monotis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2013 Kαλησπερα,τελευταια αντιμετωπιζω ενα προβλημα με το pc μου και θα ηθελα τη βοηθεια σας αν γνωριζετε κατι.Εχω 2 δισκους εναν WD320 και WD640 (sata και οι 2),και οταν ανοιγω το pc ,στο bios δεν βρισκει τους δισκους.Πιο συγκεκριμενα,αργει πολυ να τους αναγνωρισει και μετα απο επανενηλεμενα reset. Aναβοσβηνει συνεχεια η παυλα κανω reset το ιδιο,ξανα reset (μπορει κ παραπανω απο 2)βρισκει τον εναν,μετα δεν βρισκει και τον αλλο μετα,ξανα reset ξανα κτλ,ως που του βρισκει και τους 2 ,παμε για φορτωμα windows,στη μαυρη οθονη αναβοσβηνει παλι μια παυλα,αλλα windows δεν φορτωνουν.Ξανα reset ,τωρα και οι 2 δισκοι αναγνωριζονται αμεσως τα windows φορτωνουν.Αυτο τραβαω το τελευταιο καιρο ,καθε φορα που ανοιγω το pc μου.Γνωριζει κανεις οτιδηποτε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Νοέμβριος 16, 2013 #2 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2013 Ένας εκ των 2 δίσκων μάλλον τα ΄παιξε, δεν πέρνει μπροστά και σου κολλάει το υπόλοιπο σύστημα.Αποσύνδεσε τους και μπουτάρισε με καθένα μόνο του για να δείς με ποιόν από τους 2 κολλάει το σύστημα.Υπάρχει και μια περίπτωση να είναι πρόβλημα με κάποιο καλώδιο sata βέβαια.Αν τσακίσει ή διπλωθεί πολύ χαλάει. Κοίτα και αυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monotis Νοέμβριος 16, 2013 Author #3 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2013 Υποπτευομαι τον ενα δισκο,στον οποιο ειναι και το λειτουργικο,απο την αποκριση των windows που αφου φορτωσουν,το μηχανημα γενικα σερνετε μετα,και συνεχεια τον ακουω.Ειναι και γεματος φουλ,τον εχω και πολλα χρονια (πανω απο 5).Υπαρχει καποια αξιοπιστη εφαρμογη ,που να τον τεσταρει να δω οντως?Υπαρχει το ενδεχομενο καποια στιγμη να μην τον βρισκει καθολου,και να χασω τα αρχεια?Το λεω για να προβω αμεσσα σε αντικατασταση και να τραβηξω τα αρχεια οσο δουλευει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Νοέμβριος 17, 2013 #4 Κοινοποίηση Νοέμβριος 17, 2013 H κάθε εταιρεία έχει δημιουργήσει εργαλεία ελέγχου π.χ. wd diags, seagate seatools κλπ.Κατεβάζεις από το site και τρέχεις αλλά με την συμπεριφορά που λες ότι έχει δεν νομίζω ότι χρειάζεται και κακώς το καθυστερείς κιόλας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monotis Νοέμβριος 17, 2013 Author #5 Κοινοποίηση Νοέμβριος 17, 2013 Εχεις δικαιο.Σκεφτομαι να κινηθω προς ssd ,μιας και ειναι και δισκος λειτουργικου.Αυτο που θελω να ρωτησω,επειδη εχω 2 λειτουργικα αυτη τη στιγμη,(σε ξεχωριστο δισκο το καθενα).Μπορω εναν ssd δισκο να τον χωρισω και να εχω εκει και τα 2 μου λειτουργικα?Εχετε να προτεινετε κατι σε ssd,η κατι να αποφυγω?Ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Νοέμβριος 18, 2013 #6 Κοινοποίηση Νοέμβριος 18, 2013 Για ssd θα πας μάλλον σε 128άρη λόγο οικονομικών.Τον χωρίζεις άνετα σε 2 κομμάτια αλλά μετά θέλει καλή διαχείρηση γιατί μπορεί να έχεις θέματα με την χωρητικότητα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monotis Νοέμβριος 18, 2013 Author #7 Κοινοποίηση Νοέμβριος 18, 2013 Τι εννοεις καλη διαχειριση?συνηθως στο δισκο που ειναι το λειτουργικο δεν αποθηκευω τιποτα και δεν υπαρχει τιποτα εκτος απο αρχεια προγραμματων κτλ.Επισης εκεινο που θελω να ρωτωσω,επειδη το pc μου ειναι σχετικα αρχαιο,και δεν εχει ουτε καν sata2-3 ,απλα μονο sata.Παιρνοντας ενα δισκο sata 2-3(που συνηθως τωρα ολοι ετσι βγαινουνε)μπορει να δουλεψει κανονικα?απλα θα πεσει στη ταχυτητα του διαυλου?Το λεω γιατι καποτε θα κανω αναβαθμιση του pc,τουλαχιστων να παρω το δισκο απο τωρα που θα μου χρησιμευσει για τοτε με το καλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
j0maK Νοέμβριος 18, 2013 #8 Κοινοποίηση Νοέμβριος 18, 2013 Ναι, οι Sata3 δίσκοι δουλεύουν κανονικά σε Sata1 port. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Νοέμβριος 18, 2013 #9 Κοινοποίηση Νοέμβριος 18, 2013 Kαλή διαχείρηση εννοώ ότι ακριβώς γράφεις ότι κάνεις.Πόσο παλιό είναι το πισί σου ;;; Μοντέλο μπόρντ ;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
monotis Νοέμβριος 18, 2013 Author #10 Κοινοποίηση Νοέμβριος 18, 2013 GIGABYTE GA-7N400 Pro2 (αστα να παν...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
monotis Νοέμβριος 23, 2013 Author #11 Κοινοποίηση Νοέμβριος 23, 2013 Yπαρχει το ενδεχομενο να ειναι κανενας ιος??Το λεω διοτι,μου φαινετε περιεργο που δεν βρισκει και τους 2 δισκους-δεν μπορει να χαλασαν και οι 2 ταυτοχρονα,εκτος και αν ο ενας επηρεαζει τον αλλο-και επισης παντα μετα απο μερικα reset ,θα ανοιξει το pc.Λες και το κανει για να σου σπασει τα νευρα.(επισης καμια φορα τους δισκους που εχει βρει,τους γραφει με αλαμπουρνεζικα γραμματα.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimgr Νοέμβριος 24, 2013 #12 Κοινοποίηση Νοέμβριος 24, 2013 Βάλε το HD Sentinel, το καλύτερο διαγνωστικό πρόγραμμα για δίσκους, και πες τι δείχνει. Επίσης άρχισε να σκέφτεσαι ότι ενδεχομένως φταίει η μητρική και όχι οι δίσκοι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monotis Νοέμβριος 26, 2013 Author #13 Κοινοποίηση Νοέμβριος 26, 2013 Το κατεβαζω τωρα να δω.Αν και εμενα μου φαινετε πιο λογικο,και υποτευομε την μητρικη που ειπες.Θα ποσταρω αποτελεσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monotis Νοέμβριος 26, 2013 Author #14 Κοινοποίηση Νοέμβριος 26, 2013 Αποτελεσματα: Καρτελας γενικης επισκοπισης του ενα δισκου. "Υπάρχουν 45 κατεστραμένοι τομείς στην επιφάνεια του δίσκου. Τα περιεχόμενα αυτών των τομέων θα μετακινηθούν σε εφεδρική περιοχή. Με βάση των αριθμό προσπαθειών απαναπροσδιορισμού, οι κατεστραμένοι τομείς μπορεί να είναι από συνεχόμενες περιοχές. Υπάρχουν 21 αδύναμοι τομείς στην επιφάνεια του δίσκου. Μπορούν να επαναπροσδιοριστούν οποιαδήποτε στιγμή στη μετέπειτα χρήση του δίσκου. At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further. Προβλήματα προέκυψαν ανάμεσα στην επικοινωνία του δίσκου και του host. Προτείνετε να ερευνάτε το αρχείο καταγραφής του δίσκου τακτικά. Όλα τα νέα προβλήματα που βρίσκονται θα καταγράφονται εκεί. Προτείνεται η συχνή λήψη αντιγράφων ασφαλείας για να προληφθεί η απώλεια δεδομένων. Χρονος ενεργοποιησης 1036 μερες,21 ωρες Εκτιμηση διαρκεια ζωης που απομενει :147 μερες --------------------------------------- Αποτελεματα του αλλου δισκου(οπου επισης δεν βρισκει) "Η κατάσταση του σκληρού δίσκου είναι ΤΕΛΕΙΑ. Δε βρέθηκαν προβληματικοί ή αδύναμοι τομείς και δεν υπήρξε σφάλμα κατά το spin up ή τη μεταφορά δεδομένων . Δεν χρειάζεται καμία ενέργεια." Χρονος ενεργοποιησης 690 μερες,5 ωρες Εκτιμηση διαρκεια ζωης που απομενει :περισσοτερο απο 1000 μερες --------------------------------------------------- Επομενος μαλλον φταιει ο δισκος !(Ευτηχως εχω λαβει τα μετρα μου και τα τραβηξα ολα τα αρχει σε εξωτερικο οσο δουλευει) Παρεπημπτοντως ΦΟΒΕΡΟ το προγραμμα που μου συνεστησες , Να εισαι καλα Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimgr Νοέμβριος 26, 2013 #15 Κοινοποίηση Νοέμβριος 26, 2013 Παρακαλώ! Πάντως, δες αν η μητρική σου βλέπει χωρίς πρόβλημα τον άλλο δίσκο, τον καλό, όταν είναι μόνος του πάνω σ' αυτήν, δηλ. αφού αποσυνδέσεις το καλώδιο του προβληματικού από την μητρική. Ώστε να είσαι σίγουρος ότι η μητρική σου είναι εντάξει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikos Δεκέμβριος 1, 2013 #16 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 1, 2013 Παρεπημπτοντως ΦΟΒΕΡΟ το προγραμμα που μου συνεστησες ,btw κατέβασε τη τελευταία ενημέρωση γλώσσας του προγράμματος για να έχεις σωστή εικόνα από εδώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
washcloud Δεκέμβριος 8, 2013 #17 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 8, 2013 Για να είσαι σίγουρος ότι δεν φταίνει (ή έστω το ανάποδο), που είναι και το πιο πιθανό, οι δίσκοι σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις να βρεις κάποιο διαθέσιμο μηχάνημα (φίλοι/συγγενείς) και να τους συνδέσεις ώστε να δεις εάν εμαφνίζονται (ή όχι) κανονικά εκεί.Η αναφορά του HDS για προβλήματα στον ένα δίσκο, πιθανότατα δεν σχετίζεται με την κατάσταση που περιγράφεις ("=εξαφανίσεις"). Ή κάποιο πρόβλημα με την τροφοδότησή τους υπάρχει (το οποίο μπορεί να είναι από γενικώς πρόβλημα στο τροφοδοτικό του υπολογιστή, μέχρι απλά πρόβλημα σε κάποιο/κάποια από τα βύσματα τροφοδοσίας που μπαίνουν στους δίσκους), ή με την μητρική σου, όπως ήδη ειπώθηκε. Από τις δικές μου εμπειρίες (οι οποίες περιλαμβάνουν αρκετό πειραματισμό με δίσκους εδώ και χρόνια), εγώ θα έλεγα να έχεις κατά νου ότι όντως η μητρική είναι το ζήτημα (με 2ο ενδεχόμενο προβλήματα στο τροφοδοτικό).Τα παραπάνω δεν σημαίνουν άλλαξε κάτι από αυτά, απλά το τονίζω για να έχεις μια πιο καθαρή ιδέα για το τί ίσως γίνεται.Στη θέση σου (κι αφού κάνεις το τεστ με τους δίσκους αλλού), πρώτα θα φρόντιζα να κάνω έναν καλό έλεγχο στα βύσματα τροφοδοσίας (στα καλώδιά τους αλλά και στα ελάσματα μέσα στα βύσματα) και "προληπτικά" να βάλω καινούρια καλώδια ροής δεδομένων ("καλώδια SATA"). Tα φθηνότερα που μπορείς να βρεις είναι στο 50λεπτο και είναι του μισού μέτρου μήκος (υπ' όψιν, ότι στην ΟΥΣΙΑ, όλα τα SATA καλώδια είναι ίδια, όσον τουλάχιστο αφορά αυτό που βασικά σε ενδιαφέρει : την επικοινωνία των δίσκων με την μητρική. Μην μπερδευτείς ή σε μπερδέψουν με "SATA I, II, III" και πάρεις καλώδιο που κάνει περισσότερο από, άντε, 1€. Εκτός βέβαια κι αν δεν έχεις πρόβλημα να διαθέσεις το λιγότερο κανένα 5ευρο για 2 καλώδια που "κουμπώνουν" με κλιπ "για πιο σιγουριά", ή είναι "ενισχυμένα", ή είναι με άκρες που σχηματίζουν γωνία κ.α. Βέβαια, ακόμη και τέτοια μπορείς να τα βρεις γύρω στο Ευρώ το ένα...).Αν παρά τον έλεγχο και την αλλαγή καλωδίων τροφοδοσίας και δεδομένων συνεχίσει να υπάρχει θέμα, τότε η επόμενη κίνηση δοκιμών θα πρέπει να είναι είτε να δοκιμάσεις το τροφοδοτικό σου σε άλλο μηχάνημα (μαζί και τους δίσκους σου), ή να βρεις ένα δανεικό για να το δοκιμάσεις στο μηχάνημά σου.Υπ' όψιν ότι ειδικά η δοκιμή των δίσκων σου σε άλλο μηχάνημα, σε καμμία περίπτωση δεν ενέχει κινδύνους για το ξένο μηχάνημα. Το ίδιο ισχύει για το ξένο τροφοδοτικό - δεν κινδυνεύει στη μητρική σου. Το δικό σου τροφοδοτικό σε άλλο μηχάνημα, ίσως είναι κατά τί λιγότερο "ασφαλές" (για το ξένο μηχάνημα), στη θεωρία έστω, αλλά και πάλι δεν μιλάμε για σοβαρές πιθανότητες να δημιουργήσει πρόβλημα. Καλό θα ήταν πάντως αν κάνεις κάτι τέτοιο, να συνδέσεις μόνο τους δικούς σου δίσκους εκεί...Αν βγάλεις συμπερασμα ότι οι δίσκοι σου και το τροφοδοτικό σου συμπεριφέρονται ΟΚ αλλού (ή αν συνεχίσεις να έχεις προβλήματα αν δοκιμάσεις ξένο τροφοδοτικό), τότε δια της ατόπου μένει η μητρική να έχει κάποιο ζόρι...Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, φρόντιζε πάντα να έχεις αντίγραφα τουλάχιστον των πιο σημαντικών από τα αρχεία σου.Επίσης, μην μείνεις ήσυχος για τον 2ο δίσκο που το HDS τον παρουσιάζει απροβλημάτιστο. Οι δίσκοι είναι δυνητικά απρόβλεπτοι, και υπάρχει μια πλειάδα πολύ διαφορετικών μεταξύ τους τρόπων να χαλάσουν. Ενδεικτικά, δεν είναι καθόλου απίθανο ο δίσκος "με τα προβλήματα" να συνεχίσει έτσι για χρόνια ακόμη, ενώ ο άλλος "ο καλός" να πάθει κάποια ζημιά μέχρι και νωρίτερα από τον άλλον.Το HDS είναι ένα εργαλείο που θέλει καιρό για να καταννοήσεις την ουσιαστική του χρησιμότητα, και σε καμμία περίπτωση δεν είναι ευαγγέλιο, σχετικά με αυτά που βλέπεις να σου λέει μια δεδομένη στιγμή. Εκείνο πχ το "εκτίμηση μελλοντικής ζωής πάνω από 1.000 μέρες", μην το πάρεις ούτε γι' αστείο ως δεδομένο...(...επίσης, ΕΙΝΑΙ χρήσιμο, πολύ μάλιστα, αλλά "φοβερό" δεν είναι, καθώς η βασική του χρήση βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχει ο ίδιος ο δίσκος και το HDS απλά στις "ανακοινώνει" - για να το πω λίγο χοντροκομμένα. Μην εναποθέτεις θέλω να πω τα πάντα σε αυτό, αλλά το βασικό σου μέλημα να είναι να κρατάς πάντα και εγκαίρως αντίγραφα, και, παράλληλα, όταν παίρνεις σκληρό, να φροντίζεις να παίρνεις κάποιον με ικανοποιητική -τουλάχιστον 3ων χρόνων- εγγύηση αντικατάστασης...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
monotis Δεκέμβριος 8, 2013 Author #18 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 8, 2013 Σημερα εβγαλα κωλωδιο ροης και τροφοδοσιας απο τον "κακο"δισκο ,να δω αν θα αναγνωρισει αμεσως τον καλο ,που συμφωνα με το HDS δεν εχει θεμα.Και ομως δεν το εβρισκε!Δεν ξερω τι να πω,αρχιζω να πιστευω πλεον οτι ναι μεν ο ενας δισκος εχει κατεστραμενους τομεις κτλ,αλλα δεν καθιστατε το προβλημα μαλλον απο αυτον,και γενικα απο τους δισκους.Το τροφοδοτικο μπορει οντως να εχει σχεση? ειναι δυνατων! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franky_stein Δεκέμβριος 8, 2013 #19 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 8, 2013 Η μητρική δεν μου φαίνεται σόϊ , (από άποψη παλαιότητας) πέρα από τον "κακό" δίσκο. Αν μπορείς, όπως σου είπαν δοκίμασέ τους σ' ένα άλλο σύστημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefanos83 Δεκέμβριος 9, 2013 #20 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 9, 2013 Δεν μπορείς να βρείς μια εξωτερική θήκη να τους δοκιμάσεις σε ένα αλλο pc ? Τρέξε κανα Hard disk sentinel να δεις τι θα σου πει . Και κρίνεις ανάλογα . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.