Jump to content

ψήκτρα για 3570κ

ditsikts

Recommended Posts

Με τη μαμά ψήκτρα χωρίς OC στο prime95, φτάνει τους 92 βαθμούς.

Είναι πολύ;

Θέλω να το κάνω OC περίπου στα 4.2 Ghz.

Προτείνεται μου κάποια ψήκτρα, γιατί με τη stock φαίνεται να υποφέρει και χωρίς OC.

Πρέπει να έχεις μεγάλη θερμοκρασία δωματίου, να μην πατάει/δουλεύει καλά η ψύκτρα ή να δείχνουν λάθος οι σένσορες για να φτάνεις τόσους βαθμούς και, ναι, είναι μεγάλη η θερμοκρασία.

Ψύκτρα ανάλογα με τα λεφτά που διαθέτεις αλλά σαν κάτω όριο βάλε την Cololermaster 212 EVO που θα βρεις γύρω στο 35άρι.

Ο Hodad σου 'εχει προτείνει μια πάρα πολύ καλή (για τα χρήματα του) αερόψυκτρα.

Επόμενη λύση, εάν μπορείς να ανεβάσεις το budget σου, είναι να πάς σε υδρόψυξη του στυλ h100i η εαν θέλεις να κάνεις "παπαδες" να πας σε custom watercooling.

Μια h100i είναι περίπου στο 100€ και μια με αντίστοιχες επιδόσεις αερόψυκτρα είναι η noctua nh-d14 με περίπου 75€.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι και να βάλεις θα βοηθήσεις την cpu σου.

είδα το review της noctua u14s και με έψησε να τη πάρω λόγω απόδοσης/ησυχία. Για υδροψυξη δε με πολύ-ενδιαφέρει λόγο ότι έχω Thermaltake tsunami κουτί και θα πρέπει να την έχω εξωτερικά, και για τη συντήρηση που θέλει(όποτε θέλει). Ίσως κάτι με μονό ψυγείο να το προτιμούσα αν είχε αρκετή διαφορά από τη u14s σε απόδοση.

Mε μονό ψυγείο δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει την noctua που αναφέρεις. Αν σε ενδιαφέρει ο λόγος ησυχία/απόδοση νομίζω οτι στην περίπτωση σου η noctua που αναφέρεις είναι μονόδρομος. Βέβαια, πρέπει να σου πω οτι και για διπλό έτοιμο να σκεφτόσουν εγώ πάλι την noctua θα πρότεινα αλλά κάποιος άλλος μπορεί αν είχε τις ενστάσεις του. Με μονό ψυγείο δεν νομίζω να τις έχει κανείς.

• 4 weeks later...

τώρα με την ψήκτρα πάει μέχρι τους 74 C στο prime.

αν δεν έχεις πρόβλημα θερμοκρασίας δεν νομίζω να αξίζει το κόπο, εκτός και α είσαι enthusiast. Και αυτή η intel το έκανε που το έκανε έτσι, δεν έβαζε μια καλή πάστα...

Όποιος σκέφτεται να κάνει delid με ξυράφι όπως στο βίντεο πιο πάνω, τότε 1000x καλύτερα να το κάνει με μέγγενη όπως εδώ. :patsak:

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Bg9ybeB4DDw]How To: Intel i7 3770k Delid Without Razor - Vice Method - YouTube[/ame]

Γίνεται! Αλλά νομίζω κάπου είχα διαβάσει(δε μπορώ να βρω λινκ οσο και αν ψάχνω) ότι οι θερμοκρασίες έτσι ήταν χειρότερες σε σχέση με την επανατοποθέτηση του lid, διότι στο lid η θερμότητα μπορεί να "απλωθεί" σε μεγαλύτερη επιφάνεια πράγμα που βοηθάει στην γρηγορότερη απομάκρυνση της από το επίμαχο :p σημείο.

Γίνεται! Αλλά νομίζω κάπου είχα διαβάσει(δε μπορώ να βρω λινκ οσο και αν ψάχνω) ότι οι θερμοκρασίες έτσι ήταν χειρότερες σε σχέση με την επανατοποθέτηση του lid, διότι στο lid η θερμότητα μπορεί να "απλωθεί" σε μεγαλύτερη επιφάνεια πράγμα που βοηθάει στην γρηγορότερη απομάκρυνση της από το επίμαχο :p σημείο.

Κοίταξα λίγο στο overclock.net και τα group των παιδιών που κάνουν delid λένε πως μπορείς κ χωρίς το lid.

Απλά α) δεν θέλει πολύ πίεση το τσιπ γιατί είναι πιο ευαίσθητο κ β) πρέπει να βγάλεις το γύρω γύρω προστατευτικό κ να έχεις custom σύστημα πίεσης, γιατί πλέον η ψύκτρα δεν θα ακουμπάει καλά στο τσιπ.. δλδ πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο:

2m4f.png

Καλησπέρα κι από 'μένα!

Αυτό που λες ναι μεν είναι αληθινό, αλλά είναι τελείως λάθος!

Βεβαίως και μπορεί να συμβεί αν αφαιρεθεί το "καπάκι" της cpu, αλλά ο προσδιορισμός του αιτίου των υψηλών θερμοκρασιών είναι τελείως λάθος!

Ας δούμε όμως μια εικόνα για να καταλάβουμε τι λέω:

2013.09.19_19h47m53s_003_-large.jpg?m=1379609834

Εδώ βλέπουμε μια κλασική διάταξη.

Όπου ΜΠΛΕ = CPU , MΟΒ = Heatsreader CPU, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ = Βάση ψύκτρας

Εδώ η θερμότητα που παράγεται από την CPU πρέπει να περάσει από την υψηλή αντίσταση που παρουσιάζει η εσωτερική θερμοαγώγιμη πάστα (κόκκινο), μετά διαδίδεται πολύ πιο γρήγορα μέσα στο χαλκό του καπακιού, αλλά επειδή αυτό είναι πολύ λεπτό δεν διαδιδεται τόσο γρήγορα στην περίμετρό του.

Και μετά να περάσει ακόμα μία υψηλή αντίσταση αυτήν της εξωτερικής θερμοαγώγιμης πάστας και τελικά να κατορθώσει να μπεί μέσα στο παχύ μέταλλο της βάσης της ψύκτρας όπου και θα διαδοθεί ταχύτατα προς όλες τις κατευθύνσεις, διαχέοντας αποτελεσματικά την θερμότητα.

Αντίθετα , εάν η επαφή της CPU είναι άμεση με την ψύκτρα:

2013.09.19_15h53m28s_003_-large.jpg?m=1379609837

Τότε το μόνο εμπόδιο για να περάσει η θερμότητα μέσα στο σώμα της ψύκτρας, είναι μόνο η θερμοαγώγιμη πάστα (γκρί) που θα βάλουμε εμείς πάνω στο τσιπάκι του επεξεργαστή!

βέβαια εδώ υπάρχει ένα "μυστικό", ολοφάνερο!

Που καλά εντοπίστηκε:

Κοίταξα λίγο στο overclock.net και τα group των παιδιών που κάνουν delid λένε πως μπορείς κ χωρίς το lid.

Απλά α) δεν θέλει πολύ πίεση το τσιπ γιατί είναι πιο ευαίσθητο κ β) πρέπει να βγάλεις το γύρω γύρω προστατευτικό κ να έχεις custom σύστημα πίεσης, γιατί πλέον η ψύκτρα δεν θα ακουμπάει καλά στο τσιπ.. δλδ πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο:

2m4f.png

Το μυστικό " είναι ότι η ψύκτρα πρέπει να πατάει ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ πάνω στο τσιπάκι

και αυτό δεν είναι πλέον καθόλου εύκολο, γιατί πια δεν έχουμε το καπάκι , με την μεγάλη του επιφάνεια , που θα αποτελούσε τον οδηγό για να "κάτσει " σωστά η ψύκτρα! ! !

Έτσι είναι πολύ πιθανό μια αδιόρατη απόκλιση στο βίδωμα, να προκαλέσει μια μικρή απόκλιση από την παραλληλία , οπότε επειδή οι θερμοαγώγιμες πάστες , δεν είναι και τόσο θερμοαγώγιμες, οι θερμοκρασίες πάνε στο Θεό ! ! !

2013.09.19_19h37m04s_001_-large.jpg?m=1379609828

Η Λύση είναι αυτή που φαίνεται με τα δύο "τακάκια" (μοβ ) τα οποία θα αποτελέσουν τον οδηγό , για να κάτσει σωστά η πλάκα της βάσης της ψύκτρας και να μην εξαρτάται από μικρορυθμίσεις στο βίδωμα!

Αυτά θα εξασφαλίσουν την αναγκαστική παραλληλία επιφάνειας τσιπ και ψύκτρας, οπότε και θα έχουμε ιδανική κατάσταση μετάδοσης της θερμότητας!

Και στην εικόνα που παρετέθει πριν, αυτό έχει επιχειρηθεί , αλλά με ταινία, η λύση των πλακιδίων αλουμινίου , μολονότι δεν είναι τόσο εύκολη λύση , είναι πολύ καλύτερη.

Βεβαίως τα πλακίδια αυτά μπορεί να είναι και από όποιο άλλο υλικό θέλουμε, μονωτικό, σκληρό χαρτί μόνωσης, βακελίτη κλπ!

Πάντως μόνο κ μόνο για την εμπειρία κ τη γνώση, ψήνομαι να παραγγείλω ένα τέτοιο και να κάνω το όλο σκηνικό. Στο μόνο που κολλάω είναι ότι 1) είμαι λίγο τεμπέλης 2)φοβάμαι ότι θα κάνω καμιά κουταμάρα κ θα τα πάρω όλα στο χέρι και 3) και κυριότερο, δεν έχω εργαλεία π.χ. μέγκενη..

Ο 3570k μου όμως είναι διαθέσιμος για τέτοια κόλπα.. :magic:

Ώρα λοιπόν να πάρεις και κάνα βασικό εργαλείο!

Δεν κοστίζουν πολλά και είναι ότι πρέπει για να διασκεδάσεις και να ξεθαρέψεις! :)

Καλή διασκέδαση! ! !:T:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.