Petrossortep Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2013 Όλοι αναγνωρίζουν την συντριπτική διαφορά στο μπουτάρισμα ενός υπολογιστή με SSD έναντι εκείνων με HDD. Ωστόσο αυτό συμβαίνει ελάχιστες φορές την ημέρα. Επίσης υπάρχουν άπειρα βίντεο [ame] [/ame] στο youtube που παρουσιάζουν το real life κέρδος ακόμα και τα πιο απλά tasks όπως το να συμπιέσεις μια φωτό και να τη στείλεις σε έναν κολλητό σου χρησιμοποιοώντας διαφορετικά προγράμματα. Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται αν εξαιτίας της μικρής χωρητικότητας τα αρχεία των φωτό-βίντεο-whatever βρίσκονται σε HDD. Ακόμα χειρότερα αν οι hdd κάνουν spin up μετά από αδράνεια. Καταστράφηκε το "fluidity" μονομιάς. Όσο για τα προγράμματα αυτά καθεαυτά, τρέχουν από τη RAM μόλις φορτωθούν και δεν σε υποχρεώνει κανένας να τα ανοιγοκλείνεις. Μια φορά ρώτησα ένα μέλος του λαμπ αν υπάρχει κάποια σοβαρή δουλειά που να κερδίζει από έναν SSD. Μου απάντησε πως υπάρχει και είναι το compiling. Μέχρι που βρήκα αυτό... (το μπλε είναι τετραπύρηνο. Οι υποτιθέμενα άχρηστοι, για τους λάτρεις* των ssd, πολυπήρηνοι.) ...και πολλά άλλα όπου ο SSD πολύ σπάνια μπορεί να έχει σοβαρό προβάδισμα. Αρκεί να γουγλάρετε "SSD compiling performance". Μερικοί γραφικοί μάλιστα συγκρίνουν compiling επιδόσεις με το μπουτάρισμα μέσα στο χρόνο για να διογκώσουν τη διαφορά. Χώρια του ότι κάνουν compile σε τραγικά μικρά προγράμματα για να την εκτοξεύσουν κι άλλο: *Ο τύπος του "Μην πάρεις quadcore. Σώσε λεφτά του μπάτζετ για SSD" Πρόσφατα, είδα και μια ακόμα πιο εξτρεμιστική άποψη: Ο ssd δίσκος είναι ένας πολύ γρήγορος δίσκος που αξίζει να εγκαταστήσεις εκεί λειτουργικό και προγράμματα (όχι μουσική' date=' ταινίες, [b']παιχνίδια) και προσφέρει άμεση απόκριση σε ότι κάνεις στο pc. Mε 80-90 ευρώ παιρνεις έναν στα 120GB που είναι αρκετός. Ναι καλά διαβάσατε. Δεν έχω αφαιρέσει κάτι ενδιάμεσα. Ο λαμπίτης προτείνει σε φίλο του φόρουμ, SSD μόνο για προγράμματα, όχι games(και αυτά προγράμματα είναι αλλά νταξ). Είχε προηγηθεί ή "βόμβα" του καινούργιου COD για 50Gb χώρο. Δηλαδή με τρία multi(μακράς παραμονής) και ένα-δύο single player(εβδομαδιαία ξεπέτα) θες περίπου 250Gb στη νέα γενιά. Τί κάνεις λοιπόν; Απλά τα στέλνεις στον τρισκατάρατο HDD και περιμένεις ώρες για αποσυμπίεση και εγκατάσταση. Δεν είναι λίγο περίεργη μια τέτοια πρόταση, προς άτομα με περιορισμένο μπάτζετ, από έναν λάτρη της μηδενικής αναμονής. Τελικά το ερώτημα παραμένει. Εκτός από τον λεφτά που θα στήσει 100% ssd σύστημα, τα 50-60-100 κτλ. ευρώ αξίζουν για τα σφικτά μπάτζετ ή πρέπει να δοθούν αλλού; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirosssss Οκτώβριος 12, 2013 #2 Κοινοποίηση Οκτώβριος 12, 2013 Προβλέπεται μακελειό.. Και εγώ πάντως αγαπώ τους SSD αλλά απομυθοποιήθηκαν πλήρως όταν μπήκε πάνω σε netbook και δεν είδα διαφορά καμμία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrossortep Οκτώβριος 12, 2013 Author #3 Κοινοποίηση Οκτώβριος 12, 2013 Εγώ είμαι υπέρ των SSD. Πραγματικά το λέω. Αλλά να βρίσκονται όλα απάνω. Ή τουλάχιστον ό,τι δουλεύεις πολύ συχνά. Εκεί το σύστημα θα πετάει.Σήμερα πάντως παίρνεις quad με λιγότερο από 200€. Ο quad σε encoding και γενικά οτιδήποτε cpu intensive αξίζει περισσότερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aqua Οκτώβριος 12, 2013 #4 Κοινοποίηση Οκτώβριος 12, 2013 O SSD ειναι για εγκατασταση λειτουργικου και τιποτα αλλο,ουτε read ουτε write μην κοιτατε,το seek time ειναι ολα τα λεφτα,για αυτο οσο πιο μικροι και μονο λειτουργικο πανω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dant3 Οκτώβριος 12, 2013 #5 Κοινοποίηση Οκτώβριος 12, 2013 Εγω παντως που εβαλα ssd τη προηγουμενη βδομαδα ειδα διαφορα σε 2 πραγματασιγουρα στο boot time αλλα και στην αποκριση των windowsδηλαδη παταω το παραθυρο και ανοιγει αμεσωςεχω μεσα windows-παιχνιδια -προγραμματασε ενα παιχνιδι που εχω προλαβει να παιξω δεν ειδα καμια διαφορα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrossortep Οκτώβριος 12, 2013 Author #6 Κοινοποίηση Οκτώβριος 12, 2013 Που να δεις σε μένα που έχω ρυθμίσει όλους τους σκληρούς να κλείνουν στο δεκάλεπτο. Με τα windows vista που είχα παλιά ήθελα μια ώρα για να μπω στο desktop. Με τα 7, δεν ξέρω, αλλά δεν φαίνεται να επιβραδύνει το σύστημα με τη συνεχόμενη χρήση. Το μπουτάρισμα είναι όπως περίπου και στην αρχή. Off topic τώρα, αλλά έχει παρατηρήσει κανείς το πρόβλημα της "βαριάς" registry στα 8; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick74 Οκτώβριος 12, 2013 #7 Κοινοποίηση Οκτώβριος 12, 2013 δεν καταλαβαινω που μπλεκουν οι πυρηνες με τους δισκους... Οι hdd επρεπε εδω και παρα πολλα χρονια να εχουν φυγει απο τη μεση, αλλα παραμενουν απλα λογο της πολυ υψηλης ακομα τιμης των ssd, αλλα ουτως η αλλως αυτο το ποστ σε μερικα χρονια θα φανταζει σαν τις αποψεις του στυλ "τι να τον κανει καποιος τον 20 Μb σκληρο αφου τον 10ρη δε θα τον γεμισω ουτε σε 10 χρονια" (αυτ ηταν η αποψη μου οταν αποκτησα τον πρωτο σκληρο δισκο της ζωης μου 10Μb, και τοτε μου φαινοταν οτι πιο τεραστιο μπορει να υπαρξει). Τωρα φυσικα διανυουμε μια υβριδικη περιοδο οπου τα μεγαλα αρχεια τα χωνουμε σε μεγαλους hdd για λογους οικονομιας, και απλα παρακαλαμε η αγορα να σοβαρευτει ωστε να αναβαθμηστουμε και οι hdd να μπουν στην ιστορια οπως μπηκαν οι διατρητες ταινιες, οι μαγνητικες μπομπινες, οι κασετες, οι δισκετες, τα cd, κτλ κτλ κτλ Τωρα οσο αφορα τους πολυπυρηνους, αυτο ειναι εντελως διαφορετικο θεμα (δεν εχω καταλαβει που εμπλεκονται αυτα τα δυο)... Οταν καποιος δεν εχει πολυπηρηνο επεξεργαστη σημαινει πως εχει ενα συστημα απαρχαιωμενο. Αν μπορει με αυτο να κανει τη δουλεια του, εχει καλως. Αν οχι θελει ολικη αναβαθμηση (απο ενα τετοιο συστημα μονο το καλωδιο τροφοδοσιας μπορει να σωθει), ε, και αφου θα την κανει που θα την κανει γιατι να μη βαλει εναν ssd εστω και μονο για το λειτουργικο και τα προγραμματα? Αν απο την αλλη η ερωτηση ειναι αν αξιζει καποιος να επενδυσει περισσοτερα χρηματα σε καλο δισκο η καλο επεξεργαστη (δε μιλαμε για δισκο με πολυτιμα αρχεια βεβαια αλλα για προγραμματα) ε τοτε η αποψη μου ειναι να τα δωσει για επεξεργαστη... Δισκους ετσι κι αλλιως θα ξανα-αναβαθμησει, ενω επεξεργαστη δεν παιρνεις καθε μερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
l2phile Οκτώβριος 13, 2013 #8 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Προβλέπεται μακελειό.. Και εγώ πάντως αγαπώ τους SSD αλλά απομυθοποιήθηκαν πλήρως όταν μπήκε πάνω σε netbook και δεν είδα διαφορά καμμία.Μπορείς να μας πεις τα χαρακτηριστικά του netbook? Πχ αν ήταν κανένας "atom" πάνω, συγνώμη αλλά δεν σου φταίει ο ssd. Το bottleneck ήταν στον επεξεργαστή. Όπως πχ και εάν συνέδεες (κάπως) μία Titan πάνω. Τα παιχνίδια πάλι θα σερνόταν εξαιτίας του υπόλοιπου συστήματος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirosssss Οκτώβριος 13, 2013 #9 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Ναι ένα απαράδεκτο Acer One ήταν με Atom. Είπα μήπως έπαιρνε λίγο τα πάνω του μαζί με αύξηση μνήμης που του έκανα, αλλά εκεί αυτό, μουλάρι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Οκτώβριος 13, 2013 #10 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Έχω στον SSD μου μόνο OS + προγράμματα, τα games είναι αλλού λόγω όγκου. Έχω διαφορά σαφώς στο boot και εύκολα αντιληπτή βελτίωση στο φόρτωμα των προγραμμάτων. Αλλά :Ακόμα χειρότερα αν οι hdd κάνουν spin up μετά από αδράνεια. Καταστράφηκε το "fluidity" μονομιάς.συμφωνώ απόλυτα. Κάθε φορά που πάω να κάνω access στους άλλους δίσκους περιμένω...Επίσης να τονίσω ότι οι SSD μπορούν να κάνουν διαφορά σε ένα οποιοδήποτε laptop με 5400 δίσκο (η πλειοψηφία) που κυριολεκτικά παρασέρνει στον κατήφορο τις επιδόσεις του συστήματος.Τελικά το ερώτημα παραμένει. Εκτός από τον λεφτά που θα στήσει 100% ssd σύστημα, τα 50-60-100 κτλ. ευρώ αξίζουν για τα σφικτά μπάτζετ ή πρέπει να δοθούν αλλού;Εξαρτάται από το budget και τη χρήση. Ο SSD για μένα δεν είναι αυτοσκοπός. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MeddlingMageGR Οκτώβριος 13, 2013 #11 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Το κακό με τους SSD είναι ότι πιάνουν την απόλυτη ταχύτητα και σε κάνουν να βαριέσαι. Τόσα χρόνια γκρινιάζαμε ότι οι υπολογιστές είναι αργοί. Ότι κολλάνε, ότι αργούν να ανοίξουν και να κλείσουν, ότι για να σου φορτώσουν ένα παιχνίδι ήθελαν 3 λεπτά, ότι στα update και ειδιαίτερα στα service pack ήξερες ότι δεν πρόκειται να τελειώσει πριν το 2ωρο, και έρχεται τώρα η τεχνολογία και μας κάνει να ξεχάσουμε τις συνήθειες μας; Τι να πω... Εχω ενα λαπτοπ Sony Vaio τετραετίας που του έχω αναβαθμίσει το δίσκο σε SSD 128άρη, με 8GB μνήμη και i7 740QM επεξεργαστή 4πυρηνο από έναν i5 που είχε, και εχω βαρεθεί την ζωή μου. Πέρα από την πλάκα και το τρολλάρισμα, αν έχεις έναν σχετικά ανεκτό υπολογιστή και σε τρώει να τον αναβαθμίσεις, το πρώτο πράγμα που κάνεις για να δεις διαφορά είναι να του πετάξεις έναν ssd. Εκτός και αν πάσχει από άλλα αδύνατα υποσυστήματα, όπως λίγη Ram ή ανάξιου επεξεργαστή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimgr Οκτώβριος 13, 2013 #12 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Εγώ βρίσκω αυτό το thread ό,τι να 'ναι. Για μένα είναι αδιανόητο να υπάρχει υπολογιστής σήμερα χωρίς ssd, και είναι αδιανόητο να το συζητάμε καν. Οι διαφορές μεταξύ ssd & hdd είναι τεράστιες. ΤΕΛΟΣ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopCLR Οκτώβριος 13, 2013 #13 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 δεν καταλαβαινω που μπλεκουν οι πυρηνες με τους δισκους...... Τωρα οσο αφορα τους πολυπυρηνους, αυτο ειναι εντελως διαφορετικο θεμα (δεν εχω καταλαβει που εμπλεκονται αυτα τα δυο)... Οταν καποιος δεν εχει πολυπηρηνο επεξεργαστη σημαινει πως εχει ενα συστημα απαρχαιωμενο. Αν μπορει με αυτο να κανει τη δουλεια του, εχει καλως. Αν οχι θελει ολικη αναβαθμηση (απο ενα τετοιο συστημα μονο το καλωδιο τροφοδοσιας μπορει να σωθει), ε, και αφου θα την κανει που θα την κανει γιατι να μη βαλει εναν ssd εστω και μονο για το λειτουργικο και τα προγραμματα? Αν απο την αλλη η ερωτηση ειναι αν αξιζει καποιος να επενδυσει περισσοτερα χρηματα σε καλο δισκο η καλο επεξεργαστη (δε μιλαμε για δισκο με πολυτιμα αρχεια βεβαια αλλα για προγραμματα) ε τοτε η αποψη μου ειναι να τα δωσει για επεξεργαστη... Δισκους ετσι κι αλλιως θα ξανα-αναβαθμησει, ενω επεξεργαστη δεν παιρνεις καθε μερα. Στην παρακάτω αναφορά του TS "κολλάνε" οι πολυπύρηνοι με τους SSD. (το μπλε είναι τετραπύρηνο. Οι υποτιθέμενα άχρηστοι, για τους λάτρεις* των ssd, πολυπήρηνοι.) ... *Ο τύπος του "Μην πάρεις quadcore. Σώσε λεφτά του μπάτζετ για SSD" Άποψή μου, δεν υποβιβάζεις σε σφιχτό budget κάποιο άλλο υποσύστημα για να "χωρέσει" ο SSD. Όσο για τους SSD, ως (δυστυχής) μη κάτοχος SSD δεν έχω εμπειρία στην χρήση του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimgr Οκτώβριος 13, 2013 #14 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Άποψή μου, δεν υποβιβάζεις σε σφιχτό budget κάποιο άλλο υποσύστημα για να "χωρέσει" ο SSD.Όσο για τους SSD, ως (δυστυχής) μη κάτοχος SSD δεν έχω εμπειρία στην χρήση του.Το υποβιβάζεις. Η διαφορά είναι χαοτική. Χωρίς SSD ο υπολογιστής είναι ανυπόφορος σε ό,τι και να κάνεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopCLR Οκτώβριος 13, 2013 #15 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Το υποβιβάζεις. Η διαφορά είναι χαοτική. Χωρίς SSD ο υπολογιστής είναι ανυπόφορος σε ό,τι και να κάνεις.Φίλε μάλλον δεν πρόσεξες το "σφιχτό" που έγραψα.Αν δηλαδή για να βάλεις SSD πρέπει να βάλεις διπύρηνο αντί τετραπύρηνο ή και (πολύ) χειρότερη κάρτα γραφικών, χειρότερο (π.χ. του κιλού) τροφοδοτικό κτλ. Εσύ θα το έκανες;Αν ναι δώσε καμιά πρόταση στους συμφορουμίτες που γράφουν "Θέλω πύργο για gaming με 400-500€" και βάλε και τον SSD.Είπαμε καλός, χρυσός ο SSD αλλά όταν μπορεί να μπει χωρίς σοβαρές υποχωρήσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lotos Οκτώβριος 13, 2013 #16 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 έτυχε να στίσω μηχανάκι την προηγούμενη βδομαδα με μηχανικο δισκο. ΜΑΡΤΎΡΗΣΑ!!! SSD ALL THE WAY!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Οκτώβριος 13, 2013 #17 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Με γυρνάτε λίγα χρόνια πίσω, αλλά δεν πειράζει. Δυστυχώς η δομή του review έχει χαθεί, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα υπάρχουν...SSD vs HDD: Αληθινές μετρήσεις, για πραγματικά συμπεράσματα Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Οκτώβριος 13, 2013 #18 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 θα αγορασεις 4/8πυρηνο με καλη καρτα γραφικων και θα κολωσεις στα 90Ε του ssd ;OEO ;Οσο για στο σφιχτο, θα φτιαξεις amd apu συστημα που θα σου παει κατ' ελαχιστο 350Ε (χωρις δισκους ) και θα χαλαστεις στα 57Ε για εαν ssd ; Εδω μπορεις να φτιαξεις ανετο HTPC/υπολογιστη γραφειου γενικης χρησης με 250Ε ΚΑΙ ssd, δηλαδη ποσο ειναι πια ενα σφιχτο budget ;Και μη μου πει κανεις για χωρο αποθηκευσεις γιατι πραγματικα δε ξερω ουτε εναν μη advanced χρηστη που να μην εχει εναν εξωτερικο, ασε που μπορεις να προσθεσεις οποιαδηποτε στιγμη με 60-65Ε 1TB δισκο.Τιποτα δεν υποβιβαζεις με εναν ssd εαν ξερεις απο πριν τις αναγκες σου, εκτος και εαν παραμυθιαζεις τον εαυτο σου οτι βαζοντας εαν 3.6Ghz cpu αντι για εαν 3.2 θα καλυχει τη διαφορα του ssd στην αποκρισιμοτητα του συστηματος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anonymous Οκτώβριος 13, 2013 #19 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Απο τη στιγμη που κανω φορματ καθε τρεις και λιγο λογω δουλειας... αλλα και σε φιλους συγγενεις κτλ εχω σιχαθει τους HDD... 4 ωρες για φορματ drivers και 2-3 προγραμματα ειναι μαρτυριο... Στο pc μου εδω και 3 μηνες εχω βγαλει τους HDD...τορρεντ σε SSD κατεβαζω Link to comment Share on other sites More sharing options...
das Οκτώβριος 13, 2013 #20 Κοινοποίηση Οκτώβριος 13, 2013 Ο ssd θα έπρεπε να ειναι το πρώτο που βάζουμε στη λίστα.Όταν ειχα έναν παλιο dual core με τον ssd σε sata 2 πραγματικά απογειώθηκε.Τώρα που έχω 2600k ,σε σχέση με άλλον ίδιο χωρις ssd ειναι μερα με τη νύχτα.Και αν δε χωράει στο μπάτζετ ,περίμενε μια εβδομαδα ,μάζεψέ κανένα ψιλο να χωρέσει.Θεωρώ τον ssd την υπέρτατη βελτίωση,που αν μπει στη μέση και το vfm ,γίνεται μονόδρομος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.