Jump to content



Απορίες περί RAID & ZFS


niva013

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και καλή χρονιά. Τον τελευταίο καιρό έχω μπεί στο τρυπάκι να φτιάξω ένα NAS Server για οικιακή χρήση αλλά έχω μπερδευτεί σχετικά με τους τρόπους σύνδεσης των σκληρών δίσκων.

Μετά από πόσο καιρό κατάλαβα ότι υπάρχουν κάρτες με και χωρίς RAID Controller. Στην περίπτωση των απλών καρτών που σου παρέχουν απλά θύρες το RAID γίνεται με software, ενώ στην περίπτωση των καρτών με controller την διαδικασία την κάνει η CPU της κάρτας, που σε πολλές βλέπω να έχουν δική τους μνήμη RAM και πολλές φορές και μπαταρία. Τί είναι προτιμότερο τελικά από τα δύο και γιατί? Μετά έχουμε το θέμα της σύνδεσης περί RAID, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το RAID 5 είναι μια πολύ καλή επιλογή με δυνατότητα να χαθεί ο ένας δίσκος και να δημιουργηθούν τα δεδομένα και πάλι. Βέβαι στο RAID 5 διάβασα το rebuild καθυστερεί σε σχέση με το RAID 6, πολύ μπέρδεμα ρε παιδιά!!! Και ας μην έφταναν όλα αυτά έρχεται μετά το ZFS λέει να ταράξει τα νερά και κάτι τέτοια!!! Αυτό δηλαδή στην ουσία βλέπει όλους τους δίσκους σαν ένα, ναι αλλά τί γίνεται στην περίπτωση που καεί κάποιος δίσκος, υπάρχει λόγος ύπαρξης μιας RAID card με controller ή θα το αφήσεις να το κάνει ο controller της μητρικής?

Αν θα μπορούσε κάποιος στο μέλλον να κάνει ένα άρθρο πάνω σε αυτό το θέμα γιατί τελευταία όλο και περισσότεροι στήνουν NAS Server για οικιακή και όχι χρήση,

Ευχαριστώ πολύ.

το zfs ειναι σουπερ, αλλα με τι λειτουργικο θες να δουλεψεις?

Αν εισαι εξοικειωμενος με unix like λειτουργικα μπορεις να κανεις υλοποιηση με solaris που το υποστηριζει εγγενως ή με linux, bsd κτλ εγκαταστωντας το file system μετα την main εγκατασταση του λειτουργικου (η φτιαχνοντας δικη σου διανομη).

raid με software το ξεχνας σε unix (υπαρχουν καποιες εφαρμογες για linux, αλλα καλυτερα ειναι hardware raid κατ ευθειαν απο τον controller)

Αν μιλας για windows μηχανηματα φυσικα ΞΕΧΝΑ το... Τα μονα file systems που υποστηριζονται απο τα windows ειναι ntfs και fat

Πιθανόν εγώ προσωπικά να χρησιμοποιήσω freebsd δηλαδή το nas4free, απλώς δεν το έχω συνηθίσει ακόμα, δεν είμαι τόσο εξοικειωμένος, το παλεύω. Απλώς με ενδιαφέρει να μάθω τί κάνει το καθένα για να δώ ποια λύση είναι η καλύτερη.

για nas προφανως το zfs θεωρητικα ειναι το καλυτερο αφου αυτοεπιδιορθωνεται και δεν μπορει να εχεις corrupted data, απο την αλλη και το ext4 με jurnal ειναι μια χαρα (jurnal υπαρχει απο την εποχη του ext2 αν θυμαμαι καλα), απλα για αποθηκη δεδομενων το zfs ακουγεται πιο pro, θεωρητικα τουλαχιστον. Πρακτικα δεν το πολυγνωριζω...

Οι κάρτες με hardware RAID με cache έχουν μπαταρία σε περίπτωση απώλειας ρεύματος να διατηρούν τα δεδομένα στην cache μέχρι να επανέρθει το ρεύμα και να περάσουν τα δεδομένα στους δίσκους. Λειτουργούν δηλαδή ως write back, εγγραφές γίνονται στην cache και όταν βρει χρόνο ο controller τα κάνει flush στους δίσκους. Χωρίς μπαταρία οι περισσότεροι παίζουν write through, γράφουν κατευθείαν στο δίσκο χωρίς τα πλεονεκτήματα της cache (καμιά φορά υπάρχει και override για write back χωρίς μπαταρία αλλά έχει ρίσκο).

Δοκίμασε freenas που είναι απλό σε vm και φτιάξε ένα απλό ZFS pool με δυο εικονικούς δίσκους να δεις πως δουλεύει. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ZFS δε χρειάζεται hardware RAID, βασικά με hardware RAID ακυρώνεις κάποιες λειτουργείες του ZFS όπως τη δυνατότητα να παρακολουθεί τους δίσκους απευθείας και να ψάχνεις για corruption (βλέπε ZFS scrubs).

Αν αποφασίσεις ZFS έχεις κατά νου οτι θέλεις αρκετή μνήμη γιατί χρησιμοποιεί πολύ σαν cache, τουλάχιστον 8GB για απόδοση και σταθερότητα. Γενικά μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις με 8GB και από 8TB pool και πάνω προσθέτεις 1GB για κάθε 1ΤΒ. Με λιγότερα από 4GB ξέχνας το pre-fetching και bye bye απόδοση, σε αυτή τη περίπτωση καλύτερα να κάνεις UFS. Είχα στήσει i5 2500k με 16GB, 4x2TB, ένα SSD για L2ARC cache και πετούσε.

Δεν κατάλαβα τί παίζει όμως στην περίπτωση του ZFS αν καεί κάποιος δίσκος και μέχρι τί περιθώριο έχεις? Από ταχύτητες τί παίζει στο ZFS? Άρα στην ουσία για ένα NAS θα χρειαστώ μια απλή μητρική με μπόλικες SATA 3.0, μπόλικη RAM, έναν SSD για cache και έιμαι έτοιμος! Από ανάγκες επεξεργαστή τί απαιτήσεις μπορεί να έχει?

Α και κάτι άλλο που ήθελα να μάθω, για ποιό λόγο πολλοί κάνουν χρήση ξεχωριστής κάρτας δικτύου τις λεγόμενες NIC της Intel που βάζουν και όχι της onboard??

Με το ZFS τα pools μπορεί να είναι mirrored, αντιστοιχο του RAID1 είτε RAIDZ (single parity σαν RAID5), RAIDZ2 (double parity, σαν RAID6) και RAIDZ3 (triple parity, χάνει μέχρι τρεις δίσκους).

Ξεχωριστή κάρτα δικτύου συνήθως χρησιμοποιείς για καλύτερη απόδοση αλλά ξεκινάς με onboard και βλέπεις. Δεν έχει νόημα να πας από onboard realtek σε pcie με realtek ξανά αλλά ακριβότερη με broadcom ή intel.

Α γι' αυτό οι μητρικές που έχουν πάνω τους κάρτα δικτύου Intel είναι πολυσυζητημένες. Μάλιστα, άρχισα πλέον να κατανοώ τα πράγματα! Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια που μου προσφέρατε πάντως!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.