adpanos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2013 Καλημέρα σε όλους ! Εχω στην κατοχή μου το παρακάτω συστηματάκι στο οποίο δοκίμασα να περάσω UBUNTU 12.04 LTS 64bit Σκοπός μου είναι να το δωρίσω σε έναν πιτσιρικά ώστε να βλέπει καμιά ταινία και να μπαίνει στο net. Το σύστημα με τα 12.04 ψιλοσέρνεται και έχω μπει σε σκέψεις ! 1) Να κάνω ξανα εγκατασταση των 12.04 χρησιμοποιώντας έναν HITACI 250GB SATA II 2.5άρη 5400 rpm από laptop . 2) Να εγκαταστήσω κάποια άλλη πιο ελαφριά διανομή . Lubuntu ας πούμε ? Εδώ θέλω την γνώμη σας ! 3) Να του βάλω άλλα 512mb ram που υπάρχει διαθέσιμη . 4) Να προσπαθήσω να το κλοκάρω, αν και δεν ξέρω πόσο και που πάει ... Αν έχετε κάποια γνώμη για το πως θα ανασάνει πείτε ... Τώρα σκαλωνει και σε απλές ταινίες ... Απόδοση δίσκου Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Οκτώβριος 3, 2013 #2 Κοινοποίηση Οκτώβριος 3, 2013 Το ubuntu γενικότερα δεν το λες και «ελαφριά» διανομή.Βέβαια το μηχανάκι είναι μια χαρά από cpu+ram+gpu οπότε το όποιο σκάλωμα περιγράφεις μάλλον προέρχεται από τον παλιό και αργό ide δίσκο.Παρόλα αυτά δοκίμασε καλύτερα το lubuntu επειδή το lxde που τρέχει είναι πολύ ποιό ελαφρύ de και μαζί με τον sata που έχεις θα έχει πολύ καλύτερη αίσθηση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Οκτώβριος 3, 2013 Author #3 Κοινοποίηση Οκτώβριος 3, 2013 Ναι δεν είναι ελαφριά διανομή, αλλά δεν περίμενα στις ταινίες να ακούω μόνο χωρίς να βλέπω.Οι ταινίες παίζουν μόνο με SMPLAYER ... VLC τίποτα μόνο ήχος ...Θα περάσω τα lubuntu στον SATA όπως λες.Μια καρτούλα να έβαζα καλύτερη επάνω, αλλά είναι AGP την τύχη μου ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
L3m0n Οκτώβριος 3, 2013 #4 Κοινοποίηση Οκτώβριος 3, 2013 Όπως και ο προλαλησας, θα πρότεινα κάτι σε LXDE ή XFCE. Καλά λόγια ακούγονται για το SolydX, debian-based, rolling distro, το οποίο αποτελεί το unofficial LMDE Xfce distro.Απο hardware μια χαρά φαίνεται το πισάκι, τουλάχιστον γιτ τη δουλειά για την οποία προορίζεται... Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Οκτώβριος 3, 2013 Author #5 Κοινοποίηση Οκτώβριος 3, 2013 Όπως και ο προλαλησας, θα πρότεινα κάτι σε LXDE ή XFCE. Καλά λόγια ακούγονται για το SolydX, debian-based, rolling distro, το οποίο αποτελεί το unofficial LMDE Xfce distro.Απο hardware μια χαρά φαίνεται το πισάκι, τουλάχιστον γιτ τη δουλειά για την οποία προορίζεται...Μόλις άρχισα το κατέβασμα. Θα δοκιμω και τα δυο και ότι παίζει καλύτερα θα μείνει !Ευχαριστώ . Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Οκτώβριος 3, 2013 Author #6 Κοινοποίηση Οκτώβριος 3, 2013 Μια καρτούλα σαν την SAPPHIRE HD2600XT 256MB DDR3 128BIT AGP X8 θα έκανε δουλειά ?Νομίζω πως η κάρτα υποστηρίζει Hardware Acceleration για HD οπότε ίσως να είναι αναβάθμιση για το σύστημα ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
masteroidz Οκτώβριος 4, 2013 #7 Κοινοποίηση Οκτώβριος 4, 2013 Το παράγωγο του Ubuntu ->Lubuntu φέρει το γραφικό περιβάλλον LXDE που είναι ακόμα πιο ελαφρύ από το XFCE χωρίς να μοιάζει λες και είναι κλώνος των Win 3.11.Μια καρτούλα σαν την SAPPHIRE HD2600XT 256MB DDR3 128BIT AGP X8 θα έκανε δουλειά ?Νομίζω πως η κάρτα υποστηρίζει Hardware Acceleration για HD οπότε ίσως να είναι αναβάθμιση για το σύστημα !Οι παλιές σειρές της ΑTi ΔΕΝ έχουν υποστήριξη από τον proprietary driver της εταιρείας πλέον. AMD Catalyst Link to comment Share on other sites More sharing options...
TifoziF1 Οκτώβριος 4, 2013 #8 Κοινοποίηση Οκτώβριος 4, 2013 Επίσης με λιγότερη ram από 3-4GB μην βάζεις x64 OS μιας και μένει λιγότερη μνήμη διαθέσιμη αφού όλα τα x64 process καταλαμβάνουν περισσότερη μνήμη (περίπου 50% περισσότερη) από τα αντίστοιχα x86. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gerstavros Οκτώβριος 4, 2013 #9 Κοινοποίηση Οκτώβριος 4, 2013 Έχω βάλει σε παρόμοιο PC αλλά με χειρότερο επεξεργαστή, Lubuntu 13.04, και πάει εντάξει, βλέπει και ταινίες.Δες όμως μια τα SMART data του σκληρού δίσκου, αν είναι σε κακή κατάσταση, θέλει αντικατάσταση Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asp Οκτώβριος 4, 2013 #10 Κοινοποίηση Οκτώβριος 4, 2013 Δοκίμασα Lubuntu ένα παλιό laptop και ψιλοαπογοητεύτηκα.Σερνότανε. Έβαλα puppy linux και είδα αισθητή διαφορά ταχύτητας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gerstavros Οκτώβριος 6, 2013 #11 Κοινοποίηση Οκτώβριος 6, 2013 Δοκίμασα Lubuntu ένα παλιό laptop και ψιλοαπογοητεύτηκα.Σερνότανε. Έβαλα puppy linux και είδα αισθητή διαφορά ταχύτητας.έχει πολλές ελλείψεις όμως το puppy. Δες το kanotix xfce, πάρα πολύ ελαφρύ, αλλά βασισμένο σε debian, κι έτσι έχεις πρόσβαση στα μεγαλύτερα αποθετήρια λογισμικού +drivers Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asp Οκτώβριος 6, 2013 #12 Κοινοποίηση Οκτώβριος 6, 2013 έχει πολλές ελλείψεις όμως το puppy. Δες το kanotix xfce, πάρα πολύ ελαφρύ, αλλά βασισμένο σε debian, κι έτσι έχεις πρόσβαση στα μεγαλύτερα αποθετήρια λογισμικού +driversΘα το τσεκάρω κάποια στιγμή το kanotix. Ούτε ακουστά δεν το είχα. Πάντως για την δουλειά που το ήθελα εγώ (browsing) μια χαρά είναι το puppy. Ούτε πρόβλημα με τους drivers είχα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Οκτώβριος 7, 2013 Author #13 Κοινοποίηση Οκτώβριος 7, 2013 Λοιπόν πέρασα αρχικά SOLIDxK αλλά δεν με ικανοποίησαν . Αμέσως μετά έκανα εγκατάσταση τα LUBUNTU και μπορώ να πω πως ανάσανε το σύστημα .Μια ερώτηση μόνο.Ξέρετε κάποια AGP που να έχει υποστήριξη για Hardware Ac. αυτή την στιγμή μήπως ψάξω να την βρω μεταχειρισμένη ?Εντύπωση μου έκανε πως δοκιμάζοντας τον SMPLAYER τον VLC τον KAFFEINE και τον Gnome Mplayer ο Mplayer έπαιζε καλύτερα και χωρίς τόσα κολλήματα στις ταινίες που γενικά έχω θέμα ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Οκτώβριος 7, 2013 #14 Κοινοποίηση Οκτώβριος 7, 2013 H 6600Gt είναι μια χαρά κάρτα για να βλέπεις ταινίες νομίζω, εκτός και αν έχεις υπόψιν τίποτα τρελές hi def που απλά το ξεχνάς.Έχω την εντύπωση επίσης ότι στις ρυθμίσεις των προγραμμάτων που ανέφερες πρέπει να υπάρχει επιλογή για ενεργοποίηση του gpu h/w accel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Οκτώβριος 7, 2013 Author #15 Κοινοποίηση Οκτώβριος 7, 2013 H 6600Gt είναι μια χαρά κάρτα για να βλέπεις ταινίες νομίζω, εκτός και αν έχεις υπόψιν τίποτα τρελές hi def που απλά το ξεχνάς.Έχω την εντύπωση επίσης ότι στις ρυθμίσεις των προγραμμάτων που ανέφερες πρέπει να υπάρχει επιλογή για ενεργοποίηση του gpu h/w accel.Υπάρχει αλλά διαφορά δεν βλέπω ούτε στην εικόνα ούτε στον φόρτο του cpu ... Δεν ξέρω γιατί ...φοράω το 304.88 driver της nvidia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Οκτώβριος 9, 2013 Author #16 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2013 Μια ακόμα ερώτηση να κάνω ?Πάω να περάσω τα lubuntu στον SATA HDD και ενώ τον βλέπω και μπορώ να τον δουλέψω μπουταρισμένος από τον IDE HDD (που είναι είδη εγκατστημένα τα lubuntu) , όταν πάνω να κάνω εγκατάσταση από το DVD δεν βλέπει τον δίσκο .... Τον φόρμαρα , τον έβαλα ξανά επάνω αλλά τίποτα .Τον άφησα αφορμάριστο αλλά πάλι τίποτα. Ο δίσκος φαίνεται εντάξη πάντως ...Γιατί όμως δεν τον βλέπει ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Οκτώβριος 9, 2013 #17 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2013 να ρωτησω εγω κατι ; οταν λες ταινιες εννοεις HD (720/1080) ; γιατι εαν εννοεις HD τοτε ο επεξεργαστης ειναι απλα μη ικανος για κατι τετοιο και η καρτα γραφικων δεν εχει dxva (βασικα εχει πετσοκομενο πρωιμο του 2004 οχι ματροσκες), για dxva χρειαζεσαι GT210 και ανω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Οκτώβριος 9, 2013 #18 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2013 Μια ακόμα ερώτηση να κάνω ?Πάω να περάσω τα lubuntu στον SATA HDD και ενώ τον βλέπω και μπορώ να τον δουλέψω μπουταρισμένος από τον IDE HDD (που είναι είδη εγκατστημένα τα lubuntu) , όταν πάνω να κάνω εγκατάσταση από το DVD δεν βλέπει τον δίσκο .... Τον φόρμαρα , τον έβαλα ξανά επάνω αλλά τίποτα .Τον άφησα αφορμάριστο αλλά πάλι τίποτα. Ο δίσκος φαίνεται εντάξη πάντως ...Γιατί όμως δεν τον βλέπει ?κοιτα στο bios στο sata / ide controller για επιλογες τυπου sata/combined/enchanged και παιξε με αυτες Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Οκτώβριος 9, 2013 #19 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2013 Μάλλον δε φορτώνει το module όταν εκκινείς από dvd. Αν είσαι ικανοποιημένος από την εγκατάσταση που έχεις κάνει στον IDE μπορείς να φορμάρεις τον SATA και να αντιγράψεις απλώς όλο το δίσκο από τον παλιό στον καινούριο. How to migrate to a larger hard disk in LinuxΕπίλεξε ext4 αντί για ext3 που προτείνει ο οδηγός. Στο τέλος επιλέγεις το GRUB2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Οκτώβριος 10, 2013 Author #20 Κοινοποίηση Οκτώβριος 10, 2013 κοιτα στο bios στο sata / ide controller για επιλογες τυπου sata/combined/enchanged και παιξε με αυτες Κατάφερα να κάνω να δει τον δίσκο κατά την εγκατάσταση. Επρεπε να βγάλω του IDE από επάνω .... To θέμα ειναι πως η μητρικη είναι μια AOPEN AK86-L (KT800) η οποία δεν έχει ΚΑΜΙΑ επιλογή για μπουτάρισμα από SATA στο BIOS ... οπότε και να περάσω τα lubuntu στον SATA πάλι δεν μπορώ να μπουτάρω... Και τι δεν έχω κάνει ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.