Jump to content

Υπερχρονισμός 6950 1GB | ποτέ ξανά XFX

Myralis

Recommended Posts

Καλησπέρα, με το άθλημα του υπερχρονισμού δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Πριν όμως ρωτήσω πως να κάνω κάτι, θέλω να ρωτήσω τι είναι εφικτό.

Ένα-ένα λοιπόν, όλα αφορούν το μηχάνημα της υπογραφής μου, δεν είναι ανάγκη να περιοριστώ στην κάρτα γραφικών (δηλαδή μπορώ να πειράξω και τον επεξεργαστή), με ένα μόνο ζητούμενο, να κερδίσω 5-10 FPS στο BF4 (όταν αυτό βγει) είτε σε high είτε σε ultra. Αν παίξει πάνω από 30 FPS σε 1680*1050 είμαι χαρούμενος..

Τι θέλω να αποφύγω; Απευθείας πειράγματα στο BIOS.. Οπότε η ερωτήσεις είναι:

1) Μπορώ να κάνω κάτι από το software; Από το AMD Catalyst Control Center ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο πρόγραμμα;

2) Υπάρχει κάποιος τρόπος όλο το μηχάνημα να λειτουργεί σε idle όταν δεν παίζει παιχνίδια (όπως παίζει τώρα), και όταν ανοίγω παιχνίδι η κάρτα γραφικών ή/και ο επεξεργαστής να κάνει αυτόματα OC και να αποδίδει καλύτερα από ότι τώρα;

3) Σημαντκότερο όλων, το PSU θα αντέξει;

Ενημερωτικά, νομίζω πως ο επεξεργαστής αντέχει ένα μικρό clockάρισμα χαλαρά, και η Α70 δεν θα ιδρώσει, απλά έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στις κατηγορίες "CPU OC" και "GPU OC" για το ποστ..

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply
Καλησπέρα, με το άθλημα του υπερχρονισμού δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Πριν όμως ρωτήσω πως να κάνω κάτι, θέλω να ρωτήσω τι είναι εφικτό.

Ένα-ένα λοιπόν, όλα αφορούν το μηχάνημα της υπογραφής μου, δεν είναι ανάγκη να περιοριστώ στην κάρτα γραφικών (δηλαδή μπορώ να πειράξω και τον επεξεργαστή), με ένα μόνο ζητούμενο, να κερδίσω 5-10 FPS στο BF4 (όταν αυτό βγει) είτε σε high είτε σε ultra. Αν παίξει πάνω από 30 FPS σε 1680*1050 είμαι χαρούμενος..

5-10 fps δεν είναι ένα μικρό gain, είναι πάρα πολύ. Πολύ δύσκολα να έχεις τέτοιο όφελος με o/c της 6950. Σε κάθε περίπτωση, στοχεύεις πολύ ψηλά (high, ultra) ανεξαρτήτως αν θα κάνεις o/c ή όχι. Δεν είναι για τέτοια settings η κάρτα σου, τόσο εξαιτίας της αδυναμίας του πυρήνα όσο και της ποσότητας της μνήμης. Επίσης μου φαίνεται περίεργο να βάζεις στόχο 30fps σε τέτοιο παιχνίδι, unplayable θα είναι ακόμα και να τα πιάσεις.

Τι θέλω να αποφύγω; Απευθείας πειράγματα στο BIOS.. Οπότε η ερωτήσεις είναι:

1) Μπορώ να κάνω κάτι από το software; Από το AMD Catalyst Control Center ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο πρόγραμμα; Ναι, το msi afterburner είναι από τα καλύτερα και σταθερότερα.

2) Υπάρχει κάποιος τρόπος όλο το μηχάνημα να λειτουργεί σε idle όταν δεν παίζει παιχνίδια (όπως παίζει τώρα), και όταν ανοίγω παιχνίδι η κάρτα γραφικών ή/και ο επεξεργαστής να κάνει αυτόματα OC και να αποδίδει καλύτερα από ότι τώρα; Για την κάρτα γίνεται αυτό που θες, για τον επεξεργαστή όχι. Για την κάρτα φτιάχνεις ένα προφιλ στο msi afterburner και το ενεργοποιείς όποτε θες. Θέμα επεξεργαστή δεν έχεις με την έννοια ότι στο παρόν setup η κάρτα είναι το bottleneck, όχι ο επεξεργαστής.

3) Σημαντκότερο όλων, το PSU θα αντέξει; Δύσκολα είσαι. Είναι πολύ ποιοτικό οπότε τσαφ δεν θα κάνει αλλά θα το ζορίσεις πάρα πολύ και είναι κρίμα μιας και δεν πιστεύω ότι θα πετύχεις κάτι με τα κλοκαρίσματα.

Νόμιζα πως κάπου τόσο έχω στο ΒF3, μόλις έπαιξα λίγο, και είδα ότι το είχα στο auto (και είχαν πάει όλα στο HIGH), το πήγα λίγο στα ULTRA, και έπαιζε στα ~30-40 FPS.

To BF4, είναι άλλο παιχνίδι βέβαια, αλλά έχει απλά μία γενιά καλύτερη μηχανή γραφικών από πίσω. Οπότε δεν μου φαίνεται παράλογο να ζητάω τόσα FPS.

Για το αν θα είναι playable, είμαι της άποψης, ότι το ανθρώπινο μάτι δεν αναγνωρίζει πάνω από 25 FPS, δηλαδή ότι είτε 30 είναι, είτε 60, το μάτι δεν θα το καταλάβει.

Debaytable για πολύ κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχα θέμα.

To MSI Afterburner το έχω μόνο για να βλέπω θερμοκρασίες προς το παρόν. Γίνεται το προφίλ να ενεργοποιήται αυτόματα όταν ξεκινάω το παιχνίδι?

Για το αν θα είναι playable, είμαι της άποψης, ότι το ανθρώπινο μάτι δεν αναγνωρίζει πάνω από 25 FPS, δηλαδή ότι είτε 30 είναι, είτε 60, το μάτι δεν θα το καταλάβει.

Debaytable για πολύ κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχα θέμα.

15 FPS vs. 30 FPS vs. 60 FPS - Bo Allen

:hmm:

Όχι μόνο αυτό.Στα fps φαίνεται και στο χέρι σου.

Δεν σε πιάνω. Αλλά το θέμα δεν είναι τι θεωρώ εγώ playable και τι είναι.

Το θέμα μου είναι αν γίνεται ευκολα να κερδίσω μερικά FPS. Αν 5-10 είναι δύσκολο, τότε όσο πάει.. Έτσι και αλλιώς τα FPS δεν παραμένουν κάπου κολλημένα :).

Πάντως αν κατάλαβα καλά από αυτό που έβαλα στο thread του BF4, πρέπει να περιμένουμε να βγει για να δούμε τι θα πιάσουμε.

Το διόρθωσα,εννοώ πως απο 40 στα 60 στα 70 fps μπορεί να μην βλέπεις την διαφορά αλλά την αντιλαμβάνεσαι στο πόσο άμεσα γίνεται η κίνηση από το ποντίκι στην οθόνη.Όταν γυρνάς την κάμερα απότομα πχ

Το διόρθωσα,εννοώ πως απο 40 στα 60 στα 70 fps μπορεί να μην βλέπεις την διαφορά αλλά την αντιλαμβάνεσαι στο πόσο άμεσα γίνεται η κίνηση από το ποντίκι στην οθόνη.Όταν γυρνάς την κάμερα απότομα πχ

Αυτό είναι λίγο διαφορετικό θέμα και ειναι δύσκολο να το εξηγήσω.

Το ότι γράφει πχ 40 FPS, δεν σημαίνει ότι έχει μόνιμα πάνω από 40, μπορεί, όταν πιεστεί λίγο (πχ όταν στρίψεις την κάμερα) να πέφτει για πολύ λίγο στα 20 ας πούμε, αυτό φαίνεται στο μάτι, αλλά δεν φαίνεται εκεί που το μετράει.

Οντως εχουμε βγει πολυ offtopic...

τον επεξεργαστη απο το bios μονο.με τι ρευματα εισαι τωρα under load εκει και με τι θερμοκρασιες?

την καρτα,ευκολακι.

κατεβαζεις το Msi afterburner,πας την μπαρα του πυρηνα εκει γυρω στα 880 για αρχη και βλεπεις εαν ειναι σταθερη.τις μνημες μην τις πειραξεις.τουλαχιστον οχι ακομα.

Γενικά οι 6950 πάνε εύκολα πάνω απο τα 900mhz core, μια που είχα έπαιζε στα 960mhz για 24/7 με παραπάνω vcore όμως. Το μόνο που θες για να μην έχεις προλήματα με flickering είναι νέα έκδοση του afterburner και σωστή εγκατάσταση στους drivers αν θες παραπάνω βοήθεια για το afterburner ρώτα γιατί το flickering είναι ο εχθρός της ΑΤΙ.

Λοιπόν, δοκίμασα χθες στο χαλαρό να κάνω OC στην κάρτα γραφικών από to afterburner.

Από τα 800, την πήγα στα 840 Mhz.

Αργότερα, σε idle (σειρά έβλεπα) κόλλησε, λέω οκ, ξαναπάω πίσω τις ρυθμίσεις.

Έλα μου που και πάλι σε κάποια φάση κόλλησε την ώρα που χάζευα στο internet..

Λέω οκ, κάτι έχει πάει πολύ λάθος, έκανα update το ΜΣΙ AfterBurner (ήμουν 0.2 εκδόσεις πίσω) κρατώντας τις ρυθμίσεις και παίζοντας λίγο με το ανεμιστήρι (ελάχιστες στροφές στο 30%)

Πάλι, καθώς χάζευα στο internet, και χωρίς πρόβλημα με τις θερμοκρασίες, κόλλησε.

Απεγκατέστησα τελοίως το MSI Afterburner και ξαναεγκατέστησα τους τελευταίους drivers.

Όταν ανοίγω τώρα παιχνίδι (WoW), δεν ακούω ανεμιστήρι καθόλου, το οποίο είναι κουλό, δεν θα έπρεπε μόνο του να προστατέψει την κάρτα από θερμοκρασίες;

Υπάρχει δηλαδή πρόβλημα αν τρέχω παιχνίδια χωρίς το Aftrerburner πάνω;

Θα ξαναβάλω το MSI Afterburner όταν βεβαιωθώ ότι δεν κρασάρει πλέον.

Mόλις τώρα άνοιξα BF4, παίζω, και το ανεμιστήρι είναι μόλις στο 47% με 80 βαθμούς κελσίου!

ye0yfZM.png

Τον ανεμιστήρα άσε τον στο αυτόματο.Μην σε προβληματίζουν οι 80 βαθμοί.Δοκίμασε από τον catalyst to +10% power που έχει και 840mhz στον πυρήνα.Το ανεμιστήρα στο αυτόματο

Θα ξαναβάλω το MSI Afterburner όταν βεβαιωθώ ότι δεν κρασάρει πλέον.

Kαι.. μόλις ξανακράσαρα. (Χάζευα thelab, και ξαφνικά μαυρη οθόνη).

Το MSI Afterburner δεν είναι εγκατεστημένο, και δεν έχω πειράξει τίποτα γενικα.

Τι μπορεί να φταίει?

Εντιτ:

Πλέον έχω πρόβλημα με την κάρτα... Εκανα clean uninstall και install τους drivers, και πάλι είχα τα ίδια..

Είχα πάθει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, όταν είχα ξαναπροσπαθήσει να κάνω κάτι παρόμοιο (OC στην κάρτα γραφικών), την είχα τεστάρει και σε δευτερο μηχάνημα και αφότου καναέκανε το πρόβλημα την έστειλα Θεσσαλονίκη από όπου την είχα πάρει. Μου την στείλανε πίσω λέγοντας μου ότι δεν έχει τίποτα. Παραδόξως, από τότε δεν ξαναείχα πρόβλημα..

Οπότε θα ρωτήσω και κάτι κουλό που σκέφτηκα, υπάρχει περίπτωση, να φταίει καποιος πυκνωτής ή κάτι τέτοιο που "υπερφορτώθηκε" όταν πείραξα συχνότητες και ρευματα; Αυτός να είναι που προκαλεί τα προβλήματα, αλλά όταν είχα στείλει την κάρτα στην Θεσσαλονίκη (2-3 μέρες ταξιδι) να ξεφορτίστηκε και να μην ξαναπροκάλεσε πρόβλημα;

2ο έντιτ:

Crashara πάλι, και μετά δεν άνοιγε! Λέω κάτσε να το ξαναφρώσω λίγο, έναν σκληρό μέσα δεν τον χρειαζόμουν, τον έβγαλα. Άνοιξε με την πρώτη το μηχάνημα.

2 ώρες BF4, default όλα, ανεμιστήρι 50%, 80(!) βαθμούς κελσίου λειτούργησε μια χαρά, idle άλλες 3-4 ώρες (web browsing και σειρές, πάλι μια χαρά)... :S

Πέφτει το ρευμα, ανοίγω το PC, μετά από 5 λεπτά πέταξε μια βυσσινί οθόνη και πάγωσε.:slap::blink:

Οι πυκνωτες μετα απο μερικα δευτερολεπτα ξεφορτιζονται,μηπως εγινε τιποτα corrupt στα windows;

Δεν ξέρω, αλλά θα το ελένξω, επίσης, καθώς άνοιγε σε κάποια φαση επειδή εχω dual boot μπόρεσα και τσέκαρα τις μνήμες με κάποιο "Windows Memory Diagnostics Tools", δεν έβγαλε πρόβλημα.

Edit:

Με sfc /scannow δεν βρήκα πρόβλημα

Update:

Πλέον είμαι σίγουρος ότι όταν παίζω παιχνίδι, δεν πετάει τίποτα και όλα μια χαρά, όταν δεν παίζω, μέσα σε 2-3 ώρες θα έχω crash.

Αν ανοίξω το PC και δεν παίξω, σε 15 λεπτά το πολύ θα έχω crash..

Έκανα την Πέμπτη ένα Ticket στην XFX και περιμένω απάντηση σήμερα-άυριο.

Μέχρι τότε, καμιά ιδέα από εσάς?

Και η περιπέτεια συνεχίζεται..

Αφού έκανα BIOS update στην μητρική κάρτα για να είμαι καλυμένος και από εκεί, μου ήρθε η απάντηση από την XFX...

Παραθέτω όλη την συνομιλία.

Problem Description:

Screen goes blank or red, or gray/yellow/blue with stripes.

It is the problem that many other people had. https://www.google.nl/search?q=6950+xfx+crash&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=vxlYUrS9K5Go0wXowIDACg but without any real help from you.

I can play any game just fine, in fact i was testing BF4 Beta just now for 2-3 hours, no problem at all, but while idling or watching a movie, or web browsing i randomly get this and i have to reset my PC.

It all started after trying to OC through AMD catalyst.

Since then, i had clean-unistall all amd drivers, reinstalled the newest ones (keeping everything at default), cleaned the PC from dust, removed the card, cleaned the dust off from the heatsinks and fan and installed the latest mobo drivers. The problem persists.

I had the same problem, after the same OC-try 1,5 years ago. Back then, i sent it to the shop i got it from, and they returned it to me saying its nothing wrong with the card. Surprisingly, i didn't had that problem again until now.

What can i do?

10/15/2013 7:59:51 AM By wade@pnl Type:2

Dear sir

We find that your card is out of warranty. Have you buy it within 2 years?

Please notice that all of our cards have only 2 years warranty in Europe.

If you buy it in 2 years, please show the invoice to us so we can use it as a proof.

Please reply us.

Best regards

Άρα τους αναλύω το πρόβλημα, τους λέω ότι το έχουν και άλλοι, τους λέω τι έκανα για να το λύσω χωρίς αποτέλεσμα και ζητάω βοήθεια, και η απάντηση ποια είναι? "Δεν σε βλέπουμε στην εγγύηση, έχεις εγγύηση; Δώσε μας την απόδειξη αγοράς"

Ρε πάμε καλά; Αυτό σας ρώτησα;

Πάμε πάλι..

Dear Wade, i bought the card on July 2011, so, if the warranty is only for 2 years (i thought it had a lifetime warranty), i am out of warranty indeed.

But still, since it is one of your products, and it has a problem that many other people had, i thought it was a good idea to ask what i can do for it.

Have in mind, that i had the same problem with this card in the past, back then i sent it back to the shop i got it from, they said they found no problem at all and returned me the card back (the same card). Since then i had no problems at all.

If i am out of warranty, its ok, i do not ask for RMA , i ask for help in a matter that i know it can be somehow solved.

Dear sir

If you have tried all our FAQs, there is nothing solution I can provide to you.

I believe that you may need to consider a new card.

I apologize for nothing can help you.

Best regards

Aρα..

Δεν ξέρουν αγγλικά, και μετά τα 2 χρόνια (που σε άλλες κάρτες είναι lifetime warranty) δεν κάνουν τίποτα για να σε βοηθήσουν.

Το FAQ τους περιορίζεται στο να σου λέει "Βάλε όλους τους τελευταίους drivers, bios κτλ κτλ σε όλο σου το σύστημα."

Άρα καταλήγω στο πουθενά αφού ακόμα έχω πρόβλημα.. Αρα κάααααποτε πρέπει να πάω για καινούργια κάρτα γραφικών, αλλά ποτέ ξανά από την XFX..

καραφλιασμα πρωτο : καθεσαι και ασχολεισαι με OC στην πατσογρια ενω ξερεις πως εισαι cpu-limited

καραφλιασμα δευτερο : δηλωνεις οτι δεν υπαρχει διαφορα μετα τα 30fps στο BF

καραφλιασμα τριτο : κανεις oc ενω ξερεις οτι και να εισουνα εντος εγγυσης παλι δυσκολα θα εβρισκες το δικιο σου, μετα για να βγεις απο πανω ριχνεις το φταιξιμο στην XFX και στον καπιταλισμο που δεν γινεται μετα απο 2 χρονια να σου χαρισουν καινουργια καρτα επειδη εισαι δηλωμενος ασχετος και χαλασες την παλια σου.

Χαιρετισματα στον Αλεξη :p

καραφλιασμα πρωτο : καθεσαι και ασχολεισαι με OC στην πατσογρια ενω ξερεις πως εισαι cpu-limited

καραφλιασμα δευτερο : δηλωνεις οτι δεν υπαρχει διαφορα μετα τα 30fps στο BF

καραφλιασμα τριτο : κανεις oc ενω ξερεις οτι και να εισουνα εντος εγγυσης παλι δυσκολα θα εβρισκες το δικιο σου, μετα για να βγεις απο πανω ριχνεις το φταιξιμο στην XFX και στον καπιταλισμο που δεν γινεται μετα απο 2 χρονια να σου χαρισουν καινουργια καρτα επειδη εισαι δηλωμενος ασχετος και χαλασες την παλια σου.

Χαιρετισματα στον Αλεξη :p

Δεν βρήκα το ποστ ούτε αστείο, ούτε βοηθητικό, ούτε accurate, την στιγμή που δεν έριξα κανένα φταίξιμο στον καπιταλισμο και σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να μου χαρίσουν καινούργια κάρτα..

Δεν ξέρω ότι είμαι CPU-limited, όσο για τα 30 FPS, αν πω ότι "με 30 ΕΓΩ είμαι χαρούμενος" είσαι οκ?

Τέλος, το "χάλασα" είναι σχετικό, μια χαρά παίζω, στο web browsing - ταινίες έχω πρόβλημα.

Ακόμη χειρότερα, δεν κατανοώ πως την χάλασα τώρα, και δεν την είχα χαλάσει πριν 1,5 χρόνο όταν έκανα ακριβώς το ίδιο, είχα ακριβώς τα ίδια προβλήματα, και έφτιαξε ως δια μαγείας με ένα ταξιδάκι Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.