Jump to content

Media Player / SteamBox / NAS / SteamBox / Print Server

Drtzekos

Recommended Posts

Διαβάζοντας το DIY NAS Thread μου μπήκανε κακές ιδέες :whistling

Είναι ένα projectακι που θέλω να κάνω εδώ και καιρό, και η ιδέα όλο αλλάζει/εξελίσσεται μέσα στο μυαλό μου. Η χρήση θα είναι:

• 55% Media Player (+ Browsing)
  • 40% NAS / File Server
  • 5% SteamBox / Gaming
  • Extra: Print Server (2 Printers ο ένας είναι ήδη δικτυακός οπότε δεν μας ενδιαφέρει και ο άλλος έχει μόνο usb και θα πρέπει να μοιράζετε)

Αναλυτικότερα, τα παραπάνω, με εξήγηση τι εννοώ και τι θέλω να κάνω:

Media Player (+ Browsing): Θα βρίσκεται δίπλα στην τηλεόραση στο κέντρο του σαλονιού, και θα παίζει ταινίες από τον σκληρό του δίσκο (σε μια "έξυπνη" FHD τηλεόραση btw). Περιστασιακά θα παίζει και μουσική, είτε streaming είτε mp3 αρχεία. Η σύνδεση θα είναι λογικά HDMI μιας και υπάρχουν αρκετά καλώδια και είσοδοι. Έξοδος για τον ήχο απαραίτητα 5.1 με 3x3,5jack για τα logitech ηχεία που κάθονται εκεί δίπλα.. (δεν είναι απαραίτητο, αλλά μάλλον θα μπει dvd player, ίσως εξωτερικό αν το κουτί του δεν το χωράει) Αυτήν την στιγμή το main pc κάνει αυτήν την δουλειά :( To browsing επίσης είναι κάτι απαραίτητο..

Μέχρι εδώ καλά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις..

NAS / File Server: Υπάρχουνε αυτήν την στιγμή 2 διαθέσιμοι δίσκοι, ένας HDD WD Workstation edition Sata2 500GB και ένας SSD OCZ Vertex 3 120GB. Μελλοντικά μπορεί να προστεθούν και άλλοι για λόγους backup ή Raid κτλ. Τα 500GB του HDD μου είναι αρκετά αυτήν την στιγμή για όλα τα αρχεία που θέλω να μοιράζομαι (συμπεριλαμβανομένων και των ταινιών), ΑΛΛΆ περίπου 100GB είναι πολύ σημαντικά και θα ήθελα να κρατήσω ένα backup σε άλλον σκληρό (που λογικά θα αγοραστεί μαζί με το υπόλοιπο HW) μιας και ο WD κλείνει σύντομα μια 5ετία και τον φοβάμαι. (μέχρι τώρα κρατάω backup σε έναν offline σκληρό που μου περίσσεψε από ένα λάπτοπ). Ο SSD θα χρησιμοποιηθεί για το λειτουργικό και τα παιχνίδια που θα μπούνε...

Το σημαντικό εδώ είναι ότι θέλω τα 400GB να είναι διαθέσιμα σε όλες τις συσκευές (1 pc, 2 laptop και 2 android phones) και ότι άλλο συνδεθεί στο δίκτυο μου ΑΛΛΆ τα 100GB πρέπει τουλάχιστον να έχουνε μια προστασία με authentication (για windows και android αν είναι δυνατόν).. σε φάση my cloud..

SteamBox / Gaming: Το main pc βρίσκεται 3 μέτρα από την TV και είναι συνδεδεμένο με hdmi οπότε όταν είναι να παίξω εκεί δεν έχει θέμα, συν ότι όλα είναι ασύρματα.. Απλά μερικές φορές κάνουμε lan party και ένας έξτρα υπολογιστής είναι χρήσιμος ή το pc είναι δεσμευμένο (δουλεύω πολλές φορές από αυτό) και κάποιος θέλει να παίξει / να κάνει browsing. Οι απαιτήσεις δεν είναι τραγικές, Dota 2 / League Of Legends / Age of Empires 2 HD οπότε και η on board (ή η ενσωματωμένη κάποιου FM2 / Intel HD) θα ήταν αρκετή. Κάποια games επίσης από steam με χαμηλότερες απαιτήσεις..

Σημαντικά:

:nuke: Budget περιορισμός δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η αίσθηση του "Value for Money"

:nuke: Όσο καλύτερη λύση γίνετε στην κατανάλωση ενέργειας! (μιας και θα μπορούσε να είναι 24/7 ανοιχτό και βλέπω οι FM2 είναι 45+W :( )

!!!!! Wake on Lan θα ήταν πολύ ευχάριστο (και ακόμα καλύτερα από android)

!!!!! Remote access από web interface ή κάποιο app για android (ώστε το android κινητό να μπορεί να είναι "τηλεκοντρόλ")

Η ερωτήσεις είναι 2 βασικές

1. Ποιο hardware? (VfM , Low Wattage)
  2. Ποιο software?

Θα μπορούσε το SteamOS (διανομή linux) ή κάποια έκδοση Ubuntu να μου προσφέρει ότι ένα NAS OS όπως πχ το XPEnology?

Κατά την διάρκεια και στο τέλος του "πρότζεκτ" θα ανεβάσω έναν οδηγό με φωτογραφίες και τα αποτελέσματα :T:

Ψάχνοντας στο νετ για HW είδα μέχρι στιγμής ενδιαφέρων σε:

Μobo / Cpu / Gpu 52,90€

Extra Gpu 6570 57,90€/ 6670 70,50€

Από μετρήσεις που γίνανε το παραπάνω apu με την ενσωματωμένη μπορεί οριακά να παίξει π.χ. League of Legends σε 720p με 20fps, απαράδεκτο δηλαδή και για αυτό θα χρειαστεί κάτι παραπάνω όπως πχ μια 6570 ή 6670.

Κόστος ~ 120€

+ 60€ για 8GB (2x4GB) DDR 3

+ ??€ για κουτί και τροφοδοτικό

Από ότι κατάλαβα είναι πολύ δύσκολο να πέσεις κάτω από τα 100W με τις επιδώσεις που θα με κάλυπταν :hm: (σε HTPC ή mini pc)..

Άρα μένω με τις επιλογές:

1) θυσία σε δυνατότητες (Μόνο NAS)

2) θυσία σε κατανάλωση (Mini/HTPC σε ρόλο all in one, με κάποιο NAS λογισμικό ίσως πάνω από Virtualization αν δεν γίνονται όλα σε ένα)

3) 2 συσκευές, 1 x NAS και 1 x PC/Mini/HTPC (αν και δεν θα έστηνα 2ο pc μόνο για όταν χρειαστεί και κάποιος βαριέται να φέρει το λάπτοπ του από το δίπλα δωμάτιο)

Μάλλον θα πάω σε ένα απλό NAS προσωρινά και βλέπουμε για htpc κτλ. όταν πέσουν λίγο ακόμα οι καταναλώσεις..

Ερώτηση: Μπορεί το/ένα NAS να αναπαράγει HD ταινίες και να κάνει Browsing? (Δηλαδή να κάνει όλα τα άλλα εκτός από gaming)

Ναι τα atom-powered NAS που έχουν HDMI και παίζουν και XBMC αλλά....

1) Είναι πανάκριβα, τα "φτηνα" (πχ 214play, TS269L) έχουν +300Ε

2) Η κατανάλωση (σε idle για 24x7) είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα ARM-powered αντίστοιχα.

Μπορείς να πάρεις κάποιο "απλό" NAS τύπου D-Link/Netgear/Zyxel των 70Ευρώ (arm cpu) και να χτίσεις και το HTPC αργότερα που δεν θα παίζει βέβαια 24x7.

Άλλο option το HP Microserver (Neo N54L ~200Ευρώ) αλλά θα έχεις κατανάλωση για 24χ7 και ξεχνάς το gaming*. Oι Atom/turion δεν νομίζω ότι το αντέχουν ακόμα και με κάρτα γραφικών έξτρα. Βέβαια σαν media player + nas θα σε καλύψει 100%

* ή ξεχνάς το 24χ7 γιατί ανεβάζεις κατανάλωση και βάζεις κάρτα για games http://www.avforums.com/threads/hp-proliant-microserver-n40l-owners-thread-part-4.1702023/page-16#post-18305528

Ναι τα atom-powered NAS που έχουν HDMI και παίζουν και XBMC αλλά....

1) Είναι πανάκριβα, τα "φτηνα" (πχ 214play, TS269L) έχουν +300Ε

2) Η κατανάλωση (σε idle για 24x7) είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα ARM-powered αντίστοιχα.

Μπορείς να πάρεις κάποιο "απλό" NAS τύπου D-Link/Netgear/Zyxel των 70Ευρώ (arm cpu) και να χτίσεις και το HTPC αργότερα που δεν θα παίζει βέβαια 24x7.

Άλλο option το HP Microserver (Neo N54L ~200Ευρώ) αλλά θα έχεις κατανάλωση για 24χ7 και ξεχνάς το gaming*. Oι Atom/turion δεν νομίζω ότι το αντέχουν ακόμα και με κάρτα γραφικών έξτρα. Βέβαια σαν media player + nas θα σε καλύψει 100%

* ή ξεχνάς το 24χ7 γιατί ανεβάζεις κατανάλωση και βάζεις κάρτα για games HP ProLiant MicroServer N40L Owner's Thread *Part 4* | Page 16 | AVForums

Από το λινκ που παράθεσες:

[MENTION=23504]wind[/MENTION]ows 8 Benchmarks

On-board CPU 4.3; RAM 5.9; GPU 4.0; GPU Gaming 5.3; SSD 6.9; Idle Power 50w

HD 6450 CPU 4.3; RAM 6.6; GPU 4.4; GPU Gaming 6.1; SSD 6.9; Idle Power 53w

HD 7750 CPU 4.3; RAM 6.6; GPU 7.2; GPU Gaming 7.2; SSD 6.9; Idle Power 58w

Σε idle μια διαφορά των 8watt δεν είναι τραγική (για εμένα), οπότε φαίνεται doable :jump1:

Και το παλικάρι έπαιζε L4D 2 @1080p 40fps :T: αυτό είναι ακριβώς αυτό που σκεφτόμουν σαν HW υλοποίηση..

Μετά από λίγο ψάξιμο, τα απλούστερα NAS θέλουν για idle 20-30W.. τα 58W είναι αρκετά, αλλά παλεύονται (δεν είναι 100+W που φοβόμουν).. και στις μετρήσεις είχε αρκετούς σκληρούς και dvd player..

Τα απλούστερα θέλουν 12-16W (2 δίσκοι μέσα) μετριμένο με το δικό μου qnap.

58 watt vs 14watt (24x7) = 508 vs 122KWh τον χρόνο

Με ~30λεπτά η KWh (με ΑΠΕ, συστημα μεταφοράς & διανομής, ΕΦΚ, ΦΠΑ, Αερίων κτλ κτλ) βγαίνει : 125Ε vs 42Ε τον χρόνο δηλαδή 80Ε παραπάνω. Όσο κάνει δηλαδή ένα απλό nasακι. Αν μάλιστα αγοράσεις TV με smart features θα μπορείς να στριμάρεις τις ταινίες από το nas κατευθείαν στην TV που θα τις παίζει χωρίς ανάγκη για media player.

Δεν είναι ασχημο βέβαια αν θες all-around γιαυτό και το HP microserver έχει τρελαθεί στις πωλήσεις.

• 1 month later...
Τα απλούστερα θέλουν 12-16W (2 δίσκοι μέσα) μετριμένο με το δικό μου qnap.

58 watt vs 14watt (24x7) = 508 vs 122KWh τον χρόνο

Με ~30λεπτά η KWh (με ΑΠΕ, συστημα μεταφοράς & διανομής, ΕΦΚ, ΦΠΑ, Αερίων κτλ κτλ) βγαίνει : 125Ε vs 42Ε τον χρόνο δηλαδή 80Ε παραπάνω. Όσο κάνει δηλαδή ένα απλό nasακι. Αν μάλιστα αγοράσεις TV με smart features θα μπορείς να στριμάρεις τις ταινίες από το nas κατευθείαν στην TV που θα τις παίζει χωρίς ανάγκη για media player.

Δεν είναι ασχημο βέβαια αν θες all-around γιαυτό και το HP microserver έχει τρελαθεί στις πωλήσεις.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές και την βοήθεια :T:

Αν και ξεκίνησα να στήσω κάποιον micro-server και έψαχνα προσφορές (πήρα ήδη μια HD7750, βρήκα μνήμες κτλ) στην πορεία πείστηκα να πάρω ένα NAS μιας και η διαφορά στην κατανάλωση μου έβγαινε κοντά στα 100€/χρόνο με πρόχειρους υπολογισμούς.. άρα σε 2-3 χρόνια βγάζω το κόστος ενός HTPC/Steambox που μπορώ να το δουλεύω on demand..

Αύριο περιμένω λοιπόν το Synology DS213j :happy: το βρήκα στα 160€ (178€-10% από κουπόνι έκπτωσης) καινούργιο από έμπιστο e-μαγαζί που χρησιμοποιώ (cyberport.de), άντε να δούμε τι ψάρια πιάνει :laughing:

Ευχαριστώ για τις συμβουλές και την βοήθεια :T:

Αν και ξεκίνησα να στήσω κάποιον micro-server και έψαχνα προσφορές (πήρα ήδη μια HD7750, βρήκα μνήμες κτλ) στην πορεία πείστηκα να πάρω ένα NAS μιας και η διαφορά στην κατανάλωση μου έβγαινε κοντά στα 100€/χρόνο με πρόχειρους υπολογισμούς.. άρα σε 2-3 χρόνια βγάζω το κόστος ενός HTPC/Steambox που μπορώ να το δουλεύω on demand..

Αύριο περιμένω λοιπόν το Synology DS213j :happy: το βρήκα στα 160€ (178€-10% από κουπόνι έκπτωσης) καινούργιο από έμπιστο e-μαγαζί που χρησιμοποιώ (cyberport.de), άντε να δούμε τι ψάρια πιάνει :laughing:

Θεωρώ με το synology οτι έκανες την καλυτερη επιλογή. Εκτός του ότι έχει άπειρα plugins/addons και τρομερή υποστήριξη, θα δείς οτι και στο streaming θα σε καλύψει απόλυτα. Προσωπικά το χρησιμοποιώ για streaming blu-ray & iso αρχείων με υψηλότατο fps μέσω gigabit ethernet switch ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ :rolleyes:

Welcome to the club of synology users!!! Έχω 2 (το ds411j και το ds212j) και είναι παρά πολύ καλά απο θέμα απόδοσης τιμής. Ότι χρειαστείς απο synology φυσικά μπορείς να ρωτήσεις!!!!

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.