Jump to content

Ποιό mikrotik για home wireless σε 2 ορόφους

baracudas

Recommended Posts

Γεια σε όλους. Θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με το εξής θέμα.

Μοιράζομαι τη σύνδεσή μου με το φίλο μου που μένει ακριβώς στον κάτω όροφο (60-70 τ.μ το κάθε διαμέρισμα). Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ το modem/router του ISP χωρίς πρόβλημα.

Σκέφτομαι να βάλω mikrotik router έτσι για τον πειραματισμό.

Σαν πιο οικονομική επιλογή είδα το 951 2n, γύρω στο 40ευρο RouterBoard.com : RB951-2n

αλλά παίζουν και τα RB951Ui-2HnD, RouterBoard.com : RB951Ui-2HnD

μαζί με το RB751U-2HnD, RouterBoard.com : RB751U-2HnD που βγαίνουν γύρω στα 55 ευρά .

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν θα με καλύψουν στο wireless για τον κάτω όροφο του φίλου μου. Στα specs δίνει ότι το πρώτο έχει 1.5 dbi κεραία ενώ τα άλλα 2 2.5 dbi. Θα θελα την άποψή σας πάνω στο θέμα. Αν με καλύπτει το πρώτο, θα στραφώ εκεί αφού είναι κ το πιο οικονομικό. Αν όχι τότε με κάποιο από τα άλλα δύο θα είμαι ΟΚ ή να στραφώ σε άλλο τρόπο?

Δεν τα διαβασες καλα. Το πρωτο εχει Tx Power στα 17db, ΣΥΝ το κερδος κεραιας 1.5 ] 18.5db.

Αναλογα και το δευτερο ειναι 30 + 2.5 = 32.5 db

To τριτο εχει 30db + 2 MIMO κεραιες με συνολικα 2.5db κερδος (αρα 32.5 συνολικα db), αλλα παιρνει και εξωτερικες με βυσμα τυπου MMCX.

Δεν τα διαβασες καλα. Το πρωτο εχει Tx Power στα 17db, ΣΥΝ το κερδος κεραιας 1.5 ] 18.5db.

Αναλογα και το δευτερο ειναι 30 + 2.5 = 32.5 db

To τριτο εχει 30db + 2 MIMO κεραιες με συνολικα 2.5db κερδος (αρα 32.5 συνολικα db), αλλα παιρνει και εξωτερικες με βυσμα τυπου MMCX.

επειδή δε γνωρίζω πολλά από κεραίες κ εκπομπή τους, πιστεύεις ότι θα με καλύψουν αυτά τα 18.5 db για τον κάτω όροφο ή όχι? αν όχι με τα 32,5 db θα ειμαι οκ ή θα πρέπει να παω στην τρίτη επιλογή με την εξωτερική κεραία?

Αυτές οι MIMO κεραίες τι το διαφορετικό έχουν?

Θα ελεγα να παρεις την 3η επιλογη με 2 κεραιες τυπου omnι και μετα θα ρυθμισεις το mikrotik εκει οπου πιανει ιδανικα. Να μην γεμιζεις και με θορυβο την γειτονια...

Για το MIMO διαβασε εδω ;)MIMO - Wikipedia, the free encyclopedia

Θα ελεγα να παρεις την 3η επιλογη με 2 κεραιες τυπου omnι και μετα θα ρυθμισεις το mikrotik εκει οπου πιανει ιδανικα. Να μην γεμιζεις και με θορυβο την γειτονια...

Για το MIMO διαβασε εδω ;)MIMO - Wikipedia, the free encyclopedia

thanks αν κ δε κατάλαβα πολλά, εγώ με το RouterOS θέλω να παίξω..

Άρα η εμβέλεια από μόνη της θα με καλύψει για τον κάτω όροφο κ δε θα χρειαστώ άλλη κεραία εκτός από τις ενσωματωμένες σωστά?

Από πλευράς ακτινοβολίας είναι καλύτερες σε σχέση με τα συμβατικά modem/router που δίνουν οι εταιρείες?

Όταν λες μετά να ρυθμίσω το mikrotik εκεί που πιάνει ιδανικά τι πως θα το κάνω? μέσα στο routeros έχει επιλογές?

Mikrotik ειναι η εταιρια. RouterOS ειναι το λειτουργικο της και routerboard χχχχ τα διαφορα μοντελα της κατηγοριας.

Για 60-70τμ, -πιστευω - θα χρειαζεσαι κατι μεταξυ 20-25db αναλογα φυσικα το που θα βαλεις το Routerboard, ποσους τοιχους εχεις ενδιαμεσα και ποσο χοντροι ειναι οι τοιχοι.

Για να ρυθμισεις το RouterOS, το κανεις ειτε μεσω του προγραμματος Winbox, ειτε με telnet. Μια απο τις ρυθμισεις ειναι να ρυθμιζεις εσυ την εξοδο της ασυρματης καρτας δικτυου.

Δηλαδη. Αν το Tx Power το εχεις στο 1db και οι κεραιες σου εχουν κερδος 2.5db, Σαν συνολο εκπεμπεις στα 3.5db.

Αν το Tx Ειναι 6db + κερδος κεραιων 2.5 = 8.5δβ κλπ.

Οποτε, ΕΓΩ θα αγοραζα την τριτη, θα εβαζα κεραιουλες δικες μου και θα εβαζα 12db Στο Τχ Power και θα πηγαινα σε καθε δωματιο. Αν δεις οτι δεν αρκει το σημα, ανεβαζεις λιγο.

Και αυτο μεχρι να βρεις το καλυτερο νουμερο στο Tx Power.

Στο θεμα "ακτινοβολιας" εχει να κανει με το καθε router, στα ποσα db εκπεμπει απο το εργοστασιο... Προσωπικα νομιζω μεχρι τα 30-32db ειναι ενταξει.

Mikrotik ειναι η εταιρια. RouterOS ειναι το λειτουργικο της και routerboard χχχχ τα διαφορα μοντελα της κατηγοριας.

Για 60-70τμ, -πιστευω - θα χρειαζεσαι κατι μεταξυ 20-25db αναλογα φυσικα το που θα βαλεις το Routerboard, ποσους τοιχους εχεις ενδιαμεσα και ποσο χοντροι ειναι οι τοιχοι.

Για να ρυθμισεις το RouterOS, το κανεις ειτε μεσω του προγραμματος Winbox, ειτε με telnet. Μια απο τις ρυθμισεις ειναι να ρυθμιζεις εσυ την εξοδο της ασυρματης καρτας δικτυου.

Δηλαδη. Αν το Tx Power το εχεις στο 1db και οι κεραιες σου εχουν κερδος 2.5db, Σαν συνολο εκπεμπεις στα 3.5db.

Οποτε, ΕΓΩ θα αγοραζα την τριτη, θα εβαζα κεραιουλες δικες μου και θα εβαζα 12db Στο Τχ Power και θα πηγαινα σε καθε δωματιο. Αν δεις οτι δεν αρκει το σημα, ανεβαζεις λιγο.

Στο θεμα "ακτινοβολιας" εχει να κανει με το καθε router, στα ποσα db εκπεμπει απο το εργοστασιο... Προσωπικα νομιζω μεχρι τα 30-32db ειναι ενταξει.

ευχαριστώ, είσαι κατατοπιστικότατος..

Μου ρθε σήμερα το εργαλείο, στο 751U κατέληξα τελικά. Δοκίμασα με ασύρματο να μπω στο λειτουργικό του να το σκαλίσω και παρατήρησα ότι αρκετά συχνά το λάπτοπ μου χάνει τη σύνδεση με το mikrotik (πχ εκεί που πάω να ορίσω dns βγαίνει μήνυμα στο άσχετο ότι χάθηκε η σύνδεση με το ρούτερ). Η απόσταση είναι στα 2 μέτρα απ το ρούτερ.

Επειδή είμαι πρωτάρης ακόμα, μου διαφεύγει κάτι στο σετάρισμα? έχει και ένα σωρό επιλογές μέσα, ή μήπως μου τυχε κανένα ελλατωματικό?

Οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη..

Υποθετω συνδέεσαι με winbox;

Μεσω ΙΡ η MAC;

Στατικη εχεις βαλει;

Sent from my Galaxy S4, using Tapatalk...

με winbox, κ με IP δοκίμασα κ με MAC αλλά με MAC έχω την αίσθηση ότι ήταν λίγο πιο σταθερό από θέμα disconnect. στατική δεν έβαλα ακόμα απλά έκανα μια εξερεύνηση το RouterOS.. ομολογώ είναι πολύ καλή φάση αν δεν έκανε κ αυτά τα disconnect θα ταν τέλειο.. κάτι πείραξα sto wireless interface σψετικά με τις κεραίες, ίσως να φταίει κάτι από κει..

'εχει κάπου κανένα οδηγό ολοκληρωμένο για αρχάριους να κοιτάξω? στο manual της εταιρείας χάνεται η μπάλα..

στατικ δεν έβαλα ακόμα, μάλλον θα ανοίξω νεο θεμα για αυτό :jump:

τώρα που το παρατηρώ καλύτερα βγάζει σφάλμα "error, router has been disconnected" αλλά απ ότι βλέπω το λάπτοπ χάνει το connection κάθε λίγο. με το router της cyta δεν είχα ποτέ πρόβλημα.. καμιά ιδέα για το τι φταίει?

Υποθετω συνδέεσαι με winbox;

Μεσω ΙΡ η MAC;

Στατικη εχεις βαλει;

Sent from my Galaxy S4, using Tapatalk...

το πρόβλημα λύθηκε.. εκανα reset το configuration κ update σε 5.26 κ δεν είχα άλλο disconnect.

με την εμβέλεια μια χαρα στα 17dbm Tx power και 2 απ την κεραία καλύπτομαι χωρίς πρόβλημα.

Παρατηρώ ότι χωρίς καθόλου rules / queues έχει free ram 13 mb, κ εάν βάλω την τελευταία αναβάθμιση 6.3, τότε πέφτει γύρω στα 6-7 mb. Το ερώτημα μου είναι να το γυρίσω στην προηγούμενη 5.26? ή δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αυτά τα 6-7 mb της 6.3?

Δες μηπως σε παιρνει να κατεβασεις και αλλο. πχ βαλτο στα 12 και πηγαινε στο πιο απομακρυσμενο σημειο και κανε τεστ.

Δεν εχει θεμα με την ραμ, οσο με το cpu load (να μην ειναι καρφωμενο πανω απο 60-70%)

6.χ firmware δεν παιρνει ?

Δες μηπως σε παιρνει να κατεβασεις και αλλο. πχ βαλτο στα 12 και πηγαινε στο πιο απομακρυσμενο σημειο και κανε τεστ.

Δεν εχει θεμα με την ραμ, οσο με το cpu load (να μην ειναι καρφωμενο πανω απο 60-70%)

6.χ firmware δεν παιρνει ?

είναι αναβαθρμίσιμο μεχρι 7.χ. Έβαλα το τελευταίο 6.3 κ είδα τη ram στα 6-7 mb κ τρόμαξα, λέω δε θα χει να "αναπνεύσει" το μηχάνημα κ το έκανα downgrade. λες να το ξαναβάλω δε θα χει θέμα? cpu load είναι πολύ χαλαρό max 15% με μέσο όρο 2-3%.

Για να μετρήσω την ποιότητα του σήματος τι μεταβητές κοιτάω? μέχρι τώρα βλέπω τις:

overal Tx ccq 90% k noise floor -97 dbm. Είναι κάτι άλλο που θα πρέπει να κοιτάω?

• 2 weeks later...

(περα απο τις εξωτερικες κεραιες που υποστηριζει)

μεταξυ δευτερου και τριτου, δεν ειναι καλυτερο το δευτερο λογω μεγαλυτερης cpu και ram?

και κατι αλλο,

Εγω συνηθως στεινω monowall η pfsense σε spare pc.

Τα mikrotik ειναι προτιμοτερα σε θεμα διαχειρησης πολλων clients?

Π. Σε ενα ξενοδοχειο που θα μπορουσαν να μπουν ταυτοχρονα 100 χρηστες ποιο ειναι το ποιο ισχυροτερο; mikrotik η monowall?

Τα mikrotik εχουν ευρυτερο configuration?

Mikrotik ειναι γενικη μαρκα. Εχει και hardware, αλλα και software.

Υποθετουμε οτι μιλας για το λειτουργικο, το RouterOS. Ειναι κατι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικο απο μιας linux firewall διανομη.

To ενα monowall κανει ενα υποτυπωδης routing, αλλα εχουν και ενα σωρο αλλες ρυθμισεις.

(btw, δοκιμασε pfSense)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.