Jump to content

Αλλαγή κεντρικού τηλεφωνικού καλωδίου

kostas213

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους! Αφού έψαξα σχετικά με το θέμα και στα παλιά θέματα του thelab.gr και άλλου, θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις για μία αλλαγή τηλεφωνικού καλωδίου. Για την ιστορία, τα τελευταία 2-3 χρόνια, το τηλέφωνο άρχισε να κάνει παράσιτα και το Ίντερνετ να αργοπεθαίνει (η ταχύτητα έπεσε το μισό, συχνές αποσυνδέσεις) και τελικά αφού ήρθε ηλεκτρολογός, μάθαμε ότι το πρόβλημα είναι στο καλώδιο που έρχεται από το κουτί στο υπόγειο μέχρι το διαμέρισμα, πράγμα το οποίο υποψιαζόμασταν, αφού η γραμμή τα έβλεπε όλα όταν έβρεχε, οπότε υποθέταμε ότι το καλώδιο είχε ρουφήξει υγρασία από κάπου.

Από ότι έχω διαβάσει, κατάλαβα ότι οποιοδήποτε καλώδιο twisted pair (τύπου Ethernet) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του τηλεφωνικού καλωδίου χωρίς πρόβλημα. Ποια category θα ήταν καλύτερη για μία τέτοια χρήση; Προφανώς κάθε νέο category είναι και καλύτερο, αλλά λογικά κάποιο Cat7 π.χ. θα είναι υπερβολή, οπότε ρωτάω για σιγουριά. Επίσης από τα UTP, FTP, STP και γενικά όλες τις διαφορετικές κατηγορίες, ποιο προτείνεται; Καταλαβαίνω τις διαφορές μεταξύ των τύπων καλωδίων, αλλά δε ξέρω τι το περισσότερο - εκτός από την προστασία από τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές - μπορεί να προσφέρει ο κάθε τύπος.

Και τέλος, ο ηλεκτρολόγος μας είπε ότι η αλλαγή του καλωδίου κοστίζει 300 €. Θεωρείται νορμάλ τιμή αυτό ή όχι; Με μία πρώτη ματιά φαίνεται μεγάλη αν σκεφτώ το κόστος καλωδίου και κάτι για την εργασία του ηλεκτρολόγου. Δυστυχώς δε ξέρω τι εννοεί ακριβώς (τι καλώδιο θα χρησιμοποιήσει ή όχι) διότι δε ρωτήσανε στο σπίτι τον ηλεκτρολόγο (δε μένω εκεί, μιας και είμαι στο εξωτερικό για σπουδές). Όταν μάθω περισσότερα θα ενημερώσω κατάλληλα εδώ.

Καλώδιο μπορείς να πάρεις ένα απλό cat5 και να είσαι κομπλέ, ούτε πολύ ακριβό και θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

Το καλώδιο περνάει μέσα από κανάλι, σωλήνα ή κάτι άλλο; Έχει διαφορά να είναι χύμα μέσα στον τοίχο, από το να είναι μέσα σε σωλήνα.

Τα 300€ είναι πολλά αν απλώς βγάλει το παλιό καλώδιο και περάσει το cat5 με μία ατσαλίνα. Είναι καλή τιμή αν ανοίξει το σωλήνα και περάσει έναν καινούριο με το cat5.

Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση! :D Από ότι έχω δει, το καλώδιο περνάει μέσα από σωλήνα (υπάρχει ένας σωλήνας μέσα στην πρίζα μέσα από τον οποίον έρχονται τα τηλεφωνικά καλώδια από κάτω). Είναι υποχρεωτικό αν υπάρχει σωλήνας, να αλλάξει και τον σωλήνα; Αν όχι, ποια η διαφορά σαν αποτέλεσμα από το να περάσει απλά το νέο καλώδιο με ατσαλίνα;

Άμα έχει πάρει υγρασία ο σωλήνας δεν έχει νόημα να αλλάξεις μόνο το καλώδιο. Μπορείς να βάλεις κάποιο θωρακισμένο καλώδιο που να προστατεύει από την υγρασία, αλλά στη θέση σου θα άλλαζα το σωλήνα αν ήξερα ότι είναι σκάρτος.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.