Jump to content

Πως θα το κάνω ? Γίνεται ?

adpanos

Recommended Posts

Προς το παρόν έχω έναν SSD 256GB CRUCIAL M4 με φορτωμένα τα WINDOWS 7 64BIT .

Σε έναν από τους HDDs έχω φορτωμένα και σεταρισμένα τα UBUNTU 12.04LTS .

Για να μπουτάρω σε ένα από τα δυο λειτουργικά το κάνω από το boot menu της μητρικής.

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει τρόπος να περάσω έναν κλώνο των UBUNTU σε partition του SSD και να υπάρξει η κλασική επιλογή εισόδου σε win ή ubuntu .

Αυτό φυσικά θα γίνει για να εκμεταλλευτώ τον SSD .

Υπάρχει τρόπος ή πάμε για νέα εγκατάσταση UBUNTU σε partition μέσω των win?

δοκίμασε με acronis (boot cd) ή άλλο partition tool:

1) Shrink το/τα partitions στον ssd για να σου μείνει χώρος για το ubuntu

2) εγκατάσταση απλή ubuntu στον ssd στο un-partitioned space του ssd. Θα μπει ο boot manager του ubuntu με τις επιλογές ubuntu/win7

3) αντιγραφή του/των ubuntu partitions που έχεις στο HDD στις αντίστοιχες θέσεις του SSD

Στήσε το ubuntu στον SSD με κανονικό install. Στον SSD θα σου πάρει 15 λεπτά. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος θα απαιτήσει παραπάνω χρόνο και ενδεχομένως θα έχεις θεματάκια με τη σωστή υποστήριξη των χαρακτηριστικών του SSD (π.χ. trimming)

Όλα τα αρχεία και οι ρυθμίσεις σου στο υπάρχον installation υπάρχουν στο /home. Με μια απλή αντιγραφή τα περνάς στο νέο installation.

Στήσε το ubuntu στον SSD με κανονικό install. Στον SSD θα σου πάρει 15 λεπτά. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος θα απαιτήσει παραπάνω χρόνο και ενδεχομένως θα έχεις θεματάκια με τη σωστή υποστήριξη των χαρακτηριστικών του SSD (π.χ. trimming)

To θέμα μου είναι πως για να περάσω όλα όσα θέλω μέσα θα μου πάρει πολύ παραπάνω.

Τεσπα , ίσως να έχεις και δίκιο για καθαρή εγκατάσταση . Πάντα είναι ο σωστότερος δρόμος ...

To θέμα μου είναι πως για να περάσω όλα όσα θέλω μέσα θα μου πάρει πολύ παραπάνω.

Εννοείς εγκατεστημένες εφαρμογές; Πόσες είναι;

ΥΓ και ο tifozi καθαρή εγκατάσταση προτείνει, απλά σου λέει μετά να την επικαλύψεις με τα αρχεία της υπάρχουσας εγκατάστασης. Σε αυτό το σημείο σίγουρα θα υπάρξουν 2 προβλήματα:

α) τα settings που θα έχει περάσει το λειτουργικό για τον SSD θα πάνε περίπατο και μετά θα χρειαστείς manual βελτιστοποίηση για SSD (και άντε να βγάλεις άκρη από τα άπειρα guides που υπάρχουν)

β) σίγουρα θα χαθούν οι εγγραφές του grub2 (boot manager) και θα πρέπει να τον ξαναστήσεις (αν και αυτό είναι 5 λεπτά υπόθεση)

Πιθανόν να υπάρξουν και άλλα θεματάκια που δεν μπορώ τώρα να σκεφτώ.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.

Έφτιαξα ένα partition στον SSD μέσα από τα win των 80GB για να περάσω τα ubuntu με καθαρή εγκατάσταση.

Ομως τα ubuntu δεν βλέπουν τον SSD καθολου, (ούτε κάποιο από τα partition του) ,ούτε αν αφήσω τα 80gb εντελώς ελεύθερα την στιγμή που πάω να φορμάρω σε ext4 κατά την διαδικασία εγκατάστασης.

Γιατι αυτό βρε παίδες ?

Επίσης ext4 να χρησιμοποιήσω ή κάτι άλλο για καλή λειτουργία του SSD ? Νομίζω πως θέλει EXT4 για TRIM .

με το SWAP τι να κάνω να το βάλω στον HDD ?

Και κάτι άλλο που διάβασα και με τρομάζει ...

The bottom-line seems to be that all of your partitions on a Linux SSD should be EXTx (or whatever else supports TRIM in Linux) otherwise you could virtually have a no-TRIM drive after some time.
Από την στιγμή που θα παίξω με EXT4 για UBUNTU , +SWAP + NTFS για WINDOWS 7 θα δουλέψει το TRIM ή θα βρεθώ μπλεγμένος ?

edit: τον SSD τον άδειασα εντελώς καταστρέφοντας και την εγκατάσταση των win που φορούσε. Τώρα τον βλέπει.

Με τα άλλα τι κάνουμε , να προχωρήσω ή να αγοράσω 2ο SSD για το ubuntu και μόνο ?

Έφτιαξα ένα partition στον SSD μέσα από τα win των 80GB για να περάσω τα ubuntu με καθαρή εγκατάσταση.

Κακώς το έκανες από τα win. Ή τουλάχιστον δεν χρειαζόταν. Το ubuntu έχει το δικό του partition manager (gparted) για να κάνει αυτή τη δουλειά

Ομως τα ubuntu δεν βλέπουν τον SSD καθολου, (ούτε κάποιο από τα partition του) ,ούτε αν αφήσω τα 80gb εντελώς ελεύθερα την στιγμή που πάω να φορμάρω σε ext4 κατά την διαδικασία εγκατάστασης.

Γιατι αυτό βρε παίδες ?

Αυτό είναι εξαιρετικά περίεργο. Δώσε screenshot στο σημείο που λες ότι δεν σου βλέπει το δίσκο ή άνοιξε ένα terminal και δώσε

sudo fdisk -l

για να δούμε ποιους δίσκους βλέπει.

Επίσης ext4 να χρησιμοποιήσω ή κάτι άλλο για καλή λειτουργία του SSD ? Νομίζω πως θέλει EXT4 για TRIM

Και άλλα fs υποστηρίζουν trim, αλλά με το ext4 θα είσαι super

με το SWAP τι να κάνω να το βάλω στον HDD ?

Με 16GB που έχεις, η χρήση του swap θα είναι μηδενική έως ελάχιστη. Βάλτο στον SSD για max performance. (1-2GB το πολύ)

Από την στιγμή που θα παίξω με EXT4 για UBUNTU , +SWAP + NTFS για WINDOWS 7 θα δουλέψει το TRIM ή θα βρεθώ μπλεγμένος ?

Θα δουλέψει μια χαρά. Εξάλλου μπορείς να το διαπιστώσεις και μετά την εγκατάσταση και αν δεν δουλεύει το ενεργοποιείς σε 1 λεπτό προσθέτοντας το "discard" στο fstab

edit: τον SSD τον άδειασα εντελώς καταστρέφοντας και την εγκατάσταση των win που φορούσε. Τώρα τον βλέπει.

lol άδικα στα έγραψα όλα τα άλλα....

Με τα άλλα τι κάνουμε , να προχωρήσω ή να αγοράσω 2ο SSD για το ubuntu και μόνο ?

Προχωράς άφοβα. Αν βέβαια έχεις την οικονομική δυνατότητα, η λύση "το κάθε OS στον δικό του SSD" είναι η πιο τακτοποιημένη για να μην περιορίζεσαι με μικρότερα partitions.

Y.Γ. Θα πρότεινα να περάσεις την 13.04 έκδοση

Μέσα στα ubuntu τον έβλεπε τον δίσκο κανονικά. Κατά την διαδικασία εγκατάστασης από το cd δεν τα έβλεπε.

Περίεργο ...

Ελεγα να βάλω LTS για καλύτερη υποστήριξη . :cool:

Αφού το λες πως θα δουλέψει το trim ξεκινώ εγκατάσταση .

Το 12.04 επειδή είναι LTS θεωρείται πιο σταθερό. Το 13.04 έχει όμως αισθητά βελτιστοποιημένο το UNITY, οπότε το προτείνω σε σχέση με το 12.04

Θα τα περάσω σε έναν HDD τα 13.04 και αν είναι οκ , θα τα βάλω πάνω από τα 12,04 αργότερα.

Τα 12.04 μόλις μπήκαν !:rolleyes:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.