Jump to content

Μετατροπή παλιο pc σε NAS

Fu Manchu

Recommended Posts

Καλησπέρα έχω ένα παλιο PCaki amd 2600+ και θέλω να το μετατρέψω σε NAS. Εχω πάνω έναν 1ΤΒ δίσκο ο οποίος ειναι αποκλειστικά για Backup αρχείων καθώς και έναν 80 για διάφορες αλλες χρήσεις.

Διαβάζοντας κάποιους οδηγούς είδα ότι με το freenas μπορώ να πετύχω κάτι τετοιο.

Με ενδιαφέρει κυρίως η ταχύτητα ληψης και αποστολης αρχείων. Χρειάζομαι 1000αρα κάρτα για να πετύχω κάτι τέτοιο;

Επίσης με ενδιαφέρει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Τι μου προτείνετε να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

Τέλος θελω να υπάρχει η δυνατότητα να κουμπώσω εναν usb laser εκτυπωτή και να ειναι σαι αυτή την περίπτωση σαν print server.

Ευχαριστώ και ευελπιστώ σε απαντήσεις...

Ταχύτητα μεταφοράς υπάρχει σε εσωτερικό δίκτυο Η/Υ, εσύ με το λήψης/αποστολής εννοείς αυτό ή μήπως κάτι άλλο ;;;

Με 1000άρα κάρτα θα είσαι καλυμένος αν και τα υπόλοιπα κομμάτια του δικτύου σου έχουν αντίστοιχη υποδομή.

Δηλαδή 1000άρι switch και αντίστοιχα άλλες συσκευές με 1000άρες κάρτες.

Η εξοικονόμηση ενέργειας εξαρτάται από τον επεξεργαστή και το τροφοδοτικό που έχεις.

Ο δικός σου έχει περίπου 54watt κατανάλωση σε κατάσταση idle, το τροφοδοτικό σου είναι παλιό ή τουλάχιστον έχει καμμιά 80plus πιστοποίηση ;;;

Tου κιλού είναι, σόρρυ.

Δοκίμασε το freenas ή το openvault και ξέχνα το θέμα κατανάλωση καλύτερα.

Καλά στην χειρότερη θα το ανοιγοκλείνω... Κυρίως για backup θα είναι η χρήση του. Απλά υπάρχει και θέλω να το αξιοποιήσω....

Στο freenas μπορώ να δουλέψω και με ένα δίσκο έτσι;

Όχι, ο δίσκος που θα έχει την εγκατάσταση δεν μπορεί να οριστεί σαν αποθηκευτικός χώρος και δεν υπάρχει και λόγος καθώς έχει ελάχιστες απαιτήσεις.

Το freenas σου δίνει την δυνατότητα να το εγκαταστήσεις και να το εκκινείς από ένα usb-stick αν αυτό υποστηρίζεται από το bios του Η/Υ σου.

Κοίτα στις οδηγίες εγκατάστασης του.

• 4 weeks later...

Εγω το είχα κάνει αυτό παλιότερα, είχα φτιάξει NAS με το FreeNAS, το δοκίμασα ότι δούλευε τέλεια, αλλά δεν ολοκλήρωσα την κίνηση, διότι έπρεπε να φορμάρω τους δίσκους σε file system του unix (ext3, ext4 δεν θυμάμαι τέλος πάντων) και μετά ο δίσκος δεν θα διαβαζόταν από τα Win, αν ήθελα να τον βγάλω και να τον βάλω σε άλλο PC με Win.

Τους δίσκους με τα Data εννοώ προφανώς.

Προταση:

Δε παιρνεις καποιο απο τα Zyxel NSA-310 ,NSA-210 ,NSA-320 (2 bay) καλυτερα ?

Παρα πολυ οικονομικα στη λειτουργια αλλα και στο κοστος αποκτησης !

Εχει και print server που θες.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.