Jump to content

Περι ψυξης ενος laptop

NikosGr

Recommended Posts

Πως ακριβως γινεται η ψυξη σε ενα λαπτοπ?

Μπορει καποιος να μας το περιγράψει αναλυτικα?

Καθως να μας πει και 2 πραγματα για την φορτιση της μπαταριας, αν θελουμε να δουλεύουμε τον φορητό στο ρευμα πρεπει να την εχουμε κουμπωμενη επανω ή φθείρεται ετσι?

Παρακαλω λιγο αναλυτικα για να καταλάβουμε.

Ευχαριστω.

Αναλυτικά....αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα και σίγουρα δεν θα θες να την κάνω εγώ! ( :p )

Λοιπόν σε ένα lap top υπάρχουν διάφορα μικρά ανεμιστηράκια που ρουφάνε αέρα από κατάλληλα ανοίγματα που έχει συνήθως από κάτω , η στο πλάι , η πίσω , η και παντού !

Τον αέρα αυτόν τον διοχετεύουν πάνω στα θερμαινόμενα εξαρτήματα ( στα πτερύγια των ψυκτρών που τύχουν τα εξαρτήματα) και μετά ο ζεστός αέρας αποβάλλεται από σχετικά ανοίγματα στην περίμετρο του laptop!

Μεγάλη βοήθεια για ένα lap top που "υποδύεται" ένα σταθερό PC, είναι μια βάση ανακλινόμενη που έχει και ανεμιστήρα για να φέρνει φρέσκο αέρα στις εισόδους αέρα του lap top!

Ένα laptop ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να λειτουργήσει με φραγμένα τα ανοίγματα κυκλοφορίας του αέρα!

Θα πρέπει ΟΛΑ τα ανοίγματα να είναι ελεύθερα! Δηλαδή δεν το βάζουμε στα πόδια μας , ούτε στο καναπέ , ούτε κάτω στη φλοκάτη ούτε καν σε λεπτό χαλάκι! ! !

Για την μπαταρία!

Αν το δουλεύεις από το ρεύμα (σαν desk top pc) η πιο σωστή τακτική, για να έχεις και την ενδογενή δυνατότητα UPS που σου παρέχει η μπαταρία, καλό είναι να το δουλεύεις από την μπαταρία, αλλά θα πρέπει μόλις η μπαταρία φορτίσει, να αποσυνδέεις το ρεύμα.

Πρόσεξε , δεν βγάζουμε το βύσμα από το lap top ! ! !

Βγάζουμε το φίς από την πρίζα στον τοίχο, και επειδή αυτό είναι σπαστικό, καλό είναι να έχεις ένα παρεμβαλλόμενο μπριζάκι μα διακόπτη, για να ανοιγοκλείνεις από εκεί το ρεύμα.

Μολονότι οι κατασκευαστές λένε ότι δεν υπάρχει θέμα, κάτι υπάρχει! ! !

Τώρα αν έχεις άλλο UPS η δεν σε πειράζει να μείνεις σύξυλος , σε περίπτωση διακοπής ρεύματος , τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να κρατάς την μπαταρία φορτισμένη και εκτός από το laptop όταν το δουλεύεις στο ρεύμα!

Παρ΄όλα αυτά μάλλον μικρό θα είναι το κέρδος και μεγάλο το "σπάσιμο"!

Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις , είναι να αφήνεις την μπαταρία συνέχεια στο ρεύμα, θα δει πολύ λίγα γενέθλια! :)

Καλή συνέχεια , αλλά για πες και για το lap top σου τίποτε! :)

Εγω απο οτι εχω δει τα ανεμιστηρακια του λαπτοπ δε κανουν τιποτε..

Εγω εφτιαξα μια δικια μου βαση με ενα δικο μου κανονικο ανεμιστηρα και ειδα τεραστια διαφορα στην αποδοση του

Μπορει να μου εξηγησεις λιγο τι εννοεις οταν λες πτερυγια των ψυκτρων?

Οι ψυκτρες δεν ειναι χαλκινα επιπεδα που ακουμπουν πανω στην cpu & gpu?

Εγω το Dell Inspiron 7720 το δουλευω πανω στο ρευμα συνεχως με την μπαταρια κουμπωμενη.

Δεν ξερω καν πως να την απασφαλισω για να ξεκουμπωσει, προσπαθησα λλα δνε μετακινουνται οι διακοπτες.

Θα χαλασει αν συνεχισω να την εχω στο ρευμα?

Θελω να πω ρε παιδι μου δεν γινεται να ειναι κουμπωμενη επανω στο μηχανημα και να μην φορτιζει εφοσον βλεπει οτι το λειτουργω στο ρευμα?

αν βγαλεις τη μπαταρια χρειαζεσε απαραιτητως προστασια απο την υπερταση http://support.you.gr/catalog/89/892018AD6449FC4F834D5E5B0061E589.gif σχετικα με τη μπαταρια αν συνεχισεις να την εχεις πανω μετα θα ξεφορτιζει συνεχεια

Να σου δώσω μια έμμεση απάντηση στα γρήγορα:

(είμαι υπ' ατμόν!)

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=APrWWFDeyT4]How it Works: Notebook Cooling - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=4iZpQoc1HpE]How a Laptop's Cooling System Works - Episode II - YouTube[/ame]

θα δεις τις ψύκτρες και τα πτερύγια που σου λέω.

Όσον αφορά στο σχήμα φόρτισης που λες, μακάρι αλλά

δεν μπορώ να ξέρω το τι σχεδιασμό έχει το σύστημα φόρτισης

σου, γενικά καλό είναι να κάνεις αυτά που σου είπα.

Ίσως με λίγο ψάξιμο , να βρεθούν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες!

Η μπαταρια εαν αφαιρεθει απο το λαπτοπ δε πρεπει να ειναι τελειως φορτισμενη αλλα γυρω στο 40%.

Ετσι διατηρειται καλυτερα.οταν ειναι γεματη χανει πιο γρηγορα τη χωρητικοτητα της

Η μπαταρια εαν αφαιρεθει απο το λαπτοπ δε πρεπει να ειναι τελειως φορτισμενη αλλα γυρω στο 40%.

Ετσι διατηρειται καλυτερα.οταν ειναι γεματη χανει πιο γρηγορα τη χωρητικοτητα της

α καλα και αυτη τη δουλεια θα κανουμε? ετσι πρεπει να εχεις ενα φορτιστη παντου να φορτιζεις ως το 40 εγω που δεν την εβαλα ποτε πανω στο λαπτοπ ενω ηταν στο ρευμα οταν το χρησιμοποιουσα δε παρατηρισα κανενα προβλημα

Να σου δώσω μια έμμεση απάντηση στα γρήγορα:

(είμαι υπ' ατμόν!)

θα δεις τις ψύκτρες και τα πτερύγια που σου λέω.

Όσον αφορά στο σχήμα φόρτισης που λες, μακάρι αλλά

δεν μπορώ να ξέρω το τι σχεδιασμό έχει το σύστημα φόρτισης

σου, γενικά καλό είναι να κάνεις αυτά που σου είπα.

Ίσως με λίγο ψάξιμο , να βρεθούν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες!

Σε ευχαριστω για τις πληροφοριες. 2 ερωτησεις.

1. η CPU kai to NorthBridge χρειάζονται ψυξη λεει το video. Η GPU γιατι οχι? δεν ζεσταίνεται η καρτα γραφικων?

2. Η δουλεια των πτερυγιων ποια ειναι ακριβως? Γιατι να μην φυσαειτο ανεμηστηρακι κατευθειαν πανω στο heatink?

3. To ανεμιστηρακι δουλευει παντα ή καποις φορε σταματαει?

4. Την μπαταρια να τη βγαλω εφοσν το δουλευω στο ρευμα ή αν την αφησω επανω?

Ευχαριστω.

Σε ευχαριστω για τις πληροφοριες. 2 ερωτησεις.

1. η CPU kai to NorthBridge χρειάζονται ψυξη λεει το video. Η GPU γιατι οχι? δεν ζεσταίνεται η καρτα γραφικων?

2. Η δουλεια των πτερυγιων ποια ειναι ακριβως? Γιατι να μην φυσαειτο ανεμηστηρακι κατευθειαν πανω στο heatink?

3. To ανεμιστηρακι δουλευει παντα ή καποις φορε σταματαει?

4. Την μπαταρια να τη βγαλω εφοσν το δουλευω στο ρευμα ή αν την αφησω επανω?

Ευχαριστω.

1> H κάρτα γραφικών σε πολλά lap top δεν είναι ένα ανεξάρτητο τσιπάκι!

Είναι ενσωματωμένη!

Αν υπάρχει ανεξάρτητο τσιπάκι , τότε ψύχεται και αυτό!

2> Τα πτερύγια είναι κολλημένα στο heatpipe και αυξάνουν πάρα πολύ την επιφάνεια μέσω της οποίας αποβάλλεται η θερμοκρασία στο περιβάλλον!

Έτσι αυξάνεται κατακόρυφα η απόδοση της ψύξης.

Και μια λεπτομέρεια , ψύκτρα (heat sink) ονομάζεται ολόκληρο το σύνολο Heatpipe και πτερυγίων.

3> Το ανεμιστηράκι συνήθως πολύ κοντά στην εκκίνηση του laptop μπορεί να περιστρέφεται πολύ αργά , η και να είναι σταματημένο.

Μπορεί και να σταματάει (αλλά δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο), και σίγουρα κατά την λειτουργία του laptop ρυθμίζεται και η ταχύτητα περιστροφής του, έτσι που να κρατιέται σε ανεκτά επίπεδα η ζέστη!

4> Εγώ την αφήνω επάνω και φροντίζω όταν γεμίζει να ανοίγω τον διακόπτη και σταματά η φόρτιση, έτσι που να διατηρείται η ζωή της!

Έτσι η μπαταρία κάνει πλήρεις κύκλους φόρτισης εκφόρτισης και διατηρείται καλύτερα!!

Καλή συνέχεια! :)

1> H κάρτα γραφικών σε πολλά lap top δεν είναι ένα ανεξάρτητο τσιπάκι!

Είναι ενσωματωμένη!

Αν υπάρχει ανεξάρτητο τσιπάκι , τότε ψύχεται και αυτό!

2> Τα πτερύγια είναι κολλημένα στο heatpipe και αυξάνουν πάρα πολύ την επιφάνεια μέσω της οποίας αποβάλλεται η θερμοκρασία στο περιβάλλον!

Έτσι αυξάνεται κατακόρυφα η απόδοση της ψύξης.

Και μια λεπτομέρεια , ψύκτρα (heat sink) ονομάζεται ολόκληρο το σύνολο Heatpipe και πτερυγίων.

3> Το ανεμιστηράκι συνήθως πολύ κοντά στην εκκίνηση του laptop μπορεί να περιστρέφεται πολύ αργά , η και να είναι σταματημένο.

Μπορεί και να σταματάει (αλλά δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο), και σίγουρα κατά την λειτουργία του laptop ρυθμίζεται και η ταχύτητα περιστροφής του, έτσι που να κρατιέται σε ανεκτά επίπεδα η ζέστη!

4> Εγώ την αφήνω επάνω και φροντίζω όταν γεμίζει να ανοίγω τον διακόπτη και σταματά η φόρτιση, έτσι που να διατηρείται η ζωή της!

Έτσι η μπαταρία κάνει πλήρεις κύκλους φόρτισης εκφόρτισης και διατηρείται καλύτερα!!

1. Ακομα και ενσωματωμενο να ειναι το τσιπακι της καρτας γραφικων στην μητρικη, δεν ζεσταινεται υπερβολικα κυριως οταν παιζει κανεις παιχνδια ετσι ωστε να χρειαζεται ψυξη?

4. Ποιον διακοπτη εννοεις φιλε? Βασικα ετσι οπως κοιταζω πισω την μπαταρια εχει 2 διακοπτακια.

Αυτα λειτουργουν ως ασφαλειες για να μην βγαινει η μπαταρια ή ειναι κατι αλλο?

Προσπαθησα και να την βγαλω αλλα δεν μπορω να μετακινησω καν τα διακοπτακια.

Σε τι εξυπηρετους αυτα ακριβςω και γιατι ειναι δυο?

Η GPU μπορεί να είναι ενσωματωμένη στην CPU!

Η τεχνολογία αυτή μετράει κάμποσο καιρό!

Δες από το :

Features of integrated Intel HD graphics units

Αν λοιπόν το PC σου έχει μια τέτοια CPU (+GPU) , δεν θα υπάρχει ξέχωρο τσιπάκι GPU!

Όσον αφορά στο διακοπτάκι που αναφέρθηκα , είναι αυτό που σου είπα αρχικά.

Στην πρίζα του τοιχου βυσματώνεις μια πριζα ανταπτορ , που έχει διακοπτάκι, και σε αυτήν βυσματώνεις την πρίζα του τροφοδοτικού του laptop!

Όποτε θέλεις να διακόψεις την φόρτιση, πατάς το διακοπτάκι της πρίζας και τέλος η φόρτιση!

Για την μπαταρία σου, δεν ξέρω, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες του lap top και αν δεν βγάλεις άκρη,, πήγαινε το στο service κάποιου καταστήματος!

Εδιτ: Αυτά τα "διακοπτάκια" που βλέπεις πάνω στην μπαταρία, κατά πάσα πιθανότητα είναι "συρτάκια" που ασφαλίζουν στην θέση της την μπαταρία,, είναι μηχανική κατασκευή , δεν έχουν σχέση με τα "ηλεκτρικά" του PC !

Στην διαχειριση συσκεων σους προσαρμογεις οθονης, βλεπω:

1. Intel HD Graphics 4000

2. Nvidia GeForce 650M

Αρα εχω 2 καρτες γραφικων πανω.

Η (1) ειναι λογικα μεσα στην CPU ενω η 2η πρεπει να ειναι ξεχωρη σωστα?

Για αναλυσε το λιγο πραπανω σε παρακαλω και συγγνωμη αν σε κουραζω.

Θα μαθουμε ολοι απο αυτο.

Υπαρχουν και laptop που διακοπτουν τη φορτιση, αυτοματα, για προστασια της μπαταριας.

Την εβαλα οταν ανοιξα τη συσκευασια του και δεν την ξαναεβγαλα ποτε. Εκει ειναι η θεση της.

2. Nvidia GeForce 650M

Επειδή δεν μου αρέσει να μιλώ επί παντός επιστητού, παρά μόνο για όσα γνωρίζω αρκετά καλά,

δεν θα διακινδυνεύσω να σου απαντήσω στα περί διαχείρισης των διπλών δυνατοτήτων για

γραφικά που έχει το laptop σου (αλλά αν δεν κάνω λάθος και το δικό μου :) )

Πιστεύω ότι υπάρχουν φίλοι πολύ πιο έμπειροι στο θέμα από εμένα!

Συμπάθα με λοιπόν, αλλά θα πρέπει να περιμένεις κάποιον από αυτούς! :)

2. Nvidia GeForce 650M

Υπάρχουν και λαπτοπ με 2 κάρτες γραφικών και απότι φαίνεται εσύ αγόρασες ένα από αυτά.

Σε γενικές γραμμές, η GPU που υπάρχει μέσα στη CPU (1) είναι χαμηλότερης κατανάλωσης και δυνατοτήτων από τη διακριτή GPU (2). Στη περίπτωση αυτή, οι κατασκευαστές των λαπτοπ επιτρέπουν την αλλαγή από τη μια κάρτα στην άλλη. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι σε επίπεδο hardware με jumper (σπάνιο) ή σε software (μεσω BIOS, μέσω λειτουργικού συστήματος ή κάποιας εφαρμογής). Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι αυτόματη (πχ αν σερφάρεις στο ιντερνετ να χρησιμοποιείται η 1 και αν παίζεις παιχνίδια η 2) ή να πρέπει να δώσεις εσύ εντολή (μέσω λογισμικού του κατασκευαστή) Σε κάθε περίπτωση, θα αναφέρεται ρητά τι ισχύει στο manual του λαπτοπ σου.

Τέλος υπάρχει και η περίπτωση να συνδυάζεται η επεξεργαστική ισχύ των 2 GPU στα παιχνίδια, αλλά αυτό συνήθως δε συμφέρει γιατί όπως είπα η ενσωματωμένη είναι συνήθως πιο αδύναμη.

Τι άλλο θες να μάθεις;

Καταρχας ευχαριστω για την απαντηση.

Θα ηθελα επισης να μαθω για την ψυξη ποτε πρεπει να χρησιμοποιειται thermal pad και ποτε θερμοαγωγιμη παστα καθως και τις διαφορες των 2.

Η θερμοαγώγιμη πάστα είναι καταρχάς ... πάστα. Ως πάστα, έχει τη τάση να απλώνεται στην επιφάνεια και να καλύπτει κάθε ατέλειά της, άγοντας έτσι τη θερμότητα προς τη ψήκτρα. Όταν όμως η απόσταση των 2 επιφανειών είναι μεγαλύτερη κάποιων μm, τότε η πάστα δρα ως μονωτικό (οχι ακριβώς, απλά δε δουλεύει τόσο αποδοτικά όσο θα έπρεπε). Επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν δημιουργηθεί φυσαλίδες αέρα μέσα στη πάστα.

Σε αυτή τη περίπτωση έρχεται το pad, το οποίο μεταξύ άλλων περιέχει παραφίνη. Το pad ειναι στερεο και μαλακό σαν μαξιλαράκι, οπότε μπορεί να προσαρμόζεται καλύτερα στην απόσταση μεταξύ των 2 επιφανειών. Με το που θερμανθεί η μια επιφάνεια, λιώνει η παραφίνη και επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας. Το κακό με τα pads είναι ότι αφενός έχουν χαμηλότερες επιδόσεις από τις πάστες και αφετέρου αποσυντίθενται πιο γρήγορα από τις πάστες. Επίσης τα pads είναι πιο ζόρικα στην αλλαγή, αφού μετά από λίγο καιρό μοιάζουν με τσίχλα. Μάλιστα έχουν ξεκολλήσει και επεξεργαστές από τετοια pads, όταν πήγαν να αφαιρέσουν την ψήκτρα. Τα pads, σε αντίθεση με καποιες πάστες, είναι διηλεκτρικά (δλδ δεν άγουν το ρεύμα)

Τα pads τοποθετούνται συνήθως σε δευτερευόντως σημασίας ολοκληρωμένα ή όταν οι κατασκευαστές θέλουν να γίνουν φτηνιάρηδες. Επίσης το συνηθίζουν στα λαπτοπ, για ποιο λόγο δεν είμαι σίγουρος.

Σε ευχαριστω για τις πληροφοριες.

Εχω παρατηρησει σε μερικα λαπτοπ που ανοιξα οτι στις CPU βαζουνε θερμοαγωγιμες παστες ενω στις ΝorthBridge/GPU βαζουμε thermal pads(δεν ξερω τον αντιστοιχο ελληνικο ορο).

Τι θα γινει αν αρχιζω να βαζω παστες σε CPU/NorthBRidge/GPU ή αντιστροφως thermal pads παντου?

Θα υπαρξει προβλημα? και γιατι?

Eπισης θα ηθελα να μαθω για ποθο λογο να χρησιμοποιουμε παστες και μαζιλαρακια ενα νατιθεση με το να ακουμπαει η ψυκτρα απευθειας πανω στα ολοκληρωμενα?

Αν δεν σε κουραζω, που σε κουραζω και το ξερω, και σου ζητω συγγνω, θα ηθελα να μου πεις γιατι:

1. τα thermal pads εχουν χαμηλοτερη αποδοση(εδω τι εννοεις?) απο τις παστες και γιαρι φεθειροντε πιο ευτκολα.

2. Καθως και για την διηλεκτρικοτητα, λιγο να το αναλυσεις σε παρακαλω. Πρεπει ενα μαξιλαρακι η μια παστα να αγει το ρευμα ή οχι? Λογικα οχι αλλα να θελεις σχολιασε το λιγο σε παρακαλω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.