρωσε πως αν το βάλω εκεί που του αρέσει να παρκάρει στην πυλωτή αυτός θα μου το σπάσει/κάψει κλπ κλπ.

Να προσθέσω ότι η θέση δεν είναι κανενός και παρκάρει όποιος προλάβει όπως μας έχει πει ο ιδιοκτήτης, κάτοικος άλλης πόλης, και με το οποίο εγώ συμφωνώ, αλλά ο γείτονας έχει δικούς του κανόνες

Τέλος πάντων εμένα απο αυτή την ιστορία μου γεννήθηκε η εξής απορία την οποία κανείς ακόμα και νομικός/αστυνομικός δε μου έλυσαν ικανοποιητικά.

Χωρίς να λέω οτι απαραίτητα θα κάνει αυτά που λέει ο παραπάνω γείτονας αν παρκάρω εκεί που του αρέσει. Θέλω πλέον να μάθω τι μπορεί να κάνει κανείς ώστε μετά να είναι καλυμμένος και να βρει το δίκιο του σε τέτοια περίπτωση όπου προκαλέσει ο άλλος ζημία στο αυτοκίνητο γιατί νιώθω πραγματικά απληροφόρητος περί δικαιωμάτων/νόμων/προστασία του πολίτη και δε ξέρω και εγώ τι άλλο.

Θα παρακαλέσω μόνο σοβαρές συμβουλές, και όχι του τύπου βάλε δύο Ρώσσους να του πουν μια ιστορία, ή κάντου το δικό του αυτοκίνητο λαμπόγιαλο, ναι υπάρχει και αυτή η επιλογή αλλά ενδιαφέρομαι να μάθω ποιός είναι ο σωστός, ώριμος και προπαντός νόμιμος τρόπος να προστατευτείς απο τέτοιες ενέργειες ή να είσαι καλυμένος σε περίπτωση

που οι απειλές γίνουν πράξη.

Επίσης όσο γίνεται να είστε επεξηγηματικοί και συγκεκριμένοι.

πχ τάδε μοντέλο κάμερας αυτοκινήτου,

ενημέρωση εισαγγελέα για απειλή και ενημέρωση αστυνομίας(αν και αυτό δεν είναι αποδεικτικό σωστά?) Να προσθέσω οτι την ώρα των απειλών είχα μάρτυρα

Πήγαινε στην αστυνομία, εξήγησε τους και ρώτα τι μπορείς να κάνεις. (αν πχ μπορείς να βάλεις κάμερα που θα κοιτάει μόνο το μέρος του παρκινγκ)

Επίσης κάθε φορά που σου μιλάει:

α) μίλα του ΗΡΕΜΑ

β) πέτα του ενα μαγνητοφωνάκι στην μάπα, φώναξε "ότι λέμε, καταγράφεται"* και συνέχισε να του μιλάς ΗΡΕΜΑ

Νομίζω ότι και μόνο που θα πας στην αστυνομία να δηλώσεις τι σου είπε (όχι καταγγελία) θα το καταγράψουν, οπότε και να στο "γρατσουνίσει", θα είναι ο βασικός ύποπτος

*δεν είμαι σίγουρος αν είναι νόμιμο/περνάει σαν αποδεικτικό στοιχείο, έστω και έτσι.

Απαγορευεται δια νομου η εγκατασταση καμερας σε πιλωτη, εκτος αν γίνει με την συμφωνη γνωμη της πλειοψηφιας των ιδιοκτητων της πολυκατοικιας. Δες αναλογα τι λεει :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26-09-2000

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 1122

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ : Οδηγία για τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης

Ε. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης εγκατεστημένων σε ιδιωτικούς χώρους από φυσικό πρόσωπο για την άσκηση δραστηριοτήτων αποκλειστικά προσωπικών ή οικιακών εκφεύγει του πεδίου εφαρμογής του Νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του Ν.2472/97.

Η λήψη ωστόσο εικόνας από κοινόχρηστους χώρους κατοικιών που περιλαμβάνουν πολλά αυτόνομα διαμερίσματα συνιστά επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εμπίπτει στο Νόμο.

Στην περίπτωση αυτή, πέραν των άλλων προϋποθέσεων επεξεργασίας, είναι απαραίτητη η ρητή και ειδική συγκατάθεση κάθε ενοίκου και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασίσει σύμφωνα με τον κανονισμό της την αναγκαιότητα ή μη εγκατάστασης του κυκλώματος.

Ο θιγόμενος από την απόφαση αυτή σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του δεδομένα μπορεί να προσφύγει στην Αρχή. Οι κάμερες δεν πρέπει να ελέγχουν την πρόσβαση στα κατ’ ιδίαν διαμερίσματα, σε γειτονικές κατοικίες, δρόμους και πεζόδρομους.

Ο εκάστοτε διαχειριστής της πολυκατοικίας είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας και είναι υποχρεωμένος για την ενημέρωση των υποκειμένων ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται.

Η καταγραφή εικόνας χωρίς ήχο είναι επιτρεπτή εφόσον η μονάδα ελέγχου που καταχωρεί τις εικόνες βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση και τα δεδομένα διατηρούνται το πολύ 48 ώρες.

Ειδικά για τις σε ενιαίο χώρο θέσεις στάθμευσης οχημάτων των κατοικιών (υπόγειο, πυλωτή), είναι επιτρεπτή η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος από το νόμιμο κάτοχο μόνον όταν οι κάμερες εστιάζουν αποκλειστικά στο αγαθό το οποίο προστατεύουν και όχι σε γειτονικούς χώρους και υπάρχει πινακίδα που ενημερώνει τα υποκείμενα για την βιντεοσκόπηση.

Και αναλυτικά όλο το αρθρο εδω...[FORUM] ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ • Προβολή θέματος - Κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης σε πολυκατοικία

Tο σωστό είναι αυτό που λέει ο @l2phile, όσο αφορά την καταγγελία!

Παρόμοια κίνηση είχε κάνει ο αδερφός μου .Τουλάχιστον να είσαι εσύ καλυμμένος.

Δεν ξέρω κάτα πόσο είναι εφικτό και αν δεν αναιρείται απο αυτά που έγραψε ο @YDinopoulos, αλλά έχε κατά νου και την αγορά dash cam για το αυτοκίνητο.....υπάρχουν και αρκετές που είναι σε μέγεθος micro!:yes4:

Με τις dashcam ενδεχεται να υπαρξει θεμα. Τι εννοω...Μπορει να θεωρηθει παρανομο, εφοσον καταγραφεται δημοσιος χωρος. Σε συζητηση με δικηγορο φιλο, μου ειπε βαλε κατι διακριτικο και ΕΑΝ το χρειαστεις σαν αποδειξη, πες οτι η καταγραφη εγινε απο το κινητο σου.

Είναι ημιμετρο, αλλα δυστυχως δεν εχει βγει καποια αποφαση. Επισης οι dashcam, ενεργοποιουνται με την μιζα, οποτε και να βαλει, αν η ζημια γινει οταν ο οδηγος λειπει, δεν μας βοηθαει.

... ο κακός χρόνος περνάει. Ο κακός γείτονας όχι.

Μιας και μιλάς για ωριμότητα, θα σου έλεγα να τον αγνοήσεις και να του χαρίσεις και τη θέση να χαίρεται με την αυτοκινητάρα του. Οτιδήποτε άλλο θα σε βάλει σε περιπέτειες.

Η ηχογράφηση της συνομιλίας είτε κρυφά είτε φανερά, απαγορεύεται/δεν αποτελεί πειστήριο.

Ναι βρε. Αλλιως θα σου φαει την μπαταρια του αμαξιου. Με εξωτερικη τροφοδοσια, μπορει απλα να σου κοψει το καλωδιο.

Όπως και να έχει, μίλα με εναν δικηγορο πρωτα, να σε κατευθυνει αναλογα. Η Αρχη Προστασιας Δεδομενων κόβει ποπους σε τετοια θεματα...

Been there, done that...

Αυτό που λέει ο [MENTION=1167]colt3003[/MENTION] αν είναι εφικτό, είναι το καλύτερο.

Αν δεν είναι...

Φροντίζεις να σε απειλήσει παρουσία μάρτυρα. Καλό θα είναι να είναι φίλος, γνωστός και όχι άμεσα συγγενικό πρόσωπο. Αν είναι δύο, ακόμα καλύτερα. Μόλις γίνει το περιστατικό, καλείς την αστυνομία επί τόπου (δεν πας εσύ). Έρχεται (μπορεί και σε 2 ώρες, θέλει υπομονή) και καταγράφει το συμβάν. Χτυπάει το κουδούνι του τραμπούκου, παίρνει τα στοιχεία του και τον ενημερώνει ότι έχεις αναφέρει το συμβάν με μάρτυρες. Μετά αυτό θα γραφεί στο Βιβλίο Συμβάντων του τμήματος. ΠΡΕΠΕΙ να πας σε 2-3 μέρες να πάρεις αντίγραφο και να το κρατήσεις.

Μετά, τα πράγματα είναι απλά. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σου συμβεί, εσένα ή του αυτοκινήτου σου, ο κυριούλης είναι υπεύθυνος, γιατί σε έχει απειλήσει ΑΜΕΣΑ και αν δεν καταφέρει να αποδείξει ότι έχει άλλοθι (ήταν στην Κίνα για δουλειές), καταδικάζεται. Αυτό σημαίνει 3-12 μήνες φυλακή, όπου αν έχει λευκό μητρώο, την παίρνει με αναστολή. Μετά από αυτό, θα πρέπει να ασκήσεις αγωγή για αποζημίωση, όπου φυσικά θα πληρώσει τις ζημιές στο αμάξι και ηθικές βλάβες σε εσένα. Αυτά θα σου κοστίσουν 1000-1500€ και θα πάρεις στην τσέπη περίπου 5000€ συν τα του αυτοκινήτου και φυσικά σε 5-8 χρόνια.

Σπάνια μετά την καταγγελία θα σε ακουμπήσει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πόσο κανίβαλος είναι κάποιος. Για αυτό σου είπα αρχικά, αν είναι εφικτό να τον γράψεις στα @@ σου, μην ασχοληθείς. Εγώ πάντως έκανα το πρώτο βήμα, σε δύο περιπτώσεις και έκτοτε, με βλέπουν στο δρόμο και αλλάζουν πεζοδρόμιο.

Αυτά.

Αυτό που λέει ο [MENTION=1167]colt3003[/MENTION] γίνεται αυτή τη στιγμή. Αλλά πιο πολύ θέλω να είμαι να ενημερωμένος σχετικά με τις εναλλακτικές που υπάρχουν και για τη μετέπειτα ζωή μου.

Πάντως απο τις μέχρι τώρα προτάσεις του [MENTION=173]Wizard![/MENTION] φαίνεται η πιο ορθή.

Πέρα όμως απο αυτό ούτε καν η κάμερα στο αυτοκίνητο δε μοιάζει αποτελεσματική επιλογή. Κάμερα στην πυλωτή δεν είναι επιλογή επι του παρόντος.

Δηλαδή και το μαγνητόφωνο, ακόμα και να έχεις ενημερώσει τον άλλον οτι καταγράφεται δε θεωρείται αποδεικτικό?(γιατί αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε τηλεφωνήματα απο διάφορες εταιρίες)

Και η κάμερα όπως αναφέρει ο [MENTION=376]YDinopoulos[/MENTION] μπορεί να θεωρηθεί παράνομη μιας και καταγράφει δημόσιο χώρο(την αυλή της πολυκατοικίας συγκεκριμένα)

[MENTION=14830]tazerom[/MENTION] μπορείς αν δε σε πειράζει να πεις είτε εδώ είτε σε πμ(αν υπάρχει θέμα) πώς κινήθηκε ο αδερφός σου?

Δηλαδή τους/τον ηχογράφησε και το πήγε στην αστυνομία?

Αυτά πιστεύω είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι και όμως αν ρωτήσετε έξω θα δείτε ότι η άγνοια, για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, είναι πολύ μεγάλη.

Αυτο που λέει ο wizard έχει δουλεψει σε αντιστοιχη δικια μου περίπτωση. Μάλιστα μου το είχαν προτείνει οι αστυνομικοί, καταγγελία δηλαδη, και κανανε και συστάσεις για συμμόρφωση στον "νταή".

Δηλαδή και το μαγνητόφωνο, ακόμα και να έχεις ενημερώσει τον άλλον οτι καταγράφεται δε θεωρείται αποδεικτικό?(γιατί αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε τηλεφωνήματα απο διάφορες εταιρίες)

H ηχογράφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν και μόνο αν ο άλλος έχει πιστοποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία σε αυτή, δηλαδή τον ενημερώσεις ότι καταγράφεται και μετά σου πει είναι ο Κώστας Ντατήσογλου, του Κίτσου με ημερομηνία γεννήσεως 01/01/1900 και Αρ.Δ.Ταυτ. ΑΒ 123456, πράγμα που αποκλείεται να κάνει.

Επίσης, θα μπορούσες να τον καταγράψεις με κάμερα κινητού, αλλά και πάλι πρέπει να τον ενημερώσεις ότι καταγράφεται και μετά να σε απειλήσει. Οι μάρτυρες είναι πιό "αθώοι" στα μάτια του και εύκολα παρασύρεται κάποιος, άσχετα αν είναι μπροστά άλλοι.

[MENTION=22744]Ruthl3ss[/MENTION] όχι δεν αναφέρομαι σε ηχογράφηση ....απλά πήγε στην αστυνομία και έκανε καταγγελία ότι ο ταδε τον "ενοχλεί".....απλά και μόνο για να υπάρχει καταγραφή......δεν θυμάμαι αν είχε μαζί του μάρτυρα!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.