it.expert Ιανουάριος 7, 2014 Author #41 Κοινοποίηση Ιανουάριος 7, 2014 Μιλάμε τα νεύρα μου!!! Το monitor μου δεν έχει VGA input Και δεν έχω τρόπο να συνδέσω το HP για να το στήσω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
minast Ιανουάριος 7, 2014 #42 Κοινοποίηση Ιανουάριος 7, 2014 Αν σου βρίσκεται προσωρινά μια κάρτα γραφικών που βγάζει ψηφιακές εξόδους για να βάλεις πάνω στο microserver, είναι ο πιο εύκολος τρόπος... Link to comment Share on other sites More sharing options...
it.expert Ιανουάριος 7, 2014 Author #43 Κοινοποίηση Ιανουάριος 7, 2014 Δυστυχώς δεν έχω Low Profile για να του κούμπωνα...Μάλλον θα πάρω μια 5450 για να έχω HDMI/DVI μιας και τελικά σκέφτομαι να το βάλω το μηχάνημα κοντά στην τηλεόραση οπότε θα χρειαστεί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaaanos Ιανουάριος 7, 2014 #44 Κοινοποίηση Ιανουάριος 7, 2014 Καλά έκανες και πήρες 16 μνήμη, αν πας για ZFS, και πού' σαι με 5 δίσκους καλύτερα σε RAIDZ2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
felix Ιανουάριος 8, 2014 #45 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 ....χριστουγεννιατικες αγορες βλεπω.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GriGaS Ιανουάριος 8, 2014 #46 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 ρίξε και εδώ μια ματιά για κάρτα γραφικών Graphics Cards - HP MicroServer N40L Wiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
it.expert Ιανουάριος 8, 2014 Author #47 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 ρίξε και εδώ μια ματιά για κάρτα γραφικών Graphics Cards - HP MicroServer N40L Wiki Ωραίος... ....χριστουγεννιατικες αγορες βλεπω.... Τι Χριστουγεννιάτικες, σε λίγο έχουμε απόκριες Ο αηδίας δεν μπορούσε να κλείσει το στόμα του όταν μασούσε? Ουακ.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
it.expert Ιανουάριος 8, 2014 Author #48 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 Αγοράστηκε Sapphire 6450 (PCI-Express, GDDR3 , 1GB)Συνειδητοποίησα ότι έτσι κι αλλιώς ήταν απαραίτητη μιας και το πράμα δεν έχει και ήχο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
YDinopoulos Ιανουάριος 8, 2014 #49 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 Νομίζω δεν έιχες διαβάσει καλά, έως και καθόλου αναλυτικά specs... Link to comment Share on other sites More sharing options...
it.expert Ιανουάριος 8, 2014 Author #50 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 (edited) Όχι δεν διάβασα η αλήθεια είναι.Νομίζω δεν έιχες διαβάσει καλά, έως και καθόλου αναλυτικά specs...Αν και να σου πω την αλήθεια ο ήχος (αν αναφέρεσαι σε αυτόν) δεν ήταν προτεραιότητα. Απλά σκέφτομαι μήπως το σερβεράκι πάει δίπλα στην TV οπότε θα χρειαστεί. Έγινε επεξεργασία Ιανουάριος 8, 2014 από YDinopoulos Link to comment Share on other sites More sharing options...
it.expert Ιανουάριος 8, 2014 Author #51 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 Μπήκε η 6450 και τα 16G ram και όλα αναγνωρίστηκαν οκ. Ξεκίνησα με εγκατάσταση esxi Και η εγκατάσταση θα γίνει στο εσωτερικά εγκατεστημένο 16άρι στικάκι Sent from my Note II Link to comment Share on other sites More sharing options...
YDinopoulos Ιανουάριος 8, 2014 #52 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 Θα αντεξει το στικακι τα τοσα πολλα writes ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaaanos Ιανουάριος 8, 2014 #53 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 Θα αντεξει το στικακι τα τοσα πολλα writes ?επειδή ούτε εγώ έχω δουλέψει ESXI θέλω να ακούσω γνώμες, λογικά δεν πρέπει να έχει πρόβλημα, δεν νομίζω να κάνει swap στο stick εε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
YDinopoulos Ιανουάριος 8, 2014 #54 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 με τίποτα μην βάλεις swap. επίσης αν εχεις επιλογη για fs βαλε ext2 η ReseirFS που δεν έχουν journaling. Sent from my GT-I9505 Link to comment Share on other sites More sharing options...
minast Ιανουάριος 8, 2014 #55 Κοινοποίηση Ιανουάριος 8, 2014 επειδή ούτε εγώ έχω δουλέψει ESXI θέλω να ακούσω γνώμες, λογικά δεν πρέπει να έχει πρόβλημα, δεν νομίζω να κάνει swap στο stick εε?Το πιο επίπονο πράγμα που κάνει το ESXi στο στικάκι είναι κάποια logs που κρατάει... μια χαρά θα είναι. Τα λειτουργικά θα τα στήσεις στον σκληρό φαντάζομαι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
it.expert Ιανουάριος 14, 2014 Author #56 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2014 Εχθές παρέλαβα και τους δίσκους οπότε αργότερα σήμερα πιστέυω θα τους κουμπώσω ώστε να φτιάξω και το storage. Μέχρι στιγμής έχω ασχοληθεί αρκετα και αργότερα θα μοιραστώ μαζί σσας την όλη εμπειρία μου. Sent from my Note II Link to comment Share on other sites More sharing options...
felix Ιανουάριος 14, 2014 #57 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2014 Περιμένουμε με αγωνία να μοιραστείς μαζί μμας όλη την εμπειρία σου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
it.expert Ιανουάριος 14, 2014 Author #58 Κοινοποίηση Ιανουάριος 14, 2014 Η Τελική σύνθεση σε επίπεδο hardware είναι: HP ProLiant MicroServer G7 - N54L - 196€ Kingston Data Traveler Micro USB 16GB -11€ Kingston DD3 1333MHz 8GB X 2 - 155€ Sapphire 6450 1GB DDR3 - 42€ WD Red NASware 3TB X 3 - 378€ Σύνολο 782€ Πραγματικό κόστος για εμένα 604€ μιας και το ΦΠΑ το παίρνω πίσω. Όλα τα πράγματα πλην της VGA που αγοράστηκε από το Πλαίσιο, αγοράστηκαν από την MG Manager που πάντα έχω άψογες συναλλαγές. Η VGA είχε φυισκά Low profile bracket και αφού αλλάχτηκε τοποθετήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Εσωτερικά του Server Κούμπωσε το Data Traveler, περισσότερα για το οποίο παρακάτω Και φυσικά οι 3 RED + o Barracuda 250GB που υπήρχε ήδη στον Server με την αγορά του. Ο Microserver ήρθε με ένα stick των 2GB το οποίο αντικαταστάθηκε από τις Kingston (Non ECC) χωρίς κανένα απολύτως θέμα. Περισσότερα για το Software στήσιμο παρακάτω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
it.expert Ιανουάριος 15, 2014 Author #59 Κοινοποίηση Ιανουάριος 15, 2014 Λίγα λόγια για τις software δοκιμές μέχρι τώρα. Να πω αρχικά ότι όπως έγραψα και κάπου αλλού πιο πάνω ότι θεωρώ το μηχάνημα υπέρ-αρκετό για να κάνει απλά τη δουλειά ενός NAS και ήθελά να το εκμεταλλευτώ όσο το δυνατόν περισσότερο οπότε και επέλεξα να στήσω Virtualization ώστε να μπορέσω να στήσω περισσότερα από ένα "μηχανάκια" Στο θέμα του NAS έχω καταλήξει στη λύση του Freenas και από εκεί και πέρα θέλω σίγουρα άλλα 2 μηχανήματα, ένα εκ των οποίων Windows Server 2012 για DNS/DHCP service τουλάχιστον και δοκιμές με exchange Server και λοιπά. Ξεκίνησα στήνοντας το ESXi της VMware (vSphere) που είναι δωρεάν και με ένα μικρό ψάξιμο φάνηκε να είναι αρκετά διάσημο σε αντίστοιχες υλοποιήσεις. Το στήσιμό του είναι εύκολο και γρήγορο και μπορεί να γίνει από ένα USB stick. Η τρέχουσα έκδοση είναι η 5.5 Παλιότερες της 5.1 δεν αναγνωρίζουν δίσκους άνω των 2TB οπότε συνηστώ να παίξετε με την τελευταία έκδοση. Για να προετοιμάσετε το Stick της εγκατάστασης ακολουθείστε τον οδηγό του παρακάτω link Install ESXi 5.1 using USB Flash Drive ~ VMware Arena Σημείωση: Το στικάκι format σε FAT32 ενώ κατά τη δημιουργία του από το Unetbootin όταν ερωτηθείτε για αντικατάσταση ενός αρχείου επιλέξτε Yes. Μπουτάρουμε από το Stick και από εκεί και πέρα η όλη διαδικασία είναι straight forward Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης μπορούμε να διαχειριτούμε τον Server μας από το PC μας μέσω του vSphere Cilent αφού κάνουμε Login με τα credentials που δημιουργήσαμε κατά την εγκατάσταση. Φυσικά θα ήταν σοφό να θέσουμε μια στατική IP από τον DHCP Server μας. Κατά την εγγραφή στο Site της Vmware για να κατεβάσουμε το λειτουργικό μας δίδεται και ένα κλειδί που πρέπει να το εγκαταστήσουμε για να φύγει το μύνημα περί λήξης της δοκιμαστικής περιόδου σε 60 ημέρες Για να στήσουμε το Freenas θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Virtual και να του προσθέσουμε δίσκο, μνήμη και cpu. Αρχικά έδωσα δίσκο από τον 250άρη που είχε ο MicroServer ώστε να στηθεί εκεί και αργότερα θα έκανα mount τους 3 Red. Αφού δημιουργηθεί το Virtual του FreeNas ξεκινάμε το στήσιμο από το Iso image που θα πρέπει να έχουμε κατεβάσει από το Site του project. Η διαδικασία είναι επίσης straight forward. Αφότου τελειώσει η εγκατάσταση μπορούμε να "πάρουμε κονσόλα" ανοίγοντας από έναν web browser την σελίδα του Freenas στην IP που έχει πάρει το μηχάνημα Κάπου εδώ πριν κάνουμε οτιδήποτε, καλό θα ήταν να στήναμε το Srorage μας οπότε Shut down το freenas ώστε από την κονσόλα του ESXi να προσθέσουμε τους 3 δίσκους. Για να προσθέσεις δίσκο σε ένα VM θα πρέπει είτε να δημιουργήσεις έναν Virtual δίσκο και να τον κάνεις attach στο Virtual, είτε να κάνεις απευθείας connect τον φυσικό δίσκο με pass through. Στην περίπτωση του Server που στήνω, ο 1ος τρόπος δεν ενδύκνειται, όχι ότι δεν δουλεύει. Θα στηθεί Software raid σε ZFS και όπου διάβασα σε fora λένε ότι πρέπει να γίνει οπωσήποτε Pass through (RDM) Bad news, το hardware του HP δεν υποστηρίζεται για RDM από το ESXi... Παρόλα αυτά υπάρχει Workarround και περιγράφεται άψογα στο παρακάτω link: RDM mapping of local SATA storage for ESXi | David Warburton Ακολουθώντας λοιπόν τις οδηγίες του παραπάνω link καταφέρνουμε να κάνουμε RDM τους 3 δίσκους του storage ώστε να συνδεθούν στο FreeNas VM! Εδώ τα 3 "links" στους 3 physical δίσκους που δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία. Φαίνονται 3 αρχεία των 3ΤΒ. Προφανώς το μέγεθος είναι εικονικό μιας και είναι αποθηκευμένα σε έναν δίσκο χωρητικότητας 250GB. Είναι μόνο λίγα KBytes. Κατόπιν προσθέτουμε τους δίσκους 1-1 στο VM Ξεκινώντας το freenas και πηγαίνοντας στη διαχείριση των δίσκων ώστε να ξεκινήσουμε το στήσιμου του χώρου. Bad news... οι δίσκοι φαίνονται με χωρητικότητα 0 Bytes!!! Μετά από ανασύνταξη και αρκετό διάβασμα φαίνεται πως το ESXi δεν υποστηρίζει δίσκους άνω των 2TB με αυτή τη σύνδεση (χωρίς δηλαδή φυσικό RDM με υποστήριξη από το Hardware) Μιλάμε για ΤΗΝ απογοήτευση... Άρχισα αναζήτηση για controller ώστε να μπορέσω να υλοποιήσω την παραπάνω σκέψη μου. Παρακάτω λίστα με 4 controllers που έχουν δοκιμαστεί στον MicroServer Raid - HP MicroServer N40L Wiki Κατά την αναζήτηση για το επιπλέον αυτό hardware που θα αυξήσει και άλλο το κόστος του Server σκέφτηκα μήπως καταργόντας το ESXi και παίζοντας με MS Hyper V Server έχω διαφορετικό αποτέλεσμα σε ό,τι έχει να κάνει με τους δίσκους και Voila τι βρήκα! 3TB Drive Performance on MicroServer & Hyper-V Pass Thru - HP Microserver - HomeServerShow Forums Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή που διαβάζετε ξεκινάω ξήλωμα ESXi και στήσιμο HyperV 2012 R2 Core. Είναι η stripped έκδοση χωρίς GUI Και είναι δωρεάν. Στο παρελθόν έχω στήσει Cluster Hyper V πάνω σε 2008 οπότε ελπίζω το 2012 να μην διαφέρει πολύ. Download Hyper-V Server 2012 R2 Περισσότερα μετά το στήσιμο. Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P@vlos Ιανουάριος 16, 2014 #60 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2014 Φιλέ υπάρχει και το proxmox http://www.proxmox.comSent from my Nexus 7 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts