Jump to content

Beats by Dr.Dre

Giati_Mporw

Recommended Posts

...οι αντικειμενικες μετρησεις στο θεμα ηχου απλα ενα σημειο αναφορας ειναι και στην πραξη μας ειναι σχεδον αδιαφορες, αφου ο καθε ενας εχει εντελως διαφορετικο αυτι...

Και διαφορετικό μάτι.

Άρα να παίρνουμε ό,τι οθόνη/TV/projector μας κάτσει, χωρίς να κοιτάμε τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά/μετρήσεις ποιότητας απεικόνισης και, επίσης, να μην τα καλιμπράρουμε γιατί το κάθε καλιμπραριστίρι τύπου Spyder δεν μπορεί να ξέρει τις ιδιαιτερότητες του ματιού μας.

Η καλύτερη TV που έχω δει είναι μία κινέζικη που είχε ο γείτονας. Η συγκεκριμένη είχε ιδιαίτερη άποψη στο convergence ("πρόβλημα" για τους ισοπεδωτικούς), με αποτέλεσμα να της φεύγουν οι κάθετες γραμμές λίγο προς τα αριστερά. Ερχόταν κουτί με τον αστιγματισμό μου που γέρνει προς τα δεξιά. Καταπληκτικό εργαλείο. Και να φανταστείτε κάποιοι στο Amazon της έβαζαν 1 αστέρι....

Εξαρταται παντα τι θες... Αν τα συγκεκριμενα σου κατσαν στο αυτι τοτε ειναι ισως και τα μονα που θες, και δεν τσουβαλιασα πουθενα φθηνα με ακριβα, απλα τονισα πως προκειται για ενα βιομηχανικο προιον με απιστευτα χαμηλο κοστος παραγωγης, αρα υπερτιμημενο, και απο κει και περα οι αντικειμενικες μετρησεις στο θεμα ηχου απλα ενα σημειο αναφορας ειναι και στην πραξη μας ειναι σχεδον αδιαφορες, αφου ο καθε ενας εχει εντελως διαφορετικο αυτι...

Σου αναγνωρίζω ένα δίκιο, γιατί τα ακουστικά, συνήθως, στέλνουν ήχο κατευθείαν μέσα στον ακουστικό πόρο, οπότε πρέπει να λάβουν υπόψη τους το φιλτράρισμα που κάνει το κάθε διαφορετικό κεφάλι, για να ακουστούν ουδέτερα. Πράγμα αδύνατο, γι'αυτό και βασίζονται οι σχεδιαστές σε γενικευμένα hrtf. Στα ηχεία δεν ισχύουν αυτά.

Επίσης υπάρχει και το πρόβλημα του αν θα επιλέξεις DF ή FF ισοστάθμιση. Η Harman όπως είδες σκέφτηκε να προσομοιώσει την απόκριση συχνότητας που έχει ένα ουδέτερο σετ ηχείων μέσα στο δικό της auditorium και τελικά αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο πρότυπο είναι ανώτερο υποκειμενικά από τα έως τώρα παραδεκτά, για μεγάλο δείγμα διαφορετικών ανθρώπων.

Όπως καταλαβαίνεις τέτοιες έρευνες θέλουν λεφτά και τεχνογνωσία(πάλι λεφτά) που δεν προτίθενται να διαθέσουν οι κατασκευαστές μοδάτων/gaming ακουστικών. Σκέψου επίσης τα πάγια έξοδα μιας γραμμής παραγωγής ακουστικών που αναγκαστικά θα καλυφθούν από μικρή πελατειακή βάση. Πόσα μηχανήματα εκατομμυρίων υπάρχουν εκεί μέσα, πόσο προσωπικό που πληρώνεται τακτικά ασχέτως των πωλήσεων, τις παραγγελίες που έγιναν αρχικά σε άλλες εταιρείες π.χ. για νέα υλικά κατά τη φάση ανάπτυξης του πρωτότυπου, νομικά έξοδα για πατέντες κτλ.

Άκρως υπερτιμημένα είναι κάτι razer nyfitsa που πληρώνεις ψωροποσά σε κινέζους βιομηχανικούς σχεδιαστές και εργάτες και μόλις το έχεις έτοιμο το αγοράζουν εκατομμύρια. Έχεις κόστος 5 ευρώ το σετ και το δίνεις 60.

Ισχύει αυτό που λέει ο Nick74. Στις μετρήσεις παίρνουμε αντικειμενικά αποτελέσματα τα οποία όμως περιορίζονται σε τεχνικές προδιαγραφές (πχ. απόκριση συχνότητας, ευαισθησία, πιθανόν χρωματισμό του ήχου κτλ). Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι το κάτω αντικειμενικό όριο ποιότητας (που μας δίνουν οι μετρήσεις). Από εκεί και πέρα η αντίληψη του ήχου είναι υποκειμενική. Παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχοακουστική (Psychoacoustics - Wikipedia, the free encyclopedia), η ψυχολογία του εκάστοτε την ώρα που ακούει τον ήχο, θέση ακρόασης κτλ.

Επίσης, άλλο όραση, άλλο ακοή.

Είναι δύο άνθρωποι με διαφορετικό ακουόγραμμα . Ένα σαξόφωνο που θα παίξει μέσα στο δωμάτιο που βρίσκονται θα το ακούσουν διαφορετικά. Όποιος έχει απώλεια ακοής στα πρίμα θα ακούσει λιγότερα πρίμα από το σαξόφωνο. Ο διαφορετικός ήχος που θα ακούσει ο κάθε άνθρωπος όμως είναι για αυτόν το σημείο αναφοράς. Που σημαίνει ότι αν το σαξόφωνο ηχογραφηθεί και αναπαραχθεί με απόλυτη πιστότητα από ένα σετ ηχείων ο καθένας θα έχει την ίδια ακριβώς εμπειρία με το αρχικό σαξόφωνο.

Επάνω στα ίδια αντικειμενικά δεδομένα θα εφαρμοστεί το προσωπικό του φίλτρο(ακουόγραμμα). Άρα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Είναι δύο άνθρωποι με διαφορετικό ακουόγραμμα . Ένα σαξόφωνο που θα παίξει μέσα στο δωμάτιο που βρίσκονται θα το ακούσουν διαφορετικά. Όποιος έχει απώλεια ακοής στα πρίμα θα ακούσει λιγότερα πρίμα από το σαξόφωνο. Ο διαφορετικός ήχος που θα ακούσει ο κάθε άνθρωπος όμως είναι για αυτόν το σημείο αναφοράς. Που σημαίνει ότι αν το σαξόφωνο ηχογραφηθεί και αναπαραχθεί με απόλυτη πιστότητα από ένα σετ ηχείων ο καθένας θα έχει την ίδια ακριβώς εμπειρία με το αρχικό σαξόφωνο.

Επάνω στα ίδια αντικειμενικά δεδομένα θα εφαρμοστεί το προσωπικό του φίλτρο(ακουόγραμμα). Άρα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

χεχε κοιτα, αν μιλουσαμε για οραση εχεις απολυτο δικιο, (καποτε επεμενα οπως εσυ τωρα και για τον ηχο, και φυσικα ως κλασσικος σκεπτικιστης / ορθολογιστης -σε βαθμο ισοπεδωτικου κυνησμου λεει η γυναικα μου- δε θα δεχομουν κατι αντιθετο, και ποσο μαλλον υποκειμενικο -λεξη που δεν υπηρχε στο λεξιλογιο μου- αν δε μου εξηγουσαν ) αν πχ εγω ειχα σημειο αναφορας για πρασσινο αυτο που βλεπεις εσυ κοκκινο θα ηταν ακριβως οπως τα λες.

Στο θεμα ηχος -και οχι μονο απο ακουστικα αλλα πολυ χειροτερα οταν ακουγεται με μεγαφωνα και θα καταλαβεις παρακατω το γιατι- ειναι κατι εντελως διαφορετικο, κι αυτο γιατι μπορει μεν να χρησιμοποιουμε τα αυτια μας για να αντιληφθουμε καποιο ηχο, ομως στην πραγματικοτητα επιδρα σε ολο μας το σωμα, και αυτο ειναι που κανει την ακοη να διαφερει λιγακι απο τις υπολοιπες αισθησεις, και ισως αυτος ειναι και η αφορμη της ανακαλυψης της μουσικης.

Οταν λοιπον εγω πχ εχω συνηθισει να αντιλαμβανομαι φοβο και ταυτοχρονα ενα τριξιμο στο στομαχι σε εναν υποηχο 7 κυκλων (δεν ειναι καν αντιληπτη ακουστικη αυτη η συχνοτητα, ομως παραγεται ως υποαρμονικη απο εκκλησιαστικο οργανο, και εχει ενδιαφερον οτι οντως εχει αυτη τη συγκεκριμενη επιδραση στον ανθρωπινο οργανισμο), και αν εσυ το νοιωθεις μεν το τριξιμο, αλλα για καποιο λογο το αυτι σου δεν ειναι ικανο να αντιληφθει αυτη τη συχνοτητα (οκ να την ακουσει δε μπορει κανεις μας ετσι κι αλλιως) τοτε δε θα αισθανθεις το δεος του φοβου που βγαζει το ολο σκηνικο και θα εχεις τη μιση εμπειρια, κι αυτη θα τη δεις σαν ενοχληση.

Πηρα ενα ψιλοακραιο παραδειγμα, αλλα η ψυχοακουστικη ισχυει για ολοκληρο το -νορμαλ και μη- ακουστικο φασμα

Να συμπληρώσω στο παραπάνω παράδειγμα του Nick74, (αν και ήθελα να το γράψω και πριν): Εάν παρατηρήσετε στις ταινίες του κινηματογράφου, όλη τη δουλειά στο σασπένς και την αγωνία που νοιώθουμε σε κάποιες σκηνές (πχ άρχοντας των δαχτυλιδιών) δεν την κάνουν ούτε τα εφφέ, ούτε τα σκηνικά, ούτε η εικόνα αλλά ο ήχος. ;)

Ωραία όλα αυτά τα φιλοσοφικά που γράφονται, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο πιο πεζή.

Οι συσκευές υψηλής πιστότητας (είτε μιλάμε για αναπαραγωγή ήχου είτε για αναραγωγή εικόνας - είτε για αναπαραγωγή οσμής, αφής και γεύσης στο μέλλον) οφείλουν να μας δώσουν όσο γίνεται πιο πιστά την πληροφορία του υπάρχει αποθηκευμένη στο μέσο (BluRay/CD/mkv/flac/whatever) και τίποτα παραπάνω. Αυτός είναι ο σκοπός τους και το αν (και σε τι βαθμό) τον προσεγγίζουν μπορεί να αξιολογηθεί με βάση πολύ συγκεκριμένα αντικειμενικά χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα το τι μας αρέσει, προφανώς, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο (όχι, το ακριβές μας ακουόγραμμα δεν είναι στο ίδιο, είναι σε άλλου - τρίτου - παπά Ευαγγέλιο).

Κι εγώ μπορεί να γουστάρω περισσότερο το Zu Druid από το Grimm LS1, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι, εάν μιλάμε για υψηλή πιστότητα αναπαραγωγή, το δεύτερο είναι εξωπραγματικά καλό ενώ το πρώτο κάνει μόνο για καυσόξυλα.

Στα ακουστικά τα πράγματα είναι πιο σύνθετα (εν μέρη τα εξήγησε ο Πέτρος και η βιβλιογραφία βρίσκεται εκεί έξω για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά), αλλά κι εκεί η Επιστήμη προσφέρει πολύ συγκεκριμένες μεθόδους για να σταθμίζονται ως πρέπει τα, ομοίως αντικειμενικά, αποτελέσματα.

Sorry to burst your bubble.

Εγω εχω αυτα Audio Technica ATH-M50 - Athens Pro Audio Store

και ειμαι πολυ ικανοποιημενος σε σχεση τιμη-αποδοση τα ακουστικα θεριζουν!!!Βεβαια δεν ξερω γιατι χρηση τα θες και μεχρι ποσα δινεις

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.