Jump to content

SSD και πραγματικός κόσμος

Petrossortep

Recommended Posts

• Replies 154
  • Created
  • Last Reply

Οι πρωτοι μου SSD δισκοι ηταν 2 Samsung SLC 32gb απο την Αγγλια στη γνωστη παραγγελεια.Προσφατα τους πουλησα και ηταν στο 95% στο SSDLIFE παρολο που ειχαν γραψει 4-5 tera.

Σαν αναβαθμιση θα πω οτι ενω ειχα σκασει κοντα στα 300€ για 60GB ουσιαστικα τους βαζω στην ιδια κατηγορια αγορων με την 3dfx Voodoo 1,τον pentium 200mmx και την Geforce 256 οταν τα χα αγορασει στο launch.

Aξιζαν τα λεφτα τους σαν innovation μεχρι και την τελευταια δραχμη...

Στο wow εχει μεγάλη διαφορά από ότι μου λέει ο ξάδερφος μου.

Νόμιζε ότι εχει θέμα με το ίντερνετ,και μόλις βάλαμε τον ssd,φόρτωνε τις πιστές με αμέτρητα τυπακια μέσα εν ριπή οφθαλμού.

Από ολόκληρο το νήμα, αυτό το ποστ, είναι από τα ελάχιστα που πρόσθεσαν νέες πληροφορίες σε όσα γνωρίζαμε. Η αποκρισιμότητα που μετριέται σε λίγα δεύτερα είναι γνωστή και είναι το ελάχιστο που ζητάει κάποιος για να ανοίξει το πορτοφόλι του.

Τέτοια ποστ περίμενα να δω, όχι επιχειρηματολογία επιπέδου "έξυπνης σίτας".

Πέτρο είναι απλό για να βγάλεις συμπέρασμα, αλλά πρέπει να το δεις από πρώτο χέρι. Ο Chosen τόσο καιρό στα review του δε μίλαγε αριθμούς, μίλαγε για feeling, και αυτό το feeling είναι πολύ δύσκολο να στο περιγράψει κάποιος με λόγια αν δε το δεις εσύ. Βάλε Crysis 3, και δες διαφορά στο φόρτωμα. Μετά δες και διαφορά στα frames κι έλα να το ξανασυζητήσουμε. Αν θέλεις σου στέλνω τον ssd μου να τα δοκιμάσεις.

Η διαφορά που με άφησε με το στόμα ανοιχτό όταν πήρα τον ssd είναι η πρώτη φορά που άνοιξα τον Firefox μετά το boot. Συνηθίζω να κρατάω τουλάχιστον δύο παράθυρα ανοιχτά με 10 περίπου καρτέλες στο καθένα. Ενώ πριν έκανε πάνω από ένα λεπτό να τα φορτώσει όλα, τώρα ακόμα και μετά από 1.5 χρόνο με τον ssd τα έχει φορτώσει όλα κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο. Και μόνο για αυτό και το boot / shutdown time δε θα γύρναγα σε μηχανικό.

Πέτρο είναι απλό για να βγάλεις συμπέρασμα, αλλά πρέπει να το δεις από πρώτο χέρι. Ο Chosen τόσο καιρό στα review του δε μίλαγε αριθμούς, μίλαγε για feeling, και αυτό το feeling είναι πολύ δύσκολο να στο περιγράψει κάποιος με λόγια αν δε το δεις εσύ. Βάλε Crysis 3, και δες διαφορά στο φόρτωμα. Μετά δες και διαφορά στα frames κι έλα να το ξανασυζητήσουμε. Αν θέλεις σου στέλνω τον ssd μου να τα δοκιμάσεις.

Εντάξει Κώστα καταλαβαίνω τί θες να πεις. SSD θα πάρω σίγουρα, απλά περιμένω να πέσουν οι τιμές στους 256άρηδες κοντά ή και κάτω από τα 100€.

Η διαφορά που με άφησε με το στόμα ανοιχτό όταν πήρα τον ssd είναι η πρώτη φορά που άνοιξα τον Firefox μετά το boot. Συνηθίζω να κρατάω τουλάχιστον δύο παράθυρα ανοιχτά με 10 περίπου καρτέλες στο καθένα. Ενώ πριν έκανε πάνω από ένα λεπτό να τα φορτώσει όλα, τώρα ακόμα και μετά από 1.5 χρόνο με τον ssd τα έχει φορτώσει όλα κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο. Και μόνο για αυτό και το boot / shutdown time δε θα γύρναγα σε μηχανικό.

Victor, αυτό που λες δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα του ίντερνετ; Το να ανοίγεις παράθυρα με πολλά tabs στη μνήμη του browser εννοώ. Ή μήπως αναφέρεσαι σε κάτι άλλο;

Victor, αυτό που λες δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα του ίντερνετ; Το να ανοίγεις παράθυρα με πολλά tabs στη μνήμη του browser εννοώ. Ή μήπως αναφέρεσαι σε κάτι άλλο;

Δεν εννοώ να φορτώνει το περιεχόμενο των καρτελών, αλλά τη δυνατότητα να φορτώσει από το storage τις ίδιες τις καρτέλες. Με ssd είναι lighning fast κυριολεκτικά και ξεκινάει απευθείας να φορτώνει το περιεχόμενό τους από το internet, ενώ με hdd μετά από λεπτό δεν έχει φορτώσει καν όλες τις καρτέλες.

Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η διαφορά μεταξύ των δύο, ίσως παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη διαφορά που παρατήρησα.

Πέτρο είναι απλό για να βγάλεις συμπέρασμα, αλλά πρέπει να το δεις από πρώτο χέρι.

Αυτό.

Πέτρο, βγάλε το μυαλό σου από το αν πρέπει/αξίζει/whatever -απλά να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για προσφορές.

Όταν βρεις 250άρη στα μέτρα σου (εύκολο αν παρακολουθείς, ειδικά Amazon), χτύπα τον χωρίς 2η σκέψη.

Κι όταν με το καλό τον βάλεις επάνω, έλα να ξαναδιαβάσεις το thread. :p

Εντάξει Κώστα καταλαβαίνω τί θες να πεις. SSD θα πάρω σίγουρα, απλά περιμένω να πέσουν οι τιμές στους 256άρηδες κοντά ή και κάτω από τα 100€.

Φιλε μου κοιτα,

οταν πηρα τον πρωτο μου (60Gb με κανα 200ρι ευρω) συνηθισμενος σε raid μεγαλων χωρητικοτητων ειχα το σκεπτικισμο και τη φοβια μηπως και κανω μαλ@κια, ομως απο την αλλη εχοντας χτισει ηδη καποια συστηματα στη δουλεια μου -συστηματα που τρεχουν αυτοματα μονο ενα συγκεκριμενο προγραμμα, και το λειτουργικο απο κατω, και που δεν υπαρχει καν χρηστης να κανει κατι, ουτε αποθηκευεται τιποτα, οποτε χρησιμοποιουσα κατι μικρουληδες... νομιζω 6 η 8 Gb- και ειχα δει τις διαφορες σε επιδοσεις και ηθελα κι εγω ssd.

Οταν φορτωσα τα xp τοτε και ολα μου τα προγραμματα και χρησιμοποιησα τους hdd για αποθηκες, μετα απο λιγο καιρο μου ειχαν φυγει τελειως οι φοβιες αφου δεν καταφερα καν να τον γεμισω, και φυσικα οτιδηποτε υπηρχε προς επεξεργασια εμπαινε στον ssd (και πιστεψε με κανω πολυ πιο extreme χρηση απο οποιοδηποτε μεσο χρηστη).

Δε σου λεω βεβαια πως 60 gb σημερα θα σε καλυψουν, αλλα ενας 128 ειναι μια χαρα για αρχη και απο κει και περα βλεπεις τις παγματικες σου αναγγες και πρατεις.

Αν δεν ξεκινησεις απο καπου να βαλεις τα βασικα, θα μεινεις με την λογικη της προηγουμενης δεκαετιας, του "θελω ενα τεραστιο σκληρο και να τα βαλω ολα εκει μεσα" (ευτυχως δεν ειχα ποτε αυτη τη λογικη, εχοντας δουλεψει πολυ με linux ειχα συνηθισει να στηνω παντα συστηματα με το λειτουργικο σπασμενο σε πολλα partitions και φυσικους δισκους -ναι γινεται και στα windows, ισως οχι τοσο καλα παραμετροποιησιμα οσο στο linux αλλα σε πολυ καλο βαθμο)

Απο μενα αυτο που μπορω να σε προτρεψω ειναι να παρεις ssd ΧΘΕΣ, και ξεπερνα την απαχαιωμενη λογικη με τις χωρητικοτητες. Ο 128 ειναι μια χαρα και σε υπερκαλλυπτει.

Αν μαθεις να σπας και το λειτουργικο σε partitions (αλλου το home, αλλου το temp, αλλου το boot, το swap αν χρησιμοποιεις κτλ) μπορεις να κανεις συνδυασμους με παλιους hdd που εκτος οτι θα σωσεις χωρητικοτητα, θα απογειωσεις τις επιδοσεις του συστηματος σου (τι χρειαζεται πχ το temp να βρισκεται στο main σκληρο? για να :rip: πιο γρηγορα? ) Απο κει κι επειτα, αν δεις πως γεμισες τον 128ρη κι θες ενα game 50 gb παιρνεις εναν extra 60ρη απο καμια αγγελια και το βαζεις εκει μεσα και τρεχει και πολυ καλυτερα απ οτι να το ειχες στον ιδιο δισκο, βεβαια το κακο ειναι πως εχεις χασει αρκετα τρενα, αλλιως θα σου περισσευαν μικροτεροι ssd.

Αν περιμενεις να πανε οι 250ρηδες στο 100ρικο θα χασεις κι αλλα, εντελως ανουσια αφου τοτε θα εχουν αλλαξει οι απαιτησεις και θα θες 500ρη και θα περιμενεις να πανε στο 100ρικο οι 500ρηδες και μετα οι 1000ρηδες κ.ο.κ. και μετα θα ψαχνεις στα παλιατζηδικα να βρεις τους "παλιους καλους" hdd :sarcastic:.

Ωραια και ενδιαφέροντα αυτα που λες φιλε για μετακινήσεις του temp κλπ.

Υπάρχει πουθενά κανενας οδηγός γιατί με ενδιαφέρει;

#mobile

Change default location for Windows Temp Files? - Partition - Storage

για το temp, για το user οι πληροφοριες υπαρχουν (με λιγο search) στο site της ms,

Για swap (αν και πια δε μας χρειαζεται με τις 16αρες και τις 32αρες ραμ, αλλα για πιο αδυναμα συστηματα) υπαρχουν οδηγιες παντου (ειχε γινει μοδα με τα vista να μπαινει σε στικακι)

Τωρα απο κει και περα βαζεις τη φαντασια σου και φτιαχνεις αναλογα τα partitions σου η μοιραζεις σε φυσικους δισκους διαφορα (πχ αλλου τα games, αλλου τα videos, αλλου μουσικη κτλ κτλ κτλ... χωριζεις οπως θες και ενημερωνεις τα windows να το βλεπουν εκει)

Καποια πραγματα, πχ τα downloads καλο ειναι να πηγαινουν σε δικο τους δισκο αν υπαρχει.

Για το temp χρησιμοποιεις τον πιο αχρηστο δισκο που διαθετεις. Αν ασχολεισαι με εικονικες μηχανες και θες να τρεχουν σωστα μπορεις να τις βαλεις σε παλιο ssd αν εχεις... γενικα μπορεις να κανεις τις επιλογες σου αναλογα τις αναγγες σου και τη φαντασια σου

Μπορεις επισεις να προχωρησεις και σε πιο "μικροχειρουργικες επεμβασεις", αλλα παντα θελει προσσοχη οσον αφορα το λειτουργικο. Αν εχεις την πολυτελεια και τη δυνατοτητα πρωτα δοκιμαζεις σε εικονικη μηχανη η στο κατεβαστηρι σου αν εχεις.

Πρόσφατα χρειάστηκε να περάσω amd catalyst σε pc φιλου χωρίς ssd.Μετά το 3λεπτο πάει να περάσει vcredist_x64.Εκεί έμεινε και 5 λεπτά.Σε φάση που κούναγα το ποντίκι να δω αν είχε κολλήσει το pc.Σε ssd σε 1 λεπτό έχει μπει.Εκεί που πραγματικά βλέπεις την διαφορά πέρα απ την καθημερινή χρήση είναι όταν στήνεις το μηχάνημα.Όταν περνάς λειτουργικό,drivers,προγράμματα και δεν κολλάει πουθενά και επιτέλους βλέπεις τον i7 να ανεβάζει load γιατί δεν "περιμένει" τον σκληρό.

Παρακαλώ, λύστε μου μιαν απορία. Τί σχέση έχει ο SSD - και ειδικά η χωρητικότητά του - με το multitasking;

η χωρητικοτητα δεν εχει και τοσο σχεση...αλλα ο ssd εχει μεγαλη...

δοκιμασε να κανεις 2-3 εργασιες μαζι που απαιτουνε μεγαλο load στο δισκο να δεις...

παραδειγμα: κανεις εγκατασταση μιας εφαρμογης(μεγαλουτσικης)

ταυτοχρονα ξεζιπαρεις αρχεια 2GB και πας να ανοιξεις καi μια μεγαλη εικονα στο photoshop...

με SSD θα εχω τελειωσει τα παντα θα πινω καφε και ο HDD δε θα εχει ανοιξει ακομη το photoshop

με λιγα λογια...καλα 40...

Change default location for Windows Temp Files? - Partition - Storage

για το temp, για το user οι πληροφοριες υπαρχουν (με λιγο search) στο site της ms,

Για swap (αν και πια δε μας χρειαζεται με τις 16αρες και τις 32αρες ραμ, αλλα για πιο αδυναμα συστηματα) υπαρχουν οδηγιες παντου (ειχε γινει μοδα με τα vista να μπαινει σε στικακι)

Τωρα απο κει και περα βαζεις τη φαντασια σου και φτιαχνεις αναλογα τα partitions σου η μοιραζεις σε φυσικους δισκους διαφορα (πχ αλλου τα games, αλλου τα videos, αλλου μουσικη κτλ κτλ κτλ... χωριζεις οπως θες και ενημερωνεις τα windows να το βλεπουν εκει)

Καποια πραγματα, πχ τα downloads καλο ειναι να πηγαινουν σε δικο τους δισκο αν υπαρχει.

Για το temp χρησιμοποιεις τον πιο αχρηστο δισκο που διαθετεις. Αν ασχολεισαι με εικονικες μηχανες και θες να τρεχουν σωστα μπορεις να τις βαλεις σε παλιο ssd αν εχεις... γενικα μπορεις να κανεις τις επιλογες σου αναλογα τις αναγγες σου και τη φαντασια σου

Μπορεις επισεις να προχωρησεις και σε πιο "μικροχειρουργικες επεμβασεις", αλλα παντα θελει προσσοχη οσον αφορα το λειτουργικο. Αν εχεις την πολυτελεια και τη δυνατοτητα πρωτα δοκιμαζεις σε εικονικη μηχανη η στο κατεβαστηρι σου αν εχεις.

Κοιτα.

Εχω κλεισει τα βασικα, εχω απενεργοποιησει pagefile, system restore κλπ.

Τον φακελο download τον εχω σε μηχανικό δίσκο, και γενικα προσέχω τι περναει απο τον ssd.

Παρολα αυτα εχει γραψει 1tb.

Οχι οτι μασαει βεβαια..

Αλλα αυτο με τα temp θελω να το στείλω σε μηχανικο. Παιζει πολυ σαβούρα εκει μεσα

#mobile

Κοιτα.

Εχω κλεισει τα βασικα, εχω απενεργοποιησει pagefile, system restore κλπ.

Τον φακελο download τον εχω σε μηχανικό δίσκο, και γενικα προσέχω τι περναει απο τον ssd.

Παρολα αυτα εχει γραψει 1tb.

Οχι οτι μασαει βεβαια..

Αλλα αυτο με τα temp θελω να το στείλω σε μηχανικο. Παιζει πολυ σαβούρα εκει μεσα

#mobile

αν ακολουθησεις αυτα που γραφουν δεν ειναι δυσκολο...

Pagefile αν σου χρειαζεταιμπορεις να προσθεσεις σε partition ενος μηχανικου δισκου η σε φλασακι αλλα δεν ξερω αν χρειαζεται πλεον πουθενα

παιδια, σε ενα παλιο λαπτοπ (2009), που εχει δισκο sata, αν βαλω ssd θα κερδισω τιποτα ή το sata θα κοβει τις επιδοσεις του ssd?

Εξαρτάται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του μηχανήματος. Για πες τι chipset, τι επεξεργαστή και τι μνήμη έχει επάνω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.