Jump to content

Αναβάθμιση και Video Editing - ανταλλαγή απόψεων

RGR

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Η Αναβάθμιση είναι μία ιερή διαδικασία για τους συντριπτικά περισσότερους από εμάς (φαντάζομαι), που όσο ωραία και να είναι, άλλο τόσο σε προβληματίζει γιατί ασχέτως το πόσα ξέρεις για τους Η/Υ, πάντα θα διαβάζεις κάτι που θα σου αλλάξει 0,1% την οπτική γωνία, απόκλιση μικρή αλλά αρκετή για να ξεκινήσεις τη διαδικασία από την αρχή :giveup:

Έπειτα από 5 χρόνια και 2-3 μήνες σκληρής και καθημερινής εργασίας χωρίς διακοπές, ήρθε η ώρα να μεταφέρω σιγά σιγά την τριάδα Χ58-i7 920-12GB Ram σε πιο χαλαρό πόστο. Όπως είναι λογικό, αναζητούνται νέοι εργάτες να αντικαταστήσουν τους αξιόμαχους συνταξιούχους.

Αφού λοιπόν δεν καίγομαι να κάνω την αναβάθμιση ΤΩΡΑ, σκέφτηκα να το συζητήσουμε λίγο και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Τι κάνω με τον υπολογιστή μου

Τα πάντα. Κυριολεκτικά. Μπορεί ας πούμε να μη παίζω παιχνίδια αλλά όταν βγει το τάδε game με σούπερ ντούπερ γραφικά, θα το κατεβάσω, θα το παίξω 1 ώρα με ούλτρα σέτινγκς και αν μου αρέσει αρκετά θα το αγοράσω και ας ξέρω πως μάλλον θα το ξεχάσω στο ράφι με τη ζελατίνα του :laughing:

Η Κύρια βαριά ενασχόληση του πισιού μου είναι το Audio και Video Editing.... Έπειτα από χρόνια ενασχόλησης με το είδος, έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ Cubase, Premiere Elements 11, Adobe After Effects στο 85% των περιπτώσεων, χωρίς να αποκλείονται προγράμματα όπως Premiere Pro (γενικά η σουίτα της Adobe) αλλά και προγράμματα άλλων εταιριών όπως το Vegas.

Να μη ξεχάσω να αναφέρω πως τις περισσότερες φορές μπορεί να χρειαστεί να έχω πάνω από 2-3 προγράμματα ανοιχτά, π.χ. Premiere, after effects, audition, photoshop για να κάνω παράλληλη δουλειά. Αυτό λέγεται multitasking κανονικά αλλά στην περίπτωση μου λέγεται έλλειψη οργάνωσης και εξοικονόμηση χρόνου :happy2:

Σκέψεις

Θέλουμε ένα γρήγορο μηχάνημα, με 16 γίγα μνήμη και δυνατότητα για άλλα 16 αργότερα, οπότε...

1) s2011 με 4820 για πιθανή μελλοντική αναβάθμιση και μεγαλύτερο Bandwidth λόγω quad channel ddr που θα βγει πιο ακριβά με 4χ4gb 2133mhz ram και την αντίστοιχη καλή ΜοΒο.

2) s1150 με 4770 που είναι ο καλύτερος all around high end cpu και θα βγει πιο οικονομικά με 2χ8gb 1600 και σφιχτά timings, με μία σταθερή αλλά πιο οικονομική ΜοΒο αφού δεν προορίζεται για o/c

3) Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με ddr4, να βγει η δεύτερη φουρνιά, να στρώσει, θα έχουν αλλάξει οι τεχνολογίες και και και... είναι πολύς ο καιρός Τάκη...

Κονκλούζιον

Όπως έχει γίνει κατανοητό (πιστεύω δηλαδή :sarcastic: ) δε ζητάω τόσο να μου πείτε τι θα πάρω αλλά να γίνει μία γενική συζήτηση επί του θέματος, γύρω από τον άξονα του Video-Audio Editing.

Extra content

VGA.. Κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά, θα φύγει και η 7870 και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Το βασικό δίλημμα είναι το CUDA vs OpenCL. Κάποιοι υποστηρίζουν πως γενικά η Adobe τα πάει καλύτερα με τις ΑΤΙ (αυτό ξέρω και γω...), κάποιοι άλλοι λένε πως θα βγει patch που θα υποστηρίζει 100% cuda στα προϊόντα της adobe και θα είναι αισθητά πιο γρήγορο το rendering με Nvidia..

Θα μου ήταν εξαιρετικά χρήσιμο κάποιος που έχει χρησιμοποιήσει κάρτες και από τις 2 εταιρείες στο video editing γενικά (και κυρίως στα προγράμματα της Adobe) να μου πει τις εντυπώσεις του.

Αυτά, ευχαριστώ για την υπομονή.

Φίλε RGR, καλή δύναμη με την αναβάθμιση σου!

Ασχολούμαι κι εγώ με video editing με τα προγράμματα της adobe (premiere & AE). Λογικά για καλύτερες επιδόσεις πρέπει να πας σε s2011. Εγώ έχω το pc της υπογραφής και λείαν συντόμως θα πάω στα 16γιγα ραμ, μιας και το AE τα 8γιγα τα τρώει για πρωινό. Ίσως χρειαστείς και επιπλέον μνήμη αργότερα, μιας και το ΑΕ κάνει χρήση των πυρήνων του cpu αναάλογα με την μνήμη που έχεις (s2011, 6cores 12threads).

Για κάρτα γραφικών επέλεξα nvidia, μιας και με την AMD δεν μπόρεσα να κάνω χρήση επιπροσθέτων δυνατοτήων. Ίσως να έκανα εγώ κάτι λάθος.... Από την άλλη με την nvidia και ένα μαγικό πατσάκι που βρήκα εδώ Page 2 for Adobe Premiere CC, CS6, CS5 and CS5.5 Video Cards by David Knarr, η σουίτα της adobe (premiere, AE, PS) συνεργάζεται άψογα. Προσοχή: επί της ουσίας μόνο μερικά εφέ ωφελούνται από τις κάρτες γραφικών, οπότε μην περιμένεις τπτ θαύματα. Στο λινκ που σου έβαλα παραπάνω εξηγεί τα πάντα αναλυτικότατα!

Τέλος μια πρόταση: Αφού δουλεύεις αυτά τα προγράμματα, εάν σου το επιτρέπει το πορτοφόλι σου, πάρε μια επαγγελματική κάρτα επεξεργασίας video της matrox, που είναι κορυφή, για να έχεις real time rendering effects, transitions κλπ κλπ! Θα πάθεις πλάκα! :) (Έχω δουλέψει παλιά και ξέρω, κρίμα που δεν τις φτάνω...)

Βέβαια μιλάμε για χιλιάρικο περίπου μόνο η κάρτα.........

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Για ήχο δεν ξέρω να σου πω......

post-19806-1416078162,1655_thumb.jpg

Καλημέρα φίλε και ευχαριστώ για την απάντηση!

Με AMD τι προβλήματα αντιμετώπισες; Είσαι ευχαριστημένος με την Nvidia? Ποιο μοντέλο έχεις? Έχεις δουλέψει με αντίστοιχα καλή AMD? Σε ζάλισα? :crazy_pilot:

Αυτό το Nvidia-AMD-Adobe θέλει endless discussion πάντως, ο καθένας έχει και διαφορετική άποψη.

Μάτροξ ε; Εγώ από την άλλη έλεγα να βάλω ταβάνι τα 800€ για την αναβάθμιση χαχαχαχ. Γενικά δε θα βόλευε πάντως, είπα πιο πάνω για τη χρήση του υπολογιστή, είναι ο βασικός (λόγω δουλειάς έχω 6) και ο μοναδικός που έχω σπίτι οπότε παρά την κύρια ενασχόληση με Video-audio edit, είναι all around.

Το θέμα με 4770 και 4820 δεν είναι το ποιος είναι καλύτερος, μιας και αναλογικά με αυτό που θέλω μάλλον είναι λίγο μπροστά ο 4820 κυρίως λόγω quad channel (Δεν πάω σε 6 cores, ξεφεύγω από το μπάτζετ και στα υπόλοιπα, ακόμα και βίντεο έντιτ ο 4820 με τον 4770 είναι στα ίδια επίπεδα) αλλά το ποια σύνθεση αξίζει περισσότερο. ο 4820 με τα αντίστοιχα ΜοΒο-ΡΑΜ βγαίνει πιο ακριβός με πλεονέκτημα το memory bandwidth και τη δυνατότητα της μελλοντικής αναβάθμισης σε 6 πύρινο, ο 4770 θα βγει συνολικά πιο οικονομικά, θα μου κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά αλλά χάνει σε αναβαθμισιμότητα. Από την άλλη επειδή πάντα παίρνω δυνατά μηχανήματα, δεν αναβαθμίζω cpu, φεύγει μαζί με τη ΜοΒο :shout:

Το μόνο πρόβλημα που είχα (Radeon HD6950 2GB) ήταν πως τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, η σουίτα της adobe δεν αναγνωρίζει τις κάρτες της amd. Αναγνωρίζει μόνο τις nvidia και μάλιστα όχι όλες! Πήρα την GTX770 2GB, η οποία δεν υποστηρίζεται επισήμως. Γι αυτό χρησιμοποιήσα το πατσάκι που σου επισημανα παραπάνω. Η εικόνα που σου έβαλα (στο προηγούμενο post) είναι από το After Effects (ΑΕ) που δουλεύω (το ίδιο εμφανίζει και στο premiere-photoshop).

Όσον αφορά το cpu το s2011 είναι πιο futureproof και δίνει μεγαλύτερο bandwidth στις μνήμες, πράγμα σημαντικό μιας και ειδικά το ΑΕ βασίζεται στο Ram preview, αλλά σαφώς η διαφορά στα χρήματα που θα δώσεις δεν ανταποκρίνεται σε αντίστοιχη αύξηση επιδόσεων.

Εγώ έχω τον 4770Κ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Πιο πρίν είχα τον Phenom II 965BE. Η διαφορά τους σε output encoding στο premiere (με τις ρυθμίσεις που έχω εγώ) είναι 100%! Δηλαδή με τον phenom για κλιπ 60sec ήθελα 60sec encoding, ενώ με τον 4770Κ θέλω 30sec encoding!

Πάνω σε αυτή τη λογική σου πρότεινα αν μπορείς -έστω μελλοντικά- να πάρεις matrox (εγώ θα πάρω :) μελλοντικά...). Με μια τέτοια κάρτα δεν σε νοίαζει τι μηχάνημα έχεις μιας και όλα τα κάνει η κάρτα. Πχ με το υπάρχον μηχάνημα σου βάζεις μια τέτοια και δεν σε πιάνει ούτε 3960Χ με GTXTITAN/QUADRO. Ομως όπως είπες το μηχάνημα σου είναι all around, οπότε θα κάνεις άψογα την δουλειά σου με τον 4770.

Μια παρατήρηση όμως: Μήπως να περιμένεις λίγο την νέα γενιά των haswell ή οποία σε 2-3 μήνες θα βγεί στην αγορά στις ίδιες τιμές?

:)

Μια παρατήρηση όμως: Μήπως να περιμένεις λίγο την νέα γενιά των haswell ή οποία σε 2-3 μήνες θα βγεί στην αγορά στις ίδιες τιμές?

:)

E να, αυτό που έλεγα.. Σε 2 μήνες νέα γενιά Haswell, άλλους 1-2 μήνες να δοκιμαστούν, μετά λες ας περιμένω λίγο να δω τι γίνεται με DDR4 και αρχές 2015 ξανά ανοίγεις θέμα ''Αναβάθμιση και Video Editing'' χαχαχαχα

Η Αλήθεια είναι πως και με το σύστημα που έχω την παλεύω άνετα ακόμα κανένα χρόνο αλλά έχει περάσει το ψυχολογικό όριο της πενταετίας :tomato:

Η δική μου αναβάθμιση έγινε ενώ το πρηγούμενο μηχάνημα μου βαστούσε ακόμη, σαν το δικό σου. Τελικά δεν θα με χάλαγε να το κρατούσα λίγο ακόμη. Πέρα από κάποιες ειδικές εργασίες και βεβαίως τα παιχνίδια (παίζω ελάχιστα), δεν είναι τόσο τραγικές οι διαφορές που βλέπω.

Οπότε μήπως να αναβάλεις για λίγο? Το μηχάνημα σου είναι σχεδόν ίδιο και καλύτερο από αυτο που είχα. Παίζει τα πάντα άνετα. Κράτα το κανά χρόνο και μάζευε χρήμα για matrox! :tomato:

Έλα ρε, μη με κάνεις έτσι πάνω που έχω ψηθεί να πάω τον 920 μαγαζί και να κάνω και εκεί τα edit μου όταν έχω ελεύθερο χρόνο :happy2::happy2:

Είναι ένα ενδεχόμενο και αυτό που το σκέφτομαι πάντως

Το 2011 είναι μια καλή επένδυση. Όταν το 2011-3 socket βγεί σε κανά χρόνο, οι εξαπύρηνοι του 2011 θα πωλούνται πιο φθηνά σαν μεταχειρισμένοι γιατί το 2011-3 θα έχει άλλο chipset και θα βγούν καινούργιες μητρικές. Στη θέση σου εκεί θα πήγαινα. Ίσως και αυτό το forum να σου φανεί χρήσιμο γενικότερα Recommended Specs.

πολύ καλή παρουσίαση των διλημμάτων σου RGR. Σημείωση, δεν έχω ιδέα από τα προγράμματα που θες. Παρ' όλα αυτά νομίζω απαντάς μόνος σου τι είναι για σένα το καλύτερο τώρα:

Από την άλλη επειδή πάντα παίρνω δυνατά μηχανήματα, δεν αναβαθμίζω cpu, φεύγει μαζί με τη ΜοΒο
Σε 2 μήνες νέα γενιά Haswell, άλλους 1-2 μήνες να δοκιμαστούν, μετά λες ας περιμένω λίγο να δω τι γίνεται με DDR4 και αρχές 2015 ξανά ανοίγεις θέμα ''Αναβάθμιση και Video Editing''
αλλά έχει περάσει το ψυχολογικό όριο της πενταετίας
Έλα ρε, μη με κάνεις έτσι πάνω που έχω ψηθεί...

πλατφόρμα 1150, 4770/4771 σήμερα και σε 15-16 μήνες+ πέρασμα σε DDR4 κι ό,τι καλό υπάρχει τότε.

Πλεονέκτημα: χαίρεσαι κι ηρεμείς τώρα που σ' έπιασε το μικρόβιο και βγάζεις την περίοδο μέχρι την επόμενη αναβάθμιση χωρίς να τρώγεσαι, επωφελούμενος κι από τυχόν βελτιώσεις στην ταχύτητα σε σχέση με το υπάρχον.

Μειονέκτημα: θα σου βγει πιο ακριβό το πακετάκι μαζί με την επόμενη αναβάθμιση, δλδ θα την πληρώσεις ελαφρώς την «ηρεμία» του 16μηνου (κάνα 250άρι-300άρι πάνω-κάτω «εισιτήριο ηρεμίας»).

Εναλλακτική: ακριβή και δεν ταιριάζει με το all around αλλά θα με γλύκαινε στη θέση σου η ιδέα, δίνεις τα χρήματα του τώρα για Matrox μόνο και όταν είναι έτοιμος ο νέος κύκλος με DDR4 κ.λ.π. κάνεις την αναβάθμιση μια και καλή βάζοντας την κάρτα κι εκεί πέρα. Αν πραγματικά δεν πολυπαίζεις παιχνίδια, σκέψου το. Επαναλαμβάνω μην παρεξηγηθεί, δεν έχω ιδέα αν και πόσο καλή είναι η Matrox σε αυτά που κάνεις, απλώς αντιγράφω τη γνώμη του φίλου που στην πρότεινε.

Καλές αγορές ;-)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.