Jump to content

Asus x79 deluxe, ερωτήσεις για pwm fans

andkokin

Recommended Posts

Εχω τη συγκεκριμένη μητρική αλλα εχω μπερδευτεί λιγάκι με τις θέσεις για τους ανεμιστήρες.

Στο manual της μητρικής http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA2011/X79-Deluxe/E8419_X79-Deluxe.pdf

στη σελιδα 1-42 δείχνει τα σημεία που δέχονται τους ανεμιστηρες.

Εαν καταλαβαίνω σωστά εχω δυο θέσεις στη πανω μεριά (CPU_FUN και CPU_OPT) με pwm, δηλαδη ρύθμιση στροφών και τέσσερις θέσεις των +5V (CHA_FUN 1-4).

Να αρχίσω ρωτώντας απο το τελευταίο.

1) Τι σημαίνει +5V; Μπορει να δωσει και πανω απο 5V;

2) Σε ενα ανεμιστηρα 3pin που ειναι 12V και γυρίζει στις 1500 στροφές (προδιαγραφές) εαν τον συνδέσω σε μια απο αυτές τις 5V τι θα δω; θα γυριζει πιο σιγά ας πούμε και δε θα παρω το μάξιμουμ των στροφών;

3) Εαν ο ανεμιστήρας ειναι 4pin και pwm και τον συνδέσω στην ίδια θύρα θα εχω κατι άλλο σαν αποτέλεσμα;

4) Εαν ενα pwm fun τον συνδέσω σε μια απο τις δυο pwm θέσεις λογικά θα εχω αυτόματη ρύθμιση στροφών ανάλογα με τη θερμοκρασία η όχι; Θέλει κατι να ρυθμιστεί στο bios;

5) Εαν στη μια θέση pwm βαλω splitter ενα σε πέντε και οι πέντε (οι λιγότεροι) 4pin pwm συνδεδεμένοι ανεμιστηρες θα παίρνουν ταυτόχρονα την ίδια εντολή για αυξομείωση στροφών;

6) εαν σε ενα ανεμιστηρα δώσω ρεύμα με ανταπτορακι απο ενα molex τοτε θα δουλέψει στο φουλ απο στροφές;

Και τέλος

7) Εχω ενα corsair H80i με δυο φαν τα οποία τροφοδοτούνται απο το splitter του ψυγείου, του οποίου το 3pin καλώδιο ειναι συνδεδεμένο στην αριστερή +5V θέση οπως κοιτάμε το σχέδιο της μητρικής.

Εαν τελικα οι 12V ανεμιστηρες παίρνουν λιγότερα βολτ και εαν η πιο πανω υπόθεση (που δε ξέρω εαν ειναι και σωστή δλδ λιγότερα βολτ λιγότερες στροφές) ισχύει, τοτε δε θα πρεπει να συνδέσω το καλώδιο σε μια απο τις πανω pwm θέσεις

Για να παρω το μάξιμουμ των στροφών για το ψυγείο;

Ελπίζω να μη σας κούρασα με τις ερωτήσεις μου.

Ελπίζω επίσης να εχω καταλάβει περισσότερα απο οτι νομίζω ώστε οι απορίες μου να ειναι και οι απαντήσεις.

Δώστε μου τα φώτα σας ώστε να "δροσιστώ εσωτερικώς".

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Βασικά είναι όπως τα λες!

...

1)Το +5V σημαίνει ότι δίνει 5V όχι παραπάνω, μη σε μπερδεύει το +.

2)Ακριβώς, θα πέσουν οι στροφές του.

3)Άμα έναν 4pin τον συνδέσεις σε μία 3pin τότε πολύ απλά δε θα έχεις τη χρήση pwm, δλδ δε θα μπορείς να ρυθμίσεις τις στροφές του από το bios.Επίσης αν ο pwm, που θεωρητικά βάλεις στην 3pin +5v θύρα, είναι 12v τότε θα υπολειτουργεί αλλά εάν είναι +5v τότε απλά θα ισχύει αυτό που σου είπα στην αρχή.

4)Μπορείς να κάνεις τη ρύθμιση από το bios και ανάλογα σε ποια θερμοκρασία φτάνει, τότε να ανεβάζει και στροφές κ.τ.λ.

5)Ακριβώς.Απλά σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να δεις αν σηκώνει 5 fans η θύρα pwm όπου θα μπουν γιατί μπορεί να μη δίνει τόσα amper με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν(χαμηλότερες στροφές) και στην τελική να μη δουλεύει σωστά το όλο θέμα που θες να φτιάξεις!Για αυτό ίσως αυτό που λες να μπορεί να γίνει αλλά με δύο το πολύ fans στην μία pwm θύρα της μητρικής.

6)Ναι.Γιατί το ανταπτοράκι θα δώσει το max όπου είναι τα 12v.

7)Δεν το πολύ κατάλαβα αυτό(είναι και περασμένη η ώρα!) αλλά σε γενικές γραμμές και με βάση αυτά πυ σου απάντησα και πιο πάνω, για να πάρεις φουλ στροφές σε ένα φαν θα πρέπει να μπει σε 12v pin είτε είναι pwm είτε όχι.

Αυτά!

Φίλε μου σε ευχαριστώ.

Λίγο εώς πολυ το είχα ψιλόκαταλάβει.

Αλλα απο τις απαντήσεις σου, μου δήμιουργηθηκαν αλλα ερωτήματα, οπως

1) γιατι η συγκεκριμένη μητρική που θεωρείται απο τις κορυφαίες, να εχει 4pin υποδοχές και μάλιστα τέσσερις απο αυτές

αφου στην ουσία δεν ειναι pwm αλλα ούτε και 12V; Απλά για συμβατότητα με 4pin βυσματα;

2) βάζοντας ενα 3pin fun σε μια απο αυτές και με δεδομένο τον οδηγό που υπαρχει στο βυσμα η επαφή +5V μένει ανέπαφη, αρα τι ρεύμα παίρνει το ανεμιστηρακι; (Πάντα για το σχέδιο της μητρική μου μιλάω)

3) πως μπορω να ξέρω ποσα fun pwm σηκώνει η μια απο τις pwm θέσεις της μητρικής.

4) σχετικά με το 7) περιμένω μια απάντηση απο κάποιον που να γνωρίζει η να εχει το ιδιο ψυγείακι.

Και τέλος

5) υπαρχει τρόπος να δίνω ρεύμα στη μητρική ώστε να κανω τις διάφορες αλλαγές στους ανεμιστηρες χωρίς να ξεκινά το λειτουργικό;

Ευχαριστώ.

Ολες οι υποδοχές σου είναι 12V. Aν κοιτάξεις το διάγραμμα στο manual σου θα δείς οτι το βύσμα τροφοδοσίας των ανεμιστήρων δεν είναι το +5V αλλά το FAN PWR.

Οι υποδοχές Α, Β προσφέρουν ρύθμιση στροφών, όλες οι υπόλοιπες όχι. Αν βάλεις 3pin fan ή 4pin fans στις υπόλοιπες θα τρέχουν στα 12 όχι στα 5.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσους ανεμιστήρες θέλεις με ένα pwm σήμα αν τους παρέχεις τροφοδοσία απο το τροφοδοτικό σου. Δηλαδή με έναν splitter μπορείς να τροφοδοτήσεις 10 ανεμιστήρες απο το τροφοδοτικό σου με ένα molex και να χρησιμοποιήσεις ένα μόνο pwm σήμα απο έναν connector της μητρικής σου.

Για να δεις πόσους μπορείς να βάλεις στην μητρική χωρίς εξωτερική τροφοδοσία πρέπει να δείς πόσα A τραβάνε και ειδικά πόσα τραβάνε για να ξεκινήσουν. Αν μας πεις ακριβώς τι σκοπεύεις να κάνεις μπορεί να σε βοηθήσουμε και πιο συγκεκριμένα.

Δηλαδη μου λες τώρα κατι τελείως διαφορετικό απο οτι μου έγραψε πιο πανω ο φίλος Venom και απο οτι πίστευα και εγω.

Και δεν εχω λόγω να το αμφισβητισω.

Εαν ειναι ετσι οπως τα λες, τοτε συνδέοντας ενα 3pin fun σε αυτές τις non-pwm θέσεις της μητρικής τοτε θα πάρεις το τέρμα των στροφών του fun αφου τα Volt ειναι 12, σωστά;

Τοτε εαν συνδέσεις ενα pwm fun που ειναι 4pin σε αυτές non-pwm θέσεις και το τέταρτο pin ειναι αυτο που λέει +5V τοτε τι γινεται στο fun; Δουλεύει παλι στο φουλ; Τοτε αυτο το pin σε τι χρησιμεύει; Τι σημαίνει +5V;

Στις παρατηρήσεις της συγκεκριμένης σελίδας με το σχεδιάγραμμα των fun λέει αυτο:

The CPU_FAN connector supports the CPU fan of maximum 1A (12 W) fan power.

Και οι ανεμιστηρες μου, λένε αυτο: Current consumption (A)0.12, Safety current (A)0.20

Αρα μπορει να σηκώσει μεχρι 5 pwm fun, και να αυξομειώνει τις στροφές, σωστα;

Βασικά αυτο που θελω να κανω ειναι οι πέντε pwm που εχω εσωτερικά να ειναι ρυθμιζομενοι και κατα συνέπεια πιο αθορυβοι απο οτι ειναι ήδη. Σπανίως θα ζορίζεται το pc πιο συχνή χρήση ειναι δουλειά γραφειου χωρίς να αποκλείεται και κατι πιο βαρύ. Γνώμονας μου η ησυχία.

Βέβαια εχω το θεματάκι του ψυγείου που εδώ δε μπορω να καταλάβω τι γινεται.

Το ψυγείο Hydro Series™ H80i High Performance Liquid CPU Cooler

εχει επάνω δυο υποδοχές για δυο 4pin Υ splitter (στη συσκευασια εχει μονο ενα, το άλλο έξτρα) που μάλλον πρεπει εαν το εχω ψιλό καταλάβει να δίνει χαρακτηριστικά pwm στους μάξιμουμ 4 pwm fun που δέχεται.

Εαν ειναι ετσι τοτε παραγγέλνοντας ενα έξτρα καλώδιο, το θεμα μου λύνεται άμεσα μεσω του ψυγείου, αλλα δεν είμαι και σίγουρος.

Καθε βοήθεια καλοδεχούμενη.

Θα μου πείτε για δε το ψάχνω σε κάποιο ξένο σάιτ, γιατι δε τα πολυ κατέχω τα αγγλικά.

Κοίτα γενικά δεν χρειάζεται να είναι θεωρητική αυτή η συζήτηση. Μπορείς να βάλεις έναν ανεμιστήρα πάνω σε όποιο header θέλεις και να δείς με κάποιο πρόγραμμα σε πόσες στροφές τρέχει. Δεν θα είναι οι ονομαστικές του ποτέ αλλά αν είναι κοντά τρέχει στα 12.

Δηλαδη μου λες τώρα κατι τελείως διαφορετικό απο οτι μου έγραψε πιο πανω ο φίλος Venom και απο οτι πίστευα και εγω.

Βασικά ναι.

Εαν ειναι ετσι οπως τα λες, τοτε συνδέοντας ενα 3pin fun σε αυτές τις non-pwm θέσεις της μητρικής τοτε θα πάρεις το τέρμα των στροφών του fun αφου τα Volt ειναι 12, σωστά;

Σωστά. Είτε συνδέσεις 3-pin ή 4-pin fan στις θέσεις C-F αυτοί οι ανεμιστήρες θα τρέχουν στα 12V.

Τοτε αυτο το pin σε τι χρησιμεύει; Τι σημαίνει +5V;

Το +5V είναι ένας τρόπος να είναι το header συμβατό με 4-pin pwm fans. Το +5V αντιστοιχεί σε ένα pwm signal με 100% duty cycle. Αυτό σημαίνει οτι θα τρέχει στο φουλ συνέχεια. Όπως σου είπα το +5V δεν έχει σχέση με την τροφοδοσία του ανεμιστήρα, παίρνει ρεύμα απο άλλο pin.

Στις παρατηρήσεις της συγκεκριμένης σελίδας με το σχεδιάγραμμα των fun λέει αυτο:

The CPU_FAN connector supports the CPU fan of maximum 1A (12 W) fan power.

Και οι ανεμιστηρες μου, λένε αυτο: Current consumption (A)0.12, Safety current (A)0.20

Αρα μπορει να σηκώσει μεχρι 5 pwm fun, και να αυξομειώνει τις στροφές, σωστα;

Θεωρητικά ναι. Πρακτικά αν μπορείς να το αποφύγεις μην το κάνεις. Πάρε έναν splitter (δεν είναι ακριβοί) και κάνε την δουλειά σου.

Απο έτοιμες υδροψύξεις γενικά δεν σκαμπάζω, σίγουρα κάποιος θα σου πεί τι παίζει με τους ανεμιστήρες. Ακούγεται πάντως να μπορείς να κάνεις την δουλειά μέσω του controller του ψυγείου. Αλλιώς η μητρική το κάνει σίγουρα.

Με κατι τέτοιο:

Akasa Flexa FP5 PWM Fan Splitter Supports 5 PWM Fans From a Single Motherboard Header 45cm : AK-CBFA03-45 |Specialtech UK Water Cooling Shop

νομίζω θα κανω δουλειά μου.

Εσυ που καταλαβαίνεις καλύτερα αυτο παίρνει ρεύμα απο molex και εντολή απο το pwm της μητρικής;

Καλα το καταλαβαίνω;

Εαν ειναι ετσι κανω τη δουλειά μου χωρίς αλλα θέματα, αλλα λόγω της κοινής εντολής απο το pwm οταν πέφτουν η ανεβαίνουν οι στροφές τοτε θα γινεται σε ολα τα funs ταυτόχρονα, σωστά;

Ναι κάνει αυτό ακριβώς αλλά πες μου τι ακριβώς θέλεις να κάνεις εσύ γιατί μπορεί να μην το χρειαστείς.

Αν πχ θες να κάνεις ένα push/pull με 4 fans στην έτοιμη υδρόψυξή σου δεν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο. Η το κάνεις μέσω των υποδοχών στην αντλία αν γίνεται ή αλλιώς με την μητρική. Παίρνεις ακόμα έναν splitter σαν αυτό που έχεις τον απλό και για ασφάλεια βάζεις 2 ανεμιστήρες στο header A και τους άλλους 2 στο Β. Ρυθμίζεις και στα 2 κανάλια την ίδια pwm εντολή και τελείωσες. Είναι απλό, μην ανησυχείς.

Το ψυγειο ειναι σε push/pull με δυο fun 3pin αλλα ήσυχου τύπου.

Άραγε σε διάταξη push/pull να ειναι υπερβολή η χρήση pwm funs η δε κρίνεται αναγκαία;

Βασικά θα ήθελα να κατάργησω αυτα τα δυο ανεμιστηρακια:

SAPPHIRE DUAL-X R9 280X 3GB GDDR5 OC (UEFI) BATTLEFIELD 4 EDITION

Θεωρώ οτι αν τοποθετησω με κατι σαν αυτο:

modDIY PCI Slot Fan Mounting Kit (80/90mm Fan x 2) - modDIY.com

δυο μεγαλύτερα και πιο αθόρυβης λειτουργίας pwm funs τοτε θα μειώσω και άλλο το επίπεδο θορύβου χωρίς να επιρεάσω τη θερμοκρασία της κάρτας.

Δε ξέρω εαν εχει βάση αυτο που λέω αλλα θα ήθελα να το δοκιμάσω. Τι πιστεύεις θα άξιζε το κόπο;

Και ποσο δύσκολο θα ειναι για μένα που δεν εχω ξαναεγχειρησει κάρτα να βγάλω καπάκι και ανεμιστηρες;

Σε ευχαριστώ πολυ και εκτιμώ αφάνταστα το χρόνο που αφιερώνεις.

Το ψυγειο ειναι σε push/pull με δυο fun 3pin αλλα ήσυχου τύπου.

Άραγε σε διάταξη push/pull να ειναι υπερβολή η χρήση pwm funs η δε κρίνεται αναγκαία;

A το ψυγείο είναι μονό..οκ νόμιζα οτι ήταν διπλό, σου είπα, άσχετος. Το pwm fan δεν μπορεί απο μόνο του να είναι υπερβολή ή όχι γιατί δεν αναφέρεται στα specs των ανεμιστήρων αλλά στον τρόπο που ρυθμίζονται οι στροφές τους. Δεν θεωρώ υπερβολή να βάλεις τέτοιους ανεμιστήρες αν θέλεις/μπορείς να τους ρυθμίζεις με pwm. Θα πρέπει να τους αλλάξεις όμως. Δεν θες τίποτα άλλο (spliter κτλπ). Γενικά πάντως έτοιμη υγρόψυξη και μάλιστα μονή δεν είναι καλή ιδέα για ησυχία.

Βασικά θα ήθελα να κατάργησω αυτα τα δυο ανεμιστηρακια:

SAPPHIRE DUAL-X R9 280X 3GB GDDR5 OC (UEFI) BATTLEFIELD 4 EDITION

Θεωρώ οτι αν τοποθετησω με κατι σαν αυτο:

modDIY PCI Slot Fan Mounting Kit (80/90mm Fan x 2) - modDIY.com

δυο μεγαλύτερα και πιο αθόρυβης λειτουργίας pwm funs τοτε θα μειώσω και άλλο το επίπεδο θορύβου χωρίς να επιρεάσω τη θερμοκρασία της κάρτας.

Δε ξέρω εαν έχει βάση αυτό που λέω αλλα θα ήθελα να το δοκιμάσω. Τι πιστεύεις θα άξιζε το κόπο;

Και ποσο δύσκολο θα ειναι για μένα που δεν εχω ξαναενοχλήσει κάρτα να βγάλω καπάκι και ανεμιστήρες;

Σε ευχαριστώ πολύ και εκτιμώ αφάνταστα το χρόνο που αφιερώνεις.

Όχι, τα έχεις μπλέξει λίγο. Οι ανεμιστήρες αυτοί είναι της κάρτας σου και δεν αλλάζουν. Αν σε ενοχλούν λύσεις είναι να αλλάξεις κάρτα, να αλλάξεις την ψύχτρα με μια aftermarket πιο αθόρυβη, να βάλεις custom νερό ή απλά να μάθεις να ζεις με αυτό. Το bracket που μου δείχνεις ΔΕΝ είναι για να ψύχει την κάρτα αντί για την ψήκτρα σου. Είναι για να δουλεύει μαζί με την ψήκτρα της κάρτας σου και να αυξήσει λίγο το airflow στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν θα κάνει την κάρτα σου πιο αθόρυβη (τουλάχιστον όχι πολύ).

Δηλαδη με λίγα λόγια μου λες οτι δε μπορω να κατάργησω και να βγάλω τα funs της κάρτας γραφικών ώστε να τα αντικαταστήσω με πιο μεγάλα προσαρμόζοντά στα με κάποιο τροπο πανω στη κάρτα.

Και εγω που νόμιζα οτι θα βαλω δυο silent pwm 120ρηδες απο κάτω και θα είμαι τζιτζί.

Γιατι να μη γινεται άραγε;

Απορία.

Με τη συγκεκριμένη κάρτα υπαρχουν και πια περιθώρια βελτίωσης;

Εαν γνωρίζεις φυσικά.

Υ.Γ. Ξανά διαβάζοντας το μηνυμα σου θελω να πω οτι μονο τους ανεμιστηρες σκεφτόμουν να βγάλω και όχι τη ψυκτρα.

Ο λόγος ύπαρξης των 5V στο 4ο pin είναι καθαρά για λόγους συμβατότητας - είναι για να δουλέψει ένας pwm ανεμιστήρας σε φουλ στροφές (100% dc) και κατόπιν να τον ελέγξεις μέσω voltage regulation.

Περισσότερα για τους pwm ανεμιστήρες - How PC Fans Work

Τα 4pin chassis fan headers της μητρικής σου υποστηρίζουν fan control όπως αναφερεται στο manual και το κυριότερο και 3pin ανεμιστήρες (μέσω voltage regulation) .

Κάποια από τα αρχικά σου ερωτήματα απαντώνται στο link που σου έδωσα. Όσον αφορά το να μοιράσεις το pwm σήμα από τα CPU fan headers μπορεί να γίνει , όμως ανάλογα τους ανεμιστήρες και τον αριθμό που θα βάλεις σε σειρά αν απαιτηθεί σήμα από το 4ο pin που θα ξεπεράσει τις προδιαγραφές του control chip σε απαιτήσεις ρεύματος , μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημία στη μητρική ή στην καλύτερη να μην επαρκεί το σήμα για να ελέγξει ανεμιστήρες από ένα αριθμό και πάνω. Για το λόγο αυτό η Arctic cooling χρησιμοποιεί πατενταρισμένη τεχνολογία με ενισχυτή σήματος πάνω στον μηχανισμό του ανεμιστήρα. Χρησιμοποιώ τέτοιους (6 σε σειρά) χωρίς κανένα πρόβλημα για πάνω από μία πενταετία.

Βέβαια , όπως προαναφέρθηκε από άλλους παραπάνω, θα πρέπει να προσέξεις και το σύνολο του ρεύματος από το 2ο pin των +12V που θα απαιτήσουν οι Χ ανεμιστήρες πoυ θα μπουν σε σειρά.

Σχετικά με την πατέντα στην κάρτα γραφικών θα σου πρότεινα ή να αλλάξεις το προφίλ των ανεμιστήρων ή να πας σε aftermarket λύση.

Οσο με βοηθάτε καταλαβαίνω και πιο πολλα.

Πρακτικά τώρα,

Βάζοντας αυτο:

http://www.specialtech.co.uk/spshop/customer/Akasa-Flexa-FP5-PWM-Fan-Splitter-Supports-5-PWM-Fans-From-a-Single-Motherboard-Header-45cm--AK-CBFA03-45-pid-13927.html

Και συνδέοντας επάνω του το πολυ 4 funs απο αυτούς:

SILENT WINGS 2 | 120mm PWM be quiet! Silent PSU & Cooling for your PC. που ήδη υπαρχουν στο κουτι μου και δουλευουν στις non-pwm θέσεις,

Το splitter εχει molex για να δωσει ρεύμα στα funs και το μονο που παίρνει απο το 4pin pwm ειναι η εντολή για τις στροφές

Θα εχω κάποιο θεμα βρε παιδια με το ρεύμα; Μη καψουμε καινούργια μητρική.

Και οταν λες φίλε Dangar να αλλάξω το προφίλ των ανεμιστηρων τι εννοείς;

Που να δω για aftermarket για τη κάρτα μου;

Δεν θα έχεις κάποιο θέμα. Απλά βάλε τον spliter στην θέση Α-Β. Οι υπόλοιποι (οι δικοί σου ενοοώ) ψευδό-pwm headers δεν προσφέρουν ούτε voltage regulation ούτε και φυσικά pwm.

Κοίτα επειδή γενικά ασχολούμαι με την ησυχία και έχω θέμα θα σου πρότεινα στην παρούσα φάση απλά να τρέχεις όλους τους ανεμιστήρες όσο πιο λίγο σε παίρνει. Η ησυχία γενικά απαιτεί χρόνο, γνώσεις και κυρίως πολύ χρήμα και μέγεθος οπότε αν δεν σε καλύπτει το παρόν setup μετά απο κάποιες αλλαγές θα πρέπει να επενδύσεις σε αυτά.

Με την κάρτα μπορείς να φτιάξεις ένα δικό σου custom fan profile μέσω software. Ουσιαστικά δηλαδή να μειώσεις τις στροφές της κάρτας σου κάτι βέβαια που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Προσωπικά δεν θα σου πρότεινα ούτε αυτό ούτε aftermarket γιατί είναι και οι 2 λύσεις που έχουν κάποια προβλήματα και θέλουν και μια σχετική εμπειρία.

Συνολικά δηλαδή απλά θα έριχνα όλες τις στροφές για όσο με παίρνει και θα έμενα εκεί. Τα υπόλοιπα είναι γενικά δύσκολα ή/και στοιχίζουν.

Από το manual πάλι της μητρικής όλα τα headers είναι ρυθμιζόμενα. Απλά τα chassis fan headers ρυθμίζουν και 3pin ανεμιστήρες.

Για την κάρτα γραφικών μέσω MSI afterburner ή speedfan παίζεις με το προφίλ ελέγχου του ανεμιστήρα - μετά από κάποιες δοκιμές θα καταλήξεις εκεί που βολεύει εσένα. Για το πως στήνεις τα προγράμματα θα πρέπει να διαβάσεις λίγο.

Όσο για aftermarket λύση , υπάρχουν διάφορες. Και καθώς δεν έχω προσωπική εμπειρία από τέτοιου επιπέδου κάρτα δεν θέλω να σου προτείνω κάτι. Βασικά λίγο ψάξιμο σε reviews θέλει και νομίζω θα καταλήξεις κάπου.

Από το manual πάλι της μητρικής όλα τα headers είναι ρυθμιζόμενα. Απλά τα chassis fan headers ρυθμίζουν και 3pin ανεμιστήρες.

Έχεις δίκιο, το διάβασα λάθος.

Α-Β pwm regulation και C-F voltage regulation. Έκλεισε μην το συζητάμε άλλο :happy2:

Έκλεισε; τι έκλεισε; πως έκλεισε; Έκλεισε για εσάς τους γνωρίζοντες. Για εμάς τους άσχετους τι θα γινει;

(Χε χε!)

Σοβαρά τώρα.

Παιδιά τελικα με αυτο:

Akasa Thermal Solution

Θα μπορεσω να συνδέσω τους 4 funs pwm που εχω και να ρυθμίζονται οι στροφές ταυτόχρονα και στους 4 λόγω της κοινής εντολής απο το pwm

ή παλι κατι δε κατάλαβα καλα.

Αυτο που ειναι σίγουρο,ειναι οτι δε πειράζω τη κάρτα γραφικών.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Εκει που το ξεδιαλυνω εκει με μπερδεύεται παλι.

Εγω θελω να ξερω εαν θα μπορω να ρυθμίζω τις στροφές στην έξοδο της μητρικής με αποτέλεσμα να ρυθμίζονται ταυτόχρονα όλοι οι συνδεδεμένοι στο splitter.

Καταλαβαίνω οτι δε μπορω να πειράζω το καθένα ξεχωριστά και οτι θα βλέπω ενα για ρύθμιση εαν αυτο εννοείται.

Καλα κατανόησα;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.