Jump to content

zalman zm-mfc2 με corsair sp120

johniem

Recommended Posts

Εχθές αγόρασα αυτούς

CORSAIR AIR SERIES SP120 HIGH PERFORMANCE EDITION HIGH STATIC PRESSURE 120MM FAN TWIN PACK -

για την corsair h60.

Στο κουτί μου έχω ένα zalman zm-mfc2 fan controller για να ελέγχω τις στροφές σε όλους τους ανεμιστήρες και μέχρι στιγμής δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Με τους sp120 όμως δεν λειτουργεί. Όταν τους συνδέω στον controller το μόνο που κάνουν είναι να ξεκινάνε και να σταματάνε συνέχεια. Στην οθόνη του controller δεν δείχνει καθόλου στροφές για αυτούς.

Όταν τους συνδέω στην μητρική απευθείας δουλεύουν μια χαρά αλλά στις full στροφές και κάνουν πολύ θόρυβο.

Μπορεί να είναι ασύμβατοι με τον controller; Αν ναι έχετε κανέναν καλό στα υπόψιν να τον αλλάξω;

Air Series SP120 High Performance Edition High Static Pressure 120mm Fan Twin Pack

Voltage step-down adapter for lower speed operation

Oι παραπάνω ανεμιστήρες δεν είναι PWM άρα ο μόνος τρόπος να τους ρίξεις τις στροφές είναι με τον παραπάνω adapter.Πρέπει να περιέχονται στην συσκευασία και σύνδεσε τους με αυτά πρώτα και μετά στην μητρική,δες και τις οδηγίες.Μιας και με την H60 ψύχεις τον επεξεργαστή υποθέτω ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα να τους βάλεις σε fan controller.

Σημείωση με τους adapters θα μειωθούν οι στροφές άρα και η απόδοση τους.Δες το πινακάκι στο link και αποφάσισε.Επίσης

Πριν λίγο έβαλα έναν παλιό μονό ρυθμιστή με ποτενσιόμετρο της thermaltake από μια παλιά ψήκτρα που ξέθαψα ο οποίος τους ρυθμίζει μια χαρά. Μόνο με τον Zalman είναι το πρόβλημα.

Επίσης κανένα ανεμιστήρας που έχω στο κουτί δεν είναι pwm και για αυτό αγόρασα τον Zalman για να μπορώ να ρυθμίζω το voltage όσο θέλω εγώ άρα και τις στροφές τους.

::: Zalman, leading the world of Quiet Computing Solutions :::

Απο ότι βλέπω εδώ έχει

1 x 4-Pin (Supports fans with PWM function)

3 x 3-Pin (Supports fans with RPM output function)

Σε ποιό τους έβαλες σε κάποιο από τα τρία 3-Pin που έχει ή στο 4-Pin?

EDIT:Πόσους ανεμιστήρες έχεις ακόμα πάνω στον controller?

Στα 3pin. Το ένα 3pin έχει output καλώδιο που πάει στην μητρική για να μην βαράει το bios που δεν βρίσκει cpu fan. Τώρα ψάχνω να δω αν το outpu ανά channel είναι αρκετό γιατί μπορεί να τραβάνε πιο πολύ ρεύμα και ο controller να μην μπορεί να το δώσει.

0,7Α αλλά αυτό είναι ανα pin header ή όχι?

Μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις μόνο τον ένα SP120 πάνω και το καλώδιο που πάει στο CPU-fan της μητρικής.Αν παίζει κανονικά με τον ένα και μόλις βάλεις και τον δεύτερο σου κάνει το πρόβλημα τότε δεν τους σηκώνει και τους 2 μαζί.

Το δοκίμασα αλλά πάλι τα ίδια. Είναι πολύ περίεργο πάντως. Το σίγουρο είναι ότι δεν τροφοδοτείτε με το σωστό ρεύμα ο ανεμιστήρας. Θα δοκιμάσω να βάλω και τους regulator ενδιάμεσα.

Χωρίς να θελω να επέμβω στη συνομιλία σας αλλα πριν λίγο καιρό έβαλα ενα H80i και αφού το τοποθέτησα με τους δυο fun που είχε μέσα το κουτι της corsair και πάτησα το on τρελάθηκα στο θόρυβο.

Στην αρχή πίστεψα λόγω του οτι είμαι σε πολυ ήσυχο περιβάλλον οτι νομίζω οτι κανουν θόρυβο.

Αλλα είχα λαθος.

Το καθε φαν έβγαζε κοντά στα 35db.

Πολυ θόρυβο.

Τελικα μετα απο ψάξιμο τους αντικατέστησα με δυο της bequiet που και οι δυο μαζι βγαζουν κοντά στα 32db.

Τώρα ενα δυο βαθμοί πανω ειναι αυτο που είδα σα διαφορα.

Ηρεμήσε το αυτακι μου.

Αν η συμπεριφορά που βλέπεις παρατηρείται μόνο στις πιο χαμηλές στροφές είναι φυσιολογικό. Το συνεχές start-stop (φυσιολογική λειτουργία του controller) που βλέπεις είναι ένδειξη ότι ο ανεμιστήρας δεν μπορεί να εκκινήσει από τόσο χαμηλό voltage. Αύξησε λίγο τις στροφές στον ελεγκτή για να ξεκινήσει κανονικά ο ανεμιστήρας.

Πάντως στη θέση σου θα τους αντικαθιστούσα με pwm για να τους βάλω πάνω στη μητρική και να τους ελέγχω από εκεί αυτόματα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.