Jump to content

"Επάγγελμα" διαιτητής

ΣτοΠαραΠεντε

Recommended Posts

Αφού δεν μπορώ να ασχοληθώ με την προπονητική, σκέφτηκα να δοκιμάσω να γίνω διαιτητής ποδοσφαίρου, ακόμη κι αν είναι σε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Γνωρίζει κανείς αν παίζει ρόλο η ηλικία; Ξέρω ότι πριν λίγα χρόνια που έγιναν σεμινάρια στην Αθήνα το όριο ήταν 16-28 ετών. Στη Θεσσαλονίκη δε βρήκα κάποια ανακοίνωση για το καλοκαίρι. Και σε διάφορε ιστοσελίδες που έψαξα, πχ diaitisia.gr, δε βρήκα τις πληροφορίες που ήθελα. Πέρα από αυτό, με εξαίρεση τις απολαβές για τη SL, για τις υπόλοιπες κατηγορίες δεν υπάρχει ενημέρωση. Πού μπορώ να απευθυνθώ;

ΥΓ: Υπάρχει ασυμβίβαστο όσον αφορά τη δουλειά που κάνει ένας διαιτητής τις καθημερινές; Ξέρω πολλούς αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους, τραπεζικούς και εκπαιδευτικούς που είναι διαιτητές. Βασικά, αυτά θυμάμαι ότι ήταν τα επαγγέλματα των διαιτητών της Α' Εθνικής και μετέπειτα Σούπερ Λίγκας. Δεν ξέρω αν τα αναφέρουν τώρα πια οι σχολιαστές, καθώς παρακολουθώ ποδόσφαιρο μόνο μέσω ζωντανής περιγραφής. Σιγά μην πληρώνω τη Nova για τις μέτριες υπηρεσίες της.

Στα ερασιτεχνικα απ' οσα ξερω (μιας και επαιζα μπαλα στο ερασιτεχνικο σε Θεσσαλονικη και Τρικαλα) ειναι 50€ το παιχνιδι στις χαμηλοτερες κατηγοριες και ανεβαινε νομιζω μεχρι τα 100€ στην α1 ερασιτεχνικη.

Για ηλικιες δεν ξερω τι ακριβως παιζει για να σου πω, αλλα, αμα ειχες γνωστο καποιον διαιτητη ή παραγοντα ενωσης ποδοσφαιρικων σωματειων του νομου που σε ενδιαφερει, θα μπορουσες να "χωθεις" ανετα σε σεμιναρια και να παρεις πιστοποιηση, ωστε να διαιτητευσεις σε αγωνες μικροτερων κατηγοριων ερασιτεχνικου και αργοτερα και υψηλοτερων.

Υ.Γ.: Μεσα στο σαββατοκυριακο να υπολογιζεις οτι μπορεις να διαιτητευσεις σε 2 αγωνες (ειτε ερασιτεχνικου, ειτε τμηματων υποδομης, οπου η αμοιβη πρεπει να πεφτει στα 20€, χωρις να ειμαι σιγουρος)

Ευχή και κατάρα σου δίνω ΜΗ σφυρίξεις ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ή Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ ακόμα μαζεύω τα σπασμένα και τις βρισιές :p

Το ξύλο πέφτει στις μικρές/ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Ωραία δουλειά. Αν καταφέρεις να σφυρίξεις Super League, θα έχει και καλό "μισθό"...

Τα στησίματα με ποσοστό για το διαιτητή γίνονται στις μικρές κατηγορίες. ΣουπερΛιγκ δεν παίρνεις τίποτα.

Γι'αυτό ο Κωνσταντινέας βγήκε και είπε, μετά το 2-1 στην Τούμπα την Κυριακή, ότι είχε προτείνει να έχουν κλειστό συμβόλαιο ύψους 50.000 ετησίως οι διαιτητές; Δε νομίζω ότι θα ασχοληθώ με στημένα και δωροδοκίες, γιατί θέλω να ακολουθήσω νομική καριέρα, όχι δικαστική λόγω μετακινήσεων ανά 5 χρόνια και της συντηρητικής κλίκας που επικρατεί - και δεν αναφέρομαι στις πολιτικές πεποιθήσεις των δικαστών, αν και απ'όσο ξέρω η συντριπτική πλειονότητά τους είναι δεξιοί. Οπότε, αν ποτέ προκύψει θέμα με χρηματισμούς, στησίματα κτλ, θα αμαυρωθεί το ποινικό μου μητρώο και θα έχω θέμα με την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Πάντως, πριν 2-3 χρόνια που πήγα διακοπές στη Σκανδιναβία, μαύρη η ώρα που επέλεξα αυτόν το βαρετό προορισμό, είχαμε στο γκρουπ 3-4 διαιτητές Β' Εθνικής με τις συζύγους τους που είχαν πλέον συνταξιοδοτηθεί. Μού είπαν ότι παίρνουν πάνω από 2.500 σύνταξη και ότι οι αποδοχές τους όσο ήταν εν ενεργεία ήταν πολύ μεγαλύτερες, άσε που τα σωματεία τους οργανώνουν πολύ τακτικά ταξίδια σε όλη την Ελλάδα σε εγκληματικά προνομιακές τιμές, ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και για το εξωτερικό. Ειδικά για τους συνταξιούχους διαιτητές, μού είπαν ότι αυτά τα προνόμια και άλλα πολλά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι συγκεκριμένοι έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα και σχεδόν όλη την Ευρώπη. Μιλάμε ότι κυκλοφορούσαν με πανάκριβες μάρκες ρούχων, αξεσουάρ, κινητών, καμερών και φ.μηχανών. Μιλάμε για 60άρηδες ήταν πολύ κοκέτες και μπασμένοι σε θέματα τεχνολογίας.

Δεν ξέρω αν το γράφουν κάπου στις προϋποθέσεις αλλά νομίζω για να σφυρίξεις στις μικρές κατηγορίες χρειάζεσαι δίπλωμα για τρακτέρ, κομπίνα και γενικά τροχοφόρα αγροτικά οχήματα αρκετά μεγάλου κυβισμού. Ξέρεις, απο αυτά που χρησιμοποιούν οι...φίλαθλοι για να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο όταν κάτι κάνεις λάθος.

Έχεις;

• 2 weeks later...

Αν θέλω να ασχοληθώ με μικρές κατηγορίες, καθαρά και μόνο ως χόμπι, οι αμοιβές δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ/αγώνα, άρα 200 ευρώ το μήνα. Θα θεωρηθώ "υπάλληλος" της ΕΠΟ ή όποιας αρμόδιας αρχής ασχολείται με τις μικρές κατηγορίες; Θα έχω και ασφάλιση, εισφορές κτλ; Το πιθανότερο είναι να φορολογούμαι για τις απολαβές. Αληθεύει ότι όποιος διαιτητεύει δεν μπορεί να είναι και αθλητής στο ίδιο άθλημα ή προπονητής; Καλά, για ποδοσφαιριστής δεν το βλέπω, αλλά προπονητής ποδοσφαίρου κορασίδων δε θα με χαλούσε καθόλου. Ευκαιρία να διαδοθεί κι άλλο το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αν μπορέσω από κάποιο καλό ΙΙΕΚ να βρω ομάδα, έχει καλώς. Δεν έχω την πολυτέλεια να πετάξω 4 χρόνια και δη στις Σέρρες. Ας είχε εγκαταστάσεις στη Θεσ/νίκη το ΑΠΘ.

ΥΓ: μάθατε για τη διαιτητή Μήτση;

• 2 weeks later...

Το πτυχίο προπονητικής που δίνουν διάφορα ΙΙΕΚ, πχ ΑΚΜΗ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ, είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας ή απλώς υπάρχουν για να κοροϊδεύουν τον κόσμο; Αν αποκτήσω ένα με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο, θα μπορώ να προπονώ κάποια ομάδα, έστω και της τελευταίας κατηγορίας, ή θα είμαι γυμναστής και τίποτα περισσότερο; Δεν πήγα ακόμη σε κάποιο ΙΙΕΚ γιατί ξέρω ότι σε περίπτωση που δεν μπορείς να γίνεις προπονητής αλλά μόνο γυμναστής, δε θα το παραδεχτούν για να μη χάσουν τον πελάτη.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.