Blinky Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2013 Λοιπον, μετα απο 10 χρονια ενασχολησης με το αθλημα, αν και ειχα αποφυγει σαν το διαολο το λιβανι την υδροψυξη, νομιζω εφτασε η ωρα... Αποφασισα καθαρα χομπιστικα να στησω υδροψυξη στο συστημα μου, που ομως επειδη δεν ειναι high-end θελω να εχει οσο μεγαλυτερη αντοχη στο χρονο γινεται για να μεινει αυτη η επενδυση και σε μελλοντικα συστηματα...Το κουτι ειναι ενα Silverstone FT02 και το μονο κομματι που δεν διαπραγματευομαι ειναι οτι για ψυγειο θα μπει ενα Magicool 540 (3x180) στον πατο. Η επιφανεια ειναι τεραστια και πιστευω θα με καλυψει οτι και να βαλω μεσα στο Loop, και ταιριαζει γαντι στο κουτι και στους stock AP181 ανεμιστηρες του που κατεβαινουν ως 400 στροφες και θα ειναι οτι πρεπει για ησυχια πιστευω!Τα parts που θα ψυχθουν ειναι ενας 2600k και μια 7970 lightning σε πρωτη φαση.Αποκει και περα θελω τη βοηθεια σας για την επιλογη των υπολοιπων βασικων parts αλλα και στο τι μπλιμπλικια θα χρειαστουν.Για αντλια πιστευω η Laing D5 vario ειναι must, και εχω εντοπιστει στο ebay με 74 ευρω τελικη την PWM version που μπορει να ρυθμιζεται σε ταχυτητα και χωρις να ανοιγεις το κουτι, ακομα και δυναμικα και νομιζω ειναι καλη περπτωση για ησυχια αλλα και δυνατοτητα μεγιστης αποδοσης οταν θες...Αποκει και περα τι θα χρειαστω για αυτην? Καποιο top? Ποιο προτεινετε?Σχετικα με τα blocks, θα ηθελα στη vga να βαλω univeral gpu core block γιατι τα fullcover οσο ομορφα και χρηστικα ειναι(ψυξη vrms), τα παντρευεσαι, και η καρτα ειναι το hardware που αλλαζει πιο συχνα στο συστημα μου.Οποτε εχω δει σαν "καλα" τα EK Supremacy και στις 2 περιπτωσεις....αλλα ακουω ιδεες αν καποιο αλλο ειναι καλυτερο ή για καποιο λογο βολευει... και θα ηθελα να μου εξηγησετε τι αλλαζει με το plexi/acetal και nickel ή μη για να δω τι να διαλεξω.Εν αλλο ζητημα ειναι οι σωληνες, τι διαμετρου συμφερει να παρω? Υπαρχουν πλεονεκτηματα-μειονεκτηματα ή απλα η μεγαλυτερη διατομη κερδιζει? Αποκει και περα περιοριζομαι αναλογα των parts ή οποιοδηποτε part με καταλληλα ρακορ παιρνει οποιοδηποτε σωληνα?Σχετικα με το reservoir τι επιλογες υπαρχουν? Εχω δει καποια που κουμπωνει η D5 πανω τους, αλλα εχω διαβασει οτι ειναι αρνητικο για το θορυβο αυτο και ειναι καλυτερα να ειναι απομονωμενη η αντλια για να μπορεις να κανεις πατεντες για να την κανεις οσο πιο αθορυβη γινεται ενω αν ειναι πανω στο reservoir και δεν εχεις τοση ελευθερια αλλα και εχεις κραδασμους που μεταφερονται στο κουτι...Τελος, τα μπλιμπλικια.... Τι πρεπει να υπολογιζω σαν εξτραδακια για να ολοκληρωθει η loop? πχ ρακορ για καθε part 2? και τι να παρω? distilled water? καποια additives? κατι αλλο?Ακουω προτασεις! και ειδικα για την αντλια επειδη θα ερθει απο US και θα αργηηηηηηησει αν οντως ειναι καλη περιπτωση αυτη η D5 PWM στα 74 πειτε να την παραγγειλω ηδη να ερχεται... Θα ηθελα μεσα Δεκεμβριου-Χριστουγεννα να το στησω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatalara Νοέμβριος 29, 2013 #2 Κοινοποίηση Νοέμβριος 29, 2013 Αυτή δεν ειναι η αντλία; eworld Ο κόσμος της Πληροφορικής) γτ να την φέρεις απο Αμερική; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blinky Νοέμβριος 29, 2013 Author #3 Κοινοποίηση Νοέμβριος 29, 2013 Αυτή δεν ειναι η αντλία; eworld Ο κόσμος της Πληροφορικής) γτ να την φέρεις απο Αμερική;οχι ειναι αυτη εδω :XSPC D5 Pump PWM Without Front Cover | eBayπου ειναι PWM controlled οποτε δεν πρεπει να ανοιξεις το κουτι και να πας πανω της με κατσαβιδι για να ρυθμισεις τις στροφες (επισης κατεβαινει και χαμηλοτερα απο το setting 1 της vario αλλα αυτο μικρη σημασια εχει). Ετσι μπορεις να την ελεγχεις μεσω software και ακομα και να την εχεις να ανεβοκατεβαινει δυναμικα μονο οταν ζοριζεται το μηχανημα πχ...πραγμα πολυ ελκυστικο θα ελεγα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatalara Νοέμβριος 29, 2013 #4 Κοινοποίηση Νοέμβριος 29, 2013 Περιττό και θα έρθει και πανάκριβη, εγω 1.5 χρόνο δεν έχω αλλάξει καθόλου τις στροφές απο το 3 που βρίσκονται, μόνο όταν γεμίζω το βάζω στο 5 και μετα πάλι πίσω, δεν εχει διαφορα στη θερμοκρασία ακόμα και αν τη βάλεις στο 1. Ρεζερβουάρ θα πάρεις κατι που να κουμπώνει κατευθείαν η d5 πάνω είτε σε κύλινδρο είτε σε bay. Αυτα που λένε στο internet περί κραδασμών ειναι το λιγότερο αστεία. Σωλήνας πάνω απο 13/10 ειναι μόνο για αισθητικούς λόγους και αυτο αν σου αρέσει να βλέπεις χοντρούς σωλήνες. Υπολόγισε 2 ρακορ για κάθε κομμάτι, οτι σου αρέσει εσένα. Τώρα για CPU μπλοκ εξαρτάται τι θες να κανείς. Αν θες να φαίνεται το νερό, είτε με χρωμα είτε χωρίς, θα πας σε πλεξι αν οχι θα πάρεις ακεταλ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppkstat Δεκέμβριος 1, 2013 #5 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 1, 2013 To pwm function της D5 είναι ωραία λειτουργία αν μπορείς να την έχεις αλλά μόνο αν σου στοιχίσει λίγα παραπάνω λεφτά. Η δυναμική ρύθμιση στροφών είναι άχρηστη στο 95% των συστημάτων και αφορά κατα βάση συστήματα ή πολύ χαμηλού θορύβου (πχ fans<600rpm) ή πολύ restrictive λούπες. Εν κατακλείδι πάρε την μόνο αν δεν είναι μεγάλος κόπος/χρήματα. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίσεις είναι οτι δεν υπάρχει αυστηρά γραμμική σχέση μεταξύ της παραγωγής θορύβου και των στροφών της αντλίας. Δηλαδή η δικιά σου αντλία μπορεί να παράγει περισσότερους κραδασμούς και θόρυβο στο 3 αντί στο 4 setting. Aυτό είναι θέμα του συγκεκριμένου κομματιού της αντλίας και έχει να κάνει με το πως τυχαίνει να είναι ζυγισμένο το impeller. Πρέπει να αγοράσεις μία και να δείς η δικιά σου πως συμπεριφέρεται δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Προφανώς στο 1 θα κάνει λιγότερο θόρυβο απο οτι στο 5 αλλά νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ. Εγώ δεν πιστεύω καθόλου οτι οι κραδασμοί είναι αστείο θέμα. Πιστεύω οτι αν πας να φτιάξεις ένα πραγματικά silent σύστημα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να του δώσεις τεράστια προσοχή. Αν σκοπεύεις να τρέχεις ανεμιστήρες >1400rpm γενικά δεν πρόκειται να ακούσεις κανέναν κραδασμό προφανώς. Αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται με δυναμική ρύθμιση των στροφών όμως (ή πιο σωστά εντελώς). Λύνεται με χοντρά και βαριά aftermarket tops και σωστό decoupling της αντλίας. Τώρα αυτό που διάβασες οτι δηλαδή σε πολλά bayres/pump combos υπάρχει πρόβλημα κραδασμών, προφανώς και αληθεύει, θεωρητικά και πρακτικά επειδή δεν μπορεί να απομονωθεί (decoupling) η αντλία. Ωστόσο, δεν είναι τρελός θόρυβος και θα σε ενοχλήσει μόνο εαν το σύστημα παράγει συνολικά μικρό θόρυβο. Είναι όμως θέμα συντονισμών και εως τέτοιο είναι δύσκολο να ελεγχθεί για παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες όπως η ακαμψία της θήκης κτλπ. Αν ενδιαφέρεσαι πάντως η ΕΚ βγάζει ένα tube res/d5 combo με decoupling αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppkstat Δεκέμβριος 1, 2013 #6 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 1, 2013 Επίσης θα σου πρότεινα να μείνεις στα μπλοκ μακρυά απο plexi (ραγίζει) και nickel (υπάρχει γαλβανική διάβρωση έστω και ελάχιστη άσχετα με το τι έχει ακουστεί κατά καιρούς). Αν κοιτάς για EK imho κοίτα για copper-acetal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatalara Δεκέμβριος 1, 2013 #7 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 1, 2013 Δεν υπάρχει θέμα κραδασμών, είναι υπερβολές αυτα τα πράγματα. Αν βιδώσεις την αντλία κανονικά σε ενα σημείο του κουτιού που τα κομμάτια του είναι σκληρά δεν υπάρχει περίπτωση να ακούς θόρυβο, το πολύ πολύ βάζεις και ενα κομμάτι λάστιχο στο κάτω μέρος και τέλος. Τώρα αν τη βάλεις σε κομμάτι που κάνει κοιλιά κακό του κεφαλιού σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.