Dr.Paneas Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2008 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2008 Το θεμα το αρχισα σε αλλα τεχνολογικο forum αλλα σταματησε δυστυχως και στερεψαν οι απαντησεις. Ελπιζω εδω να εχει καλυτερη τυχη. Παρακολουθησα το Interactive Video του Shamino και εχω καποιες αποριες τις οποιες μπορειτε (σιγουρα) να μου τις λύσετε εσεις, αφου ειστε γνωστά τσακάλια στο overclocking. Ας αρχισουμε λοιπον με την διαδικασια όπως την περιγραφει Peter Tan: Αρχικα λεει, ελεγχουμε τις θερμοκρασίες του CPU μας. Ερωτηση 1: Στο περίπου και εμπειρικά, απο ποια θερμοκρασία και μετα ο CPU και το Mobo, είναι πιθανόν να χαλάσουν ; Απ:Το ποτε θα χαλασουν κανεις δεν ξερει,οσο χαμηλοτερη θερμοκρασια τοσο το καλυτερο παντως. . Καλό θα ήταν να μην περάσετε τα 60 σε full load συνθηκες, καθως για καθημερινη stable χρήση καλα θα ηταν να είστε γυρω στο 50αρικο. απαντηθηκε απο τον MADKiller7 και Dr.Paneas Στην συνέχεια θέτουμε τον διαιρέτη έτσι ώστε το κλάσμα να έχει την μεγαλύτερη τιμή (πχ 1/2) . Ετσι, οι μνήμες θα τρέχουν στην μισή της ονομαστικής τους ταχύτητας. Ο λογος που το κάνουμε αυτό είναι για να μπορούμε να τεστάρουμε το όριο του FSB χωρίς να μας περιορίζει/κόβει καποιο πιθανό πρόβλημα στις μνήμες. Έπειτα, θέτουμε τα timings αναλογα με την μνήμη που έχουμε πχ (tCL 5, tRCD 5, tRP 5, tRAS 18). Καμια απορία ως εδώ... ...αλλα τώρα θα εχω πολλες... Στην συνέχεια αυξάνω το CPU Voltage. Ο Shamino λεει οτι 1.5V ειναι καλο για αρχή. Απορία 2 Εγω, θελω να ξέρω, αν πχ το στοκ VCore μου είναι 1.37, πόσο θα είναι το όριο που μπορώ να το αυξήσω ; Δηλαδή μπορώ να το πάω στα 1.7 ;;; Πρακτικά δηλαδή, μετά από ποια τιμή του VCore, αρχίζει η κατασταση να γίνεται επικύνδινη για την "ζωή" του επεξεργαστή μου; Απ:Αναλογα με την τεχνολογια κατασκευης (nm,υλικα),το μεγιστο ασφαλες overvoltage που δινει η εταιρια (στην AMD ειναι +0,05ν απο το default για cpu),το κερδος σε MHz και αν αξιζει η αυξηση σε θερμοκρασια λογο ρευματος για το κερδος αυτο.(Εδω εχω εναν κανονα να μην περναω ποτε το +20% overvoltage απο το default.) απαντηθηκε απο τον MADKiller7 Στην συνέχεια, ο Shamino δίνει με την μία 2.2 DRAM Voltage. OMG, ειναι φυσιολογικο αυτό ; απορια 3 Οι δικές μου μνημες παιζουν σε 800DDR2 με 1.8volt. Τι θα πάθουν αν τις αυξήσω τόσο ; Πώς ξέρω (σχεδον ιδια απορια με το VCore) πόσα volt μπορούν να δεχτούν και πώς ξέρω σε ποια τιμή πρέπει να σταματήσω, γιατί θα τις κάψω ; Για τις μνήμες σου και γενικά για τις DDR2 2,2 είναι safe.Από εκεί και πάνω το διακινδυνεύεις ειδικά αν είναι D9GMH τα chip τους. Πάντως γενικά φρόντισε να έχεις κάνα ανεμιστήρι να τις φυσάει. απαντηθηκε απο τον ReaperX ΟΧΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΗ: Σε ποια τιμή θα σταματησω ; Το ξερω οτι δεν ειναι στανταρτ, αλλα μεχρι ποσο περιπου ; Θα την πιάσω με το χερι και θα δω αν καίει ; Σκεφτομαι να ανεβαζω volt-volt και να τσεκαρω συνεχεια με το memtest (bootable). Αλλα το memtest βγαζει errors αν δωσω πολλα volt ή οχι ; Γενικα αν δωσω πολλα volt, πως ξερω οτι δεν αντεχει η μνημη ; Θα καει και θα το καταλαβω μια και καλη .... ε ; Στην συνέχεια δίνει NB Voltage 1.5. Απορία 4 Επειδή δεν γνωρίζω, είναι λίγο ή πολύ αυτό ; Δηλαδή είναι μια αρχική τιμή και στην πορεία δίνω κι άλλο κι άλλο κι άλλο ; Ή είναι η τελική (ακραια/μέγιστη) τιμή, που την δίνει εξαρχής για να μην παιδεύεται στην συνέχεια ; Aπ1:NB Core Voltage : 1.2 το mch στους ιντελ. Για 450 fsb θα θες γύρω στο 1.4 Απ2:Αμα δεις και σε κοβει το nb στο o/c ανεβαζεις λιγο την ταση του και βλεπεις αν θα βελτιωθει.Παλι λαμβανεις υπ οψιν μερικα πραγματα της απαντησης 2 και οσο χαμηλοτερη θερμοκρασια τοσο το καλυτερο. απαντηθηκε απο τον Spyrus και τον MADKiller7 Απορια 5 Εγω έχω επιπλέον και μια επιλογή που λέγεται "SB Voltage" . Τι δίνω εδώ ; Δίνω ότι έδωσα και το NB Voltage πιο πάνω ; To πειράζω καθόλου ή μπα ; Η default τιμη του ειναι σε 5600+ 1.57volt (οσα και το SB PLL ). Στην συνέχεια αυξάνει το CPU VTT στο 1.5 (λεει οτι συνηθως οι τιμες κυμαινονται απο 1.4 μεχρι 1.6). Δυστυχως, εγω, δεν εχω τετοια επιλογη στο BIOS μου. Απορία 6 Μήπως λέγεται κάπως αλλιώς ή υπάρχει εναλλακτική ονομασία ; Μήπως υπάρχει μόνο σε Intel μητρικές και οχι σε amd ; CPU - NB HT Voltage 1.36 =>αυτό είναι το vtt της cpu. Ξεκίνα να το βάλεις στην χαμηλότερη τιμή και ανέβαζε σιγά σιγά αν χρειαστεί και ειδικά σε μεγάλο fsb απαντηθηκε απο τον Spyrus Στην ASUS Crosshair το CPU VTT λέγεται αλλιως CPU NB HT (ετσι φαινεται στο ASUS Probe) και HyperTransport ή HT Voltage. Η αρχική τιμή στον 5600+ μου ειναι 1.2 και μεγιστη δεν ξερω...παει αρκετα ομως, πανω απο 1.475 που δοκιμασα. απαντηθηκε απο τον Dr.Paneas Στην συνέχεια αυξάνει το SB PLL Voltage στο 1.8. Απορία 7 Σε μενα το SB PLL default ειναι 1.57 και πηγαινει max μεχρι 1.73. Πώς ξέρω πότε πρέπει να το αυξήσω ή νατο αφήσω στα default ; Απορία 8: Στην μητρική μου, έχω και μια επιπλέον ρύθμιση, που λέγεται "HT Voltage". Τι δίνω σε αυτήν ; Δεν γίνεται να την αφήσω στο "Auto" όταν έχω δώσει σε όλα τα άλλα τάσεις. Θα υπάρχει ανομιομορφία, με την εννοια οτι θα προκαλέσει αστάθεια στο oc ... Δες την απορία Νο6. Στην συνέχεια ο Shamino κανει save & Exit. Απορια 9 : Αν εμένα δεν μπουτάρει το σύστημα ... Τι θα κανω ; CLEAR CMOS λογικα. Δεν υπάρχει τρόπος να το γλυτώσω αυτό ; Δηλαδή την πρώτη φορα να δώσω VCore, να τεσταρω αν ειναι ΟΚ το boot. Την 2η φορα να δωσω VDRAM, να τεσταρω αν ειναι ΟΚ το Boot. Την 3η φορά να δώσω NB Voltage, να τεσταρω αν εινα οκ το Boot. κ.ο.κ. ε ; Πώς μπορώ να διαπιστώ αν υπάρχει πρόβλημα παρόλο που μπουτάρει στο λειτουργικό ; Δηλαδη πες οτι δινω 2.1VDRAM , που θα ξέρω αν οι μνήμες το δέχονται ή αν ζορίζονται ή αν εχουν errors ; Τρέχω το MemTest σωστά ; Τι θα κάνω πχ για το NB Voltage, το PLL Voltage κλπ ; Ο μόνος έλεγχος είναι η ένδειξη της θερμοκρασίας ; ή παίζει να κάνω και stress test (πχ Prime, SuperPI, S&M). Αν ολα πανε καλα, και οταν τελος πάντων, βρώ τις τελικές τιμές στα voltage που το σύστημα τις δέχεται και δεν υπάρχει προβλημα δυσλειτουργίας ή σταθερότητας, τότε χαμηλώνω στο μικρότερο δυνατό το Multiplier και αυξάνω το FSB με step 10. Απορία 10 : Εμενα βρε παιδια εχει στοκ 14x200. Αν βαλω το μικροτερο που είναι 6, τότε θα εχω 6x200 = 1200Mhz. Θα παίξει το μηχανημα ή θα βγαλει κανενα προβλημα σοβαρο ; Ρωταω γιατι καποτ ειχε υποθει ενα θεμα με το Underclocking. Μήπως θα χαμηλώσω το multiplier, οχι παρα πολυ, αλλα πχ να τον παω στο 10 (ενα σχετικο λογικο νουμερο) ; Αν το κανω αυτο θα εχω 10x200FSB. Θα παίξει ή θα βγαλει κανενα σοβαρο προβλημα ; Μετα, δίνω στο PCI Express 101Mhz (απο 100 που είχε). Απορια 11: Γιατί το κάνω αυτό ; Δηλαδη το 1 Mhz κανει την διαφορά ; Στην συνεχεια το ανεβαζω κι αλλο ή το αφήνω ως έχει ; Στην συνέχεια ακουλουθεί συνεχής έλεγχος με τεστς σταθερότητας και ανεβασμα με βημα 10 το FSB. Οταν το λειτουργικο μου πεταξει BSOD , επιλεγω την προηγουμενη τιμη του FSB. Αν σ'αυτην ΔΕΝ τρεχει το SuperPI ή τότε επιλεγω την μικροτερη και πάει λέγοντας. Τέλος, αφού βρω το FSB στο οποίο μπουτάρει το PC και τρέχει κανονικα χωρις προβλημα το SuperPI, τότε κάνω πολλά τεστ σταθερότητας για καμια ώρα περιπου και τέλος τρέχω το 3d Mark06. Αν υπάρξει πρόβλημα, τότε κατεβαζω το FSB Απορια 12 Οταν λεει να υπαρξει πρόβλημα εννοεί να κολλήσει το PC (προβληματαρα δηλαδη) ή να βγαλει error το S&M ; Τελος, βρισκουμε το μεγιστο του FSB μας. Παιδια, συγγνωμη για την πολυλογια μου και τις πολλες αποριες μου. Εχω διαβασει και τον οδηγο του Soki (απο το thelab) αλλα και αλλους οδηγους σε διαφορα sites αλλα δεν υπάρχει κάτι που να αποτελεί το γενικό καλούπι για τις τάσεις. Αν κρίνετε οτι ρωτάω πολλά και δεν θελετε να απαντησετε ΟΚ, δεκτο. Αλλα πιστεύω οτι αξίζει να κάνετε μια προσπαθεια, τουλάχιστον εσεις που ξέρετε και έχετε την πείρα και την θέληση. Οταν και αν ολοκληρωθεί το thread, θα το κανω edit και θα απαντησω μια-μια τις ερωτησεις ώστε να αποτελέσει ένα mini-tutorial-guide ή κατι τετοιο τελος πάντων. Συγνωμη αν σας κούρασα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.