Jump to content

Επιλογή μητρικής Ζ87 με παραμέτρους

gdp77

Recommended Posts

Λοιπόν, έστω ότι έχουμε έναν i7 4770k και θέλουμε να αγοράσουμε μητρική. Θέλουμε τα εξής -όχι με σειρά προτεραιότητας- :

1) να έχει on board led για να φαίνονται τα error codes όταν κάτι πάει στραβά

2) να έχει on board buttons για power, reset, clr cmos

3) 3 χρόνια εγγύηση και τουλάχιστον 5k hours capacitors, ιδανικά 10k hours

4) SLI / crossfire μέχρι 2 κάρτες (δεν μας ενδιαφέρει παραπάνω)

5) ενίσχυση audio, ώστε να μπορούν να οδηγηθούν σωστά high-end ακουστικά

6) τουλάχιστον 6 sata3

7) dual bios (ιδανικά με switch)

8) να μπορεί να overclock-άρει, αλλά δεν θα γίνει τίποτα extreme. 4,1 GHz - 4,5 GHz (ανάλογα με το κομμάτι cpu που θα έχουμε) είμαστε ευχαριστημένοι

budget μέχρι 200€ (μπορούμε να τα ξεπεράσουμε οριακά για κάτι special)

Ποιες είναι οι επιλογές μας;

Έλεγα για την UD4 που βγαίνει 30-40€ πιο φτηνή από την UD5 με 1 lan λιγότερο (δε βλέπω άλλη διαφορά)....

Από ότι διαβάζω έχει 2 λιγότερα SATA III, 1 GLan, και 1 λιγότερο fan header. Νομίζω αμελητέες διαφορές και με βάση αυτά που σε ενδιαφέρουν αλλά και για τα δικά μου γούστα. Κοστίζει και λιγότερο όπως είπες οπότε go for it!

Η UD3H είναι πολύ καλή επιλογή αλλά μόνο και μόνο για ψυχολογικούς λόγους θα έδινα το 15άρι για την UD4H και τις 16 power phases. Οι, όσον το δυνατόν, καλύτερες θερμοκρασίες θα χρειαστούν σίγουρα σε 4770Κ.

Από εκεί και πέρα την UD5H θα την προτιμήσεις μόνο για την "Υποστήριξη για X-Fi Xtreme Fidelity

Τα ακουστικά μου δεν θα είναι ακριβώς "high-end". Μέχρι 100 ευρώ θα είναι. Από ό,τι βλέπω και η UD4 και η UD5 μπορούν να οδηγήσουν 600Ω ακουστικά. Τα X-Fi fidelity και EAX για μπούρδες τα κόβω -εδώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη δικιά μου μητρική-. Το μόνο που χρειάζομαι είναι να οδηγηθούν σωστά κάποια τίμια ακουστικά που θέλω να αγοράσω, χωρίς να χρειαστώ επιπλέον εξοπλισμό για ενίσχυση. Οπότε, με καλύπτει και η UD4, ενώ παράλληλα δεν ξεφεύγει -αντίθετα υπολείπεται- από το ψυχολογικό όριο των 200€ που θέτω. Ίσως ο [MENTION=2162]GruntGR[/MENTION] μπορεί να δώσει μια συμβουλή εδώ....

Τα ακουστικα που σου εχω προτεινει ( samson SR850 / creative aurvana live! / JVC HA-RX 700 ) δεν εχουν καποια ιδιαιτερη αναγκη απο ενισχυση, για καλυτερο sound-whoring ομως θα σου προτεινα (με καποια επιφυλαξη) να παρεις μια απο αυτες τις 2 μητρικες

ASRock > Fatal1ty Z87 Professional

MSI Italy Z87-GD65 GAMING

Θεωρητικα το sbx surround σε συνδυασμο με το γνωστο tweak [MW3] How to disable all menu/in-game music. [ PC ONLY ! ] θα σου δωσουν καποια kills παραπανω.

Πρακτικα ΔΕΝ εχω δοκιμασει το sbx για να σου πω αν οντως δουλευει το συγκεκριμενο DSP, σκοπευω ομως στο τελος του μηνα να στησω ενα mATX μπρικι που θα εχει gigabyte M5.

Θεωρητικα το sbx surround σε συνδυασμο με το γνωστο tweak [MW3] How to disable all menu/in-game music. [ PC ONLY ! ] θα σου δωσουν καποια kills παραπανω.

Παίζω μόνο hardcore που δεν υπάρχει in-game music :T:

Τα ακουστικα που σου εχω προτεινει ( samson SR850 / creative aurvana live! / JVC HA-RX 700 ) δεν εχουν καποια ιδιαιτερη αναγκη απο ενισχυση, για καλυτερο sound-whoring ομως θα σου προτεινα (με καποια επιφυλαξη) να παρεις μια απο αυτες τις 2 μητρικες

ASRock > Fatal1ty Z87 Professional

MSI Italy Z87-GD65 GAMING

ASrock αποκλείεται, εκτός και αν αποφασίσει να δώσει 3ετή εγγύηση.

Η MSI δεν φαίνεται κακή, αλλά θα πρέπει να σπάσω έναν "όρκο" που είχα δώσει πριν πολλά χρόνια "ποτέ ξανά MSI". Η MSI υπερτερεί πάντως στο θέμα του ήχου (εκτιμώ το shielding που έχει, θα βοηθάει αρκετά), αλλά ποιοτικά και ειδικά στο o/c πρέπει να υπερτερούν οι giga UD4 και UD5. Κρίμα που η giga δεν βγάζει και μια UD4/5 "gaming version" με ανάλογες βελτιώσεις στον ήχο. Δυστυχώς στη giga θα πρέπει να πας σε sniper M5 για να βρεις τέτοια καλούδια, αλλά εκεί το κόστος ανεβαίνει κατά πολύ για το budget μου.

Ναι, αλλά για να ακούσεις πραγματικές διαφορές θες ποσό για την κάρτα και ποσό x 2 για καλά headphones. Μπικικίνια δεν υπάρχουν, οπότε συμβιβάζομαι με κάποιο τίμιο onboard.

ΥΓ και φυσικά οι κατασκευαστές αυτών των καρτών ήχου, έχουν κάργα proprietary drivers που αφενός δεν παίζουν -και δεν θα παίξουν ποτέ- σε Linux, ενώ παύουν να υποστηρίζονται και μετά από 1-2 εκδόσεις OS. Οπότε, δύσκολο να στηρίξω με τα € μου τέτοιες πρακτικές για λόγους ιδεολογικούς, αλλά και πρακτικούς.

• 3 weeks later...
Ακριβώς με αυτά που ζητάς: Gigabyte Z87X-UD5H / MSI Z87-MPower

Χωρίς dual bios: Asus Maximus VI Gene/Hero ή Asrock Extreme4/6 (2 έτη εγγύηση)

Οι extremes αν δεν κάνω λάθος έχουν dual bios!

από τα Specifications στο site τους - 2 x 64Mb AMI UEFI Legal BIOS with Multilingual GUI support (1 x Main BIOS and 1 x Backup BIOS)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.