Jump to content

cpu cooler σταματάει να λειτουργεί

The Spirit

Recommended Posts

Έφτιαξα ένα καινούριο σύστημα για ένα φίλο μου και παρατήρησα οτί ενώ δουλεύει το ανεμιστηράκι με

το άνοιγμα του pc, κάποια στιγμή σταματάει να δουλεύει. Στο bios ότι επιλογή και να βάλω για τα fans (standard, silent, turbo) πάλι το ίδιο κάνει.

Από θερμοκρασίες όταν σταματάει είναι περίπου στους 36-37 σε idle κατάσταση.

Επεξεργαστής είναι αυτός INTEL CORE I5-4570 3.20GHZ LGA1150 - BOX - - CPU -

και ψύκτρα ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO REV.2 - -

Παιδιά το πρόβλημα λύθηκε. Υπάρχει μια ρύθμιση στο bios "cpu fan min. duty cycle(%)" που ήταν στην τιμή "20". Έβαλα τυχαία "70%" και πλέον λειτουργεί το fan κανονικά.

Βέβαια δεν είμαι σίγουρος για το τι είναι αυτό ακριβώς οπότε αν γνωρίζει κάποιος ας μου εξηγήσει...

Πρόκειται περί pwm ανεμιστήρα. Περισσότερα - Fan control - Wikipedia, the free encyclopedia , και ακόμη περισσότερα - http://www.formfactors.org/developer/specs/4_Wire_PWM_Spec.pdf

Πάντως είναι περίεργο που σταματά καθώς εδώ λέει άλλα - Freezer 7 PRO Rev. 2 · CPU · Cooling · ARCTIC , εκτός και αν δε συνδέεις το cooler πάνω σε 4pin header ή έχεις ενεργοποιήσει voltage control από το bios.

ε πολυ απλο ανιγεις το καπακι το αφηνεις ανοιχτο και βαζεις ενα εξωτερικο ανεμιστηρακι εκει κοντα και το στηριζεις καπου το ιδιο πραγμα ειναι...
ναι και αυτό είναι μια λύση, like:

computer-fan-1.jpg

:hehe: :hehe:

.......................................

Πάντως είναι περίεργο που σταματά καθώς εδώ λέει άλλα - Freezer 7 PRO Rev. 2 · CPU · Cooling · ARCTIC , εκτός και αν δε συνδέεις το cooler πάνω σε 4pin header ή έχεις ενεργοποιήσει voltage control από το bios.

Αν έχει βάλει το βύσμα του ανεμιστήρα σε τρίπινο header τότε ο ανεμιστήρας θα γύρναγε συνέχεια στο φουλ!

(θα "έβλεπε" στο duty cycle συνεχώς 100%)

Βέβαια είναι λίγο περίεργο που έστω και με 20 % DC δεν γυρνάει.

Ίσως να είναι κάπως "βαρύ" το μοτέρ, καλό πάντως θα ήταν να ψαχτεί μέσα από το Bios ποιό είναι το ελάχιστο αποτελεσματικό duty cycle, γιατί έτσι όπως είναι τώρα (70%) έχουν μειωθεί πολύ τα περιθώρια μεταβολής της ταχύτητας του ανεμιστήρα και άρα και της μείωσης του θορύβου!:yes4:

Παιδιά το πρόβλημα λύθηκε. Υπάρχει μια ρύθμιση στο bios "cpu fan min. duty cycle(%)" που ήταν στην τιμή "20". Έβαλα τυχαία "70%" και πλέον λειτουργεί το fan κανονικά.

Βέβαια δεν είμαι σίγουρος για το τι είναι αυτό ακριβώς οπότε αν γνωρίζει κάποιος ας μου εξηγήσει...

Δεν είναι πρόβλημα! Το min duty cycle είναι οι ελάχιστες στροφές. Μπορείς να το βάλεις και 0%. Δε χρειάζεται να δουλεύει συνέχεια ο ανεμιστήρας με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες!

Σε ένα pwm ανεμιστήρα τα ηλεκτρονικά που περιέχονται πάνω στο μηχανισμό του είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με σταθερή παροχή 12V (λόγω του μικροεπεξεργαστή που περιέχουν). Όταν χρησιμοποιείται fan control από 3pin header η παρεχόμενη τάση σε χαμηλό d.c. δεν επαρκεί για την τροφοδοσία των ηλεκτρονικών του ανεμιστήρα με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί.

Από εμπειρία σε διάφορους ανεμιστήρες ξέρω ότι δεν παρουσιάζουν όλοι την ίδια συμπεριφορά , άλλοι ρυθμίζονται γραμμικά με 3pin fan control και άλλοι όχι.

Δες εδώ τα εσώψυχα ενός delta pwm ανεμιστήρα - Electronics All About DIY Fan Controllers - bit-tech.net Forums

Σωστό και αυτό , αλλά με βάση τα συμφραζόμενα, δεν υπέθεσα ότι το έχει βάλει σε 3-πινο και μάλιστα γυρισμένο σε έλεγχο τάσης!:)

Αυτό που μάλλον έχε γίνει είναι -όπως ήδη ειπώθηκε- ότι σε χαμηλή θερμοκρασία το Fan σταματάει, (εφόσον του επιτρέπει η ελάχιστη ρύθμιση του DC.

Και εδώ είναι πάλι περίεργο γιατί με 20% θα έπρεπε να γυρίζει ο ανεμιστήρας.:hmm:

Παιδιά η μητρική είναι αυτή ASUS B85M-E RETAIL - - και τον ανεμιστήρα τον έχω συνδέσει κανονικά στο 4pin της μητρικής που έχει τη θέση για το cpu fan.

Ο θόρυβος αυξήθηκε όντως αλλά δεν είναι ενοχλητικός (τουλάχιστον στα αφτιά του φίλου μου είναι ok).

Το θέμα είναι ότι το άφησα στο 70% και του το έχω δώσει. Υπάρχει η πιθανότητα ζημιάς του ανεμιστήρα που το άφησα σε τόσο ψηλό νούμερο όπως είπατε?

Ενημερωτικά σε idle οι θερμοκρασίες κυμαίνονται τώρα από 29-32 βαθμούς (σε full load δε νομίζω ότι χρειάζεται να το δοκιμάσω καθώς μόνο για fb-office-nero-ταινίες και τέτοια θα το χρησιμοποιεί, παιχνίδια δεν παίζει)

Βασικά αφού ο έλεγχος της θερμοκρασίας δουλεύει καλά, δεν υπάρχει θέμα αν κατά περιόδους σταματάει να δουλεύει το ανεμιστηράκι.

Το θέμα που μπορεί να δημιουργηθεί και είναι απλά θέμα ακουστικό , είναι όταν ξεκινάει μετά από παύση ο ανεμιστήρας, για να ρίξει την θερμοκρασία να "γκαζώνει" λίγο, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και να σταματήσει πάλι (μιλάω για συνθήκες χρήσης που του επιτρέπουν να σταματήσει)

Αυτό το σταμάτα ξεκίνα μπορεί να είναι ενοχλητικό!

Από την άλλη μεριά αν ρυθμίσεις έτσι το min DC ώστε στην χαμηλότερη ρύθμιση που επιβάλλεται , ο ανεμιστήρας να περιστρέφεται αργά και αθόρυβα, τότε δεν θα υπάρχουν τα σταμάτα ξεκίνα, και ίσως αυτό να είναι πιο σωστό ακουστικά!

Από την άλλη πλευρά , όλα αυτά είναι ζήτημα ρυθμίσεων και του προφίλ που έχει ο έλεγχος του ανεμιστήρα, γιατί κάλλιστα μπορεί να ξεκινά από την ακινησία πολύ σιγά και πριν η θερμοκρασία πάει στα ύψη!

Καλή συνέχεια! :)

Πρόβλημα ο ανεμιστήρας δεν έχει καθώς λειτουργεί εντός προδιαγραφών. Για μένα το περίεργο της υπόθεσης παραμένει (θεωρώ ότι είσαι σίγουρος ότι το σύνδεσες στο σωστό 4pin header , καθώς η μητρική έχει άλλα 2 τέτοια που χρησιμοποιούν διαφορετικό fan control).

Ναι σίγουρα το έχω συνδέσει σωστά (έχω εμπειρία από στήσιμο Η/Υ) απλά ήταν η πρώτη φορά που συναντάω ένα τέτοιο θέμα γι αυτό και ρώτησα τους expert !!!

Αφού δεν ενοχλεί τον φίλο μου και δεν το έχω σπίτι μου για πειραματισμούς θα το αφήσω ως έχει αφού δουλεύει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.