Jump to content



Ο Fan Controller "τρελάθηκε", στις στροφές δείχνει... "ότι να' ναι" ! ! !


Seafalco

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Την αφορμή για το θέμα αυτό την έδωσαν κάποιες ερωτήσεις που έγιναν σχετικά με τη λειτουργία των Fan Controllers, τοσο σε review:

http://www.thelab.gr/barebones-nas-media-players-gadgets-etc-reviews/scythe-kaze-master-flat-review-128756.html#post1063588762

όσο και σε πρόσφατο θέμα:

http://www.thelab.gr/cases-psu-and-mods/aporia-sti-syndesi-anemistirwn-please-help-77424.html#post1063656374

Το πρόβλημα και η λύση του αν και είναι γνωστά, δεν παύουν να απασχολούν τους χρήστες των fan controllers, και με λίγα λόγια συνοψίζεται στο εξής:

"Ο Fan controller μου όταν έχω συνδεμένο ένα ανεμιστήρα σε κάποιο κανάλι του , δείχνει σταθερά και σωστά τις στροφές του, αλλά, αν με κάποιο spliter προσθέσω έναν ακόμα ανεμιστήρα, οι ενδείξεις του καναλιού αυτού, "τρελαίνονται" γίνονται ακατάστατες και είναι λάθος!

Τα πράγματα επανέρχονται σε κανονική λειτουργία, μόλις βγάλω τον δεύτερο ανεμιστήρα! ! !"

Η απάντηση που δίνεται -φυσικά- είναι ότι φταίει το spliter, αν αλλάξουμε τύπο spliter, το πρόβλημα λύνεται!

Είναι ευκαιρία λοιπόν να δούμε και να συζητήσουμε -προσθέτοντας ο καθ' ένας την δική του πείρα- με λίγο περισσότερη λεπτομέρεια τι συμβαίνει και ποιος "φταίει" για τις ακατάστατες και εσφαλμένες ενδείξεις του fan controller, αντλώντας πρόχειρο υλικό από ένα σχετικό άρθρο που ετοιμάζεται για τους φίλους του Thelab !

1. Κάθε ανεμιστήρας για να παρέχει πληροφορία για τις στροφές του, έχει έναν αισθητήρα μαγνητικού πεδίου (Hall sensor), ο οποίος παράγει δύο τετραγωνικούς παλμούς ανά περιστροφή της φτερωτής του ανεμιστήρα.

2. Οι παλμοί αυτοί απαριθμούνται από τον Fan controller, ο οποίος στην συνέχεια με τους κατάλληλους υπολογισμούς, μας δίνει την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα σε rpm.

 

3. Η εσωτερική δομή του κυκλώματος αυτού δεν μας ενδιαφέρει, αλλά από την λειτουργική του εικόνα θα καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Όταν έχουμε συνδέσει δύο ανεμιστήρες σε ένα spliter, οι δύο ανεξάρτητες μονάδες tacho των ανεμιστήρων, εξαναγκάζονται να "συνεργαστούν" σαν μία.

 

large.FC_01_Combined_01_0240-large.JPG

fc-01-combined-01-0240-large-11287.jpg

 

Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, ο κάθε αισθητήρας Hall οδηγεί ένα τρανζίστορ, το οποίο "μηδενίζει" την τάση στον συλλέκτη του (η τάση αυτή αποτελεί το σήμα tacho) σύμφωνα με το ρυθμό περιστροφής του ανεμιστήρα (2 φορές για κάθε περιστροφή).

Με την σύνδεσή των δύο ανεμιστήρων μέσω του spliter, αυτά τα δύο -πλέον- τρανζίστορ, έχουν τεθεί παράλληλα και το σήμα που πάει προς τον Fan controller είναι ο συνδυασμός των δύο επιμέρους σημάτων tacho1 και tacho2.

Ας το δούμε πιο απλά σχεδιασμένο :

 

large.FC_02_Compined_02_0241-large.JPG

fc-02-compined-02-0241-large-11288.jpg

 

Είναι φανερό ότι, ο Fan controller δεν έχει κανένα τρόπο να "αντιληφθεί" ότι το σήμα που παίρνει, αφορά σε δύο -η και περισσότερους- ανεμιστήρες!!!

Τετραγωνικούς παλμούς περιμένει να απαριθμήσει, τετραγωνικούς παλμούς παίρνει , όλα καλά για τον fan controller.

Για να δούμε όμως τι είδους παλμούς "κατασκευάζει" αυτός ο συνδυασμός των δύο σημάτων tacho.

A. Ας πάρουμε πρώτα την περίπτωση που έχουμε δύο περίπου ίδιους ανεμιστήρες στο κανάλι του controller:

fc-03-error-equal-01-0243-large-11290.jpg

Παρατηρούμε ότι για να περάσει και να καταγραφεί παλμός προς τον fan controller από το σήμα π.χ. tacho1, θα πρέπει το άλλο σήμα (tacho2) να είναι σε "υψηλό" (λογικό "1").

Αν το tacho2 είναι σε "χαμηλό" (λογικό "0"), το σήμα του tacho1 (η μέρος αυτού), αποκόπτεται και δεν καταφέρνει να "περάσει" στην συνδυαστική παλμοσειρά Tacho1+2 που "βλέπει" ο Fan controller και φυσικά εκείνος, δεν μπορεί να απαριθμήσει κάτι που δεν έλαβε! ! !

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι οι δύο παλμοσειρές tacho1 και tacho2 δεν βρίσκονται σε συγχρονισμό, ουσιαστικά ολισθαίνει χρονικά η μία ως προς την άλλη, οπότε το σήμα τους "αθροίζεται λογικά" με διαρκώς μεταβαλλόμενους τρόπους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσα το σήμα Tacho1+2 να μην έχει την τακτοποιημένη μορφή των επιμέρους σημάτων που το δημιουργούν.

Παρ' όλα αυτά το τελικό σήμα προς τον fan controller περιέχει την περισσότερη ώρα το σωστό πλήθος παλμών (τείνει προς την τιμή του ταχύτερου ανεμιστήρα).

B. Tο ίδιο συμβαίνει ακόμα και αν ο ένας από τους δυο ανεμιστήρες είναι λίγο πιο αργός:

 

large.FC_03_Error-equal_02_0243-large.JP

fc-03-error-equal-02-0243-large-11289.jpg

 

Το σήμα προς τον controller και πάλι περίπου σωστό θα είναι, τείνοντας προς τις στροφές του ταχύτερου ανεμιστήρα!

Εδώ προσοχή, λέω περίπου σωστό δεν λέω σταθερό , γιατί με βάση την σχετική ολίσθηση των αρχικών σημάτων, διαρκώς θα χάνονται και κάποιοι παλμοί και ο contrοller θα μεταβάλει συνεχώς την ένδειξή του, μπορεί πολύ λίγο , αλλά δεν παύει να είναι "σπαστικό" και αν δεν ξέρεις, ανησυχητικό! :)

Γ. Αυτά ισχύουν όσο ο αργός παλμός δεν υπερκαλύπτει δύο παλμούς του γρήγορου ανεμιστήρα, γιατί αν η διαφορά τους είναι τόσο μεγάλη, τότε αλλάζουν τα πράγματα:

 

large.FC_04_Error-minus_02_0244-large.JP

fc-04-error-minus-02-0244-large-11291.jpg

 

Αρχίζει το τελικό σήμα προς τον Fan controller, να χάνει παλμούς σε τακτική και σταθερή βάση (στους 5 δείχνει 4), με αποτέλεσμα η ένδειξη του controller να μην είναι πλέον περίπου σωστή, αλλά σίγουρα λάθος, δείχνει πλέον κάπου ανάμεσα στις δύο πραγματικές ταχύτητες των δύο ανεμιστήρων!

Δ. Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα όσο μεγαλύτερη διαφορά ταχύτητας έχουν οι ανεμιστήρες:

 

large.FC_04_Error-minus_01_N0244-large.J

fc-04-error-minus-01-n0244-large-11292.jpg

 

Εδώ στους 4 παλμούς χάνει 1 και δείχνει μόνο 3, σφάλμα δηλαδή 25%!!!

Αλλά μπορεί να γίνουν και πολύ χειρότερα!

 

large.FC_Error_Minus_03_0468-large.JPG.3

fc-error-minus-03-0468-large-11294.jpg

 

Εδώ το σφάλμα είναι της τάξης του 50%, για κάθε 5 παλμούς χάνει σχεδόν άλλους τόσους!!!

Ε. Συνεπώς η κατάσταση που είδαμε μέχρι τώρα είναι ότι, οι στροφές που θα δείχνει ο fan controller θα είναι κάπου ανάμεσα στις στροφές των δύο ανεμιστήρων, εξ ου και η απάντηση που δόθηκε στο review των fan controllers από την revier μας, σε σχετική ερώτηση!

Για το λόγο αυτό, καλό είναι, να έχουμε τους ίδιους ανεμιστήρες σε ένα κανάλι!

{Βέβαια αυτό δεν μας αποκλείει το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις να δούμε περισσότερες στροφές από αυτές που έχουν πραγματικά οι ανεμιστήρες;

 

large.FC_05_Error-plus_0245-large.JPG.87

fc-05-error-plus-0245-large-11293.jpg

 

Αλλά οι συνθήκες να συμβεί αυτό είναι λίγο σπάνιες και εύκολο να αντιμετωπιστούν από τους κατασκευαστές των fan controllers.}

Τελικά σαν συμπέρασμα βγαίνει ότι:

Αν συνδέσουμε σε ένα κανάλι του fan controller περισσότερους από έναν ανεμιστήρες, τότε αυτός είναι πολύ πιθανό να δείχνει ακατάστατες και εσφαλμένες μετρήσεις rpm, και δεν θα φταίει σε τίποτε ο fan controller, αλλά το σήμα που τον τροφοδοτούμε με την άστοχη επιλογή spliter που κάναμε!!!

Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε spliter που αφήνουν μόνο ένα ανεμιστήρα σαν επικρατούντα στην ομάδα του (κανάλι), και αυτό γίνεται έχοντας καλώδιο σήματος tacho (το κίτρινο καλώδιο) μόνο σε ένα από τα παράλληλα βύσματα που έχει για τους ανεμιστήρες.

 

Βέβαια αν δεν το σκεφτήκαμε πριν αγοράσουμε, δεν χρειάζεται να πάμε να πάρουμε άλλο spliter, αρκεί με ένα κοφτάκι να κόψουμε τα "περισσευούμενα" κίτρινα καλωδιάκια, και να αφήσουμε μόνο ένα να συνδέεται στο βύσμα που θα μπει στο κανάλι του fan controller!

Εδώ τελειώνει η σύντομη αναφορά στο θέμα, επιφυλάσσομαι στο άρθρο για πιο δόκιμη και εμπεριστατωμένη πειραματική κάλυψη του ζητήματος! :D

Εγώ λέω να γυρίσουμε τούμπα το σουρωτήρι

και να στραγγίσουμε καμιά μακαρονάδα! :p

Θα μαζευτεί και κόσμος έτσι ! :D

Να 'σαι καλά! :T:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.