Jump to content

Περι e-banking

DoNaTos

Recommended Posts

Μολις ανοιξα εναν τραπεζικο λογαριασμο που θα χρησιμοποιω καθημερινα για συναλαγες.Αλλα εχω μπερδευτει λιγο με το θεμα ασφαλειας,τι πρεπει να προσεξω?Κατ' αρχας θα χρησιμοποιω μονο το προσωπικο μου p/c και τo android κινητο μου,για ψυχολογικους λογους θα χρησιμοποιω εναν browser μονο γι' αυτο (στο pc,μαλλον opera?) μιας και firefox και chrome χρησιμοποιουνται για 1000 αλλα πραγματα.Οποιαδηποτε συμβουλη η προταση ειναι ευπροσδεκτη,ευχαριστώ εκ των προτέρων

1. Δεν ακολουθείς ΠΟΤΕ link προς την τράπεζα. Πας στο site χειροκίνητα και βρίσκεις τη σελίδα που θέλεις.

2. Δε δίνεις ΠΟΤΕ τους κωδικούς σε κανέναν, ούτε σε εκπρόσωπο της τράπεζας

3. Δε δίνεις ΠΟΤΕ τον αριθμό της κάρτας σου, σε sites. Δεν είναι πιστωτική, έχει πρόσβαση στα μετρητά σου.

4. Για την εφαρμογή του Android μην είσαι 100% σίγουρος, γιατί στέλνεις δεδομένα μέσω 3G/Wifi

5. Με τον Opera δεν ξέρω αν θα παίζει σωστά, συνήθως τις φτιάχνουν για IE, FF, GC.

6. Θα σου πρότεινα, GC σε Incognito Mode που δεν αποθηκεύει τίποτα και δεν τρέχουν τα Addons.

7. Προφανώς, δεν το χρησιμοποιείς από public computer και δεν αποθηκεύεις κωδικούς.

Να εγκαταστήσεις μια διανομή linux (ubuntu, mint κτλ) και να χρησιμοποιείς αποκλειστικά αυτή για το ebanking σου.

Χρησιμοποιώντας windows για ebanking αυτομάτως μειώνεις το επίπεδο ασφάλειας.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Να συμπληρώσω τα παραπάνω:

- Οπωσδήποτε έκδοση Windows ΧP/Vista/7/8 με όλα τα updates εγκατεστημένα (από τον Απρίλιο και μετά όχι XP)

- Oπωσδήποτε γνήσια και ενεργοποιημένα Windows

- Οπωσδήποτε γνήσιο και ενεργοποιημένο επώνυμο Antivirus (όχι φυσικά κάποιο δωρεάν)

- Λογαριασμός Χρήστη με δικαιώματα Guest (ούτε κάν απλός user).

- Internet Explorer 11 σε InPrivate Mode

- Και φυσικά σταθερό PC με σύνδεση δικτύου με καλώδιο LAN.

Δεν θα ξανανησυχήσεις για τίποτα ξανά στον τομέα αυτό.

Μήπως αρχίσαμε τις υπερβολές κατά το αναμενόμενον;

Το τάδε λειτουργικό, τον τάδε browser, το τάδε A/V, τάδε user mode για να κάνεις eb anking; Τον μέσο χρήστη δηλαδή που "τυγχάνει" να έχει ένα απλό pc με windows, με free a/v, με απλό λογαριασμό, που δεν ξέρει τι θα πει virtual machine, που του λες linux και σου λέει "Όχι, εμείς με DIxan πλένουμε τα ρούχα", με ένα ποντίκι και ένα πληκτρολόγιο τον έχουν κατακλέψει;

Δεν δίνεις πουθενά αριθμούς λογαριασμού-κάρτας, username/pin/κωδικό, το token αν σου παρέχει η τράπεζα και απλά εξασφαλίζεις την μη ύπαρξη keyloggers.

Τα keyloggers, τα rootkits και τα botnets δεν τα γνωρίζει ο μέσος χρήστης και δυστυχώς πολλά από αυτά (ειδικά τα τελευταία) δεν τα αντιλαμβάνονται ούτε τα av. Γι' αυτό ακριβώς προτείνουμε linux, για να είναι κανείς ήσυχος και να μη χρειαστεί να τα μάθει!!! Ειδικά για συναλλαγές το linux υπό την παραπάνω έννοια είναι το πιο idiot-proof.

Όχι, το μέσο χρήστη δεν τον έχουν κατακλέψει, αλλά καλό είναι να μη συμβεί σε σένα. Προσωπικά δεν αφήνω τίποτα στην τύχη. Προτιμώ να είμαι 99,9% ασφαλής παρά 60%. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του σε τέτοια θέματα ή της άγνοιάς του (σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών του συναλλαγών).

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Δεν υπάρχει καμιά υπέρβολη στα παραπάνω: Εάν θες μέγιστη ασφάλεια ακολουθείς τις επιταγές αυτές, εάν δεν τις ακολουθείς δεν έχεις μέγιστη ασφάλεια και με τα λεφτά δεν παίζουμε.....

Και με ένα αμάξι των 500 ευρώ μπορείς να πας με ασφάλεια μια απόσταση 100χλμ αμα εισαι προσεκτικος αλλά θα προτιμήσεις αυτό των 15.000.

Ας πούμε εάν έχεις Linux δεν έχεις πρόβλημα με malware αλλά είσαι πολύ πιο ευάλωτος ενδεχόμενη επίθεση χάκερ στο pc σου καθότι δεν είναι τόσο εξελιγμένο/ασφαλές λειτουργικό όσο οι αντίστοιχες εκδόσεις windows.

Τι εννοείτε "μην δίνετε τον λογαριασμό σε site"? Πχ πως θα κάνεις αγορές από Amazon ή άλλα καταστήματα?

Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ: safe banking από Kaspersky,

verified by visa password,

προσέχω να είναι πάντα σε https,

ελέγχω σχεδόν καθημερινά τον λογαριασμό,

έχω ειδοποίηση στο κινητό για μεγάλες συναλλαγές,

δεν έχω ποτέ πολλά χρήματα στον λογαριασμό,

και μόνο από τον υπολογιστή στο σπίτι με αυθεντικά Windows και Kaspersky όπως είπα πριν.

Το Kaspersky εντωμεταξύ το δίνει δωρεάν η Τράπεζα μου.

Μια φορά έτυχε στραβή με δύο συναλλαγές από £38 σε ένα site με κάτι παιχνίδια που δεν είχα κάνει, ακυρωσα την κάρτα, ειδοποιησα Τράπεζα, έκανα αμφισβήτηση συναλλαγών και μου επεστράφησαν τα χρήματα. Τότε βέβαια δεν είχα κάνει όλα τα παραπάνω.

Μια συνάδελφος στη δουλειά είχε συναλλαγές που δεν είχε κάνει, και την ειδοποίησε η ίδια η Τράπεζα καθώς είδαν μη φυσιολογική κίνηση. Της είπαν ότι ενώ είχε direct debit για σύνδεση κινητού, είδαν αγορές μονάδων για καρτοκινητό.

Sent from my Migato GT-N7105 using Tapatalk 4

Ρε τι linux λέτε; Πάμε καλά; Όλες οι τράπεζες προσφέρουν την έξτρα ασφάλεια του token ή μέσω sms στο κινητό. Τώρα αν ταυτόχρονα ο "κλέφτης" έχει και το username και το password και σου έχει πάρει και το κινητό, ας σου πάρει και τα λεφτά :p

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι τα sms/email alerts.

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας,κατ' αρχάς δυστυχώς δεν έχω ιδέα απο linux.Τώρα μέσω αυτού του λογαριασμού θα γίνονται 3-4 καθημερινές συναλλαγές οπότε θέλω να έχω πρόσβαση ποιο εύκολα (πάντως ξεχνάω τo κινητό για τώρα) γι' αυτό έλεγα για ξεχωριστό browser αλλά σκέφτηκα αυτό πού είπε ο [MENTION=173]Wizard![/MENTION] για συμβατότητα.Kαι βασικά είχα σκοπό να κάνω και καμια ηλεκτρονική αγορά όπως ανέφερε ο [MENTION=7649]FANISTELROOY[/MENTION],το ξεχνάω η απλά πρέπει να προσέξω κάτι συγκεκριμένο στο εκάστοτε site ώστε να είμαι οκ(μιλώντας για γνωστά και μεγάλα site)? :help:

Υπερβολές, γι'αυτό ακόμα υπάρχουν ουρές γύρω από 2 τετράγωνα για τις βασικές πληρωμές..

Χρησιμοποίησέ το άφοβα, αν μια στο 10000000000000 γίνει στραβή, λύση θα βρεθεί.

Χρησιμοποιώ e-banking 4 χρόνια τώρα σε 3 τράπεζες. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ενα ενημερωμένο antivirus. Προσωπικά δεν μπαίνω σε "περίεργα" site και μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσα free antivirus. Δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα ασφάλειας ούτε και απο το κινητό μου με πρόσβαση 3g... και το κάνω καθημερινά πάνω απο 1 φορά κατα μέσω όρο. Νομίζω πως τα περισσότερα που λέτε είναι υπερβολές. Η πρόσβαση πραγματοποιείτε σε απόλυτα ασφαλή περιβάλλον είτε είναι από chrome είτε απο iexplorer ... κτλ. Προσωπικά εαν δεν είχα e-banking και διάβαζα όλα αυτά που γράφετε δεν θα έκανα ποτέ. Καλή είναι πρόληψη αλλά όχι η υπερβολή.

Φιλικά πάντα

οσο περισσότερα μπορει να κανει τοσο περισσότερη "προστασια" θα εχει, δε νομιζο κανεις να κανει ολα αυτα...Τουλάχιστον εγω που προτεινα το vm-linux δεν το κανω καν

Αλλα παντα το προβλημα ειναι πισω απο το πληκτρολόγιο, καλο ειναι να αναφέρονται ολα αυτα

+1 στο υπερβολες...Χρησιμοποιω και εγω 5 ebanking εδω και 4 χρονια με κανενα προβλημα (εξαιρουνται προβληματα που οφειλονται στις τραπεζες που εχουν πεσει τα συστηματα τους)

1. Δεν ακολουθείς ΠΟΤΕ link προς την τράπεζα. Πας στο site χειροκίνητα και βρίσκεις τη σελίδα που θέλεις.

2. Δε δίνεις ΠΟΤΕ τους κωδικούς σε κανέναν, ούτε σε εκπρόσωπο της τράπεζας

3. Δε δίνεις ΠΟΤΕ τον αριθμό της κάρτας σου, σε sites. Δεν είναι πιστωτική, έχει πρόσβαση στα μετρητά σου.

4. Για την εφαρμογή του Android μην είσαι 100% σίγουρος, γιατί στέλνεις δεδομένα μέσω 3G/Wifi

5. Με τον Opera δεν ξέρω αν θα παίζει σωστά, συνήθως τις φτιάχνουν για IE, FF, GC.

6. Θα σου πρότεινα, GC σε Incognito Mode που δεν αποθηκεύει τίποτα και δεν τρέχουν τα Addons.

7. Προφανώς, δεν το χρησιμοποιείς από public computer και δεν αποθηκεύεις κωδικούς.

Αν δεν δώσει τον αριθμό της κάρτας πως θα ψωνίσει; Για debit κάρτα δεν μιλάμε;

Αν δεν δώσει τον αριθμό της κάρτας πως θα ψωνίσει; Για debit κάρτα δεν μιλάμε;

Ναι, για debit.

Η δεύτερη καλύτερη λύση, που έχει αναφερθεί πάλι, μετά το Paypal, αν δεν έχεις ή δεν υπάρχει η επιλογή στο site, είναι να κάνεις ένα δεύτερο λογαριασμό, με δεύτερη debit, όπου θα βάζεις μόνο τα χρήματα που θέλεις για την πληρωμή, όταν έρθει η ώρα να πληρώσεις. Έτσι, δε μπορεί κάποιος να σου πάρει περισσότερα, ούτε πληρώνεις το χαράτσι στην τράπεζα των 1-2-3€ για τις Prepay.

Αυτό έχω κάνει εγώ.

Έχω ανοίξει ένα δεύτερο και τους είπα να τον κάνουν πρωτεύον. Έτσι μέσω της debit φαίνεται μόνο ο buffer λογαριασμός.

Έτσι όποτε θέλω να ψωνίσω πετάω € μέσα από τον άλλο λογαριασμό και κάνω τη δουλειά μου.

Φίλε μου, χρησιμοποίησέ το άφοβα για να δεις "άσπρη" μέρα....

Χρησιμοποιώ e-banking συγκεκριμένης τράπεζας για πάνω από 11 χρόνια και ουδέποτε υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα.

Τότε, πριν 11-12 χρόνια, με υποτυπώδη antivirus και windows με πολλές "τρύπες" και πρόβλημα ουδέν.

Από το σπίτι πληρώνεις ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερό, εφορίες, τέλη κυκλοφορίας, βάζεις και κανά 50ευρω στον λογαριασμό του πιτσιρικά, κάτι που δεν θα έκανες εάν πήγαινες στην ουρά μίας τράπεζας...

Αυτά τα "μη γίνεστε υπερβολικοί" και "άφοβα" κλπ, μην τα λέτε έτσι αβίαστα.

Δε γνωρίζεται ο άλλος τι επίπεδο γνώσεων και αντίληψης έχει.

Πρόσφατα στο super market, μια κοπέλα πήγε να πληρώσει με την κάρτα της και όταν της είπε η ταμίας ότι θέλει pin, αυτή αντί να το πληκτρολογήσει, της το είπε δυνατά και το ακούσαμε όλοι στην ουρά.

Εμένα μου το έχουν ζητήσει να τους το πω σε κατάστημα που το μηχανάκι ήταν πίσω από τον πάγκο και δεν έφτανε μπροστά για να το πληκτρολογήσω.

Δεν έχουν όλοι την αντίληψη τι είναι επικίνδυνο και τι όχι.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.