jordanis Φεβρουάριος 24, 2014 #81 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2014 καλησπέρα στουσ γνώστες . υπολόγιζα να αγοράσω έναν ssd samsung 840 evo γύρω στα 80 ευρώ αλλά παρατήρησα ότι η μητρική μου δεν υποστηρίζει AHCI. έχει μόνο μια επιλογή στο BIOS "on chip sata mode" με επιλογές disabled-auto-enhanced-non combined. πάμε για αλλαγή μητρικής? η μητρική μου http://www.gigabyte....spx?pid=3485#ov Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Φεβρουάριος 24, 2014 #82 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2014 καλησπέρα στουσ γνώστες . υπολόγιζα να αγοράσω έναν ssd samsung 840 evo γύρω στα 80 ευρώ αλλά παρατήρησα ότι η μητρική μου δεν υποστηρίζει AHCI. έχει μόνο μια επιλογή στο BIOS "on chip sata mode" με επιλογές disabled-auto-enhanced-non combined. πάμε για αλλαγή μητρικής? η μητρική μου http://www.gigabyte....spx?pid=3485#ovΗ μητρική σου, στο BIOS, μέσα στο μενού Integrated Peripherals, έχει μία επιλογή που λέγετε OnCHIP SATA mode.Aυτό αν είναι γυρισμένο στο Enhanced, λογικά θα δουλεύει σε AHCI.Αλλά και να μην έχει AHCI mode, δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Το TRIM θα δουλεύει και σε IDE, απλά δεν θα πιάνεις τις μέγιστες ταχύτητες του SSD. Αυτό θα συνέβαινε ακόμα και σε SATA2 και AHCI, αφού ο SSD χρειάζεται SATA3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazaboy Φεβρουάριος 24, 2014 #83 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2014 Καταρχάς όντως η μητρική σου δεν υποστηρίζει AHCI, δεύτερον δεν είναι αναγκαίο να αγοράσεις άλλη mb απλά θα έχει μειωμένες αποδόσεις ο SSD δλδ (θα δουλεύει με απόδοση sata 2 3Gb/s, ;oxi 6Gb/s). Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή παραπάνω χρήμα για καινούργιο σύστημα (θα χρειαστείς δλδ MB,DDR3 RAM,CPU) αν αποφασίσεις να τον πάρεις θα δείς μεγάλη διαφορά απ' ότι με έναν απλό μηχανικό σκληρό έστω και στην μικρή απόδοση των δυνατοτήτων του λόγω έλλειψης AHCI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Φεβρουάριος 24, 2014 #84 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2014 βρηκα και αυτο το site που εχει κατι επιπλεον πραματακια Solid State Drive (SSD) Tweaks for Windows 7και εχω καποιες αποριες! αναφερει Step 6. Disable PageFileThis does not improve the performance of the SSD but does get you back 3 to 4 GB of valuable space on your SSD. Also, it is not recommend for users with less than 4GB of Memory or doing without watching your RAM usages prior to implementing.εχω πολυ χωρο εγω .... να το κανω η να αφησω το pagefile στο αυτοματο ?Στο αυτόματο. Αν θέλεις όμως, δεν είναι κανένας ιδιαίτερος κόπος, καθόρισε εικονική μνήμη σταθερού μεγέθους, ώστε να σταθεροποιήσεις έναν από τους παράγοντες που μεταβάλλουν το διαθέσιμο χώρο του δίσκου ερήμην του χρήστη. Το μέγεθός της εξαρτάται από τις απαιτήσεις του λογισμικού που τρέχει, και βεβαίως και από το μέγεθος της μνήμης RAM. Αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή για συνηθισμένες δουλειές γραφείου και έχεις τουλάχιστον 4GB μνήμη, βάλε άλλη τόση εικονική μνήμη και ξέχνα το θέμα.Ένας πολύ πιο σημαντικός λόγος για να σταθεροποιήσεις την εικονική μνήμη είναι, διότι μ' αυτόν τον τρόπο μονιμοποιείται το αρχείο της σε συγκεκριμένη περιοχή του διαθεσίμου χώρου, πράγμα που μηδενίζει τη δυνατότητα περαιτέρω κατακερματισμού του αρχείου εδώ κι εκεί, κάτι κρίσιμο για έναν περιστροφικό δίσκο, αλλ' άνευ σημασίας σε έναν SSD, ο οποίος επιτυγχάνει χρόνο αναζήτησης 100-150 φορές μικρότερο (0,1msec) από αυτόν που επιτυγχάνει ένας περιστροφικός δίσκος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Φεβρουάριος 24, 2014 #85 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2014 ...Step 12. Adjusting the Power SettingsAdjusting the Power SettingsGo to Control Panel;Select System and Security'Select Power Options and Click the drop down for Show Additional Plans;Select the High Performance bubble to apply it;Click Change Plan Settings for High Performance;Click Change Advanced Power Settings;Click the hard disk drop down option;Change Turn off hard disk after to 0 minutes (Never)Select OK; andSelect Save Settings.εδω λεει να μενει ανοιχτος ο δισκος .... υπαρχει προβλημα ? εννοω...σβηνει ποτε το SSD ετσι και αλλιως?Εδώ απλώς βάζεις τα γέλια (κι αφήνεις τον ssd στην ησυχία του). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpetros Φεβρουάριος 24, 2014 #86 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2014 [MENTION=3559]Oric[/MENTION] ευχαριστω για τις γρηγορες απαντησεις σου , επιδη ειμαι νεος με τους ssd , εχω ψιλο-αγχωθει για να βρω την σωστη χρηση του . να φανταστεις απτα 180GB , μονο τα 20-25 εχω ποιασει και αυτα παλι πολυ συντιρητηκα ...pagefile να του βαλω 3-4GB σταθερα? εξαλου το μεγεθος οπως ειδες δεν με πειραζειeditεπισης κοιταξα τι ειναι το superfetchin simple terms, windows 7 loads unused ram with files that you use often, so programs launch quicker.it uses ram sure, but what's the point of having ram sitting there empty? if the ram is needed by other apps, then the superfetch stuff gets deleted, meaning that no ram gets wasted.it should be enabled by default, but you can check by typing services.msc into your startmenu searchbox - scroll down the list looking for superfetch - it should say that it's started and the startup type is 'automatic'.τι σχεση εχει η ram με τον ...ssd ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jordanis Φεβρουάριος 24, 2014 #87 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2014 jax και kazaboy ευχαριστώ για την απάντηση. προς το παρόν το onchip sata mode είναι σε auto . θα το γυρίσω σε enhanced πριν την εγκατάσταση των win7. καζαμποι για δουλειές γραφείου και κανά παιχνιδάκι λόγω φόρτου εργασίας το έχω. απλά μου την σπάει που αργεί να μπουτάρει και σε κανα starcraft κολλάει ο σκληρός τουλάχιστον θα πιάνω 250mb/s read - write.?????] τι λες jax από την εμπειρία σου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Φεβρουάριος 24, 2014 #88 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2014 jax και kazaboy ευχαριστώ για την απάντηση. προς το παρόν το onchip sata mode είναι σε auto . θα το γυρίσω σε enhanced πριν την εγκατάσταση των win7.καζαμποι για δουλειές γραφείου και κανά παιχνιδάκι λόγω φόρτου εργασίας το έχω. απλά μου την σπάει που αργεί να μπουτάρει και σε κανα starcraft κολλάει ο σκληρός τουλάχιστον θα πιάνω 250mb/s read - write.?????] τι λες jax από την εμπειρία σου? Λογικά θα ποιάσεις το όριο του SATA2, κοντά στα 260MB/s. Αυτό δεν πρέπει να σε απασχολεί όμως. Η ταχύτητα των SSD δεν προέρχεται από τις σειριακές μετρήσεις, αλλά από τις random μετρήσεις σε ανάγνωση και εγγραφή. Εκεί είναι η τεράστια διαφορά των SSD με τους μηχανικούς δίσκους και από εκεί προέρχεται και η διαφορετική αίσθηση. Κοίταξε να συνδέσεις σωστά το drive, όπως είπες δηλαδή, enhanced στο BIOS και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις στα Windows είναι να κλείσεις το defrag. Με όλα τα υπόλοιπα απλά μην ασχοληθείς. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpetros Φεβρουάριος 25, 2014 #89 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2014 θα μου πει κανεις για το superfetch ? XD η εξηγηση που δινει δεν μου φαινετε να ευνοει τους SSD :S Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Φεβρουάριος 25, 2014 #90 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2014 To superfetch δεν σχετίζεται άμεσα με τη χρήση του SSD. Είναι μια διαδικασία που, καθώς κάποιος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σε βάθος χρόνου, απομνημονεύει τον τρόπο χρήσης (τί φορτώνεται και πότε, μέσα στη διάρκεια του 24ώρου), και προφορτώνει στη μνήμη τμήματα των εφαρμογών που είναι πιθανόν να τρέξει ο χρήστης, ώστε αν όντως τις τρέξει, αυτές να φορτωθούν ταχύτερα. Γενικά, πάντως, ο ορθός τρόπος χρήσης του SSD είναι να τον χρησιμοποιεί κανείς με τις default ρυθμίσεις του συστήματος, χωρίς να πειράξει το παραμικρό. Σήμερα πλέον, η αντοχή τους και ο χώρος τους είναι τέτοια, που δεν χρειάζεται να κυνηγάει κανείς ακόμη και τα τελευταία 10 - 20ΜΒ χώρου. Βάλε σταθερή εικονική μνήμη 4096ΜΒ και ξέχνα τον. Αν και όταν δώσει κάποια εφαρμογή μήνυμα ανεπαρκούς μνήμης (out of memory), τότε αύξησέ τη στο διπλάσιο, ή τριπλάσιο της φυσικής μνήμης, που είναι και το μέγιστο όριο, κι αυτό είν' όλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Φεβρουάριος 25, 2014 #91 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2014 Γενικά, πάντως, ο ορθός τρόπος χρήσης του SSD είναι να τον χρησιμοποιεί κανείς με τις default ρυθμίσεις του συστήματος, χωρίς να πειράξει το παραμικρό. Σήμερα πλέον, η αντοχή τους και ο χώρος τους είναι τέτοια, που δεν χρειάζεται να κυνηγάει κανείς ακόμη και τα τελευταία 10 - 20ΜΒ χώρου. Να διορθώσω εδώ και να πω πως το defrag ΠΡΕΠΕΙ να είναι κλειστό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Φεβρουάριος 25, 2014 #92 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2014 Να διορθώσω εδώ και να πω πως το defrag ΠΡΕΠΕΙ να είναι κλειστό.Εάν τα Windows 7 (και μεταγενέστερα) εγκατασταθούν εξ αρχής σε SSD, ρυθμίζονται αυτόματα, ώστε να μην εκτελείται αποκερματισμός σ' αυτόν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Φεβρουάριος 25, 2014 #93 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2014 Εάν τα Windows 7 (και μεταγενέστερα) εγκατασταθούν εξ αρχής σε SSD, ρυθμίζονται αυτόματα, ώστε να μην εκτελείται αποκερματισμός σ' αυτόν.Στα 8, το έχω δει και συμβαίνει, στα 7, στις περισσότερες των περιπτώσεων που τα έχω εγκαταστήσει, δεν συμβαίνει και κλείνω το defrag χειροκίνητα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazaboy Φεβρουάριος 25, 2014 #94 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2014 Εγώ πάντως με τον Corsair ForceGT 120GB αν δεν κάνω όλες αυτές τις αλλαγές (disable superfetch,PageFile..etc) από 90GB περίπου που μένουν ελεύθερα μετά την εγκατάσταση του Οs και κάποιων προγραμμάτων,φτάνουν μέχρι τα 76GB μετά από δύο - τρείς μέρες, άρα πιστεύω πως χρειάζονται οι αλλαγές αυτές. Επίσης με κάποιο πρόγραμμα cleaning-optimization -performance) σαν το TuneUp Utilities γενικά σου κρατάει το σύστημα καθαρό καθώς και τον SSD από άχρηστα αρχεία γλιτώνοντάς σου και αρκετό χώρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpetros Φεβρουάριος 25, 2014 #95 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2014 παιδες , εμενα με windows 8.1 .... δεν μου εκανε τιποτα αυτοματο ... ολα με το χερι τα εκλεισα... η μεγαλη ερωτηση ομως ειναι .... γιατι πουλανε ενα προιον ως 180GB ... την στιγμη που μονο 167GB ειναι ελευθερα για χρηση ...πειτε μοντελο 170 ρε γαμοτο !για το superfetch Ομως λεει πως δεν επηρεαζει καν τον δισκο ... και επισης πως η δεσμευμενη μνημη , απελευθερωνετε στην περιπτωση που την χρειαστει το συστημα . Συνεπως σαν ασχετος , βγαζω το συμπερασμα πως ειναι μια λειτουργεια οπου ουτε επιταχυνει , ουτε δινει χρονο ζωης στον SSD δισκο .... αλλα εχει δικιο το Intel Tools που μου λεει να ενεργοποιησω το superfetch Link to comment Share on other sites More sharing options...
christosjr1 Φεβρουάριος 27, 2014 #96 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 27, 2014 Για να μην ανοιξω νεο θεμα πειτε την γνώμη σας για τον Crucial M500 240gb στα 114€ καινουργιο; Αξιζει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chosen Φεβρουάριος 28, 2014 #97 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 28, 2014 Για να μην ανοιξω νεο θεμα πειτε την γνώμη σας για τον Crucial M500 240gb στα 114€ καινουργιο; Αξιζει;Μια χαρά είναι, πριν από κανα δυο βδομάδες πήρα την mSATA έκδοσή του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
christosjr1 Μάρτιος 1, 2014 #98 Κοινοποίηση Μάρτιος 1, 2014 Ευχαριστώ λοιπον προχωραω στην αγορα του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick2crete Μάρτιος 1, 2014 #99 Κοινοποίηση Μάρτιος 1, 2014 Παιδια απο περιεργεια ,τους Intel γενικα δεν βλεπω να τους προτιματε σε σχεση με τους Samsung ,απο specs δεν βλεπω διαφορες σημαντικες ,π.χ ο 530 που ειναι και φθηνοτερος Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Μάρτιος 1, 2014 #100 Κοινοποίηση Μάρτιος 1, 2014 γιατι μονο στα specs δεν εχουν σημαντικες διαφορες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.