Drtzekos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2013 Καλησπέρα, η απορία μου είναι αν αξίζει η αλλαγή της stock ψήκτρας σε ένα επεξεργαστή (ο οποίος δεν έκανε και μάλλον δεν θα κάνει ποτέ overclock) καθαρά και μόνο για λόγους θορύβου.Μιλάμε για έναν AMD FX6100 μέσα σε ένα Sharkoon T5 και δεν υπάρχει πρόβλημα θερμοκρασίαςΣτο κουτί υπάρχουνε επίσης 2 fans τα οποία δεν κάνουν ιδιαίτερο θόρυβο (ή τέλος πάντων καλύπτονται από το CPU fan), ένα OCZ ModXStream Pro 600W και μία Sapphire 7790. Όλα τα παραπάνω φαίνονται αθόρυβα μπροστά στο fan του CPU το οποίο δουλεύει σταθερά στις ~3500rpm με την CPU στους ~40c σε χαλαρή χρήση (όχι idle, αλλά σχεδόν).Κάθε απόπειρα να κατεβάσω τις rpm ανεβάζει την θερμοκρασία κατακόρυφα και το fan αρχίζει πάλι να δίνει πιέσεις.Έχω διαβάσει διάφορα reviews από ψήκτρες στον Λάμπη και πάντα αναφέρετε ο θόρυβος στο 0,5μ κτλ. αλλά δεν έχω βρει ακόμα στα πόσα db δουλεύει η stock ψήκτρα για να έχω μια ιδέα.Αξίζει η αλλαγή? Αν ναι με ποια? Έχω δει ήδη τις παρακάτω: NH-U12S / (και U14S που την θεωρώ υπερβολή) NH-C14 (δεν μου αρέσει εμφανισιακά) Matterhorn Pure NH-L12 (δεν μου αρέσει εμφανισιακά)Τέλος, μου φαίνεται ότι όλες είναι σχεδιασμένες για μεγαλύτερα φορτία από τα 95w του FX6100 και θα ήθελα κάποια πρόταση σε κάτι ίσως πιο οικονομικό (αφού οι παραπάνω αγγίζουν το 50% της τιμής του επεξεργαστή). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papakitou Δεκέμβριος 30, 2013 #2 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2013 Αν μιλάμε καθαρά για θόρυβο, πάρε μια coolermaster 212 evo και εφόσον έχεις καλό airflow αστην χωρίς ανεμιστήρα για να δεις πως πάει.. Θα βρεις την ησυχία σου. Δεν τουρμπίνα κάνει το μαμά cooler #mobile Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty Δεκέμβριος 30, 2013 #3 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2013 Η Hyper 212 οριακά αν χωρέσει στο κουτί αυτό καλύτερα μια True Spirit 120M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
das Δεκέμβριος 30, 2013 #4 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2013 Εγω θα έλεγα να δοκιμάσεις να αλλάξεις πάστα πρώτα και ενα καλο καθάρισμα της ψυχτρας,δε νομίζω να δικαιολογείται το μαμα κουλερ να πρεπει να δουλεύει τιγκα σε καταστάσεις νορμάλ...sent from mobile Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drtzekos Δεκέμβριος 30, 2013 Author #5 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 30, 2013 Αν μιλάμε καθαρά για θόρυβο, πάρε μια coolermaster 212 evo και εφόσον έχεις καλό airflow αστην χωρίς ανεμιστήρα για να δεις πως πάει.. Θα βρεις την ησυχία σου. Δεν τουρμπίνα κάνει το μαμά cooler #mobileΤην είδα, διάβασα και μερικά reviews και φαίνεται καλή επιλογή.Η Hyper 212 οριακά αν χωρέσει στο κουτί αυτό καλύτερα μια True Spirit 120M.Είναι 15,9cm και το κουτί λέει ότι παίρνει μέχρι 16cm. Εγώ μετράω 17cm, άρα πιστεύω ότι δεν θα είναι πρόβλημα.Την 212 EVO την βρίσκω στα 30€ (μαζί με τα μεταφορικά) την thermalight 35€ και σε reviews η 212 EVO δείχνει καλύτερη...Εγω θα έλεγα να δοκιμάσεις να αλλάξεις πάστα πρώτα και ενα καλο καθάρισμα της ψυχτρας,δε νομίζω να δικαιολογείται το μαμα κουλερ να πρεπει να δουλεύει τιγκα σε καταστάσεις νορμάλ...sent from mobileΤο κουτί είναι σχετικά καθαρό (οριακά φαίνονται κάποια ίχνη σκόνης), η πάστα ίσως να έκανε κάποια διαφορά αλλά και πάλι πόσο κάτω από τους 40c να πάει (με ~25c θερμοκρασία δωματίου)? Αν μπω στην διαδικασία να αλλάξω πάστα θα αλλάξω και ψήκτρα :whistlingΗ ερώτηση παραμένει στο αν θα δω εμφανή διαφορά στον θόρυβο (και από όσο έχω διαβάσει, υποτίθεται πως θα δω). Άρα σύντομα θα προβώ στην αγορά της Hyper 212 Evo, εκτός αν υπάρξει κάποια καλύτερη πρόταση.Ευχαριστώ για της μέχρι στιγμής απαντήσεις και περιμένω για άλλες απόψεις :worship: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volrath Δεκέμβριος 31, 2013 #6 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 31, 2013 Άμα το κουτί δε παίρνει πλαϊνούς ανεμιστήρες και ο κατασκευαστής λέει 16cm χώρο για ψύκτρα, εγώ θα εμπιστευόμουν τον κατασκευαστή πάντως. Μη πάρεις μεγαλύτερη. (BTW ένας πολύ χοντρικός κανόνας = Πόσα cm χώρο έχει για ανεμιστήρα πίσω; Τόσα cm ανεμιστήρα tower ψύκτρα χωράει.)Αφού χωράει η 212 πάντως και δε θες τρελά πράγματα, τσίμπα την. Τίμια πρόταση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Δεκέμβριος 31, 2013 #7 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 31, 2013 πριν προβεις σε οποιασηποτε αγορα, και εφοσον δεν εχεις προβλημα με θερμοκρασιες, δοκιμασε να ρυθμισεις το επιπεδο στροφων του ανεμηστηρα απο το bios, λογικα θα εχει καποιες επιλογες τυπου quiet, normal κλπ ή/και θα σου εχει ενα target cpu temp στο οποιο θα δουλευει full ο ανεμηστηρας και απο εκει και κατω θα αυξομειωνει τις στροφες.ειναι απιθανο να μην εχει τετοιες επιλογες η μητρικη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drtzekos Δεκέμβριος 31, 2013 Author #8 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 31, 2013 πριν προβεις σε οποιασηποτε αγορα, και εφοσον δεν εχεις προβλημα με θερμοκρασιες, δοκιμασε να ρυθμισεις το επιπεδο στροφων του ανεμηστηρα απο το bios, λογικα θα εχει καποιες επιλογες τυπου quiet, normal κλπ ή/και θα σου εχει ενα target cpu temp στο οποιο θα δουλευει full ο ανεμηστηρας και απο εκει και κατω θα αυξομειωνει τις στροφες.ειναι απιθανο να μην εχει τετοιες επιλογες η μητρικη. Έχω παίξει με τις παραπάνω ρυθμίσεις, απλά με το που κατεβάζω λίγο τις στροφές ανεβαίνουν απότομα οι θερμοκρασίες και ξαναδουλεύει στα full. Θα μπορούσα να κατεβάσω ρεύματα κτλ αλλά δεν θέλω να μπω στην διαδικασία στο συγκεκριμένο σύστημα. Αλλαγή ψήκτρας λοιπόν, η παραγγελία έπεσε αναμένετε σε 3-4 μέρες λόγο εορτών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas Δεκέμβριος 31, 2013 #9 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 31, 2013 Είναι ολίγον τι τραγικό το μαμά cooler της AMD, βάλε και τον υπέροχα υψίσυχνο Delta ανεμιστήρα που έχουνε πάνω και έδεσε το γλυκό.Καλά έκανες και βάζεις aftermarket να βρείς την υγειά σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Ιανουάριος 1, 2014 #10 Κοινοποίηση Ιανουάριος 1, 2014 Είναι ολίγον τι τραγικό το μαμά cooler της AMD, βάλε και τον υπέροχα υψίσυχνο Delta ανεμιστήρα που έχουνε πάνω και έδεσε το γλυκό.Καλά έκανες και βάζεις aftermarket να βρείς την υγειά σου. To cooler της AMD είναι μια χαρά. Αρκετά καλό για μαμά ! Μιλάω για αυτό που έχουν οι 125watt TDP. Το μόνο θέμα που έχει είναι πως από τους PHENOM II και μετά άλλαξαν το ανεμιστήρι με άλλο το οποίο είναι πολύ θωρηβώδες και αφαίρεσαν λίγο υλικό από την ψύκτρα. Εχω δοκιμάσει με άλλο ανεμιστήρα , μια ψιλοπατέντα και μπορώ να πω πως απέδιδε τα ίδια αλλά με πολύ πιο χαμηλό θόρυβο. Πάντως κάτι πρέπει να παίρνουν εκεί στην AMD ... αντί να το καλυτερέψουν το χειροτέρεψαν . Παλαιό cooler νέο cooler . Το παλαιό κάνει πιο μπάσο θόρυβο. Το μόνο καλό του νέου cooler είναι πως οι αποστάσεις στων φινς είναι μεγαλύτερες με αποτέλεσμα να μην πιάνει τόσο εύκολα βρώμα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas Ιανουάριος 1, 2014 #11 Κοινοποίηση Ιανουάριος 1, 2014 των μικρών είναι χειρότερο, και ναι με άλλο fan βελτιώνεται ο θόρυβος αλλά οι temps παραμένουνε σχετικά υψηλές για μικρο-μεσσαία κουτιά που συνήθως παίζουνε σε αυτή την κατηγορία τιμής/χρηστών.Καλή χρονιά να έχουμε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drtzekos Ιανουάριος 7, 2014 Author #12 Κοινοποίηση Ιανουάριος 7, 2014 των μικρών είναι χειρότερο, και ναι με άλλο fan βελτιώνεται ο θόρυβος αλλά οι temps παραμένουνε σχετικά υψηλές για μικρο-μεσσαία κουτιά που συνήθως παίζουνε σε αυτή την κατηγορία τιμής/χρηστών.Καλή χρονιά να έχουμε Πράγματι, των μικρών είναι χειρότερο (χωρίς heat pipes και με χειρότερο fan) Και κάτι ακόμα.. κοιτούσα λάθος θερμοκρασίες (Core temp αντί για CPU temp).. και τελικά έχω ψιλο-θέμα με τις θερμοκρασίες. 57° είναι αδικαιολόγητοι σε σχεδόν idle, με σχετικά καθαρή ψήκτρα (δεν υπάρχει εμφανής σκόνη, αν και το κουτί μέσα έχει κάτι λίγα.. Σήμερα παρέλαβα την CM Hyper 212 EVO και εντός της εβδομάδας θα γίνει η αντικατάσταση (έχει αρκετή δουλειά και δεν παίζει χρόνος atm). Ενδεικτικά (χωρίς καμία ακρίβεια), έβαλα ένα android noise meter στο κινητό. Το οποίο δείχνει ~30db με κλειστό το pc και >45db όταν είναι σε λειτουργία, σε απόσταση 1,5 μέτρου από το κουτί (πάνω στο πληκτρολόγιο). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drtzekos Ιανουάριος 8, 2014 Author #13 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 Η αντικατάσταση έγινε, και το σύστημα είναι στα όρια του αθόρυβου! Οι μετρήσεις θορύβου ήταν (ενδεικτικές, από android εφαρμογή): - 30db χωρίς pc - stock: >45db @ 1,5m / 60db πάνω στο κουτί - custom: ~40db @ 1,5m / <50db πάνω στο κουτί - low speed custom: <40db @ 1,5m / <45db πάνω στο κουτί Σε σχεδόν idle μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας (ώστε να ζεσταθεί) η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από 15° (από >55° με την στοκ σε <40°) Αυτό μου επέτρεψε να χαμηλώσω τις στροφές των fan: - 2 fan του case από ~1000rpm --> 800rpm και - Cpu από ~1400rpm --> ~750rpm μειώνοντας και άλλο τον θόρυβο (low speed custom), αλλά αυξάνοντας λίγο τις θερμοκρασίες. Τώρα σε σχεδόν idle (5-10 browser tabs / 2-3 pdf / 2-3ppt + music streaming) που είναι η συνήθης λειτουργία του η θερμοκρασία φτάνει max 47-48°. Μετά τους 50 ανεβαίνουν αυτόματα οι rpm των fans (με target temps από το bios). Τέλος, σε stability test (και της gpu για να ζεσταθεί καλά το κουτί ) : - με την στοκ σε 8 λεπτά έφτασε στους 83° (και σχεδόν σταθεροποιήθηκε) - και με την custom έφτασε στους 56° (και σχεδόν σταθεροποιήθηκε) Άρα με ~30€, μακράν λιγότερος θόρυβος και χαμηλότερες θερμοκρασίες Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheHacker Ιανουάριος 14, 2014 #14 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2014 παρεπιπτοντως μιας και μιλαμε για air cooling ...εχει δοκιμασει κανεις αυτο το θηριο? CoolerMaster V8 GTS | Skroutz.gr ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volrath Ιανουάριος 14, 2014 #15 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2014 παρεπιπτοντως μιας και μιλαμε για air cooling ...εχει δοκιμασει κανεις αυτο το θηριο? CoolerMaster V8 GTS | Skroutz.gr ευχαριστωΠάρε καλύτερα d14 ή u14s ή silverarrow ex ή tc14p, και 2 σουβλάκια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheHacker Ιανουάριος 14, 2014 #16 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2014 μμμ αν ειναι για 2 παραπανω σουβλακια και καλυτερη ψυξη τοτε το δεχομαι xD....silverarrow δν χωραει με τπτ στο μηχανημα νμζ....αν και εχω κοντε μνημες corsair :s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick74 Ιανουάριος 14, 2014 #17 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2014 εχω u14s και με το δευτερο ανεμιστηρα που προσθεσα εχω ψιλοθεματακι (βρισκει λιγο πανω στις μνημες, και εκανα πατεντα)Το "θηριο" της φωτο δειχνει να εχει πιο ψηλα τα heatpipes και με τον τροπο που εχει τοποθετημενους τους ανεμιστηρες να μην εχει τετοια προβληματα, βεβαια δεν ξερω αν εχει ιδια θερμικη και ακουστικη συμπεριφορα Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheHacker Ιανουάριος 15, 2014 #18 Κοινοποίηση Ιανουάριος 15, 2014 Σωστα....αυτο που προανεφερες με τα heatpipes ειναι και ο λογος που μ αρεσει αυτη η ψυκτρα...τωρα απο θερμοτητα δεν εχω δει και εγω κατι για αυτο ρωτησα ...anyway ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
das Ιανουάριος 15, 2014 #19 Κοινοποίηση Ιανουάριος 15, 2014 Η v8 δεν εχει το καλη απόδοση οσο υποδηλώνει το μέγεθός της.Και εμφανισιακά ειναι λιγο απο knight rider και medrano.sent from mobile Link to comment Share on other sites More sharing options...
koproskylo Φεβρουάριος 4, 2014 #20 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2014 Καλησπέρα και από εμένα, μετά από 6 μήνες που έχω τον 8350 σήμερα άλλαξα την εργοστασιακή ψύκτρα με την Thermaltake Frio Extreme. Από 75-77 βαθμούς που είχα παίζοντας BF4 και COD Ghost έπεσα στους 42-44.Μια χαρά μου φαίνεται:jump1: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.