Jump to content

AMD driver και ι7 950 overclock

oikopedofagos

Recommended Posts

Γεια σας και καλώς σας βρήκα.

Μετά από πολλά χρόνια αποχής από τα desktop και το overclock πήρα από ένα φίλο το εξής

desktop:

i7 950

noctua nh-d14

asus p6td

6gb ram dominator gt c8 2000Mhz

HD7850

psu 500w p&c

Αφού το πήρα μιας και η κάρτα γραφικών δεν πολυτράβαγε έβαλα άλλη μια και τις έκανα cf.

Αφού διάβασα διάφορα guides και τα σχετικά προσπάθησα να oc τον επεξεργαστή.

Διάβαζα ότι όλοι που έχουν D0 τα φτύνουν και πάνε 4Ghz. Εμένα τα πράγματα δεν πήγαν έτσι:help1:.

Οπότε έχω κάποιες ερωτήσεις αν κάποιος ξέρει να με βοηθήσει.

1. Με stock vcore 1.225 μπόρεσα να φτάσω μέχρι τα 3,6Ghz. Με 1.25 3,7Ghz ενώ για τα 3,9Ghz χρειάστηκα

1.325. Είναι λογικό τέτοια διαφορά ανάμεσα στα 3,7 και 3,9Ghz?

2. Εδώ και κανά 2 βδομάδες έχει αρχίσει συχνά πυκνά όταν ανοίγω το pc όταν μπει στα windows να μην

βρίσκει τον driver της amd. Όταν δεν βρει τον driver αν πάω να τρέξω prime95 βγάζει error αμέσως(μόνο το blend). Αν βρει τον driver ή σε safe mode το prime τρέχει για ώρες χωρίς λάθη. Αυτό τι μπορεί να είναι?

Ευχαριστώ

Αφού το πήρα μιας και η κάρτα γραφικών δεν πολυτράβαγε έβαλα άλλη μια και τις έκανα cf.

Αν υποτεθει οτι εισαι με δυο 7850 και O/C επεξεργαστη το τροφοδοτικο σου δουλευει στα ορια του.Σε πρωτη φαση θα γυρναγα τον επεξεργαστη σε stock ρολογια και θα εκανα δοκιμες.Απο οτι καταλαβαινω με την μια καρτα μονο δεν ειχες προβλημα.

MC909 σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Με μία κάρτα δεν το δούλεψα σχεδόν καθόλου μιας και έβαλα

να παίξω συγκεκριμένα το tomb raider και με το ζόρι κράταγα 30fps

στο ultimate

Πιστεύω ότι όλα μου τα προβλήματα προέρχονταν από corrupted os.

Πιθανώς από ασταθές oc δικό μου ή του προηγούμενου.

Έκανα ένα format και όλα δουλεύουν ρολόι.

Όσον αφορά το τροφοδοτικό πιστεύω ότι είμαι εντάξει μιας και το

ανώτερο που έχω δει να τραβάω από τον τοίχο είναι 423watt.

Ακόμα και 85% effiency να έχω αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώ.

423*,85=360Watt. Με βάση την εταιρία το συγκεκριμένο μπορεί

να δώσει 35Α@12V δηλαδή περίπου 420Watt.

Σίγουρα ένα 700Watt θα ήταν καλύτερο.

Όποτε μένει η ερώτηση αν είναι σύνηθες για ένα 950 D0 να θέλει μεγάλη αύξηση τάσης για συχνότητες άνω των 3,7Ghz.

Με απασχολεί μιας και βλέπω ότι η cpu κόβει τις κάρτες γραφικών

Όσον αφορά το τροφοδοτικό πιστεύω ότι είμαι εντάξει μιας και το

ανώτερο που έχω δει να τραβάω από τον τοίχο είναι 423watt.

Το efficiency αναφερεται στην ονομαστικη ισχυ του τροφοδοτικου, στα 500W στη περιπτωση σου.Για να ειμαστε "μεσα" υπολογισε ενα 80% μεσο efficiency:

500*0,8= 400W πραγματικα.Με 423W καταναλωση εισαι overloaded.

Μπορεί να τα έχω καταλάβει εγώ λάθος αλλά νόμιζα

ότι όταν έχω ένα τροφοδοτικό 500W με 80% efficiency,

το τροφοδοτικό είναι στα όριά του όταν τραβάει

500/,8=625Watt από τον τοίχο(ο μετρητής μπαίνει ανάμεσα στην πρίζα και το καλώδιο).

Δηλαδή ότι 500Watt πάνε στο pc και τα άλλα 125 είναι απώλειες.

Εσύ λες ότι το τροφοδοτικό είναι στα όριά του όταν τραβάει 500Watt από την πρίζα?

Και ότι στην πράξη μπορεί να δώσει 400W στο pc?

Αν είναι έτσι ναι χρειάζομαι οπωσδήποτε psu

Το efficiency σου δηλώνει πόσα watt πραγματικής ισχύος συνεχούς ρεύματος δίνει ένα τροφοδοτικό, διότι, ως γνωστόν, παρεμβάλλονται απώλειες κατά την μετατροπή του εναλλασσόμενου σε συνεχές. Κατά συνέπεια ισχύει ό,τι είπε ο MC909. Ένα τροφοδοτικό 500W ονομαστικής αποδίδει 500*0,80=400W συνεχούς...

Αφού είναι έτσι χρειάζομαι psu.

Απλά είχα διαβάσει κάτι άρθρα π.χ.

80 PLUS certification - PSU - Tech Explained - HEXUS.net

και νόμιζα ότι οι εταιρίες ονομάζουν τα psu με βάση την ισχύ που αποδίδουν μετά τις απώλειες, δηλαδή ότι το 500 τροφοδοτικό μπορεί να δώσει 500watt στο pc

Αφού είναι έτσι χρειάζομαι psu.

Απλά είχα διαβάσει κάτι άρθρα π.χ.

80 PLUS certification - PSU - Tech Explained - HEXUS.net

και νόμιζα ότι οι εταιρίες ονομάζουν τα psu με βάση την ισχύ που αποδίδουν μετά τις απώλειες, δηλαδή ότι το 500 τροφοδοτικό μπορεί να δώσει 500watt στο pc

Και γω ίδια εντύπωση με σένα είχα αδερφέ.. Μέχρι και η corsair για τα τροφοδοτικά της το ίδιο λέει.. Blog - 80 PLUS Platinum efficiency; What does it mean, and what's the benefit to me?

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]?? :D

Και γω ίδια εντύπωση με σένα είχα αδερφέ.. Μέχρι και η corsair για τα τροφοδοτικά της το ίδιο λέει.. Blog - 80 PLUS Platinum efficiency; What does it mean, and what's the benefit to me?

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]?? :D

Μια χαρά σωστή εντύπωση έχεις, η ισχύς που γράφουν τα τροφοδοτικά στο "τίτλο" τους είναι η μέγιστη ισχύς που μπορούν να αποδώσουν στο PC μας!

Και όταν την αποδίδουν, απορροφούν από το δίκτυο παραπάνω ισχύ που εξαρτάται από τον συντελεστή απόδοσης που παρουσιάζει το τροφοδοτικό σε αυτή την ισχύ!

Με άλλα λόγια ένα τροφοδοτικό με συντελεστή απόδοσης 80 %, για κάθε 80 watt που αποδίδει στο PC μας, απορροφά από το δίκτυο 100 Watt (εντάξει, προσέγγιση μπακαλόγατου είναι αυτή :p, αλλά μας δίνει μια ιδέα του τι παίζει!)

Αν δεις τα χαρακτηριστικά ενός PSU, θα διαπιστώσεις ότι πολλές φορές το rail των 12 V έχει τόσο ισχύ όση και η ονομαστική του PSU, το οποίο όμως "μπορεί" να παρέχει και άλλες τάσεις!

Και το συνολικό τους άθροισμα των επιμέρους ισχύων, υπερβαίνει την ονομαστική ισχύ (τουλάχιστον σε κάποιες τοπολογίες τροφοδοτικών).

Επί πλέον αυτών ένα τροφοδοτικό πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς πρόβλημα για εκείνο η για το PC και καταναλώσεις που φτάνουν το 110% της ονομαστικής του ισχύος!

Αλλά.... πάντα υπάρχει ένα αλλά! ;)

Δεν έχει νόημα να έχεις ένα τροφοδοτικό και να το δουλεύεις στο 100% του! ! !

Υπάρχει μια βέλτιστη περιοχή λειτουργίας όπου το τροφοδοτικό αποδίδει καλύτερα, ο συντελεστής απόδοσης ενός τροφοδοτικού δεν είναι σταθερός σε όλο τα φάσμα ισχύος που μπορεί αυτό να αποδώσει, οι εταιρίες λένε π.χ. ένα 80% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παντού τόσο!

Γι αυτό άλλωστε ο Άρης ([MENTION=403]crmaris[/MENTION]) τα "βασανίζει" για να φανούν τα πραγματικά τους όρια!

'Ετσι θα δεις ότι η μέγιστη απόδοση πολλές φορές είναι στο μισό της ισχύος, αυτό βεβαίως δεν είναι και κριτήριο επιλογής, διότι πρέπει να επιτευχθεί η "χρυσή τομή" ανάμεσα στο κόστος, την μακροπρόθεσμη οικονομία και στην αξιοπιστία.

Εδώ ακριβώς έρχεται και η "σοφία της ζωής" που διδάσκει ότι, καλό είναι να υπάρχουν κάποια αποθέματα ισχύος, για μην πηγαίνει λαχανιάζοντας το τροφοδοτικό και για να μπορεί να αντιμετωπίσει μια απότομη ζήτηση, αξιοπρεπώς! :)

Μια καλή προσέγγιση σε αυτό είναι περίπου το 80% της ονομαστικής ισχύος του τροφοδοτικού.

Με άλλα λόγια και ιδιαίτερα με τα σύγχρονα τροφοδοτικά, αν η ονομαστική του τροφοδοτικού είναι 20% παραπάνω από την μέγιστη ζήτησή σου, τότε χωρίς να πληρώσεις "κερατιάτικα", έχεις απόθεμα ισχύος και σωστή συμπεριφορά για χρόνια!

Στο προκείμενο τώρα:

Οι μετρήσεις που παραθέτει ο thread starter (με την ευκαιρία φίλε [MENTION=31808]oikopedofagos[/MENTION] καλώς όρισες στην παρέα ! :T:) , δεν δείχνουν ότι το τροφοδοτικό έχει εξαντλήσει τα όριά του, υπάρχουν κάποια περιθώρια ακόμη!

Αλλά εδώ παίζουν και άλλα ενδεχόμενα , μπορεί η στιγμιαία ζήτηση να είναι μεγαλύτερη κάποιες -σύντομες- περιόδους και να δημιουργεί πρόβλημα (αυτό δεν μπορεί να το πιάσει το wattmeter της πρίζας!)

Επίσης, υπάρχει περίπτωση δεδομένου και ότι το PC "έχει και κάποια χιλιόμετρα" σε άλλα χέρια, να έχει θέμα κάποια επαφή, δηλαδή να παρουσιάζει κακή επαφή λόγω του ότι κάποιο βύσμα έχει χαλαρώσει ελαφρά, και έτσι όταν το ρεύμα ξεπεράσει ένα όριο , αναπτύσσεται ανεπίτρεπτα μεγάλη πτώση τάσης σε αυτήν την κακή επαφή , με αποτέλεσμα ...... πρόβλημα!

Έτσι τελικά, δεν είναι κακή ιδέα ένα καλό ψάξιμο στις καλωδιώσεις, ε, και ας μπει και κάνα φράγκο στην άκρη , γιατί μπορεί να χρειαστεί :D

Καλή συνέχεια και ψυχραιμία ! :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.