Jump to content

Καθαρισμος Υδροψυξης

NooDle

Recommended Posts

Μετα απο 1.5 χρόνο τα έλυσα ολα.

Παρατήρησα μεσα στα ρακορ εχει πιασει ενα στρωμα λευκο στα τοιχώματα (αλατα)?

Και το μπλοκ που ειδα ειναι σαν να εχει μεσα σκονη ή σαν πολυ ψιλα ψιλα πετραδακια.

Οοολααα αυτα αλλα και τα ψυγεια και το τανκ πως καθαριζουν?

Επισης η αντιλια μπορει να καθαριστει και αυτη καπως?

ΥΓ γνωριζω πως υπαρχουν θεματα περι καθαρισμου υδρόψυξης (εχω καθαρισει παλιοτερα).

Αλλα λεω μηπως επειδη περνανε τα χρονια αλλαζουν τα υλικα κατασκευης και πρεπει να προσεξω κατι..

Ευχαριστώ

Aν είναι λευκό στρώμα και μαλακό, πιθανότατα να είναι plasticizer απο τους σωλήνες σου. Τι σωλήνες και υγρό χρησημοποιείς?

Το τανκ θα τοι πλύνεις με σαπουρόνερο. Ενα καλό κόλπο για να σε βοηθήσει στο πλύσιμο είναι να βάλεις μέσα κόκους ριζιού για να αυξήσεις λίγο την τριβή όταν το κουνάς. Γενικά πρόσεξε μην το γρατσουνήσεις (είναι ακρυλικο φαντάζομαι).

Τα υλικά γενικά δεν έχουν αλλάξει. Τα υπόλοιπα χρειάζονται συνήθως κάποιο οξύ. Στο εξωτερικό χρησημοποιείται ένα ξίδι που εδώ δεν υπάρχει. Έχω διαβάσει οτι εδώ χρησημοποιυν cilit bang γι αυτή την δουλειά.

Μετα απο 1.5 χρόνο τα έλυσα ολα.

Παρατήρησα μεσα στα ρακορ εχει πιασει ενα στρωμα λευκο στα τοιχώματα (αλατα)?

Και το μπλοκ που ειδα ειναι σαν να εχει μεσα σκονη ή σαν πολυ ψιλα ψιλα πετραδακια.

Οοολααα αυτα αλλα και τα ψυγεια και το τανκ πως καθαριζουν?

Επισης η αντιλια μπορει να καθαριστει και αυτη καπως?

ΥΓ γνωριζω πως υπαρχουν θεματα περι καθαρισμου υδρόψυξης (εχω καθαρισει παλιοτερα).

Αλλα λεω μηπως επειδη περνανε τα χρονια αλλαζουν τα υλικα κατασκευης και πρεπει να προσεξω κατι..

Ευχαριστώ

καλησπερα ακουω καθε φορα βρηκα αυτο βρηκα το αλλο μεσα φιλε μου τοσα λεφτα εριξες εγω εδω και 5 χρονια παω στα 6 καθε 6μηνο κανω ενα τσεκ'απ στα παντα καθαριζω τα ψυγεια με Κομπρεσερακι αερα εχω ενα μικρο γιαυτη την δουλεια και παντα αλλαζω το υγρο δεν βαζω ποτε νερο απιονισμενο η διαφορες παπαριες που ακουω με μιξη. παντα το υγρο που χρησιμοποιω ειναι αυτο Feser One F1 Cooling Fluid - UV BLACK - 1 Liter - PC Coolant & Dyes δες και ενα video [ame=http://www.youtube.com/watch?v=gffpQCtTDYQ]Feser UV Reactive PC Water-cooling Tubing & Coolant Review - YouTube[/ame] με διαφορες αποχρωσεις και ποτε δεν βρηκα το παραμικρο στην σωληνες η στα ρακορ η οπουδηποτε αλλου και γιαυτο διατηρω και χαμηλες θερμοκρασιες παντα λες και ειναι η πρωτη φορα ,ακου μια φορα μια που το κανεις τωρα καθαρισε το καλα και βαλε FESER και μετα ελα ξαναπεσ μου αν βρεις το παραμικρο :yes4: εχει κανα 20 με 23 ευρο αλλα εχεις το κεφαλι σου ησυχο μην χαλασουν και τα μλποκ και δυστυχως λεφτα δεν υπαρχουν για πεταμα :yes4:

Για καθαρισμα παντως plastisizer και λευκων αλατων το καλυτερο ειναι Λευκο ξυδι

Καθαρισα Plexy tank που ο προηγουμενος κατοχος το χε σε χρηση με νερο βρυσης και δε εφτανε ουτε πινελακι στα δυσκολα σημεια μονο με λευκο ξυδι και μπολικο κουνημα.Ακομα και χημικα καθαριστικα τυπου Calgon,Viakal κλπ δε καναν δουλεια,Το λευκο ξυδακι τα εξαφανισε σχεδον τελειως.Μετα ενα περασμα με σαπουναδα να φυγει η μυρωιδα και εισαι αρχοντας.

Ευχαριστω για τις απαντήσεις

Βαζω WFI αλλα παλιοτερα ειχα χρησημοποιησει απιονισμενο νερο. ισως γι αυτο και τα λευκα αλατα.

[MENTION=163]Helly[/MENTION] εχω το τανκ της xspc 5.25 μαζι με μια swiftech D5 πειραζει αμα μπει λευκο ξυδι και σαπουναδα εκει ?

Ευχαριστω για τις απαντήσεις

Βαζω WFI αλλα παλιοτερα ειχα χρησημοποιησει απιονισμενο νερο. ισως γι αυτο και τα λευκα αλατα.

[MENTION=163]Helly[/MENTION] εχω το τανκ της xspc 5.25 μαζι με μια swiftech D5 πειραζει αμα μπει λευκο ξυδι και σαπουναδα εκει ?

Eγω εχω το XSPC τανκ για την DDC οποτε καταλαβενεις ιδιο υλικο ιδια mm παχος χωσε αφοβα.Το πιο ισχυρο λευκο ξυδι που θα βρεις. :smoke:

Έχουμε ξαναπεί πως το ξύδι έχει μύκητες του ξυδιού οι οποίοι μετά αναπτήσονται στο συστημα. Μόνο αν βρεις αποστειρωμένο ξύδι να βαλεις

Ξυδι ειναι μονο για καθαρισμα οχι να κινειται στο κυκλωμα γι αυτο μετα καλο καθαρισμα με σαπουναδα και νερο.

To βασικό πρόβλημα με το καθάρισμα είναι το ψυγείο. Ο λόγος είναι οτι είναι το μόνο εξάρτημα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε/καθαρίσουμε το εσωτερικό του. Επομένως νομίζω οτι χρειάζεται προσοχή στον καθαρισμό του.

Ξύδι ελληνικό (οργανικής προέλευσης) για καθάρισμα ακολουθούμενο απο σαπουνάδα, ειδικά μέσα σε ψυγείο δεν μου ακούγεται και οτι καλύτερο. Εγώ θα προτιμούσα αν είχα βάλει κάπου ξύδι να ξέπλενα αμέσως με διάλυμα μαγειρικής σόδας (1κσ σε 1lt νερό) για την εξουδετέρωση και αμέσως μετά άφθονο απονιοσμένο νερό. Το ιδιο και για οποιοδήποτε άλλο οξύ.

πριν λίγες μέρες που καθάρισα την υδρόψυξη το έκανα με βιακαλ το αραιωσα σε ένα παλιό μπολ με νερό έβαλα μέσα τ α ρακορ το block και το tank αποσυναρμολογημένα και τα αφησα για λίγα λεπτά

το block το έτριψα λίγο με μια παλιά οδοντόβουρτσα

τα ξέπλυνα με άφωνο νερό βρύσης να καθαρίσει καλά το βιακαλ και μετά με απιονισμένο και τέλος ένα περασμα με απεσταγμένο όλα έγιναν σαν καινούρια

το σύστημα δεν ήταν βρώμικο γιατί άλλαζα το νερό σχετικά συχνά το έκανα με αφορμή ότι άλλαξα τις σωλήνες μονο στο block είχε λίγα σκουπιδάκια απο το rad που αν και το είχα καθαρισει αρχικά πολύ σχολαστικά από ότι φάνηκε δεν είχε καθαρίσει εντελώς

με το rad δεν ασχολήθηκα αλλα αρχικά το είχα καθαρίσει με παρόμοιο τρόπο γέμισα το μισό περίπου με αραιωμενο βιακαλ εκλεισα όλες τις ταπες το κούνησα για μερικά λεπτά και μετά με τον ίδιο τρόπο το ξέπλυνα πολλές φορες με απιονισμενο και τέλος 2-3 φορες με απεσταγμένο

Η ιστορία με τα custom loops είναι οτι υπάρχουν απειροι συνδυασμοί υλικών και χημικών εκει έξω. Οπότε έχει trial and error η κατάσταση. Κάποια βασικά rules υπάρχουν όπως δε βάζεις νερο βρύσης και αποφεύγεις τα χρώματα αλλά η τέλεια φόρμουλα δεν υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον. Εδώ υπάρχουν κατασκευαστές wc parts που σου ακυρώνουν την εγγύηση αν δε πας με τα "νερά" τους στην κυριολεξία :cry:

Σίγουρα τώρα με το hard tubing το κομμάτι του plactisizer το γλυτώνεις αλλά και πάλι θέλει προσοχή στις επιλογές μετάλλων/υγρου ψύξης. Σε όλα τα παραπάνω παίζει ρόλο και η θερμοκρασία που πίανει το loop.

Για καθάρισμα των blocks εχω διαβάσει και για χυμό λεμόνι αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα για να έχω ιδία άποψη. Θα ταν καλό να κάναμε ενα ΗΟW-TO με τα προτεινόμενα, η εμπειρία μετράει.

Εγώ έχω ακούσει κέτσαπ στα blocks και μετά ελαφρύ τρίψιμο με οδοντόβουρτσα

Και για τα o-rings (τσιμουχακια) τα απλώνεις σε ένα χαρτί και ρίχνεις WD-40 τα αφήνεις λίγο να στεγνώσουν και τα βάζεις.

Τώρα όλα αυτά δεν ξέρω άμα ισχύουν.

Tα blocks καθαρίζουν εύκολα και με λεμόνι και ketchup και ξύδι. Είναι πολύ δύσκολο να μείνουν κατάλοιπα λόγω επιφάνειας σύν το γεγονός οτι μπορούμε να τα καθαρίσουμε και μηχανικά.

Με τα ψυγεία είναι το θέμα τι γίνεται...

Με τα ψυγεία δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κουνάς συνέχεια.

Τώρα τι θα βάλεις μέσα είναι μεγάλο θέμα γιατί ο καθένας έχει την γνώμη του.

Καλό θα ήταν να φτιάξουμε μια λίστα (ωραία ιδέα έδωσε ο jkanaks) με τι μπορούμε να καθαρίσουμε το κάθε part.

Eγώ με το δικό μου σκέφτομαι να αγοράσω καμμία αντλία ενυδρείου απο την Αθηνάς (είναι φθηνές) να την ρίξω σε ένα τάπερ και να φτιάξω ένα κύκλωμα με το ψυγείο. Θα το δουλέψω για λίγα λεπτά με ένα διάλυμα νερού-cillit bang και μετά θα αντικαταστήσω το διάλυμα με ένα διάλυμα σόδας. Τέλος λέω να ξεπλύνω με αρκετό αποσταγμένο που θα ρίχνω συνεχώς στο τάπερ.

Ακούγεται λίγο καθυστερημένο όλο αυτό αλλά νομίζω πως είναι αποδοτικός και ασφαλής τρόπος.

O μονος τροπος να καθαρισεις ψυγειο καλα(στο περιπου δηλαδη γιατι δε μπορεις να ξερεις τι γινεται εσωτερικα) ειναι αυτος που ειπες.Δηλαδη custom loop εξωτερικο με κανενα φιλτρο ενυδριου ακομα καλυτερα να μαζευει τη σαβουρα και αρκετα δυνατη αντλια.

Πριν αρκετο καιρο που ειχα το ιδιο διλημμα , το ξυδι τα εκανε χειροτερα, ο Κοπρίτης είχε προτείνει το εξής:

"τρια τεσσερα ψεκασματα cillit bang μαζι με το απιονισμενο (αυτο με το πορτοκαλι καπακι, για τα μπανια)

και 10' δουλεμα με την αντλια με προχειροσωληνες μια χαρα δουλεια θα κανουν

μην χρησιμοποιησεις καλους σωληνες και πλεξυ εξαρτηματα, υπαρχει ρισκο θολωματος

και απλα μην ξεχασεις να το αδειασεις και να το ξεπλυνεις στο τελος".

το οποίο πρέπει να είναι πιο safe απο όλα τα άλλα.

Βέβαια εγώ προτίμησα κάτι ποιο "γρήγορο" πήρα νέο ψυγειο!:p

Για να αποφύγουμε τα χημικά σε ακρυλικά κτλ μπορούμε να κάνουμε ένα ξέβγαλμα με ζεστο νερό -όχι βραστό- συνδέοντας το rad πάνω στη βρύση. Θέλει προσοχή με την πίεση μόνο για να μην ανοιξει σαν καρπούζι.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.