Jump to content

CPU Fan Error

MaZzzZ

Recommended Posts

Εχω μια ερωτηση και θελω την βοηθεια σας.

Εχω υδροφυξη στον CPU μου και θελω να ρωτησω πανω σε αυτο κατι.

Ο ανεμιστηρας που δουλευει πανω στο ψυγειο κανει θορυβο.

Δεν κανει τρελο θορυβο προς θεου νεα τεχνολογια ειναι.

Αλλα θελω να τον ελαττωσω και αλλο ωστε οταν τον εχω σε αναμονη τον υπολογιστη να μην ακουγεται καθολου.

Ετσι και ειπα να βγαλω το καλωδιο το οποιο συνδεεται ο ανεμιστηρας αυτος πανω στην MotherBoard και να το βαλω πανω στο Control Pannel που εχει το κουτι μου.

Εχω το CM Storm Trooper και εχει απο μονο του Control Pannel μπροστα.

Το συνδεσα εκει περα ανοιξα τον υπολογιστη και τεσταρα και ολα μια χαρα.

Πλεον μπορω να τον δυναμωσω και να τον χαμηλωσω.

Ε λεω ενταξει ας μπουμε στα Windows τωρα.

Πριν καλα καλα το πω μου βγαζει ενα μηνυμα στην αρχη κιολας και μου λεει CPU Fan Error press F1.

Παταω και εγω F1 και βλεπω οτι μου δειχνει οτι ο ανεμιστηρας δεν δουλευει καν.

Που στην πραγματικοτητα δουλευει τον ακουω τον δυναμωνω και τον χαμηλωνω.

Για ποιο λογο τωρα δεν τον βρισκει πανω στο Control Pannel?

Πρεπει αναγκαστηκα να ειναι πανω στην MotherBoard το συγκεκριμενο Fan?

Οποιος γνωριζει ας δωσει τα φωτα του.

Ευχαριστω.

Αν το control panel χρησιμοποιεί PWM και όχι voltage regulation είναι πολύ πιθανό η μητρική να μην βλέπει σωστό σήμα.

Υποθέτω βέβαια ότι έχεις στείλει σήμα στη μητρική - γιατί αν όχι , να η απάντησή σου.

Το σύστημα βλέπει "κενό" στην υποδοχή του CPU Fan και σε προστατεύει ..

Ή θα κουμπώσεις καλώδιο (αν έχει) από το control panel για να φαίνεται ότι υπάρχει ανεμιστήρας και παίρνει ρεύμα ή θα κουμπώσεις ξανά τον ανεμιστήρα εκεί !

Ποια η διαφορα του PWM και του Voltage Regulation?

Πως ακριβως στελνω σημα στην MotherBoard για αυτο το πραγμα?

Δηλαδη αμα στειλω μηνυμα δεν θα εχει προβλημα και θα ανοιγει κανονικα ο υπολογιστης μετα?

Να φανταστω απο το BIOS γινεται αυτο αλλα απο που ακριβως?

Και οχι δεν εχει δευτερο καλωδιο για να κουμποσω το ενα στο Fan και το δευτερο στην MotherBoard.

το PWM ειναι pulse width modulation , ουσιαστικα φαντασου πως ριχνει το ρευμα στον ανεμιστηρα με "παλμους" , αυτη η μεθοδος ειναι και η πιο σωστη διοτι εχει καλυτερη καταναλωση και ελενχο του ανεμιστηρα .

το voltage regulation , μπορεις να το δεις ως μια αντισταση στην σειρα με τον ανεμιστηρα , οπου μεταβαλοντας την , αλλαζεις και την ταση απο 0 εως 12 βολτ λειτουργιας .... αλλα σε αυτην την περιπτωση , ο ανεμιστηρας παντα "καει" ολοκληρα τα watts του.

οσο για την μητρικη , το θεωρει ζωτικο σημειο το να εχει ανεμιστηρα η cpu , οποτε οσο δεν δινεις σημα πως εχεις .... τοσο θα σου παραπονιετε ..

συμβουλη ? ξεσυνδεσε το buzzer xD

Τι ακριβως ειναι τωρα το Buzzer?

Δηλαδη μονο με ανταπτορα θα το κανω?

Δεν υπαρχει επιλογη μεσα απο το Bios να το κανω να βλεπει οτι παιρνει ρευμα απο τον Controller και οχι απο την MotherBoard?

Ποιο καλωδιο ανταπτορα θα χρειαστω?

Πως το βρισκω πως το ψαχνω?

Και πως ακριβως ξερω αν το Controller χρησιμοποιει PWM η Voltage Regulation?

Η MotherBoard τι ακριβως χρησιμοποιει?

Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς έχεις κάνει, τα παιδιά πιο πάνω έθιξαν το πρόβλημά σου!

Αν δεν "πληροφορείς" την μητρική με τις στροφές του ανεμιστήρα, τότε εκείνη "πιστεύει" ότι δεν υπάρχει ανεμιστήρας, πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο !

Κοιτά τις οδηγίες της μητρικής για το pin σύνδεσης του καλωδίου που έχει το σήμα των στροφών (Επειδή τα χρώματα δεν είναι στάνταρ, καλό είναι να δεις και το pin out του ανεμιστήρα σου.)

Στη μητρική το fan header έχει συγκεκριμένο pinout:

Desktop Boards — Three-wire and four-wire fan connectors

ashampoo-snap-2014-01-22-19h51m12s-001-10918.png

Έτσι αν εσύ έχεις κάνεις μια σύνδεση με τον ανεμιστήρα πάνω στο Fan controler του κουτιού σου, θα πρέπει το σήμα tacho (οι στροφές δηλαδή) να πάνε στην μητρική με ένα καλωδιο σαν αυτό , η ανάλογο αυτού ! (δες το κίτρινο καλωδιάκι)

ashampoo-snap-2014-01-22-20h11m03s-005-10922.png

Φυσικά παραλλαγές υπάρχουν και άλλες και ιδιαίτερα αυτές που απευθύνονται στο χειρισμό ισχυρών -ή πολλών- ανεμιστήρων από το header της μητρικής μπορούν να σου δώσουν ιδέες!

ashampoo-snap-2014-01-22-19h56m04s-003-10920.png

Ελπίζω να βοηθάνε αυτά, προσεκτικά , και αν έχεις αμφιβολία , εδώ είμαστε! :)

Υ.Γ Αν η μητρική έχει 4 pin fan header τοτε είναι PWM, αν έχει 3 pin (που δύσκολο το κόβω) θα είναι σιγουρα VR.

Όπως βλέπεις πιο πάνω το 4 πιν εξυπηρετεί και τα δύο είδη ανεμιστήρων

Δεν εχω κανει κατι.

Απλα ηθελα τον ανεμιστηρα απο την υδροψηξη που εχω στον CPU.

Να τον βαλω πανω στο Controller που εχει ηδη το κουτι μου.

Αυτο θελω να το κανω μονο και μονο για λογους θορυβου.

Δεν λεω οτι βγαζει τρελο θορυβο.

Απλα θελω οταν ο υπολογιστης δουλευει σε αναμονη να μην κανει τοσο θορυβο.

Ητε γιατι τον αφηνω ανοιχτο και φεβγω ητε γιατι θελω να κοιμηθω και ειμαι απο διπλα του.

Πιο πολυ το δευτερο με ενοχλει, θελω να τον αφηνω ανοιχτο οσο κοιμαμαι.

Απλα ο υπολογιστης ειναι διπλα μου ακριβως και με ενοχλει ακομα και το παραμικρο.

Το τι εκανα τωρα.

Εβγαλα το καλωδιο το οποιο παει στην MotherBoard απο τον ανεμιστηρα της υδροψης και το συνδεσα στο Controller.

Ανοιξα τον υπολογιστη και το εκανα ενα Pause να δω αν γινεται αυτο που θελω.

Πραγμα που εγινε, μπορουσα να τον δυναμωσω και να τον χαμηλωσω.

Στην συνεχεια απο την στιγμη που ολα ητανε ενταξει συνεχεια το Boot κανονικα.

Αλλα μου εβγαλε μηνυμα και μου λεει CPU Fan Error press F1.

Πατησα F1 και μου λεει οτι ο ανεμιστηρας της CPU δεν δουλευει, πραγμα που δεν υσχιει.

Ο ανεμιστηρας δουλευε κανονικα απλα η MotherBoard δεν τον εβλεπε πανω του και ελεγε πως δεν δουλευει.

Πως ακριβως θα πληροφορησω την MotherBoard μου οτι ο ανεμιστηρας δουλευει απλα αλλαξε συνδεση και εφυγε απο την MotherBoard και πηγε στον Controller?

Γινεται αυτο μεσα απο το Bios?

Ανοιξα ξανα το κουτι να δω τι παιζει με τα καλωδια.

Το ενα καλωδιο ειναι απο τον ανεμιστηρα που ειναι πανω στο ψυγειο και παει πανω στην MotherBoard και εκει γραφει CPU FAN.

Το δευτερο καλωδιο ειναι απο το ψυγειο δηλαδη πανω απο την CPU το οποιο παει και αυτο πανω στην MotherBoard και εκει γραφει CHA FAN 1.

Και εχω ακομα εναν ανεμιστηρα ασχετο το οποιο παει και αυτος πανω στην MotherBoard και εκει γραφει CHA FAN2.

Αυτος ο ανεμιστηρας δεν εχει να κανει καμια σχεση με το ψυγειο η τον CPU η οτιδηποτε τετοιο.

Ειναι ανεμιστηρας ο οποιος βρισκεται στο πανω μερος του κουτιου και ειναι για να βγαζει εξω τον ζεστο αερα.

Στην αρχη νομιζα οτι μου τον ειχανε βαλει αναποδα γιατι εβλεπα οτι φυσαει προς τα εξω.

Αλλα πληροφορηθηκα οτι αυτος ετσι ειναι φυσαει προς τα εξω τον ζεστο αερα.

Λοιπον τα βισματα τα οποια συνδεεται ο ανεμιστηρας του ψυγειου αλλα και το ψυγειο ειναι αυτα με τα 4.

Δηλαδη τα MotherBoard CPU Fan 4 Pin Header Connector.

Τα οποια απο οσο ξερω και απο οσο εχω δει απο τα 4 Pin αυτα τα βισματα που συνδεονται πανω του ειναι 3, δηλαδη το βισμα που παει απο τους ανεμιστηρες.

Στην συνεχεια προσπαθησα να δω τα χρηματα τα οποια μου ειπες και μου εδειξες και δεν εχει χρωματα.

Τα καλωδια τα οποια ειναι απο τους ανεμηστρες μου ειναι μαυρα ολα τελειως μαυρα.

Οποτε μιας και ειναι με 4 Pin ειναι PWM οπως μου ειπες.

Καποιες ερωτησεις τωρα γιατι πραγματικα μπερδευτηκα.

1)

Ασχετο τωρα γιατι κολλησα για ποιο λογο εχει και ο ανεμιστηρας του ψυγειου καλωδιο αλλα και το ψυγειο?

Ετσι γινεται αυτο? Και τα δυο εχουνε καλωδια διαφορετικα που πρεπει και τα δυο να συνδεονται?

Για ποιο λογο εχει δυο?

2)

Και ξανα ρωταω τωρα στο τελος.

Υπαρχει περιπτωση να συνδεσω τον ανεμιστηρα με τον Controller και να πειραξω μεσα απο τα Bios την MotherBoard και να του πω οτι παιρνει ρευμα ηδη?

Γιατι οπως ειπα δειχνει οτι δεν παιρνει ρευμα.

3)

Οταν μου ειπατε ανταπτορα πιστευα μου λεγατε κατι τετοιο.

ux_a13092400ux1105_ux_g03.jpg

Η κατι τετοιο

$(KGrHqRHJFEFGkKjEcpVBRq8rtHILQ~~60_12.JPG

Λογικα το πρωτο μου κολλαει πιο πολυ.

Η δεν ειναι κανενα απο τα δυο και δεν ειναι και το δευτερο που μου κολλαει πιο πολυ και ειναι αυτο που μου δειχνεις?

ashampoo-snap-2014-01-22-20h11m03s-005-10922.png

Αυτο το καλωδιο πως το βρισκω στο Ebay ας πουμε? Πως το γραφω να το βρω?

Και παλι, δηλαδη, στην φωτο τωρα το κιτρινο το μικρο καλωδιο μου λες οτι παει πανω στην MotherBoard για να βρισκει οτι υπαρχει ο ανεμιστηρας, το δεξια καλωδιο που παει? Και το Molex που παει?

Ρωταω γιατι ο Controller μου ειναι πανω στο κουτι δεν τον εβαλα εγω.

Παιρνει ηδη τροφοδοσια και δεν χρειαζεται αλλη τροφοδοσια για αυτο ρωταω γιατι ακριβως χρειαζομαι το Molex?

Και μετα το δεξια καλωδιο τι το χρειαζομαι? Αυτο δεν ειναι που παει πανω στον ανεμιστηρα? Τι το χρειαζομαι και αυτο?

Επειδη τα πολυ εμπλεξα και ξερω οτι θα φαω κραξιμο με τοσο μπερδευμα που τα εγραψα.

Ο Controller μου ειναι πανω στο κουτι δεν τον εχω βαλει εγω.

Στελνει 4 καλωδια για ανεμιστηρες.

Τους δυο τους εχει ηδη πανω, τον τριτο θα βαλω τον απο πανω οπως ειπα.

Και το τεταρτο καλωδιο θα το βαλω πανω στο ψυγειο.

Οποτε στελνει ενα καλωδιο μονο του

Τα καλωδια απο τον Controller ειναι με 2 Pin μεσα.

Τα καλωδια απο τους ανεμιστηρες ειναι με 3 Pin θυρες.

Φιλε αμα βγαλεις ακρη τι να πω ενταξει.

Και αν δεν φαω κραξιμο ενταξει σηκωνω τα χερια ψηλα.

Δεν εχω κανει κατι.

Απλα ηθελα τον ανεμιστηρα απο την υδροψηξη που εχω στον CPU.

Να τον βαλω πανω στο Controller που εχει ηδη το κουτι μου.

Αυτο θελω να το κανω μονο και μονο για λογους θορυβου.

Δεν λεω οτι βγαζει τρελο θορυβο.

Απλα θελω οταν ο υπολογιστης δουλευει σε αναμονη να μην κανει τοσο θορυβο.

Ητε γιατι τον αφηνω ανοιχτο και φεβγω ητε γιατι θελω να κοιμηθω και ειμαι απο διπλα του.

Πιο πολυ το δευτερο με ενοχλει, θελω να τον αφηνω ανοιχτο οσο κοιμαμαι.

Απλα ο υπολογιστης ειναι διπλα μου ακριβως και με ενοχλει ακομα και το παραμικρο.

Το τι εκανα τωρα.

Εβγαλα το καλωδιο το οποιο παει στην MotherBoard απο τον ανεμιστηρα της υδροψης και το συνδεσα στο Controller.

Ανοιξα τον υπολογιστη και το εκανα ενα Pause να δω αν γινεται αυτο που θελω.

Πραγμα που εγινε, μπορουσα να τον δυναμωσω και να τον χαμηλωσω.

Στην συνεχεια απο την στιγμη που ολα ητανε ενταξει συνεχεια το Boot κανονικα.

Αλλα μου εβγαλε μηνυμα και μου λεει CPU Fan Error press F1.

Πατησα F1 και μου λεει οτι ο ανεμιστηρας της CPU δεν δουλευει, πραγμα που δεν υσχιει.

Ο ανεμιστηρας δουλευε κανονικα απλα η MotherBoard δεν τον εβλεπε πανω του και ελεγε πως δεν δουλευει.

Και πολύ καλά κάνει, γιατί αν δεν βλέπει σήμα tacho (το pin 3) θεωρεί ότι δεν έχει ανεμιστήρα!

Πως ακριβως θα πληροφορησω την MotherBoard μου οτι ο ανεμιστηρας δουλευει απλα αλλαξε συνδεση και εφυγε απο την MotherBoard και πηγε στον Controller?

Γινεται αυτο μεσα απο το Bios?

Επ' αυτού υπάρχουν άλλοι εμπειρότεροι εμού, αλλά από αυτά που ξέρω είναι πολύ πιθανόν να μην μπορείς να το ορίσεις θετικά, παρά μόνο αρνητικά, όπως σου είπαν τα πιαδιά από πανω , να πεις στο Bios να αδιαφορήσει!

Ανοιξα ξανα το κουτι να δω τι παιζει με τα καλωδια.

Το ενα καλωδιο ειναι απο τον ανεμιστηρα που ειναι πανω στο ψυγειο και παει πανω στην MotherBoard και εκει γραφει CPU FAN.

Το δευτερο καλωδιο ειναι απο το ψυγειο δηλαδη πανω απο την CPU το οποιο παει και αυτο πανω στην MotherBoard και εκει γραφει CHA FAN 1.

Εδώ φτάσαμε στο σημείο που θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες, γιατί από ότι καταλαβαίνω κάτι έχει μπερδέψει!

Στην πρωτη φράση : ψυγειο = radiator

Στη δευτερη φράση όμως κάτι μου λέει ότι με τη λέξη ψυγείο , εννοείς το block με την ενσωματωμένη αντλία που ακουμπά στην CPU !

Οπότε καλό είναι να μας βάλεις και καμιά πληροφορία (Link) τι υδρόψυξη έχεις και ποιά είναι η μητρική!

CHA FAN = Chassi fan =ανεμιστήρας κουτιού

Και εχω ακομα εναν ανεμιστηρα ασχετο το οποιο παει και αυτος πανω στην MotherBoard και εκει γραφει CHA FAN2.

Αυτος ο ανεμιστηρας δεν εχει να κανει καμια σχεση με το ψυγειο η τον CPU η οτιδηποτε τετοιο.

Ειναι ανεμιστηρας ο οποιος βρισκεται στο πανω μερος του κουτιου και ειναι για να βγαζει εξω τον ζεστο αερα.

Στην αρχη νομιζα οτι μου τον ειχανε βαλει αναποδα γιατι εβλεπα οτι φυσαει προς τα εξω.

Αλλα πληροφορηθηκα οτι αυτος ετσι ειναι φυσαει προς τα εξω τον ζεστο αερα.

Είσαι πραγματικά θαρραλέος!!!

Κάτσε διάβασε προσεκτικά τι λέει το manual της μητρικής, και όλα θα λυθούν !

Λοιπον τα βισματα τα οποια συνδεεται ο ανεμιστηρας του ψυγειου αλλα και το ψυγειο ειναι αυτα με τα 4.

Δηλαδη τα MotherBoard CPU Fan 4 Pin Header Connector.

Τα οποια απο οσο ξερω και απο οσο εχω δει απο τα 4 Pin αυτα τα βισματα που συνδεονται πανω του ειναι 3, δηλαδη το βισμα που παει απο τους ανεμιστηρες.

Στην συνεχεια προσπαθησα να δω τα χρηματα τα οποια μου ειπες και μου εδειξες και δεν εχει χρωματα.

Τα καλωδια τα οποια ειναι απο τους ανεμηστρες μου ειναι μαυρα ολα τελειως μαυρα.

Άμα δεν έχει χρωματα , κοιτάμε τα όρια (1,2,3,4) πρόσεχε μονο τον προσανατολισμό των βυσμάτων!

Οποτε μιας και ειναι με 4 Pin ειναι PWM οπως μου ειπες.

Καποιες ερωτησεις τωρα γιατι πραγματικα μπερδευτηκα.

1)

Ασχετο τωρα γιατι κολλησα για ποιο λογο εχει και ο ανεμιστηρας του ψυγειου καλωδιο αλλα και το ψυγειο?

Ετσι γινεται αυτο? Και τα δυο εχουνε καλωδια διαφορετικα που πρεπει και τα δυο να συνδεονται?

Για ποιο λογο εχει δυο?

Αυτά τα δύο αναφέρονται στο ίδιο αντικέιμενο;

Μήπως να βάλεις καμιά πληροφορία που είπαμε , μπας και ανακαλύψουμε ότι αυτό που λες ψυγείο είναι τελικά η αντλία;

2)

Και ξανα ρωταω τωρα στο τελος.

Υπαρχει περιπτωση να συνδεσω τον ανεμιστηρα με τον Controller και να πειραξω μεσα απο τα Bios την MotherBoard και να του πω οτι παιρνει ρευμα ηδη?

Γιατι οπως ειπα δειχνει οτι δεν παιρνει ρευμα.

...................................................................

Αν αποφασίσει να μην κάνεις αυτό που σου είπαν τα παιδιά πριν (αδιαφορία Βιος), τότε θα πρέπει να βρείς η να φτιάξεις ενα καλωδιάκι που θα πάει το σήμα tacho από τον ανεμιστήρα στην μητρική!

Επειδη τα πολυ εμπλεξα και ξερω οτι θα φαω κραξιμο με τοσο μπερδευμα που τα εγραψα.

Άντε να δούμε αν η "ψυχανάλυση" που του κάναμε έβγαλε άκρη!

Ο Controller μου ειναι πανω στο κουτι δεν τον εχω βαλει εγω.

Στελνει 4 καλωδια για ανεμιστηρες.

Τους δυο τους εχει ηδη πανω, τον τριτο θα βαλω τον απο πανω οπως ειπα.

Και το τεταρτο καλωδιο θα το βαλω πανω στο ψυγειο.

Οποτε στελνει ενα καλωδιο μονο του

Τα καλωδια απο τον Controller ειναι με 2 Pin μεσα.

Τα καλωδια απο τους ανεμιστηρες ειναι με 3 Pin θυρες.

Ο κοντρολερ που έχεις είναι τελείως απλός και δεν έχει ανάδραση από τις στροφές των ανεμιστήρων!

Δεν είναι και ότι το καλύτερο , αλλά την δουλειά σου θα την κάνεις αρκεί να προσέχεις και να μην φουντώνεις ανεξέλεγκτα το σύστημα!

Φιλε αμα βγαλεις ακρη τι να πω ενταξει.

Και αν δεν φαω κραξιμο ενταξει σηκωνω τα χερια ψηλα.

Να σου πω για κράξιμο , δεν το νομίζω ( :) ), άλλωστε όλοι εδώ μέσα , έχουμε τις "αμαρτίες" μας, αλλά προσεκτικά και επειδή βλέπω με βάση τις ερωτήσεις σου ότι δεν το κατέχεις ακόμα το θέμα, καλό είναι να ασχοληθείς μαζί του λίγο , να μάθεις λίγα πράματα πιο ολοκληρωμένα και μετά να ασχοληθείς με το θέμα χωρίς άγχος!

Όπως και να έχει ελπίζω να βοηθήσαμε.

Καλή συνέχεια και προσεκτικά!

:)

Εψαξα στο Bios και παλι δεν καταφερα να βρω κατι τετοιο.

Δεν εχει πουθενα κατι το οποιο να λεει για να αδιαφορησει το Fan του CPU.

Ναι ναι αυτο λεω, αυτο που ακριβως ακουμπα την CPU.

Ε μαλον επρεπε να το ειχα κανει απο την αρχη αυτο να ελεγα τι ειχα.

Λοιπον η MotherBoard που εχω ειναι αυτη εδω.

Mod 1150 ASUS Z87-K C2 (ATX)( 90MB0F80-M0EAY5 )

018854_20398.jpg

Η υδροψυξη που εχω ειναι αυτη εδω.

CPU K 2011/1156/1366 Corsair Hydro H55( CW-9060010-WW )

012007_13562.jpg

Το κουτι που εχω να το δειξω και αυτο για να καταλαβετε ποιον Controller λεω.

CM Storm Trooper

cm%20trooper.jpg

Θαρραλεος λολ γιατι το λες αυτο?

Τελικα σωστα ητανε ο ανεμιστηρας ετσι δεν ειναι?

Μην με βαζεις τωρα σε αλλες σκεψεις και αρχιζω να ξανα ψαχνω χαχα.

Προσανατολισμο βισματων? Δηλαδη?

Και ναι οπως ειπα και πανω, ψυγειο αναφερω την αντλια τελικα.

Οσο αφορα για το Bios δεν καταφερα να βρω κατι οπως ειπα.

Δεν ξερω που μπορει να ειναι, παιζει και να μην εχει και αδικα ψαχνω?

Οχι ενταξει δεν ειχα σκοπο να φουντωσω το συστημα στα φουλ ενω εχω τους ανεμιστηρες στο τερμα χαμηλο.

Οπως ειπα απλα οταν τον εχω σε ηρεμια, θελω να τους κατεβαζω κατω.

Οπς εξηγησα πολλες φορες αφηνω ανοιχτο τον υπολογιστη, ο υπολογιστης ειναι διπλα απο το κρεβατι μου.

Ε και αυτο με ενοχλει λιγο, δεν ειναι τοσο τρομερος ο θορυβος αλλα ενταξει ειναι λιγο σπαστικο θα ελεγα.

Δεν νομιζω σε ηρεμια ο υπολογιστης να εχει προβλημα και να φουντωσει σωστα?

Για αυτον τον λογο πηρα και το ψυγειο, γιατι πιστευα θα κανει καλυτερη δουλεια.

Και ναι οχι δεν το πολυ γνωριζω το θεμα.

Ουτε απο ψυγεια μιας και πρωτη φορα βαζω ψυγειακι.

Αλλα ουτε απο καλωδια και ρευματα μιας και δεν εχω ξανα ασχοληθει με κατι τετοιο.

Αυτα.

Τωρα που εδωσα καποιες πληροφοριες παραπανω πιστευω να βοηθησα παραπανω για να με βοηθησετε παραπανω.

Ευχαριστω και παλι.

Στην asus p67 deluxe που είχα υπηρχε η ρύθμιση στο bios. Το ιδιο και στην gigabyte z77 που έχω τώρα. Αποκλείεται να μην το έχει κ η δικιά σου. Ψάξε καλά! Κάπου στο monitoring / temperatures σε κατι τέτοιο ήταν κρυμμένο

Η Googlare how to κλπ

Από asus forum:

"If your CPU fan has low speed, or CPU fan has only 2 pin, or you are not using CPU fan connector, you can bypass this error message by entering BIOS setup screen, and set 「CPU Fan Speed」option to 「Disabled」to bypass this error message at POST"

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Φιλε μπαινεις bios και πας:

monitor-->fan speed monitor-->cpu fan speed("κλικ" πανω σε αυτο)-->ignore-->save & exit

Δεν θα σου βγαζει το fan speed error μετα.

Aποκλειεται το mobo να μην εχει ρυθμιση για το cpu fan speed!

Ναι τελικα ετσι ητανε.

Απλα εγω εψαχνα κατι σε Disable η κατι τετοιο.

Ειχα δει το Ignore αλλα πιστευα κατι αλλο θα κανει.

Το εκανα και δουλεψε και εκανε κανονικα Boot μεσα στα Windows τωρα.

Ευχαριστω πολυ παιδια.

Να ρωτησω τωρα.

Υπαρχει περιπτωση να εχει προβλημα αν το ψυγειο δουλευει στα χαμηλα του?

Και οπως ειπα θελω να το εχω στα χαμηλα οταν ο υπολογιστης ειναι σε αναμονη.

Να τρεχει καποια απλα προγραματα μονο μεσα στα Windows και τιποτα αλλο.

Θελω να το κανω οταν πεφτω για υπνο πιο πολυ για να μην με ζαλιζει.

Υπαρχει περιπτωση να εχει προβλημα ετσι και να γινει τιποτα?

Και πως ακριβως θα καταλαβω οτι υπαρχει προβλημα και ανεβαζει θερμοκρασιες?

Ποσο ειναι η νορμαλ θερμοκρασιες που πρεπει να εχει και ποσο ειναι οι επικινδυνες θερμοκρασιες?

Α και κατι ακομα.

Για πιο λογο η αντλια αυτο που παει πανω στην CPU πρεπει να εχει καλωδιο και αυτο και να συνδεεται στην MotherBoard πανω?

Εχει και εκει περα ανεμιστηρα απο οτι καταλαβα σωστα?

........................................................

Θαρραλεος λολ γιατι το λες αυτο?

Τελικα σωστα ητανε ο ανεμιστηρας ετσι δεν ειναι?

Μην με βαζεις τωρα σε αλλες σκεψεις και αρχιζω να ξανα ψαχνω χαχα.

Για τα περί θάρρους, δεν θα επεκταθώ! :)

Δεν χρειάζονται άλλες σκέψεις,

ashampoo-snap-2014-01-23-09h19m39s-002-10924.png

η αντλία του block τρoφοδοτείται σωστά από ένα chassi header και εφόσον αυτή δεν παράγει θόρυβο, μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη εκεί και να τροφοδοτείται με την μέγιστη τάση.

Ο ανεμιστήρας του radiator πάει στο CPU fan header επίσης σωστά !

ashampoo-snap-2014-01-23-09h18m38s-001-10925.png

Τώρα εσύ το έχεις πάνω στον fan controller του κουτιού ο οποίος έχει τροφοδοτήσεις για τους ανεμιστήρες με τρία pin πρόσεξε αυτά με τα δυο καλώδια είναι για τα led των ανεμιστήρων

ashampoo-snap-2014-01-23-09h25m22s-003-10923.png

Αν δεν καταλήξεις να κάνεις το Bios να μην ασχολείται με τον CPU fan, τότε πρέπει να φέρεις ένα καλώδιο με το σήμα tacho από τον ανεμιστήρα στο CPU fan header, deδεν έχω πρόχειρη φωτό , αλλά κυκλοφοράνε καλωδιάκα extension, που δίνουν και βυσματάκι που έχει μόνο το κίτρινο καλωδιάκι πάνω (Tacho signal)

Προσανατολισμο βισματων? Δηλαδη?

Τα βύσμα έχουν "κλειδια" πάνω τους, έτσι ώστε να μην μπορείς να τα κουμπώσεις λάθος (εφόσον εξασκείς φυσιολογική πίεση σε αυτά :) )

Αν δεν έχουν χρώματα τα καλώδια τότε το τι κάνει το καθένα, το βγάζεις μόνο από τον προσανατολισμό του βύσματος και το αντίστοιχο όριο:

ashampoo-snap-2014-01-22-20h25m48s-008-10926.png

Το εν λόγω καλώδιο είναι αυτό του ορίου 3

Και ναι οπως ειπα και πανω, ψυγειο αναφερω την αντλια τελικα.

Ναι κάτι υποψιάστηκα ! ! ! :)

Οσο αφορα για το Bios δεν καταφερα να βρω κατι οπως ειπα.

Δεν ξερω που μπορει να ειναι, παιζει και να μην εχει και αδικα ψαχνω?

Ψάξε , δες τι σου λένε τα άλλα παιδιά!

Και έχε υπόψη , η λύση τους είναι καλύτερη διότι δεν ανακατεύεις την μητρική!

Οχι ενταξει δεν ειχα σκοπο να φουντωσω το συστημα στα φουλ ενω εχω τους ανεμιστηρες στο τερμα χαμηλο.

Οπως ειπα απλα οταν τον εχω σε ηρεμια, θελω να τους κατεβαζω κατω.

Οπς εξηγησα πολλες φορες αφηνω ανοιχτο τον υπολογιστη, ο υπολογιστης ειναι διπλα απο το κρεβατι μου.

Ε και αυτο με ενοχλει λιγο, δεν ειναι τοσο τρομερος ο θορυβος αλλα ενταξει ειναι λιγο σπαστικο θα ελεγα.

Δεν νομιζω σε ηρεμια ο υπολογιστης να εχει προβλημα και να φουντωσει σωστα?

Για αυτον τον λογο πηρα και το ψυγειο, γιατι πιστευα θα κανει καλυτερη δουλεια.

Ο υπολογιστής σε χαμηλό φορτίο δεν έχει θέμα, αυτή η χαμηλή ροή του αέρα που θα εξασφαλίζει ο ανεμιστήρας σε χαμηλές στροφές επαρκεί

Και ναι οχι δεν το πολυ γνωριζω το θεμα.

Ουτε απο ψυγεια μιας και πρωτη φορα βαζω ψυγειακι.

Αλλα ουτε απο καλωδια και ρευματα μιας και δεν εχω ξανα ασχοληθει με κατι τετοιο.

Αυτα.

Τωρα που εδωσα καποιες πληροφοριες παραπανω πιστευω να βοηθησα παραπανω για να με βοηθησετε παραπανω.

Ευχαριστω και παλι.

Μη ανυσηχείς , ο τρόπος του να ψάχνεις και να μαθαίνεις ειναι πολυυυυ διαδεδομένος !!!! :D

Καλή συνέχεια!!!!

:)

Απο οτι φαινετε με προλαβες σε αυτα που ρωτησα πανω.

Οποτε δεν εχει προβλημα αυτο ειναι κατι καλο.

Τελικα κανει δουλεια το ψυγειακι απο οτι καταλαβα.

Οσο αφορα για την αντλια οτι ειναι συνδεμενο πανω στην MotherBoard που δεν ηξερα γιατι και τι εχει.

Τελικα εχει ανεμιστηρα εκει κατω σωστα?

Γιατι εβαλα τους ανεμιστηρες πανω στον Controller και δειχνει παλι εναν ανεμιστηρα να δουλευει πανω στην MotherBoard.

Εβγαλα το καλωδιο εκεινο και σταματησε να δουλευει ο ανεμιστηρας ετσι δειχνει δηλαδη.

Οποτε εχει ανεμιστηρα εκει μεσα σωστα? Δεν το ηξερα.

Και μιας και μπαινω στο κλιμα.

uavs.jpg

Εδω περα που ακριβως κοιταω για τις θερμοκρασιες του CPU?

Γιατι εχει ενα πανω στην κατηγορια της MotherBoard (Asustek) στα Temperatures και εκει λεει CPU και δειχνει θερμοκρασια.

Και μετα πιο κατω στην κατηγορια του επεξεργαστη (IntelCore) sta Temperatures λεει τα Cores.

Ποιο ακριβως κοιταω εγω για θερμοκρασιες?

(Απο εδω καταλαβα οτι κατω απο την αντλια εχει ανεμιστηρα που ειναι το Chassis 1)

Ασχετο ανοιξα εκλεισα το προγραμα και καπου παντα μου ελεγε Trial.

Επειδη ειναι και καλα δωρεαν το προγραμα το κανει αυτο η τα εχει παιξει τιποτα?

(Core 0,1,2,3 ειναι τα 4 Cores μου? Και το Package τι ειναι?)

Και για να καταλαβω τωρα.

Εκει περα λεει Value, Min, Max.

Αμα παει στα Max που εχει τοτε εχει προβλημα η παει και πιο πανω χωρις να εχει προβλημα?

Εκτος αν ολα αυτα που βλεπω και ρωταω δεν στεκουνε οποτε ενταξει δεν ξερω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.