aposporis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2013 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2013 Κάποια στιγμή μου ήρθε η ιδέα για τον εξής εφέ φωτισμού. Το φως να αναβοσβήνει ρυθμικά ανάλογα το φορτίο του επεξεργαστή. Κάτι σαν καρδιά που χτυπάει. Θα είναι ωραίο σαν εφέ να βλέπεις τον υπολογιστή σου να αγκομαχά Έχω βρει οδηγίες για σταθερό ρυθμό αλλά πουθενά για μεταβλητό. Λογικά είναι δύσκολο γιατί θες κύκλωμα που θα παίρνει από πρόγραμμα το cpu load και ανάλογα θα ρυθμίζει τους "χτύπους". Απλά είπα να ρίξω την ιδέα μπας και κάποιος πιο ψαγμένος μπορεί να το υλοποιήσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slalom Αύγουστος 20, 2013 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 20, 2013 Πάρε απο τη ρυθμιση στροφων του ανεμιστηρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
das Αύγουστος 21, 2013 #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 21, 2013 Αν γίνεται αυτο,που δε νομίζω,θα ειναι σα να έχεις βάλει φωτορυθμικα στο.δωμάτιο,θα σου σπάσει τα νεύρα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Αύγουστος 21, 2013 #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 21, 2013 Θεωρητικά γίνετε και εύκολα μάλιστα, δεν το έχω δοκιμάσει πάντως. Παίρνεις ρεύμα απο το PWM Header(+12V και GND) της μητρικής και βάζεις πάνω μια 12V λεντοταινία. Προσοχή στο φορτίο μόνο, συνήθως το μέγιστο είναι 1Α δλδ 12W. Δες τι λέει το manual της μητρικής σου. Απο κει και περα κάνεις τις ρυθμίσεις που θές και ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU πχ η μητρική θα καταλαβαίνει οτι πρέπει να ανεβάσει ή να κατεβάσει στροφές και θα αυξομειώνει την φωτεινότητα της ταινίας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Αύγουστος 21, 2013 #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 21, 2013 Θεωρητικά γίνετε και εύκολα μάλιστα, δεν το έχω δοκιμάσει πάντως.Παίρνεις ρεύμα απο το PWM Header(+12V και GND) της μητρικής και βάζεις πάνω μια 12V λεντοταινία. Προσοχή στο φορτίο μόνο, συνήθως το μέγιστο είναι 1Α δλδ 12W. Δες τι λέει το manual της μητρικής σου. Απο κει και περα κάνεις τις ρυθμίσεις που θές και ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU πχ η μητρική θα καταλαβαίνει οτι πρέπει να ανεβάσει ή να κατεβάσει στροφές και θα αυξομειώνει την φωτεινότητα της ταινίας. Δυστυχώς αυτό που πρότεινες δεν θα δουλέψει! Η μητρική δεν βγάζει σήμα ισχύος για να οδηγήσει τον κινητήρα του ανεμιστήρα. Βγάζει μια σταθερή τάση 12 VDC η οποία πάει στον κινητήρα του ανεμιστήρα, και σαν σήμα ελέγχου χρησιμοποιεί ένα τετραγωνικό σήμα μεταβαλλόμενου duty cycle (συνήθως 25 KHz), αυτό το σήμα οδηγεί τα τρανζίστορ ισχύος που ευρίσκονται μέσα στον ανεμιστήρα ! {http://pcbheaven.com/wikipages/How_PC_Fans_Work/} Αν σε αυτό το header συνδεθεί η ledοταινία όπως είπες αυτή θα ανάβει συνεχώς στη μέγιστη φωτεινότητα. Ο μόνος τρόπος για να έχουμε μεταβλητή φωτεινότητα είναι το σήμα PWM της μητρικής να οδηγηθεί σε κάποιο κύκλωμα ισχύος με FET και αυτό να κάνει ρύθμιση της φωτεινότητας των LED ανάλογα με το duty cycle που επιβάλει η μητρική! Αν πας και δώσεις το σήμα PWM κατ' ευθείαν πάνω στην LED-οταινία, δεν θα γίνει τίποτε, γιατί το "fan out" του σήματος αυτού είναι πολύ μικρό, (κάποια mA)! Όπως και να έχει την θέλει την μελέτη του το πράγμα, εύκολα ίσως μόνο με ένα fan controller που θα οδηγεί τα LED με βάση την θερμοκρασία της CPU. Αυτό όμως γενικά, θα είναι μια αργή διαδικασία, δεν θα θυμίζει ταχέως μεταβαλλόμενο σήμα , η "καρδιά" που πάλεται! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Αύγουστος 21, 2013 #6 Κοινοποίηση Αύγουστος 21, 2013 Καλά τα λες, εγώ έγραψα PWM ενώ είχα στο μυαλό το PWR της φωτό. Δε χάνει κάτι να το δοκιμάσει, στη χειρότερη δε θα έχει ομαλό ντιμάρισμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aposporis Αύγουστος 21, 2013 Author #7 Κοινοποίηση Αύγουστος 21, 2013 Ιδανικά στο μυαλό μου το είχα σαν ένα μικρό led - λάμπα στο εσωτερικό του κουτιού ώστε να μην είναι δυνατό σαν φωτισμός αλλά να δίνει την ιδέα ενός "ζωντανού" οργανισμού. Το πρώτο λινκ που βρήκα στο youtube δίνει μια ιδέα του πως το σκέφτομαι. [ame=http://www.youtube.com/watch?v=u27kz7wps3A]breathing pc[/ame] Με βάση τη θερμοκρασία η μεταβολή του ρυθμού θα είναι αργή. Τώρα με βάση το load ... τρέχα γύρευε ΥΓ Μπορούμε με βάση το PMW να αλλάζουμε το πόσο γρήγορα φορτίζει και αποφορτίζει ο πυκνωτής; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.