Jump to content

Intel Sockets

gramacar

Recommended Posts

Ποια είναι η λογική πίσω από την εμμονή της Intel να αλλάζει τόσο συχνα το socket στους επεξεργαστές της?

Πριν 3 χρόνια ήταν το 1156 μετά βγήκε το 1155 και τώρα το 1150 όλα με διαφορά μερικά pins. Για να μη πω ότι το 1156 του οποίου είμαι και κάτοχος βγήκε για τόσο λίγο που τώρα είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ούτε μητρικές βρίσκεις ουτε και επεξεργαστες. Αν λοιπόν δεν είναι μόνο το κέρδος στο μυαλό της Intel υπάρχει και κάτι άλλο που να τους ωθεί στις συνεχείς αλλάγές?

Η ιντελ σχεδιαζει απο μεσα προς τα εξω, και οτι πιν βγουνε

η amd σχεδιαζει απο εξω προς τα μεσα, για να εχει το backwards compatibility

τουλαχιστον αυτη την εντυπωση μου δινουνε

καθαρα θεμα κερδους και εξοικονομισης χρονου, και στην παραγωγη, αλλα και στην πωληση

και δεν εχει την σπαζοκεφαλια να βγαλει νεα bios και να κανει παλαιοτερα chipsets να δουλεψουνε με νεα cpu. Απλα τα "παλια" να βαζει στο συρταρι και δεν ασχολειται ποτε ξανα, πραγμα που σε αναγκαζει εαν θες cpu upgrade να πας σε νεο σετακι mobo-cpu

Eπισης σιγουρα ειναι πιο χρονοβορο να σχεδιασεις νεο cpu εχοντας στο μυαλο backwards compatibility

πολύ σωστά αυτά που αναφέρεις αλλά εδώ μιλάμε ότι αλλάζει socket κάθε χρονο για να μη πω και σε λιγότερο από χρόνο. Yπερβολή δεν είναι? Δηλαδή δε μπορεί να εξελίξει τους υπάρχοντες επεξεργαστές|? Ας πουμε οι 3770 με τους 4770 σιγά τις σοβαρές διαφορές που εχουν. Ο ίδιος επεξεργαστής μου μυρίζει με ελάχιστες βελτιώσεις. Αλλά ευκαιρία ήταν να αλλάξουν πάλι το socket. Και σε 6 μήνες θα βγάλουν τον 5770 με socket 1145 και πάει λέοντας

Ούτε σοκετ αλλάζει κάθε χρόνο (3ετια το 1155, παραπάνω το 775), ούτε το θέμα είναι μόνο οικονομικό, είναι και οικονομικό. Όχι για την intel βέβαια, αλλά για τους κατασκευαστές μητρικών. Αυτοί βγάζουν τα φράγκα με την αλλαγή σοκετ.

Πέρα από την συνομωσιολογία όμως, πολλές φορές η αλλαγή σοκετ είναι απαραίτητη

όταν η νέα πλατφόρμα φέρνει καινοτομίες που τεχνολογικά δεν μπορούν να

υποστηριχθούν από την παλιά. Π.χ με τους haswell έχουμε τη σημαντική αλλαγή με τον

voltage regulator που είναι πλέον integrated. Δεν θα μπορούσε να δουλέψει σε παλιά

μητρική.

Από την άλλη, πέρα από τα κόλπα της intel, ο χρήστης δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Όταν πχ. έχει 3770Κ και z77 δεν μπορεί να γκρινιάζει επειδή η intel του άλλαξε το

σοκετ και δεν μπορεί να πάει σε 4770Κ και z87. Άσκοπο θα ήταν ούτως ή άλλως και

καλό θα ήταν να βάζει ο καθένας φρένο στον ευαυτό του όταν μπορεί. Και να σου

αντιστρέψω το ερώτημα. Αφού ο 3770 με τον 4770 δεν έχουν διαφορές, γιατί σε πειράζει που άλλαξε το σοκετ;

Από την άλλη η amd το παίζει πολύ καλά το θέμα και η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουν τσιμπήσει. Θυμάμαι να λένε στα φορά

όταν κυκλοφορούσε ο faildozer "πάρε amd γιατί η μητρική θα παίρνει και τον επόμενο". Και όντως παίρνει τον piledriver η μητρική

αλλά το θέμα είναι ότι πλήρωσες δυο επεξεργαστές και έκανες μια τρύπα στο νερό. Με τα λεφτά αυτά πήγαινες σε 2600Κ και με λιγότερα

σε 2500Κ εκείνη την εποχή και είχες ξενοιάσει. Αν επιβεβαιωθεί αυτό που ακούγεται ότι οι steamroller δεν θα μπαίνουν στο am3 θα δούμε κλάματα.

Αν και δεν ξέρω ποιό είναι χειρότερο: Να υποστηρίζονται ή όχι; Αν υποστηρίζονται, θα υπάρχουν fail του τύπου 81Χ0 -> 83Χ0 -> steamroller

με περήφανους χρήστες ενώ θα έχουν αγοράσει σε 3 χρόνια τρεις επεξεργαστές. Αν τώρα δεν υποστηρίζονται, όσοι (κακώς ως επί το πλείστον) πήραν 83Χ0

ή ακόμα χειρότερα 81Χ0, θα αναγκαστούν να τον φάνε στη μάπα για καιρό ακόμα.

Δε θα το θεωρούσα και πλεονέκτημα την ενσωμάτωση του vr στο chip. Aν είχα εναν i5 και ηθελα να παω σε i7 σε 1 χρόνο από τωρα ας πουμε αντε να βρεις τον 3770K και σε τί τιμή βέβαια. Τότε θα ήθελα να μπορώ να πάω στον 4770Κ χωρίς αλλαγή μητρικής και όχι για τη διαφορά στις επιδόσεις που είναι αμελητέες.

Τι ακριβώς δεν θεωρείς πλεονέκτημα και για ποιό λόγο; Τι εκτιμάς ότι κάνει

o voltage regulator?

Στο άλλο που λες ένα δίκιο έχεις, αλλά επίτρεψέ μου να μην μπορώ να δω το πρόβλημα. Κάποιος που έχει i5 και σε μόλις έναν χρόνο θέλει να τον αλλάξει ή κάποιο λάθος έχει κάνει εξαρχής ή μάλλον δεν χρειάζεται τον i7. Καταλαβαίνω τι λες αλλά όπως σου είπα και πριν ο χρήστης για μένα έχει ευθύνη.

Αυτός που όντως χρειάζεται i7 (όχι που θέλει γενικά κι αόριστα) δεν μου φαίνεται πως θα κολλήσει στο 100αρικο για να πάρει ένα mobo. Αν κολλάει μήπως δεν το χρειάζεται πραγματικά; Λέω εγώ τωρα.

Από την άλλη, πέρα από τα κόλπα της intel, ο χρήστης δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Όταν πχ. έχει 3770Κ και z77 δεν μπορεί να γκρινιάζει επειδή η intel του άλλαξε το

σοκετ και δεν μπορεί να πάει σε 4770Κ και z87. Άσκοπο θα ήταν ούτως ή άλλως και

καλό θα ήταν να βάζει ο καθένας φρένο στον ευαυτό του όταν μπορεί. Και να σου

αντιστρέψω το ερώτημα. Αφού ο 3770 με τον 4770 δεν έχουν διαφορές, γιατί σε πειράζει που άλλαξε το σοκετ;

:T:

Προσέχεις για να κάνεις σωστές αγορές όταν τις χρειάζεσαι και άσε την intel να κουρεύεται. Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν όντως μπορούσαν οι νέοι cpu να κάτσουν σε προηγούμενα socket ή αν πρόκειται για "συνωμοσία" για να αλλάζουν οι πελάτες mobo μαζί με το cpu.

Πριν 3 χρόνια αγόρασα ι7 920 (socket 1366) και κορυφαίο mobo, έχοντας μελετήσεις πολύ καλά την αγορά μου. Είχα διαβάσει και για απροβλημάτιστο oc κτλ. Αγόρασα λοιπόν 300+ € το cpu, 200+ € το mobo και τα πήγα στα 4 GHz. Από τότε είμαι με αυτό το setup και είμαι υπερ-καλυμμένος σε ό,τι και αν κάνω. Λόγω οικογενειακής κατάστασης έχω σταματήσει και το ΑΑΑ gaming, οπότε δεν έχω ανάγκη και για gpu. Αλλά ακόμα και αν έπαιζα όλους τους τελευταίους τίτλους, και πάλι καρφώνω μια gpu και είμαι ok.

Συμπέρασμα; Ό,τι και να αγοράσεις, σε 12 μήνες θα υπάρχουν καλύτερα mobo, πιο γρήγορα cpu κ.ο.κ. Ακόμα και το socket να μην αλλάξει, θα υπάρχει νέο SATAx ή νέο USBx ή νέο PCI_Express x. Φροντίζεις λοιπόν, όταν αγοράζεις, να καλύπτεις τις ανάγκες σου, να έχεις μελετήσει πολύ καλά τι αγοράζεις και το σημαντικότερο να αδιαφορείς για τις σειρήνες.

Τώρα αν είσαι φραγκάτος και θες πάντα το καλύτερο, ή αν είσαι επαγγελματίας και το 10-15% σε καλύτερες επιδόσεις που θα πάρεις από την επόμενη γενιά θα μεταφραστεί σε χρήμα για σένα, τότε ok, τα σκας κάθε χρόνο και αναβαθμίζεις.

Ποια είναι η λογική πίσω από την εμμονή της Intel να αλλάζει τόσο συχνα το socket στους επεξεργαστές της?...

Convenience. Και για τους μηχανικούς που σχεδιάζουν, και για τον πελάτη, που για να βρει κάτι συμβατό, απλώς εξετάζει το socket, και τίποτε άλλο.

Τι ακριβώς δεν θεωρείς πλεονέκτημα και για ποιό λόγο; Τι εκτιμάς ότι κάνει

o voltage regulator?

Στο άλλο που λες ένα δίκιο έχεις, αλλά επίτρεψέ μου να μην μπορώ να δω το πρόβλημα. Κάποιος που έχει i5 και σε μόλις έναν χρόνο θέλει να τον αλλάξει ή κάποιο λάθος έχει κάνει εξαρχής ή μάλλον δεν χρειάζεται τον i7. Καταλαβαίνω τι λες αλλά όπως σου είπα και πριν ο χρήστης για μένα έχει ευθύνη.

Αυτός που όντως χρειάζεται i7 (όχι που θέλει γενικά κι αόριστα) δεν μου φαίνεται πως θα κολλήσει στο 100αρικο για να πάρει ένα mobo. Αν κολλάει μήπως δεν το χρειάζεται πραγματικά; Λέω εγώ τωρα.

Από όσο ξέρω ο vr καθορίζει τις τάσεις που θα πάρουν τα διάφορα τμήματα του επεξεργαστή. Στις προηγούμενες γεννιές οι τάσεις καθορίζονταν από τη μητρική. Τώρα με το haswell αυτό γίνεται μέσα στο chip.

To μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου είναι ότι ο vr θα παράγει έξτρα θερμότητα και πιθανόν να μειώνει τη δυνατότητα του chip για oc.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.