Jump to content



Περι ψυξης ενος laptop


NikosGr

Recommended Posts

@ Seafalco:

"Μεγάλη βοήθεια για ένα lap top που "υποδύεται" ένα σταθερό PC, είναι μια βάση ανακλινόμενη που έχει και ανεμιστήρα για να φέρνει φρέσκο αέρα στις εισόδους αέρα του lap top!"

Να βαλω ενα βιβλιο απο κωτα δηλαφη η ενα τετραδιο? Πως ακριβς το εννοεις να του δσω κλιση?

Επισης ειπες οταν το βγαζω το λαπτοπ απο το ρευμα να το βγαζω απο την μπριζα καιοχι απο τομ πλαγιο βυσμα.

Αυτο γιατι?

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=24638]NikosGr[/MENTION]

(για να "δουλέψει" το mention, πρέπει να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στο @ και στο όνομα :) )

Κοίτα και το βιβλίο θα κάνει κάποια δουλειά -αν και πρέπει να προσέξεις να μην κλείσει κάποιο άνοιγμα, αλλά πολύ καλύτερα μια βάση ειδική, ας πούμε εγώ έχω αυτήν και είμαι ευχαριστημένος:

Cooler Master R9-NBS-4UAK Laptop Cooler 43,18 cm (17") from Conrad.com

Και ναι να μην αποσυνδέεις το laptop από το βύσμα που πάει πάνω του, όχι γιατί υπάρχει ηλεκτρικό πρόβλημα, αλλά γιατί λόγω μειωμένου μεγέθους οι αντοχές του δεν μπορεί να συγκριθούν με αυτές μιας πρίζας σούκο!!!

Οπότε απλά μια προφύλαξη μηχανικής φύσης είναι, προσέχουμε για να έχουμε!

Χώρια που αν σου πάθει κάτι θα πρέπει να πας στο σέρβις κλπ κλπ

Έτσι φις >>> σούκο και όλα καλά! :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν το πολυκαταλαβα γιατι ειναι κακο να βγαλω το βυσμα πλαγιως του λαπτοπ....

Επισης οσο αφορα το βιβλιο μπορεις να μου εξηγησεις σε τι ακριβως βοηθαει σε σχεση με οπως το εχω τωρα φημενο πανω στο τραπεζι?

απο κατω στην βαση του εχει ανεμιστηρα το dell. Ο κατασκευαστης οταν το εφτιαξε δεν το εφτιαξε με τροπο να μπορει να τραβαει αερα κανονικα απο κατω?

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για τις πληροφοριες.

Εχω παρατηρησει σε μερικα λαπτοπ που ανοιξα οτι στις CPU βαζουνε θερμοαγωγιμες παστες ενω στις ΝorthBridge/GPU βαζουμε thermal pads(δεν ξερω τον αντιστοιχο ελληνικο ορο).

Τι θα γινει αν αρχιζω να βαζω παστες σε CPU/NorthBRidge/GPU ή αντιστροφως thermal pads παντου?

Θα υπαρξει προβλημα? και γιατι?

Eπισης θα ηθελα να μαθω για ποθο λογο να χρησιμοποιουμε παστες και μαζιλαρακια ενα νατιθεση με το να ακουμπαει η ψυκτρα απευθειας πανω στα ολοκληρωμενα?

Αν δεν σε κουραζω, που σε κουραζω και το ξερω, και σου ζητω συγγνω, θα ηθελα να μου πεις γιατι:

1. τα thermal pads εχουν χαμηλοτερη αποδοση(εδω τι εννοεις?) απο τις παστες και γιαρι φεθειροντε πιο ευτκολα.

2. Καθως και για την διηλεκτρικοτητα, λιγο να το αναλυσεις σε παρακαλω. Πρεπει ενα μαξιλαρακι η μια παστα να αγει το ρευμα ή οχι? Λογικα οχι αλλα να θελεις σχολιασε το λιγο σε παρακαλω.

Πρόσφατα άλλαξα πάστα στο λαπτοπ μου και διαπίστωσα ότι στο southbridge έχει thermal pad.

Έβαλα παντού πάστα, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Όπως αποδείχτηκε αρχότερα, η ψήκτρα δεν ακουμπούσε στο southbridge, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση. Η ψήκτρα ήταν ενιαία για CPU/GPU/SB. Ο κατασκευαστής την είχε φτιάξει με τέτοιο τρόπο που δεν επέτρεπε στο SB να έχει άμεση επαφή με το heatsink, είχε ένα κενό 0.5mm. Έτσι λοιπόν, και μόνο για αυτό το σημείο, αναγκάστηκα και πήρα thermal pad.

Πρόβλημα σοβαρό δε θα υπάρξει, αρκεί heatsink και τσιπάκι να έρχονται με κάποιο τρόπο σε θερμική επαφή, αλλιώς θα έχεις το ίδιο πρόβλημα με αυτό που περιέγραψα. Επιπλέον, αν μιλάμε για λαπτοπ, υπάρχει η πιθανότητα το έξτρα πάχος του pad να μην επιτρέπει τη ψήκτρα να βιδώνει σωστά, δίνοντάς της κλήση. Στα λαπτοπ ο κατασκευαστής παίζει με τα χιλιοστά του χιλιοστού για να τα ταιριάξει όλα.

1) Εκ κατασκευής τα thermal pads έχουν μικρότερη απόδοση, με την έννοια ότι άγουν θερμότητα πιο αργά από τις πάστες. Για παράδειγμα ένα pad εχει θερμική αγωγιμότητα 3.2w/m-K ενώ μια πάστα 6.53W/mK, διπλάσια! Γενικά θες η θερμική αγωγιμότητα να είναι υψηλή. Το w/m-K εκφράζει τα watts ανα μονάδα μέτρου (m) και βαθμών Kelvin. Όσο δηλαδή ανεβαίνει αυτός ο αριθμός, τα watt θερμότητας που μεταφέρονται αυξάνονται αναλογικά, αντιστρόφως ανάλογα του πάχους και της θερμοκρασίας. Ο λόγος που φθείρονται πιο εύκολα εχει να κάνει αφενός με τη κατασκευή τους και αφετέρου με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται. Καθώς το thermal άγει πιο αργά τη θερμότητα από τη πάστα, επιτρέπει μια πιο συχνή μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις 2 του επιφάνειες. Η διαφορά θερμοκρασίας γενικά καταστρέφει υλικά. Επιπλέον, μεγαλύτερο πάχος από τη πάστα, επιτρέπει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με τον αέρα στο πλάι. Ο αέρας κουβαλάει σωματίδια και ξεραίνει το pad. Αρκετές φορές θα δεις το pad να θυμίζει καμένο από το καιρό καουτσούκ.

2) Διηλεκτρικό ονομάζεται ενας μονωτής ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ιδανική περίπτωση θέλουμε άπειρη ηλεκτρική αντίσταση και μηδενική θερμική αντίσταση. Ο λόγος που θέλουμε ηλεκτρική αντίσταση σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά με τα οποία έρχεται σε επαφή, δε θέλουμε να τα βραχυκυκλώσουμε. Συνήθως ο επεξεργαστής έχει βοηθητικές αντιστάσεις και πυκνωτές γύρω γύρω από το ενσωματομένου του heatsink, οι οποίες ΔΕΝ πρέπει να βραχυκυκλωθούν. Κάποιοι βέβαια αναφέρουν ότι ορισμένες πάστες λόγω της υψηλής διηλεκτρικής συμπεριφοράς εμφανίζουν συμπεριφορά πυκνωτή. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι μπούρδα, μιας και το κύκλωμα ψήκτρα-παστα-ενσωματομένη ψήκτρα είναι βραχυκυκλωμένο (ή θα πρέπει να είναι) οποτε δεν εχει νόημα να το εξετάζεις έτσι. Αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει θεμα με τη διηλεκτρική συμπεριφορά επιλέγουν πάστες που άγουν το ρεύμα (νομίζω AS5) προσέχοντας να μη βραχυκυκλώσουν τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα ότι είναι κακό, αλλά αν υποθέσουμε ότι δουλεύεις το laptop συνέχεια στο ρεύμα, θα χρειαστεί να βάλεις και να βγάλεις το βύσμα αυτό αρκετές φορές μέσα σε μια μέρα!

Αυτή η κίνηση , φέρνει μια έστω και μικρή καταπόνηση στο βύσμα, η οποία συσσωρευτικά , αυξάνει το στατιστικό ενδεχόμενο , το βύσμα να παρουσιάσει κάποιο μηχανικό πρόβλημα!

Έτσι λέω ότι είναι προτιμότερο το βύσμα αυτό να μην το πειράζεις (όσο μπορείς βέβαια) και ότι διακοπή χρειαστεί να κάνεις , να γίνεται από την πλευρά του βύσματος που συνδέει το τροφοδοτικό με την εγκατάσταση του σπιτιού (την πρίζα στον τοίχο), γιατί αυτό το φίς είναι πολύ πιο στιβαρό , αλλά και κάτι να πάθει με τον καιρό , αντικαθίσταται πανεύκολα και ουσιαστικά ανέξοδα!

Όσο για την βάση , και γενικότερα το "ανασήκωμα", απλά θα βοηθήσει στο να "ανασάνει" λίγο πιο ελεύθερα το laptop.

Ο κατασκευαστής το έχει προδιαγράψει να δουλεύει πάνω στο τραπέζι, και του έχει δώσει την δυνατότητα να λειτουργεί μέσα σε ένα εύρος θερμοκρασιών που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις.

Αυτό που σου λέω είναι ότι αν χρησιμοποιήσεις πρόσθετο αερισμό, η θερμοκρασία λειτουργίας του laptop θα είναι λίγο χαμηλότερη και τα εξαρτήματά του λίγο πιο δροσερά, πράγμα που γενικώς βοηθάει στην μακροζωία και την απρόσκοπτη λειτουργία, χώρια που μπορεί να βολεύει και εργονομικά!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ευχαριστω πολυ παιδια για τις πληροφοριες και συγγνωμη που αργησα να σας απαντησω.

Με βαση ολα υατα που προαναφερθηκαν ηθελα να σας ρωτησω ποια θερμοαγωγιμη παστα και ποιο thermal pad μου προτεινεται και απο που οταν αποφασισω να επιχειρησω να καθαρισω το Dell Inspiron 7720 που εχω καθως και ποσο καιρο μετα την αγορα του πρεπει να γινει ο πρωτος καθαρισμος. Πως θα καταλαβω δηλαδη ποτε πρεπει να ανοιξω για να το καθαρισω.

υ.γ: Στο προ-προηγουμενο μηνυμα αναφερθηκε ψήκτρα-παστα-ενσωματομένη ψήκτρα.

Τι εννεοςι εμ τηντ ελευταια εννοια? ψήκτρα-παστα-τσιπακι δεν ειναι?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ παιδια για τις πληροφοριες και συγγνωμη που αργησα να σας απαντησω.

Με βαση ολα υατα που προαναφερθηκαν ηθελα να σας ρωτησω ποια θερμοαγωγιμη παστα και ποιο thermal pad μου προτεινεται και απο που οταν αποφασισω να επιχειρησω να καθαρισω το Dell Inspiron 7720 που εχω καθως και ποσο καιρο μετα την αγορα του πρεπει να γινει ο πρωτος καθαρισμος. Πως θα καταλαβω δηλαδη ποτε πρεπει να ανοιξω για να το καθαρισω.

υ.γ: Στο προ-προηγουμενο μηνυμα αναφερθηκε ψήκτρα-παστα-ενσωματομένη ψήκτρα.

Τι εννεοςι εμ τηντ ελευταια εννοια? ψήκτρα-παστα-τσιπακι δεν ειναι?

Nα μην το ανοίξεις πήγαινε κάπου που έχουν πεπιεσμένο αέρα και φύσα μέσα στους αεραγωγούς μόνο αυτό χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Eγω ξερω οτι απο ενα σημειο και μετα χρειαζεται αλλαγη θερμοαγωγιμης παστας και thermal pad. Ο αερας απλα απο σκονη θα το καθαρισει δεν θα αντικαταστησει το λιωμενο μαξιλαρακι και την εξατμισμενη παστα.....

Link to comment
Share on other sites

Eγω όσα laptop έχω ανοίξει,και είναι αρκετά,δεν έχω δει εξατμισμένες εργοστασιακές πάστες ή να έχουν λιώσει τα μαξιλαράκια και να μην κάνουν δουλειά. Επιμένω να μην το ανοίξεις γιατί καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει και μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Εγω νομιζω το αντιθετο αλλας ας μας πουν και οι αλλοι τι πιστευουν.

Ηδη ο AgentCain ανεφερε ο ιδιος οτι "Αρκετές φορές θα δεις το pad να θυμίζει καμένο από το καιρό καουτσούκ."

Αυτο το εχω δει και εγω ετσι ακριβως σε 2 λαπτοπ που εχω ανοιξει.

Ακομα και να το φυσηξειις τι θα καταφερεις ακριβως?

Απλα θα ωθησεις την σκονη προς τα μεσα και να την ανακατεψεις στο εσωτερικο του.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.