Zarko1 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2013 #1 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2013 Αφού έψαξα στα παλιότερα θέματα και δεν βρήκα να υπάρχει κάτι αντίστοιχο, σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το θέμα στο οποίο θα μπορούμε να ανταλλάζουμε τις γνώσεις και τις απόψεις μας για αυτά τα υπέροχα πραγματικά μηχανήματα. Όσοι είστε νεότεροι σε ηλικία, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε δει ποτέ από κοντά ένα τζουκμπόξ με δισκάκια βινυλίου. Οι μεγαλύτεροι όμως, και κυρίως όσοι είναι σχεδόν μαθουσάλες όπως εγώ, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή της ζωής σας βρεθήκατε δίπλα και χαζέψατε από κοντά ένα τζουκμπόξ και το ακούσατε να παίζει μουσική. Εδώ θα ήθελα να κάνω έναν διαχωρισμό. Τα τζουκμπόξ χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες, σε αυτά που παίζουν δισκάκια βινυλίου –των 78 στροφών τα παλαιότερα και 45 στροφών τα νεότερα–, και σε αυτά που παίζουν cd. Παρόλο που όλα θεωρούνται, και είναι τζουκμπόξ, στο μυαλό και στη καρδιά των περισσότερων ανθρώπων που τα λατρεύουν, η λέξη τζουκμπόξ είναι απόλυτα ταυτισμένη με τα δισκάκια βινυλίου και τον ιδιαίτερο ήχο των λαμπάτων ενισχυτών τους. Τα τζουκμποξ που παίζουν cd δεν θεωρούνται τίποτε άλλο παρά «κουτιά που παίζουν μουσική». Αυτή είναι η προσωπική μου ταπεινή άποψη βέβαια, αλλά πιστεύω ότι εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί ή είχαν/έχουν στη κατοχή τους ένα τζουκμπόξ. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις τιμές στην αγορά των τζουκμπόξ, όπου αυτά που παίζουν δισκάκια βινυλίου, έχουν τιμές πολλαπλάσιες από αυτά που παίζουν cd. Η τιμή ενός τζουκμπόξ καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, η σπανιότητά του, και κατά πόσο το συγκεκριμένο μοντέλο έχει «ζήτηση» στην αγορά. Η αγορά και αποκατάσταση (restoration) ενός τζουκμπόξ στην αρχική του εργοστασιακή κατάσταση, είναι πολύ ακριβό σπορ και όποιος θελήσει να μπει στο παιχνίδι, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη. Οι μάστορες που επισκευάζουν και συντηρούν τα τζουκμπόξ είναι πλέον ελάχιστοι ακόμα και στην Αθήνα, και μετριούνται πια στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όσο για τις τιμές των ανταλλακτικών, κυμαίνονται σε δυσθεώρητα ύψη πλέον, ακόμα και μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που περνάμε, π.χ., ένα καινούριο μπροστινό τζάμι από το δικό μου AMi κοστίζει από 500 έως 700 ευρώ!!! :-O Ας ξεκινήσω λοιπόν εγώ με τη δική μου ιστορία με το λατρεμένο μου τζουκμπόξ, ένα AMi, μοντέλο H, του 1957. Το αγόρασα το 1991 από ιδιώτη που είχε βάλει αγγελία στα «Νέα». Εκείνη τη χρονιά είχα «απογαλακτιστεί» οριστικά από την οικογένεια και είχα βρεθεί σε ένα εντελώς άδειο διαμέρισμα 107 τ.μ., το οποίο έπρεπε να επιπλώσω. Είχα πάει για να το δω μαζί με ένα γνωστό και ένα δανεικό ημιφορτηγάκι, έτσι ώστε εάν μου άρεσε να το αγόραζα επιτόπου. Με το που το είδα, το ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα, παρόλο που ήταν σε πολύ μέτρια κατάσταση και χρειαζόταν πολλές επισκευές. Το συναισθηματικό δέσιμο που μπορεί να προκαλέσει ένα τζουκμπόξ στον ιδιοκτήτη του είναι απίστευτο. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που είχαμε πλέον φορτώσει το AMi στο ημιφορτηγάκι, όταν ήρθε μπροστά μου ο πρώην πλέον ιδιοκτήτης του, και δακρυσμένος μου λέει: «Να μου το προσέχεις»! Την επόμενη μέρα, χρειάστηκαν πέντε καρδαμωμένοι Αλβανοί, από ένας κρατούσε τη κάθε γωνία του AMi από κάτω, και ένας κρατούσε την ισορροπία στο επάνω μέρος, για να το ανεβάσουν από την είσοδο της πολυκατοικίας μου στον τρίτο όροφο, φυσικά από τις στενές σκάλες, μια και δεν υπήρχαν τότε οι ειδικοί γερανοί. Μιλάμε τώρα για βάρος γύρω στα 130 κιλά, και φυσικά δεν έπρεπε να γίνει η παραμικρή ζημιά στο τζουκμπόξ. Από τότε, είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια κοσμεί τον προθάλαμο του σπιτιού μου. Ακόμα και η αποκατάσταση –επισκευές, βαψίματα κτλ.– έγιναν από την «Τεχνοφωνική», την τότε αντιπροσωπεία στο χολ του σπιτού, που για μια ολόκληρη εβδομάδα θύμιζε γιαπί! Σκέφτηκα να σας ανεβάσω φωτογραφίες από το AMi, αλλά μετά σκέφτηκα ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, έτσι λοιπόν ανέβασα στο youtube αυτό το βιντεάκι, στο οποίο το AMi παίζει το Greenfields των The Brothers Four, ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια του τζουκμπόξ. Έχω απενεργοποιήσει τα σχόλια, γιατί μερικοί συμπολίτες μας εξασκούνται στο ποιος θα βρίσει περισσότερο και θα γράψει τις περισσότερες χυδαιολογίες στο youtube, και δεν θα ήθελα να δω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να σας πω επίσης ότι μπορείτε να βρείτε πανεύκολα όποιο κομμάτι τραβάει η ψυχή σας σε δισκάκι 45 στροφών στο ebay. Τρανό παράδειγμα το Great Balls of Fire του Jerry Lee Lewis. Τρία ολόκληρα χρόνια το έψαχνα κάθε Κυριακή στο Μοναστηράκι από το 1991 έως το 1993, χωρίς ποτέ να το βρω. Πριν από λίγες μέρες το βρήκα μέσα σε πέντε λεπτά στο ebay, και μάλιστα καινούριο! Ναι, καλά διαβάζετε, το δισκάκι μου ήρθε σήμερα και είναι καινούριο, παντελώς αγρατζούνιστο, φαίνεται σαν να μην έχει παίξει ποτέ!!! Επίσης τις επόμενες μέρες, περιμένω 25 δισκάκια από Αμερική, ανάμεσα στα οποία είναι και το Lucille του Little Richard σε χρυσό δισκάκι! :clap:
Zarko1 Οκτώβριος 22, 2013 Author #3 Οκτώβριος 22, 2013 ωραιοςΈχω πάθει πλάκα φίλε SirDiman με την απίστευτη ποικιλία και ποσότητα των δίσκων 45 στροφών που υπάρχει στο internet αλλά και στο ebay. Αλλά πάντα θέλει προσοχή. Αγόρασα τρία δισκάκια του Jerry Lee Lewis από εδώ, αλλά δεν έμεινα και πολύ ικανοποιημένος. Παρόλο που έλεγε και για τα τρία ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, και τα τρία δισκάκια ήταν σε πολύ μέτρια κατάσταση, ενώ το ένα ήταν και πολύ στραβό, ευτυχώς παίζουν τουλάχιστον και τα τρία.Εντελώς αντίθετα, με το Great Balls of Fire που ήρθε από Αμερική και ο πωλητής έλεγε ότι ήταν παντελώς καινούριο και ότι δεν είχε παίξει ποτέ. Ποτέ δεν το πίστεψα, έλεγα σιγά τώρα μην είναι καινούριο το δισκάκι! Και ήρθε σήμερα και μου έφυγαν τα σαγόνια, το κοιτούσα με μεγεθυντικό φακό χωρίς να βρω τη παραμικρή γρατζουνιά! :-OΤο έχω παίξει καμιά δεκαριά φορές σήμερα στο τζουκμπόξ και δεν το χορταίνω...:jump1:
DJD Οκτώβριος 22, 2013 #4 Οκτώβριος 22, 2013 Αν είχα χώρο στο σπίτι θα έπαιρνα ένα, να το χαίρεσαι, ωραία εργαλεία.
Zarko1 Οκτώβριος 22, 2013 Author #5 Οκτώβριος 22, 2013 Αν είχα χώρο στο σπίτι θα έπαιρνα ένα, να το χαίρεσαι, ωραία εργαλεία. Σε ευχαριστώ φίλε DJD, είναι όντως πανέμορφα μηχανήματα τα περισσότερα, ειδικά τα μοντέλα από τις δεκαετίες του '40 και του '50. Όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει απίστευτες ιστορίες από τους μάστορες που έχουν κάνει κατά καιρούς σέρβις και επισκευές στο δικό μου AMi, για διάφορους ιδιοκτήτες που τα έχουν στο σπίτι τους. Τα χαϊδεύουν και τους μιλάνε λες και απευθύνονται σε ανθρώπους, τα αποκαλούν "το μωρό μου" κτλ.! Από τα πιο όμορφα τζουκμπόξ που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, στα δικά μου μάτια βέβαια, είναι και το Wurlitzer 2100 με τον μοναδικό μηχανισμό που φέρνει το δισκάκι και το παίζει κάθετα! Το έχω δει σε σπίτι να παίζει και έπαθα σοκ!...
Wizard! Οκτώβριος 23, 2013 #6 Οκτώβριος 23, 2013 Να σας πω επίσης ότι μπορείτε να βρείτε πανεύκολα όποιο κομμάτι τραβάει η ψυχή σας σε δισκάκι 45 στροφών στο ebay. Τρανό παράδειγμα το Great Balls of Fire του Jerry Lee Lewis. Τρία ολόκληρα χρόνια το έψαχνα κάθε Κυριακή στο Μοναστηράκι από το 1991 έως το 1993, χωρίς ποτέ να το βρω. Πριν από λίγες μέρες το βρήκα μέσα σε πέντε λεπτά στο ebay, και μάλιστα καινούριο! Ναι, καλά διαβάζετε, το δισκάκι μου ήρθε σήμερα και είναι καινούριο, παντελώς αγρατζούνιστο, φαίνεται σαν να μην έχει παίξει ποτέ!!! Το ebay είναι καλό για τους άσχετους Για δίσκους, υπάρχει ένα site: http://www.discogs.com/ Εκτός από την απίθανη πληροφορία που θα βρεις, στην ουσία είναι το IMDb για μουσική, γίνονται και αγοραπωλησίες δίσκων, όπου βρίσκεις πολύ συγκεκριμένα πράγματα αν χρειάζεσαι.
Zarko1 Οκτώβριος 23, 2013 Author #7 Οκτώβριος 23, 2013 Το ebay είναι καλό για τους άσχετους Για δίσκους, υπάρχει ένα site: http://www.discogs.com/ Εκτός από την απίθανη πληροφορία που θα βρεις, στην ουσία είναι το IMDb για μουσική, γίνονται και αγοραπωλησίες δίσκων, όπου βρίσκεις πολύ συγκεκριμένα πράγματα αν χρειάζεσαι. Nice! Φαίνεται να υπάρχει τεράστια ποικιλία από δισκάκια, και μάλιστα στα 45άρια που με ενδιαφέρουν για το τζουκμπόξ. Έχεις ψωνίσει από εκεί φίλε Wizard, εντυπώσεις; Πάντως το μεγάλο καλό με κάποιους πωλητές στο ebay, όπως αυτός που αγόρασα το Great Balls of Fire, είναι ότι μπορείς να ακούσεις κιόλας το δισκάκι! Επίσης το ebay έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς πολύ εύκολα να εντοπίσεις τη καλύτερη τιμή, εάν ξέρεις ακριβώς ποιο δισκάκι ψάχνεις, στη λίστα που θα βγει μπορείς πανεύκολα να βρεις τον φτηνότερο πωλητή. Και οι διαφοροποιήσεις στις τιμές είναι τεράστιες.
Wizard! Οκτώβριος 23, 2013 #8 Οκτώβριος 23, 2013 Έχεις ψωνίσει από εκεί φίλε Wizard, εντυπώσεις;Ναι και βασικά μόνο κάποια συλλεκτικά που έψαχνα.Όσον αφορά στις τιμές και τις δυνατότητες, τα ίδια έχεις κι εδώ. Και να τα ακούσεις μπορείς και καλύτερη τιμή να βρεις. Επίσης εδώ, μπορείς να βάλεις τι ψάχνεις κι αν βρεθεί κάποιος που το έχει να σου κάνει πρόταση. Όπως και να έχει είναι πιό ειδικευμένο σε δίσκους, χώρια που πολλές φορές βλέπεις λεπτομέρειες που κάνουν ένα δίσκο διαφορετικό και ίσως ακριβότερο από άλλον, που θεωρείται ίδιος.Αν σε ενδιαφέρει πάντως έχω αρκετά 45άρια, ελληνικά και ξένα της περιόδου 1950-70. Έχω σκοπό να τα πουλήσω, αλλά δεν έχω προλάβει να μπω στη διαδικασία ταξινόμησης και κοστολόγησης.
Zarko1 Οκτώβριος 23, 2013 Author #9 Οκτώβριος 23, 2013 Αν σε ενδιαφέρει πάντως έχω αρκετά 45άρια, ελληνικά και ξένα της περιόδου 1950-70. Έχω σκοπό να τα πουλήσω, αλλά δεν έχω προλάβει να μπω στη διαδικασία ταξινόμησης και κοστολόγησης. Φυσικά και με ενδιαφέρουν τα 45άρια δισκάκια φίλε Wizard, αλλά μόνο τα ξένα και ειδικά εκείνα από τις δεκαετίες του '50 και του '60. Μόλις τα ταξινομήσεις, στείλε μου ένα αρχείο word, txt κτλ., για να αρχίσουμε τα παζάρια! Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που δεν ήξερα όλα αυτά τα χρόνια για τα τζουκμπόξ της AMi (δεν έχω ιδέα αν υπάρχει στα τζουκμπόξ της Wurlitzer ή στους υπόλοιπους κατασκευαστές), είναι ότι είναι εφοδιασμένα με μηχανισμό δημοτικότητας (popularity)! Τα μεταλλικά κυλινδράκια που βλέπετε στη φωτό πάνω από το γρανάζι, είναι 200 και αντιστοιχούν από ένα κυλινδράκι σε κάθε τραγούδι που είναι τοποθετημένο στο τζουκμπόξ. Είναι αριθμημένα και ταξινομημένα με το ίδιο γράμμα και αριθμό που αντιστοιχεί στο κάθε τραγούδι. Όσο πιο "πεταμένο" προς τα έξω είναι το κάθε κυλινδράκι (πλησιάζει δηλαδή προς το γρανάζι) τόσο πιο πολλές φορές έχει παιχτεί το αντίστοιχο τραγούδι! Αντίθετα, όσο πιο "κοντό" είναι το κάθε κυλινδράκι, τόσο λιγότερο έχει παιχτεί το αντίστοιχο τραγούδι. Δηλαδή κάθε φορά που κάποιος έριχνε νόμισμα και διάλεγε ένα τραγούδι, το κυλινδράκι που του αντιστοιχεί πεταγόταν και λίγο προς τα έξω. Με το πανέξυπνο αυτό σύστημα, ο τεχνικός που είχε αναλάβει τη συντήρηση του τζουκμπόξ σε κάποιο εστιατόριο, μπαρ κτλ., μπορούσε να αντικαταστήσει τα δισκάκια που δεν είχαν μεγάλη "πέραση" (δηλαδή δεν έφερναν πολύ χρήμα), με άλλα που θα τα πήγαιναν καλύτερα. Η στατιστική στην υπηρεσία της μεγιστοποίησης του κέρδους για μια ακόμα φορά! Το βιντεάκι στο οποίο είδα αυτό το σύστημα για πρώτη φορά είναι αυτό. Κάθε φορά που το βλέπω κοντεύω να κατουρηθώ στα γέλια από τη φωνή του τύπου που το ανέβασε, ο οποίος μοιάζει σαν να βρίσκεται υπό την επήρρεια από... κάτι! Πάντως το βιντεάκι είναι πολύ ωραίο μια και εξηγεί τα μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη ενός τζουκμπόξ. [ame=http://www.youtube.com/watch?v=hcE7UBznqTE]DEMO Jukebox AMI 1960 + KINKS - All Day And All Of The Night - YouTube[/ame]
Zarko1 Οκτώβριος 24, 2013 Author #10 Οκτώβριος 24, 2013 Σήμερα μου ήρθαν τα 25 45άρια δισκάκια που περίμενα από Αμερική, και ανάμεσά τους φυσικά το πολυπόθητο Lucille του Little Richard σε χρυσό δισκάκι! :clap: Φαίνεται σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά δεν έχω προλάβει ακόμα να το βάλω στο τζουκμπόξ. Μου αρέσει που έχει και τιμή στη θήκη του, στα 6 δολάρια διορθωμένη στα 6,50! Ανάμεσα στα δισκάκια είναι και το Hit the road Jack του Ray Charles, άλλο ένα κομμάτι που κόβω φλέβα για πάρτι του! Δυστυχώς φαίνεται πολύ ταλαιπωρημένο, αλλά αν δεν μπει κι αυτό στο τζουκμπόξ δεν μπορώ να πω με σιγουριά, γιατί μπορεί και να ακούγεται αρκετά καλά. Πάντως ο Αμερικάνος που μου τα έστειλε ήταν άψογος, με εξαιρετική συσκευασία στα δισκάκια, ακόμα και μπάλα να έπαιζαν οι ταχυδρόμοι με το κουτί τα δισκάκια δεν θα πάθαιναν τίποτα!...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.