Jump to content

Ένα περίεργο πρόβλημα...

shadow20262

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Κατ' αρχήν καλησπέρα σε όλους.

Εδώ και αρκετό καιρό (από το καλοκαίρι) ο υπολογιστής μου

Intel i5 2300 cpu @2.8ghz

4 GB ram ddr3

Win 7 64bit (αυθεντικά)

AMD Radeon HD 5700 με 1gb ram

MSI H67MA-E45 (B3)

παρουσιάζει σημάδια... γήρανσης.

Ναι, συμφωνώ και 'γω μαζί σας ότι οι υπολογιστές δεν γερνάνε, αλλά δυσκολεύομαι να το εξηγήσω αλλιώς. Ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος.

Από το καλοκαίρι σιγά σιγά οι ταχύτητες ανταπόκρισης του υπολογιστή σε οποιαδήποτε εντολή πέφτουν. Το φαινόμενο δεν είναι σταθερό (δηλαδή αργός όλη την ώρα) ούτε εμφανίζεται σε δύσκολες εφαρμογές (το πιο σκληρό που του έδωσα να δοκιμάσει ήταν το Rome 2 και ανταποκρίνεται μια χαρά στις απαιτήσεις του παιχνιδιού, όχι σε maxed out γραφικά αλλά πάνω από το μέτριο). Το πρόβλημα εμφανίζεται κατά την μετάβαση από μια εφαρμογή σε μια άλλη, π.χ. από ένα παιχνίδι alt tab και να ανοίξω ένα browser, ή στην επιστροφή. Παραδόξως, κατά το άνοιγμα του Steam browser εντός των παιχνιδιών του Steam δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Υποθέτω πως αυτό οφείλεται στο ότι τον Steam browser δεν τον "βλέπει" σαν άλλη εφαρμογή.

Αρχικά θεώρησα ότι το πρόβλημα θα λυνόταν με μια επανεγκατάσταση του λογισμικού, το οποίο και έκανα προ εβδομάδος. Δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Αυτή τη στιγμή του έχω φορτώσει μόνο win7, το WoW για πειραματισμό, χρησιμοποιώ Chrome και ένα antivirus. Σύγχρονοι drivers, και για να έχω τη συνείδησή μου καθαρή πριν την επανεγκατάσταση έσβησα τα πάντα (ότι μπορούσα δηλαδή χωρίς να καταρρεύσει), έκανα λεπτομερή check disk, μέχρι και defrag. Τίποτα δεν έδειξε κανένα πρόβλημα.

Οι υποψίες μου κινούνται προς τα τσιπάκια της RAM. Ή τον σκληρό. Και ένας φίλος είπε πως μπορεί να φταίει το τροφοδοτικό (έχω 900άρι, δεν συμφωνώ μαζί του). Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι συμβαίνει κατά τη μετάβαση από μια υψηλής απαιτήσεων εφαρμογή (παιχνίδι, 3d max studio, photoshop) σε μια χαμηλών απαιτήσεων (browser, άνοιγμα σκληρού).

Έχει κανείς καμιά ιδέα;

Βάλε προγράμματα όπως real temp και cpuid hw monitor να παρακολουθήσεις θερμοκρασίες και χρήση cpu. Πιθανόν να είναι και θέμα σκληρού δίσκου.

Σε πρώτη φάση ένα memtest και ένα διαγνωστικό δίσκων θα βοηθούσε. Καθώς και ένα καθάρισμα εσωτερικό και ίσως αλλαγή πάστας cpu.

Αυτο που περιγραφεις παρατηρειται συνηθως οταν εξαντλειται η RAM.

Tη στιγμη που σου γραφω, μολις εχω ανοιξει το PC, τα μονα που τρεχουν περαν των background processes, ειναι ο firefox και το comodo firewall.

H χρηση RAM μονο με αυτα ειναι στα 2,21 GB.

Aλλα 2 GB ειναι cached οπως φαινεται στην εικονα, που δεν ξερω ακριβως τι ειναι.

Με την καλημερα δηλαδη εχω διαθεσιμα 12 GB απο 16.

post-11813-1416078083,2203_thumb.gif

Οποτε μηπως απλα φταιει οτι δεν αρκει η ram σου για win7 64bit συν παιχνιδι συν οτιδηποτε αλλο.

Παρακολουθα το tab που σου εχω στο screenshot οταν παιζεις παιχνιδι και αν παρατηρησεις οτι κοντευει το συνολικο διαθεσιμο, εχεις την απαντηση σου.

Υποψιν οτι ο chrome οταν ανοιγει, αν εχει 10 tabs να ανοιγουν ταυτοχρονα μπορει να απαιτει μεγαλο μεγεθος Ram και αυτος.

Αν κρινω απο τον firefox μπορει να φτανει το 1 GB.

Javaneze:

Μάλλον έχεις δίκιο. Αυτή τη στιγμή τρέχω Chrome, McAfee, Logitech Profiler (για το πληκτρολόγιο), και τη σουίτα της Ati για την κάρτα γραφικών. Ο Task Manager μου δίνει 1,59 gb usage, περίπου 37-38% της διαθέσιμης δηλαδή.

Απορία: Όταν ανοίγω το Resource Monitor εκτός από τα 1,59 gb in use, έχω άλλα 2014 ΜΒ stand by. Αυτό σημαίνει κάτι; Μου μένει λιγότερο από μισό gb free. Και σε μένα δίνει ~2 gb cached (δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, αλλά στο monitor την cached την συμπεριλαμβάνει στην stand by).

Δεν το είχα κοιτάξει όταν τον είχα πρωτοαγοράσει, αλλά λες οι απαιτήσεις των προγραμμάτων να έχουν ανέβει τόσο πολύ σε μνήμη από τότε (πριν 3 χρόνια); Και τότε πάνω κάτω τα ίδια έτρεχα. (πχ browser+catalyst suite+mcafee+παιχνίδι/πρόγραμμα)

hunter_back & l3ft3ris:

Οι θερμοκρασίες είναι σταθερά κάτω των 55 βαθμών. Το κουτί το καθαρίζω τακτικά με ψυχρό αέρα (έχω κλέψει το πιστολάκι μαλλιών της μάνας μου :dance3:). Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα πάστας, αφού δεν ανεβάζει θερμοκρασίες. Αλλά πάστα δεν χρησιμοποιούν στις παθητικές ψύκτρες; Ο επεξεργαστής μου έχει ανεμιστηράκι επάνω του. Διαφωτίστε με παρακαλώ!

Αν κάποιος έχει το κουράγιο να με διαφωτίσει περισσότερο και μου πει πώς να βγάλω screenshot από monitor & manager θα ποστάρω και τα αποτελέσματά τους.

Το memtest είναι το επόμενο στις ενέργειές μου, αν και έλπιζα να το αποφύγω καθώς είναι χρονοβόρο. Ο σκληρός μετά από error checking (το εργαλείο των win 7) δεν έδειξε κάποιο σφάλμα. Είναι έμπιστο το εργαλείο των win 7 ή πρέπει να καταφύγω σε... ξένες δυνάμεις;

Γνωμη μου ειναι, αν τα 4GB RAM που εχεις τωρα ειναι 1 στικακι, αγοραζεις αλλο ενα των 4ων και εισαι μια χαρα με 8 GB.

Αν ειναι 2*2 αγοραζεις αλλο ενα σετ των 2*2 GB ή ακομα καλυτερα ενα 2*4 και πας στα 12 GB.

Αφ'ενος εχουν ανεβει οι απαιτησεις των εφαρμογων, αφ εταιρου βγαινουν συνεχεια εφαρμογες που κανουν μεγαλη κακοδιαχειριση μνημης.

Οι chrome/firefox εχουν πολλες φορες κατηγορηθει γι αυτο. Και δικαια.

Για τα ειδη μνημης διαβασε αυτο που ξεσηκωσα απο google.

Free – This one is quite simple. This memory has nothing at all in it. It’s not being used and it contains nothing but 0s.

Available – This numbers includes all physical memory which is immediately available for use by applications. It wholly includes the Free number, but also includes most of the Cached number. Specifically, it includes pages on what is called the “standby list.” These are pages holding cached data which can be discarded, allowing the page to be zeroed and given to an application to use.

Cached – Here things get a little more confusing. This number does not include the Free portion of memory. And yet imight see that it is larger than the Available area of memory. That’s because Cached includes cache pages on both the “standby list” and what is called the “modified list.” Cache pages on the modified list have been altered in memory. No process has specifically asked for this data to be in memory, it is merely there as a consequence of caching. Therefore it can be written to disk at any time (not to the page file, but to its original file location) and reused. However, since this involves I/O, it is not considered to be “Available” memory.

Total – This is the total amount of physical memory available to Windows.

Screenshot τραβας πατωντας το πληκτρο PrtScn στο πληκτρολογιο σου.

Για screenshot μονο του ενεργου παραθυρου πατας Alt+PrtScn.

Ουσιαστικα με αυτο τον τροπο κανεις COPY(αντιγραφη) της εικονας που εχει μπροστα σου.

Επειτα πρεπει να ανοιξεις ενα προγραμμα επεξεργασιας εικονας, π.χ. MsPaint/photoshop και εκει να κανεις PASTE (επικολληση) την εικονα που εκανες πριν COPY.

Eπειτα σωζεις το αρχειο ωστε να μπορεις να το ανεβασεις στο φορουμ.

4Gb ram ειναι μαλλον λιγη για 64ρι συστημα οποτε μαλλον εκει εχεις bottleneck λογο μεγεθους

Η πάστα μπαίνει ανάμεσα στην ψύκτρα και στον επεξεργαστή. Αλλά αφού έχει θερμοκρασίες κάτω από 55οC, είσαι μια χαρά. Άστο ως έχει.

Javaneze: Ευχαριστώ πολύ, οι οδηγίες σου ήταν ακριβέστατες.

Κάτω δίνω τις εικόνες από resource monitor και task manager

Οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι μάλλον θέλω μνήμη. Θα τρέξω μερικά τεστ ακόμα μέσα στο Σ/Κ πριν αποφασίσω.

Το νέο παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι η μαμά εταιρεία στο site της δίνει μέγιστη μνήμη 32 gb

MSI Global ? Motherboard - H67MA-E45 (B3)

http://uk.msi.com/file/test_report/TR10_2319.pdf

Σαν καχύποπτος Ελληνάρας που είμαι όμως, ανέτρεξα στο manual που ήρθε μαζί με την μητρική...

Αναγράφει:

4 DDR3 DIMMs support DDR3 1333/1066 DRAM (16GB max)

και παρακάτω:

Due to the resource chipset deployment the system density will only be detected up to 15+ GB (not full 16 GB) when each DIMM is installed with a 4gb memory module.

Ακριβώς το ίδιο γράφει και στο online manual (σελ 12, 24)

Read PDF - MSI H67MA-E45 Manual - ProductsManual.Com

Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν διαβάζω κάτι λάθος. Από ψάξιμο και μικρή εμπειρία ξέρω ότι είναι προτιμότερα τα 2x σετάκια από τα 4x σετάκια, όταν το τελικό άθροισμα είναι ίδιο. Θα προτιμούσα όμως να μην αγοράσω λάθος τσιπάκια και μετά να ψάχνω να τα επιστρέψω (γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι αυτό στην Ελλάδα)

Οι 4x8 gb κοστίζουν γύρω στα 250 έουρα σύμφωνα με τον γεροτσιφούτη (skroutz) και δεν είναι ένα εξωφρενικό ποσό για μένα αυτή τη στιγμή (εφόσον όμως η μητρική μου τα σηκώνει). Η τιμή των 4x4gb είναι περίπου στο μισό. (Ξέρω πως θα μου ξεμείνουν τα 2x2gb που έχω τώρα, αλλά δεν πεθαίνω)

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Site μαμάς εταιρείας ή manual;

post-6642-1416078083,7563_thumb.jpg

post-6642-1416078083,8412_thumb.png

post-6642-1416078083,8807_thumb.png

Εγώ δε θα έδινα τόσα χρήματα για μνήμες σε αυτή τη φάση.

Με τα 4 είσαι καλά, με 8 θα είσαι super. Πάρε άλλα 4 ή ένα set 2x4GB αν θέλεις να είσαι σίγουρος με ασυμβατότητες. Μπορείς να τις πάρεις από την Crucial, όχι όμως σα bulk, αλλά να τις διαλέξεις βάζοντας τη μητρική σου και να στις προτείνει (Crucial Memory Advisor Tool). Έτσι, διασφαλίζεις ότι αυτές που θα σου πει, είναι 99% συμβατές και θα παίξουν και σε περίπτωση που πέσεις στο 1%, τις δέχονται πίσω.

Εκτός του ότι 16gb ή 32gb δεν υπάρχει ανάγκη να πάρεις, πόσο μάλλον με τις DDR4 προ των πυλών, θα διαπιστώσεις ότι η Crucial δε σου εγγυάται για παραπάνω από 8, πόσο μάλλον 32GB.

Τα ρέστα, αν θέλεις να τα δώσεις, επένδυσέ τα σε έναν SSD αν δεν έχεις.

αν είναι να δίνεις από 300άρια και πάνω καλύτερα να αλλάξεις επεξεργαστή/μητρική. Μνήμη μέχρι 8GB και SSD, οι μόνες αλλαγές που θα έκανα πριν πάω σε αλλαγή επεξεργαστή.

Τα τωρινά 2*2 μπορείς να τα πουλήσεις, οι μνήμες είναι μάλλον από τα ευκολοπούλητα εξαρτήματα με την προϋπόθεση ότι δεν είναι χαλασμένες.

έχεις σκεφτεί να κάνεις Msconfig ; Να κάνεις disable Οτιδήποτε αρχίζει με το startup;

λέω έγω τώρα μπορεί να σε βολέψει και να μην χρειαστεί να αγοράσεις ΄τίποτα και να τα δώσεις στους καφέδες που είνα ιτο καλύτερο σχολείο :)

[MENTION=6642]shadow20262[/MENTION] O περιορισμος στα 16 GB του manual σου υποθετω αναφερεται επειδη οταν βγηκε το manual δεν υπηρχαν dims των 8 GB.

Λογικα η ανωτερη χωρητικοτητα τοτε ηταν τα 4 GB ενω στην πορεια που βγηκαν τα 8 GB αλλαξαν στο site τον περιορισμο.

Μην πας απο το ενα ακρο στο αλλο παντως.

Για την χρηση που κανεις, τα 32 GB ειναι απλα υπερβολη.

Ακομα και τα 16 GB που εχω ειναι υπερβολη, ο μονος λογος που τα εχω ειναι γιατι οταν αγοραζα ram ειχα πετυχει το σετακι 4*4 GB σε προσφορα στο amazon στα 90κατι ευρω.

Επισης τα 250 ευρω για RAM ειναι παλι υπερβολη.

Η συμβουλη των προλαλησαντων για οικονομικοτερη RAM συν εναν SSD αν δεν εχεις ηδη, θα σου κανει την μεγαλυτερη διαφορα σε αποκριση στο συστημα σου.

Η γνώμη μου είναι να ξεκινήσεις σταδιακά την αναζήτηση των επιλογών σου.

Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αγορά SSD, γιατί θα δεις μιά άμεση βελτίωση πολλών εφαρμογών....

Στην συνέχεια, αποφασίζεις και για τα υπόλοιπα.

Καλησπέρα σε όλους.

Ο υπολογιστής μου παρουσιάζει ένα πρόβλημα και θα με βοηθούσε πολύ εάν μου λέγατε ποιο εξάρτημα ευθύνεται.

Το πρόβλημα είναι το εξής: Αφού ανοίξω τον υπολογιστή και κάνω απλές εργασίες όπως να μπω στο ιντερνετ, να γράψω κάποιο κείμενο στο word κλπ. μετά από καμιά ώρα-δυο σβήνει η οθόνη και ακούω τον τελευταίο ήχο πριν κλείσει συνέχεια(το συνηθισμένο ήχο όταν κρασάρει κάποια συσκευή).

Εάν όμως ανοίξω κάποιο παιχνίδι ακόμα και στα πιο απλά που δεν έχουν απαιτήσεις σε γραφικά(πχ minecraft) μετά από ένα τέταρτο με εικοσάλεπτο παρουσιάζετε το ίδιο πρόβλημα.

Πολλοί μου λένε για το τροφοδοτικό...άλλοι για την κάρτα γραφικών...

:help1:

Γράψε απο τί αποτελείται το σύστημα σου και λογικά οι διαχειριστές θα σου πούνε πως πρέπει ν' ανοίξεις νέο θέμα για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε

ευχαριστώ.

επεξεργαστής: Prentium® Dual core E5700 3.00GHz

Ram:4GB

Λειτουργικό σύστημα 64bit

Hp είναι ο υπολογιστής

Ας μαζεψει καποιος απο τους moderators τα τελευταια ποστς αν ειναι ευκολο και να μεταφερθουν σε νεο thread για τον φιλο που ζηταει βοηθεια.

[MENTION=31799]teo1990[/MENTION] Φιλε μου το πιο φρονιμο θα ηταν να βρεις το manual της μητρικης σου και να διαβασεις τι σημαινουν τα μπιπ που σου κανει πριν κλεισει.

Με τα λιγα που μας λες σε 2 πραγματα παει το μυαλο μου.

1. Ειτε ο επεξεργαστης ειτε η καρτα γραφικων δεν ψυχονται καλα (χαλασμενος ανεμιστηρας ισως; ) και ανεβαζουν θερμοκρασια περαν του αποδεκτου και κλεινει το PC.

2. Εχεις προβλημα στην RAM. Δουλευει κανονικα το pc σου μεχρι να χρειαστει να γραψει στην προβληματικη μνημη και οταν φτανει εκει κρασαρει.

Και οι 2 περιπτωσεις, οταν παιζεις παιχνιδι συμβαινουν ταχυτερα απο το να γραφεις στο word και ειναι λογικο.

Δυστυχως, περαν των θερμοκρασιων που μπορεις να παρακολουθεις με προγραμματα, για ολα τα αλλα η μονη προτεινομενη λυση ειναι η απαγωγη σε ατοπο.

Δηλαδη αντικαθιστας προσωρινα ενα-ενα τα parts σου με αλλα μεχρι να βρεις ποιο φταιει, ειτε ειναι η μνημη, ειτε το τροφοδοτικο, ειτε η καρτα γραφικων.

Αν δεν εχεις ευκαιρα ή απο φιλους δευτερα parts για δοκιμες, δεν θα αποφυγεις την επισκεψη σε τεχνικο. (ο οποιος θα εχει spare parts για τις δοκιμες)

Σε ευχαριστω για την βοηθεια το ανεμιστηρακι της κάρτας γραφικών ειχε χαλασει :jump1: thanks με βοηθησες πολυ

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.