Jump to content

Τύποι Fan Grid και θόρυβος: Υπάρχει λύση;

Petrossortep

Recommended Posts

Αγόρασα πρόσφατα το define xl r2 και διαπίστωσα μία πολύ σοβαρή αδυναμία που για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν αναφέρεται ποτέ, σε κανένα case review, οποιουδήποτε προϊόντος*.

Το εν λόγω κουτί δέχεται δύο ανεμιστήρες εισαγωγής στο μπροστινό μέρος (κουμπώνουν πάνω σε ειδική πλαστική θήκη με φίλτρο) και έναν στο πάτωμα. Το πρόβλημα είναι ότι εγκατέστησα τρεις aerocool shark 140mm και ενώ σαν εξαγωγής και εκτός κουτιού δεν παράγουν κανέναν ιδιαίτερο θόρυβο, σαν εισαγωγής και στις σχετικά μεγάλες στροφές(>1000) παράγουν ένα τσίριγμα σαν σειρήνα.

Μετά από ψάξιμο για το πρόβλημα και κάποιες δοκιμές κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ευθύνονται τα ακατάλληλα προστατευτικά πλέγματα των ανεμιστήρων τύπου Honeycomb. Γενικά όλα-σχεδόν-τα τυπωμένα στη λαμαρίνα grids που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευατών είναι για τα μπάζα. Εξαίρεση αποτελούν τα μεταλλικά πλέγματα με ομόκεντρους κύκλους που πουλιούνται σαν after market.

Ευτυχώς το πρόβλημα του ανεμιστήρα στο πάτωμα λύθηκε με ανύψωση, κουμπώνοντας δηλαδή από κάτω το πλαίσιο ενός παλιού ανεμιστήρα που κατέστρεψα για αυτό το σκοπό.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ροή αέρα στα μπροστινά φίλτρα χωρίς να χαλάσεις τίποτα.

fractal-design-define-xl-r2-pc-case-chassis-3.jpg

Γενικά θα ήταν καλό είναι να προτείνουμε εδώ ιδέες για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

*Η [MENTION=20975]karmen1983[/MENTION] εδώ στο λαμπ μάλιστα είχε κάνει ένα περιπαικτικό σχόλιο για το αθόρυβο των ανεμιστήρων του κουτιού, ενώ το πρόβλημα είναι στα τρισάθλια fan grids με τα οποία εφοδιάζονται τέτοιου είδους πανάκριβα προϊόντα. Μια δοκιμή 5 λεπτών είναι αρκετή. Πραγματικά με σοκάρει η αβλεψία reviewers και μηχανικών σε τόσο ουσιώδη θέματα.

Κάρμεν Καλησπέρα,

Και με τους εργοστασιακούς, όχι όμως μπροστά, αλλά στο πάτωμα. Αυτοί άλλωστε δουλεύουν μόνο μέχρι χίλιες στροφές.

Υ.Γ: Ο συριγμός στους εργοστασιακούς ακούγεται και μπροστά αλλά πολύ λιγότερο. Το πρόβλημα είναι στις υψηλές στροφές.

Αρα για να καταλάβω.

Στο πατωμα με τον ένα που έχει το κουτί είτε είναι εργοστασιακός είτε όχι έχεις ένα σφύριγμα.

Στη πρόσοψη έχεις πρόβλημα ΜΟΝΟ με τους aerocool.

Συνεπώς να σου απαντήσω τώρα.

Εγώ και ο κάθε reviewer δεν κάνουμε αλλαγή ανεμιστήρων στα κουτιά. Χρησιμοποιούμε τα εργοστασιακά τους και δεν υπάρχει και λόγος άλλωστε να βάλω πχ δύο Noctua και να πάρω μετρήσεις. Τι θα σου έδινε αυτό σαν πληροφορία αφού εσύ δε θες για παράδειγμα τους Noctua?

Οπότε ΠΩΣ να διαπιστώσω το πρόβλημα αν υπάρχει;

Για τον ανεμιστήρα στο πάτωμα και το τσίριγμα που λες. Οχι δεν διαπίστωσα κανένα θέμα ούτε εγώ, αλλά ούτε το db meter μου.

Είσαι σίγουρος ότι βιδώματα κλπ ειναι οκ? Είσαι σίγουρος ότι το fan αν το αφαιρέσεις απο το κουτί και το βάλεις στη 12άρα δε κάνει αυτό το τσίριγμα?

Στο πάτωμα, έπιασα τον ανεμιστήρα(και τους δύο) με τα χέρια και όσο τον πλησίαζα το ουρλιαχτό(να το πούμε έτσι καλύτερα) αυξανόταν.

Δες και εδώ: Fractal Design R3 side fan whiny/noisy? - AnandTech Forums

Από εδώ πήρα την ιδέα για την ανύψωση.

Παρόμοιο θέμα είχα και με τον μπροστινό ανεμιστήρα(έδινε με παραγγελία ειδική βάση η εταιρεία) του προηγούμενου κουτιού μου(nzxt whisper). Πάντα στους εισαγωγής είναι το πρόβλημα, γιατί τα πτερύγια είναι κοντά στο τυπωμένο πλέγμα.

Τέλος, Κάρμεν τα κουτιά αγοράζονται και για την επεκτασιμότητα τους. Πωλείται και αυτό μαζί. Η Puget systems έκανε έρευνα και εντόπισε αμέσως το πρόβλημα. Γιατί όχι και οι άλλοι. Δεν στοιχίζει κυριολεκτικά τίποτε η αντιμετώπισή του. Εδώ είναι το γαμώτο της υπόθεσης.

Κάτσε ρε συ Πέτρο τι ζητάς τώρα;

Να αλλάζουμε τα εργοστασιακά fans του κουτιού με άλλα στα reviews απο τη στιγμή που με όργανο παίρνουμε μετρήσεις θορύβου και δε μένουμε στα αυτιά μας;

Πολλές φορές έχω τονίσει για τις κούρμπες στα σημεία των fans. Για να μη σου αναφέρω κάτι, σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα και ναι θα στο ξαναπώ, στην εργοστασιακή κατάσταση του κουτιού.

Με τη λογική αυτή θα πρέπει να αρχίσω και τα κόψε ράψε στο τέλος, για να είστε 100% σίγουροι, αν μπορεί να πάρει κατι κάπου επειδή σκέφτεστε μια επέκταση όπως είπες. Δεν πάει έτσι. Όταν προβείς σε αλλαγές στην εργοστασιακή κατάσταση του κουτιού τότε παίρνεις και τις ευθύνες.

Εχετε στο μυαλό σας ότι ο reviewer ΔΕΝ επεμβαίνει στο κουτί.

Μία παρέμβαση έκανα στο συγκεκριμένο για να αλλάξω τη πίεση και το ανέβασα με δισταγμό.

Θα μου πεις γιατί με δισταγμό; Καλά έκανες.

Ναι αυτό θα το πεις εσύ, αλλά θα υπάρξουν και κάποιοι άλλοι που θα πουν, ήθελες να του βρεις δικαιολογία και να το ανεβάσεις.

Η θέση μας είναι πολύ λεπτή και λογικό να ζητάτε ότι θέλετε απο τα reviews.

Πολλές φορές σας έχω ακούσει και έχω προσθέσει πράγματα αλλά αυτό όχι δε θα το προσθέσω γιατί δεν έχει νόημα όπως σου ξαναείπα. Εκτός αν πρέπει να έχω έναν ανεμιστήρα από κάθε εταιρία και μοντέλο (για να παίξω με όλες τις πιέσεις με όλες τις στροφές και τη πιθανή επιλογή του εκάστοτε αγοραστή) για να δω που και τι θα παίξει.

Να αλλάζουμε τα εργοστασιακά fans του κουτιού με άλλα στα reviews απο τη στιγμή που με όργανο παίρνουμε μετρήσεις θορύβου και δε μένουμε στα αυτιά μας;

Θα είχε ενδιαφέρον σαν benchmark να χρησιμοποιούσες ένα συγκεκριμένο σετ πολύστροφων fans σε όλα τα κουτιά και να γινόταν και με αυτά μια νέα μέτρηση θορύβου. Πχ πόσο ακούγονται 2 ultra kaze των 3000rpm, ο ένας τοποθετημένος μπροστά και ο άλλος πίσω.

Σίγουρα είναι κάτι που ξεφύγει από τα όρια της κλασικής δοκιμής και ίσως είναι και δύσκολο στην υλοποίηση, αλλά νομίζω ότι θα ήταν αρκετά χρήσιμο!

Που θα είναι χρήσιμο;

Αν εγώ σου βάλω 2 delta μέσα στο κουτί και σου πω ότι έδωσε 70db τι θα καταλάβεις;

Για να έχει ένα νόημα να το πω απλά κάτι τέτοιο, τα δεδομένα που πρέπει να πάρω υπόψιν μου είναι πολλά.

1) Να σας μετρήσω το θόρυβο του κάθε fan εκτός κουτιού σε συγκεκριμένη απόσταση.

2) Να σου βάλω αυτό το fan σε κάθε θέση που έχει το κουτί για ανεμιστήρα και να ξαναπάρω μετρήσεις και πλέον να ζητήσω από το db meter μου, ακρίβεια που δε ξέρω αν την έχει. Γιατί φυσικά θα στηριχτείς στο db meter και όχι στο αυτί μου σαν αναγνώστης.

3) Ανάλογα λοιπόν τα db σε κάθε τρύπα βλέπεις αν ενισχύεται ή όχι ο θόρυβος στο κουτί.

4) και όλα αυτά στη περίπτωση που ο ήχος περιβάλλοντος ανάμεσα στο 1 και στο 2 παραμένει ίσος από review σε review. Εκτός αν σας δώσω delta τιμές που δεν ξέρω αν σας αρέσει.

5) Και κάποια άλλα ζητήματα ακόμα.

Βλέπεις λοιπόν ότι για να είσαι αξιόπιστος απο review σε review και να έχεις μια άμεση σύγκριση στα κουτιά θες να κρατάς σταθερούς πολλούς παράγοντες. Πχ τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπου σε σχέση με άλλα Site δε σου δίνω delta τιμές αλλά ρυθμίζω τη θερμοκρασία δωματίου.

Πολλές φορές έχω τονίσει για τις κούρμπες στα σημεία των fans. Για να μη σου αναφέρω κάτι, σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα και ναι θα στο ξαναπώ, στην εργοστασιακή κατάσταση του κουτιού.

Με τη λογική αυτή θα πρέπει να αρχίσω και τα κόψε ράψε στο τέλος, για να είστε 100% σίγουροι, αν μπορεί να πάρει κατι κάπου επειδή σκέφτεστε μια επέκταση όπως είπες. Δεν πάει έτσι. Όταν προβείς σε αλλαγές στην εργοστασιακή κατάσταση του κουτιού τότε παίρνεις και τις ευθύνες.

Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα υπάρχει στην εύκολη λύση των σταμπαρισμένων fan grids. Ακόμα και ο μαμίσιος ανεμιστήρας αποδίδει πολύ χειρότερα όταν κάθεται στο πάτωμα απ'ότι όταν είναι ανυψωμένος. Αναφορικά κυρίως με τη χροιά του θορύβου, που δεν θα στην δείξει κανένα ντεσιμπελόμετρο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κουτιά αυτά έχουν ανοίγματα παντού για κάποιο λόγο και κάποιος θα τα αγοράσει για τον λόγο αυτό, θα ήταν αρκετή μια προειδοποίηση για πιθανά προβλήματα. Όπως η προειδοποίηση που κάνεις στο εκτενές review σου για την σχετική χαλαρότητα και τον θόρυβο της λαμαρίνας στην οροφή του κουτιού(για να το ξέρουν όσοι σκέφτονται για ανεμιστήρες εκεί).

Τέλος, να υπενθυμίσω πάλι ότι ο θόρυβος των ανεμιστήρων εισαγωγής απέναντι σε τέτοιου είδους πλέγματα δεν είναι ο φυσιολογικός αεροδυναμικός θόρυβος που προοδευτικά αυξάνεται. Μοιάζει με μηχανικό θόρυβο ενός μοτέρ που ζορίζεται και ακούγεται σε όλο το σπίτι. Μιλάμε για 1300-1400 στροφές. Όχι κάτι τρελό.

Αν δεν πείτε κάτι και εσείς οι reviewers πώς θα αλλάξουν όλοι αυτοί οι αρτηριοσκληρωτικοί σχεδιαστές που επιμένουν εν έτει 2013 να κυκλοφορούν κουτιά στα 150+€ χωρίς τα στοιχειώδη, όπως π.χ. πλαϊνά φίλτρα.

Εχετε στο μυαλό σας ότι ο reviewer ΔΕΝ επεμβαίνει στο κουτί.

Έτσι τεστάρει και το bittechnet. Δεν ξέρω πόσο διαφωτιστικό και δίκαιο είναι να τεστάρεις στην στοκ κατάσταση(και να βαθμολογείς κιόλας την ψύξη). Και εξηγούμαι.

Η εταιρεία Χ κυκλοφορεί ένα κουτί χωρίς καθόλου ανεμιστήρες(ή πες έναν για ξεκάρφωμα) για να ρίξει το κόστος και να αφήσει τον χρήστη να επιλέξει. Κουτί με τα όλα του κατά τα άλλα. Τί γράφεις ως συμπέρασμα; "Φτάσαμε τους 100 C στις δοκιμές μας. Αύριο όλοι έξω από τα κεντρικά της εταιρείας για να τους κάψουμε";

Βλέπεις ότι το πλαϊνό του κουτιού που προς το παρόν δεν έχει αλλά παίρνει πλαϊνό ανεμιστήρα χορεύει τσάμικο. Τί θα πεις; 100% recommended;

Διακρίνω μία επίθεση και δε βρίσκω το λόγο.

Οπότε ας σου απαντήσω κατάλληλα.

Θες να μου πεις ότι έπρεπε να διαβάσεις site του εξωτερικού για να καταλάβεις ότι για να μειώσεις το θόρυβο πρέπει να απομακρύνεις τον ανεμιστήρα από τη λαμαρίνα;

Δηλαδή στα reviews μου δε το έχεις ακούσει ποτέ;

Δεν άκουσες ποτέ να σχολιάζω κούρμπα σε θέση ανεμιστήρα;

Απομάκρυνση με grommet ανεμιστήρα απο λαμαρίνα;

(^^^Μη το περάσεις έτσι ξαναδιάβασε το)

Τέλος και αποχωρώ ειλικρινά. Πες μου αλλά θα μου πεις την αλήθεια.

Οταν έχεις μέσα τα εργοστασιακά fans στο κουτί. Πατήσεις το power και ξεκινήσει. Το ακούς; Ναι ή όχι;

Θα σου απαντήσω εγώ. Οχι δε το ακούς. Αν λοιπόν πας το αυτί σου στους 10 πόντους απο το fan και θες να μειώσεις και άλλο το θόρυβο τότε είναι θέμα δικό σου.

Στο κουτί πρόβλημα δεν αντιμετώπισα και βγήκε μάλιστα ένα απο τα πιο ήσυχα.

Απλά ίσως από εδώ και πέρα, θα πρέπει και οι μετρήσεις να δίνονται σε βίντεο για να πειστείτε μερικοί.

Κλείνοντας αν ένα κουτί έρθει χωρίς fans ίσως προσθέσω 2 για να κάνω μετρήσεις ή το πιο πιθανόν δε θα κάνω καν. Όμως το να έρχεται ένα κουτί και να μου ζητάς να αλλάζω τα fans κατά βούληση, είναι εξωπραγματικό.

Με την ίδια λογική πες στον Διονύση να σου αλλάξει τη stock ψύκτρα της 7970 και να σου βάλει μια Accelero Xtreme για να δεις αν αξίζει να την αγοράσεις.

Petrossortep κατ' αρχήν καλό catch αν είναι γενικό το πρόβλημα με το κουτί στο εργοστασιακό του κι όχι ειδική περίπτωση. Η αντίρρησή σου με το review αν καταλαβαίνω καλά έχει δύο σκέλη:

α) τεστάρισμα με ο,τιδήποτε άλλο από την εργοστασιακή κατάσταση. Έχεις άδικο νομίζω κι είναι κιόλας μη πρακτικό να γίνεται κάτι τέτοιο. Ειδικά σε προϊόντα τύπου κουτιών, πληκτρολόγια, mice κλπ είναι κι ενδεχομένως άσκοπο να εξομοιώσεις το testing field σε όλες τις παραμέτρους. Αρκεί η παρουσίαση όπως το πουλά ο κατασκευαστής, οποιαδήποτε επιπλέον αλλαγή από τον δοκιμαστή καλοδεχούμενη αν αυτός το κρίνει αλλά σίγουρα προαιρετική. Στο παράδειγμά σου με το κουτί χωρίς, έτσι θα έπρεπε να το κρίνει ο παρουσιαστής, σχολιάζοντας όπως νομίζει από εκεί και πέρα.

β) πρόβλημα και με τον εργοστασιακό. Εδώ διαφωνείτε με την karmen. Υπάρχει περίπτωση να έχεις μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα θορύβου (καλό είναι αυτό) ή να είναι εντελώς τυχαίο από κουτί σε κουτί;

Που θα είναι χρήσιμο;

Αν εγώ σου βάλω 2 delta μέσα στο κουτί και σου πω ότι έδωσε 70db τι θα καταλάβεις;

Για να έχει ένα νόημα να το πω απλά κάτι τέτοιο, τα δεδομένα που πρέπει να πάρω υπόψιν μου είναι πολλά.

Συμφωνώ με όλα όσα λες, γι'αυτό και αναφέρθηκα σε benchmark με συγκεκριμένους(τους ίδιους σε κάθε μέτρηση) θορυβώδεις ανεμιστήρες. Η λογική είναι ότι δεν κοιτάμε το απόλυτο νούμερο, αλλά τη διαφορά από κουτί σε κουτί. Πχ ο delta που λες στο coolermaster έβγαλε x db, ενώ στο fractal design x+5. Άρα το coolermaster έχει καλύτερη ηχομόνωση από το fractal. Κάπως έτσι!

Δε διαφωνώ αλλά τα από 1-5 τα πέρασες στο βρόντο.

Επίσης το θέμα του Πέτρου δεν είναι τόσο η ηχομόνωση αλλά η τοπική ενίσχυση θορύβου.

Βρες μου ένα τρόπο να στο αποδείξω αυτό από κουτί σε κουτί.

Γιατί εγώ μιλάω με νούμερα αυτή τη στιγμή για να με διαβάσεις και όχι με λόγια!

Το λεπόν πως θες να παρουσιαστεί αυτό για να νιώθεις ασφαλής εσύ ως προς τις μετρήσεις;

Θα παραλήψεις τους παράγοντες; Ή μήπως θα πρέπει να έχω ταυτόχρονα πχ 10 κουτιά να κάνω ένα round up για να έχεις ένα ακέραιο benchmark? Και φυσικά με εντελώς διαφορετικό εξοπλισμό απο αυτόν που έχω τώρα.

Οτιδήποτε βάλεις μπροστά από το fan εμποδίζει την ροή του αέρα και θα δημιουργεί μια μικρή πτώση πίεσης. Σε σχετικά μεγαλύτερες ταχύτητες που η ροή από στρωτή (λέμε τώρα) θα γίνεται τυρβώδεις είναι πιο εύκολο να ακουστεί αυτό το σφύριγμα.

Θεωρώ πως ο thread starter αναφέρεται στην αδυναμία των κατασκευαστών να βελτιστοποιήσουν το σημείο αυτό και την προτίμηση ευκολότερα κατασκευαστικών λύσεων με χειρότερο αποτέλεσμα. Δεν θεωρώ πως οι reviewers θα πρέπει να ασχολούνται και να bench-άρουν το κουτί με κάθε είδους fan που υπάρχει αλλά από τη στιγμή που ήδη ασχολούμαστε με θέματα δευτερεύουσας σημασίας (για μένα) όπως μετρήσεις θερμοκρασίας μέσα στο κουτί μπορεί να συμπεριληφθεί και ένα test με fans υψηλότερης ταχύτητας και επιπτώσεις σε θερμοκρασία - θόρυβο ώστε ποιοτικά να υπάρχει μια εντύπωση για τη συμπεριφορά του κουτιού καθώς και ότι άλλο μπορεί να προκύψει από θέματα συντονισμού - κακής κατασκευής του κουτιού.

Υ.Γ. Αν απομακρύνεις τον fan από τα φίλτρα και δεν είναι κολλητά με αυτά μήπως σε κάποιο βαθμό ανακυκλώνει τον αέρα του κουτιού και του προσδίδει κινητική ενέργεια αντί να ρουφάει όσο το δυνατό περισσότερο αέρα από το εξωτερικό;

Τρόπο δεν έχω καλύτερο από τον απλοϊκό που πρότεινα: μέτρηση με 2 θορυβώδεις fans έναν μπρος έναν πίσω για κάθε κουτί που πέφτει στα χέρια σου και μέτρηση πάντα από συγκεκριμένη απόσταση με το ντεσιμπελόμετρο. Το σκορ από τη μέτρηση αυτή θα έχει μόνο συγκριτική αξία!

Τώρα αν τυχόν ένας συγκεκριμένος ανεμιστήρας σφυρίζει ή συντονίζει για κάποιο λόγο όταν τον βάζεις κάπου σε ένα κουτί, tough luck. Δε θα σου ζητήσω και τα ρέστα, αν είναι δυνατόν! Προσωπικά σε σένα και στον κάθε reviewer λέω ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες που παίρνω από το κάθε review!

ΥΓ Έχω υπάρξει και εγώ reviewer στο παρελθόν (αυτοκινήτων) και ακόμα θυμάμαι hate mails και επιστολές για δοκιμές αυτοκινήτων που αδικούνταν λόγω των κακών ελαστικών που φορούσαν. Κάποιες φορές είχαμε μπει στον πειρασμό (από καθαρή περιέργεια) να δοκιμάσουμε μερικά μοντέλα με καλύτερα λάστιχα, έτσι για να δούμε τη διαφορά. Φυσικά αυτό δεν ήταν δυνατόν να συμβεί πάντα, και στην τελική η σωστή δοκιμή γίνεται με το προϊόν σε εργοστασιακή κατάσταση. Τα υπόλοιπα είναι "what ifs" που δεν έχουν τελειωμό.

Τρόπο δεν έχω καλύτερο από τον απλοϊκό που πρότεινα: μέτρηση με 2 θορυβώδεις fans έναν μπρος έναν πίσω για κάθε κουτί που πέφτει στα χέρια σου και μέτρηση πάντα από συγκεκριμένη απόσταση με το ντεσιμπελόμετρο. Το σκορ από τη μέτρηση αυτή θα έχει μόνο συγκριτική αξία!

Αν ισχύουν τα 1-5 ΠΑΝΤΑ!

Φυσικά αυτό δεν ήταν δυνατόν να συμβεί πάντα, και στην τελική η σωστή δοκιμή γίνεται με το προϊόν σε εργοστασιακή κατάσταση. Τα υπόλοιπα είναι "what ifs" που δεν έχουν τελειωμό.

So? Που πάει το σημερινό θέμα;

Μήπως συνάδελφε έρχεσαι στα λόγια μου;

Και να εκφράσω και ένα παράπονο προς τη κοινότητα του Thelab.gr.

Οσα πω δε σημαίνει ότι έχω καβαλήσει το καλάμι.

Εχετε ίσως από τα καλύτερα case reviews παγκοσμίως!

Για την αγορά (την ελληνική) έχετε ΠΟΛΛΑ reviews τελευταία. Τυχαίο λέτε;

Πιστεύετε ότι οι εταιρίες εισπράττουν τόσα πολλά για να έχετε τόσα reviews το μήνα και τόσα νέα προϊόντα;

Εχετε γενικά τόσα reviews όσα δεν έχουν μεγάλα site του εξωτερικού και μάλιστα reviews που ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ απο τις εταιρίες.

Δεν είδα ΕΝΑΝ απο εσάς. ΕΝΑ όμως, οταν κατηγορήθηκαν οι reviewers για πώληση δειγμάτων να πείτε κάτι και να τους στηρίξετε για το αν πρέπει ή όχι. Το μόνο που είδα είναι κάνε και αυτό, κάνε και εκείνο, πάρε και 10 ανεμιστήρες με 100 μετρήσεις και στο τέλος θα μας ζητήσετε και τίποτα άλλο.

Δεν είδα ΕΝΑΝ σας σε αυτό το θέμα να πει αυτό που είπες με τα πολλά στο ΥΓ σου.

Αν με ρωτήσεις αν έχω τσατιστεί η απάντηση είναι ναι. Τα έχω πάρει συγκεκριμένα όταν έχετε μάθει να κατηγορείτε, να κρίνετε, αλλά ποτέ μα πότε να μη καταλάβετε τον άλλο πέρα απο τον εαυτό σας.

Τελικά δε ξέρω αν αξίζει το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινότητας του Λάμπη τα όσα προσφέρονται.

ps Ανοίχτηκα πολύ με το τι νιώθω για όλους εσάς αλλά αυτό είναι.

Ισως φανώ drama queen με το ποστ, αλλά αυτό νιώθω μέσα μου. Η ζυγαριά με το τι προσφέρω με το τι εισπράττω, έχει γείρει για τα καλά.

Και για να μη παρεξηγηθεί το εισπράττω δεν εννοώ χρηματική είσπραξη αλλά ένα ψυχολογικό push!

Αθάνατη Ελλάδα!!!!

Δυστυχώς πιο εύκολα θα κράξει κάποιος, παρά θα πει μπράβο. Οι κατηγορίες εναντίον σου σίγουρα είναι προϊόντα κομπλεξισμού και ζήλιας και δε νομίζω πως είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Προσωπικά αποφεύγω να τοποθετηθώ σε τέτοια θέματα, γιατί δε βγαίνει άκρη με τον κάθε ένα που λέει το μακρύ και το κοντό του (κοινώς κατινιές).

[MENTION=3917]Petrossortep[/MENTION]

Από ότι βλέπω κύλησε «αρκετό νερό στο αυλάκι» από την στιγμή που είδα το θέμα!

Ας βάλω όμως κι εγώ το πετραδάκι μου στην κουβέντα.

Για το τεχνικό θέμα, έκανες μια πολύ επιτυχημένη παρομοίωση « ..σαν σειρήνα!...»

Ακριβώς σαν αυτές που ακολουθούν στα δυο βιντεάκια που σου βάζω.

https://airraidsirens.com/tech_howtheywork.html

Ακριβώς αυτό συμβαίνει όταν ένα ταχέως κινούμενο χείλος προσβολής (η κόχη του πτερυγίου του ανεμιστήρα στην περίπτωσή μας), εμπρός από ένα ακίνητο αντικείμενο και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο αν αυτά -όπως στην περίπτωση των βίντεο- είναι τελείως παράλληλα!

Το φαινόμενο αυτό όμως δεν είναι καθόλου νέο, είναι γνωστό από τότε που οι ανεμιστήρες συνάντησαν την ευαισθησία μας στον θόρυβο.

Και οι κατασκευαστές το ξέρουν, γι αυτό στον απαιτητικό χώρο των PC γίνεται «χαμός» με πατέντες και νέες προσεγγίσεις, βέβαια δεν πιάνουν όλες, μερικές έχουν κάποια θεματάκια , όπως οι ανεμιστήρες που έβαλες και σε παραξένεψε ο ήχος που έκαναν και για να το θέσω και λίγο πιο «βαθειά» , οι ανεμιστήρες που σε «μύησαν» στο πρόβλημα και από εκεί και πέρα μπορείς να το εντοπίσεις ακόμα και εκεί που η ύπαρξή του είναι στα όρια του ανιχνεύσιμου!

Και συμπάθαμε που το λέω, αλλά ίσως θα έπρεπε να είσαι υποψιασμένος επί του θέματος, η κατασκευή των κουτιών προϊδεάζει για το θέμα και μάλιστα εμείς εδώ, έχουμε την τύχη να μας κανοναρχάει η Αγάπη σε κάθε κουτί σχεδόν, τι δουλειά κάνει η γρίλια στο HDD , και τι θέλει αυτό το εξόγκωμα στο δικτυωτό που προφυλάσσει τον ανεμιστήρα.

Αντιλαμβάνομαι βεβαίως την απογοήτευσή σου, όταν ο νέος ανεμιστήρας μες την ωραία του μορφή , πλησίασε στην γρίλια και οι σχεδόν ευθείες και πολλές κόχες των πτερυγίων του άρχισαν να περνάνε με μεγάλη ταχύτητα ξυστά από αυτήν!!

Τότε το κύμα πίεσης που περιβάλει το χείλος προσβολής σαν μια πυκνή κουβέρτα , υφίσταται περιοδικές διακοπές / διασπάσεις /μεταβολές, από την σήτα που είναι πολύ κοντά, αυτό παράγει αυτό τον θόρυβο που τόσο σε ενόχλησε.

Αυτό όμως το στρώμα αέρα είναι πολύ λεπτό , και αρκεί μια μικρή απομάκρυνση από την σήτα για να πάψει να είναι αισθητό!

Αλλά έτσι έχουν τα πράματα , απλή φυσική είναι, και αν υπάρχει κάποιος για να κατηγορηθεί , αυτός δεν είναι άλλος από τις εταιρίες κατασκευής που κοιτάνε μερικές φορές μόνο το φαίνεσθε και όχι και τα υπόλοιπα και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να γυρεύεις τα ρέστα από τους reviewers, οι οποίοι όπως λες και εσύ, δεν θα μπορέσουν να διαπιστώσουν τίποτε, εκτός κι αν ίσως είχαν δοκιμάσει και εκείνοι κάποιον τόσο «εκπαιδευτικό» ανεμιστήρα, που όμως αυτό δεν τους επιτρέπεται από την μια μεριά και είναι και άνευ νοήματος !

Ο reviewer, μολονότι ίσως πολύ θα το ήθελε και μπορεί και μια χαρά να τα κατάφερνε, δεν μπορεί να γίνει Βελτιωτής!

Μπορεί να δει και να παρουσιάσει ένα κουτί, να σχολιάσει τα χαρακτηριστικά του, αλλά δεν μπορεί να βάλει το υποκειμενικό του μέσα, δεν του επιτρέπεται αν θέλει να είναι αντικειμενικός!

Τώρα βέβαια, πάντα θα υπάρχουν κάποια πράματα μέσα στην «γκρίζα περιοχή» όπου ίσως θα έπρεπε να κάνεις κάτι για να φανεί τι παίζει (και έχει γίνει !), αλλά αυτό το περί αλλαγής ανεμιστήρων κλπ είναι πολύ έξω από τα δεδομένα, γιατί αυτό θα αφήσει και εμένα ελεύθερο που θέλω να δώ αν ένα κουτί θα «πετάξει» αν του βάλουμε μέσα έναv S-Force της EBMPapst που γυρνάει με κάπου 11000+ στροφές!

Όπως καταλαβαίνεις, αυτά όλα δείχνουν ότι κάποια «βέλη» μάλλον είχαν πολύ λάθος στόχο, που όχι μόνο δεν άξιζε την στόχευση, αλλά έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιστήσει την προσοχή σε θέματα τέτοια.

Και είμαι και εγώ ανάμεσα σε αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τον λόγο της έντασης αυτής!

Νομίζω ότι πραγματικά κάτι που είχα πει πριν αρκετό καιρό και σε ανύποπτο χρόνο, ότι μάλλον ήταν προφητικά σωστό, διαπιστώνοντας ότι η Αγάπη μας καλομαθαίνει με το να «ξεσκίζει» τα κουτιά, και αντί να συνειδητοποιούμε ότι γινόμαστε κοινωνοί στο κέφι, στο μεράκι και στην ψυχούλα που βάζει στις δουλειές της και ότι αυτό μας δίνεται σαν οικιοθελής προσφορά στην κοινότητα, εμείς, να γινόμαστε τιμητές , και σε κάθε ευκαιρία εύκολοι κριτές , και να έχουμε απαιτήσεις πέρα από κάθε νόημα και λογική!!!

Για να μην σχολιάσω το ύφος ορισμένων σχολίων και πάμε πολύ μακριά αυτή την κουβέντα που είναι πολύ κρίμα που φτάσαμε να είναι απαραίτητο να γίνει!!!

Γιατί , μπορεί η Αγάπη να μίλησε με τρόπο που είχε πάθος –και δεν περίμενα κάτι λιγότερο- αλλά αυτά που είπε, είναι πέρα για πέρα η ψυχρή πραγματικότητα!

Πολλές φορές εμείς οι αναγνώστες προτιμάμε να μείνουμε στην άκρη και– ενώ έχουμε άποψη- τον άνθρωπο που τόσες φορές μας χάρισε το χρόνο του και το κέφι του, επιλέγουμε να τον αφήσουμε να «δέχεται πυρά» χωρίς να δείχνουμε τίποτε από αυτά που σκεφτόμαστε!

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι, η θέση του αναγνώστη είναι ενεργή θέση , δεν είναι μόνο διαβάζω, είναι και μιλάω και λέω την άποψή μου, διαφορετικά φτωχαίνουμε, και μερικές φορές χάνουμε το στόχο της κοινότητας και μένει μόνο μια πικρή γεύση!

Συμπαθάτε με αν έγινα κι εγώ συναισθηματικός _Μεγάλο καμάρι το έχω , αν τα κατάφερα!_ αλλά η φράση αυτή:

«Η ζυγαριά με το τι προσφέρω με το τι εισπράττω, έχει γείρει για τα καλά.

Και για να μη παρεξηγηθεί το εισπράττω δεν εννοώ χρηματική είσπραξη αλλά ένα ψυχολογικό push!

Αθάνατη Ελλάδα!!!!»

Με πλήγωσε!

Και –φυσικά- όχι γιατί ειπώθηκε, αλλά γιατί εμείς όλοι με τη στάση μας, κάναμε ένα δικό μας άνθρωπο –ίσως το πιο δικό μας- να φτάσει σε σημείο να την ξεστομίσει!!!

Κρίμα!

Ακριβώς ό,τι είπε ο Seafalco με την ωραία του ανάλυση και ο vagsk σχετικά με το πρόβλημα.

Για να κλείσω τώρα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα.

Από σπόντα ανέφερα το review της Αγάπης το οποίο όπως προείπα, κάποια στιγμή, ήταν εκτενέστατο και κάλυπτε αδυναμίες που αλλού δεν αναφέρονταν καθόλου. Διάβασα πολλά review πριν κάνω την επιλογή μου (η οποία αυτή τη στιγμή αποδίδει πάρα πολύ καλά από πλευράς θορύβου κρατώντας τη θερμοκρασία του εσωτερικού σε θερμοκρασία δωματίου).

Όσο για τις δοκιμές κουτιών με το εργοστασιακό σετάπ εξακολουθώ να τις θεωρώ άδικες, σε περίπτωση που συνυπολογίζεται η βαθμολογία της ψυκτικής επίδοσης στο σύνολο, για τον λόγο που προανέφερα. Δεν υπάρχει αιτία διαφωνίας αν γίνονται καθαρά για ενημερωτικούς σκοπούς. Αν όμως πρόκειται να βγάλεις βαθμολογία καλό θα είναι να αξιοποιήσεις όλες τις διαθέσιμες θέσεις με δικό σου σετ ανεμιστήρων, ίδιο για όλες τις δοκιμές. Γιατί και το περιθώριο βελτιώσεων αγοράζεται μαζί με το κουτί. Φυσικά αν είναι μεγάλος κόπος μπορείς να το αποφύγεις τελείως.

Ο reviewer, μολονότι ίσως πολύ θα το ήθελε και μπορεί και μια χαρά να τα κατάφερνε, δεν μπορεί να γίνει Βελτιωτής!

Seafalco, οι εταιρείες νοιάζονται όχι για την ποιότητα του προϊόντος που πωλούν, αλλά για την εικόνα που έχει σχηματίσει ο καταναλωτής για αυτό. Ο reviewer έχει χρέος, στο μέτρο του δυνατού, να ενημερώνει τον καταναλωτή για όλα τα αρνητικά σημεία ενός προϊόντος ώστε αυτός με τη σειρά του να ξέρει σε ποιόν τομέα να πιέσει τις εταιρείες να βελτιωθούν.

Αν τα μεγάλα ενημερωτικά sites "χτύπαγαν" συνέχεια σε κάθε review τους το πρόβλημα, πιστεύεις ότι θα ήταν τόσο αδιάφοροι οι κατασκευαστές. Με ένα wire frame λίγων λεπτών του ευρώ καθάρισες! Γιαύτό έχω πικρία.

Επί του θέματος. Υπάρχει τρόπος επίλυσης του προβλήματος(για υψηλές στροφές) για τους μπροστινούς ανεμιστήρες πίσω από τα φίλτρα; Ευπρόσδεκτες όλες οι ιδέες.

Υ.Γ:

1. Αγάπη, λέγοντας κούρμπα, εννοείς τύρβη; Δεν έχω διαβάσει όλες σου τις παρουσιάσεις.

2.

Οταν έχεις μέσα τα εργοστασιακά fans στο κουτί. Πατήσεις το power και ξεκινήσει. Το ακούς; Ναι ή όχι;

Ναι ο κάτω ανεμιστήρας της fractal(12v) μούγκριζε από τη θέση που καθόμουν, δεν ακούς απλά τον αέρα-και μάλιστα μόνο σε >1000 στροφές-όπως π.χ. τώρα με τον aerocool ανυψωμένο. Οι δύο μπροστινοι στα 12v βρίσκονται στο όριο του συριγμού. Με το πορτάκι κλειστό δεν ακούγονται. Αυτή τη στιγμή αυτούς έχω.

Μπορεί κάποιοι ανεμιστήρες να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τα πρεσαριστά grids, αλλά ο πυρήνας του προβλήματος είναι τα ίδια τα grids

3.

Υ.Γ. Αν απομακρύνεις τον fan από τα φίλτρα και δεν είναι κολλητά με αυτά μήπως σε κάποιο βαθμό ανακυκλώνει τον αέρα του κουτιού και του προσδίδει κινητική ενέργεια αντί να ρουφάει όσο το δυνατό περισσότερο αέρα από το εξωτερικό;

Χρησιμοποίησα πλαίσιο άλλου ανεμιστήρα πάνω στον οποίο βίδωσα αυτόν του πατώματος. Έφτιαξα ένα μικρό τούνελ, εν ολίγοις.

Από σπόντα ανέφερα το review της Αγάπης το οποίο όπως προείπα, κάποια στιγμή, ήταν εκτενέστατο και κάλυπτε αδυναμίες που αλλού δεν αναφέρονταν καθόλου. Διάβασα πολλά review πριν κάνω την επιλογή μου (η οποία αυτή τη στιγμή αποδίδει πάρα πολύ καλά από πλευράς θορύβου κρατώντας τη θερμοκρασία του εσωτερικού σε θερμοκρασία δωματίου).

Εγώ είδα μια επίθεση τίποτα άλλο και καμία απο σπόντα

Όσο για τις δοκιμές κουτιών με το εργοστασιακό σετάπ εξακολουθώ να τις θεωρώ άδικες, σε περίπτωση που συνυπολογίζεται η βαθμολογία της ψυκτικής επίδοσης στο σύνολο, για τον λόγο που προανέφερα. Δεν υπάρχει αιτία διαφωνίας αν γίνονται καθαρά για ενημερωτικούς σκοπούς. Αν όμως πρόκειται να βγάλεις βαθμολογία καλό θα είναι να αξιοποιήσεις όλες τις διαθέσιμες θέσεις με δικό σου σετ ανεμιστήρων, ίδιο για όλες τις δοκιμές. Γιατί και το περιθώριο βελτιώσεων αγοράζεται μαζί με το κουτί. Φυσικά αν είναι μεγάλος κόπος μπορείς να το αποφύγεις τελείως.

Πόσο πας στοίχημα ότι αν το κάνω αυτό, τα σοβαρά άτομα θα με πάρουν με τις τομάτες; (γιατί εκεί θα μιλήσουν πολλοί εδώ και σε άλλα θέματα δε μιλάνε).

Θες δηλαδή όπου βρω θέση για fan να χώσω ανεμιστήρα σωστά;

Και θες μετά να συγκρίνω κουτιά σωστά;

Και θες να σου μετρήσω και θόρυβο ναι;

Για πες μου τι αξιοπιστία έχει μία τέτοια σύγκριση όταν σε ένα κουτί έχω 15 θέσεις για ανεμιστήρες και σε ένα άλλο 4-5?

Και ποιος χρήστης θα πιάσει να γεμίσει το κουτί του με ανεμιστήρες στη τελική; Αν υπάρχει κάποιος/κάποιοι τότε θα έχουν υπόψιν τους σίγουρα την επίπτωση στο θόρυβο.

Ή μήπως να εχω 3 ανεμιστήρες για παράδειγμα και να κάνω όλους τους δυνατούς συνδυασμούς σε ένα case?

Διάβασε όσα σου γράφω ΣΚΕΨΟΥ πριν απαντήσεις και βρες μία ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ και ΣΟΒΑΡΗ λύση, για να σου παρουσιάζω αυτό που θες.

Seafalco, οι εταιρείες νοιάζονται όχι για την ποιότητα του προϊόντος που πωλούν, αλλά για την εικόνα που έχει σχηματίσει ο καταναλωτής για αυτό. Ο reviewer έχει χρέος, στο μέτρο του δυνατού, να ενημερώνει τον καταναλωτή για όλα τα αρνητικά σημεία ενός προϊόντος ώστε αυτός με τη σειρά του να ξέρει σε ποιόν τομέα να πιέσει τις εταιρείες να βελτιωθούν.

Αν τα μεγάλα ενημερωτικά sites "χτύπαγαν" συνέχεια σε κάθε review τους το πρόβλημα, πιστεύεις ότι θα ήταν τόσο αδιάφοροι οι κατασκευαστές. Με ένα wire frame λίγων λεπτών του ευρώ καθάρισες! Γιαύτό έχω πικρία.

Μάλλον δεν με έχεις ούτε διαβάσει σε reviews αλλά ούτε ακούσει σε διάφορα θέματα. Οπότε λογικό.

Επί του θέματος. Υπάρχει τρόπος επίλυσης του προβλήματος(για υψηλές στροφές) για τους μπροστινούς ανεμιστήρες πίσω από τα φίλτρα; Ευπρόσδεκτες όλες οι ιδέες.

grommetakia στο είπα και πιο πάνω

Υ.Γ:

1. Αγάπη, λέγοντας κούρμπα, εννοείς τύρβη; Δεν έχω διαβάσει όλες σου τις παρουσιάσεις.

Ετούτο

IMG_8491s.jpg?m=1373816937

2.

Ναι ο κάτω ανεμιστήρας της fractal(12v) μούγκριζε από τη θέση που καθόμουν, δεν ακούς απλά τον αέρα-και μάλιστα μόνο σε >1000 στροφές-όπως π.χ. τώρα με τον aerocool ανυψωμένο. Οι δύο μπροστινοι στα 12v βρίσκονται στο όριο του συριγμού. Με το πορτάκι κλειστό δεν ακούγονται. Αυτή τη στιγμή αυτούς έχω.

Μπορεί κάποιοι ανεμιστήρες να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τα πρεσαριστά grids, αλλά ο πυρήνας του προβλήματος είναι τα ίδια τα grids

Αρα ακούγονται ή δεν ακούγονται; Ενοχλούν ή δεν ενοχλούν; Δεν έχω καταλάβει τελικά!

To κουτί θα πρέπει να το μετράω με ανοικτά τα πορτοπαράθυρα ή κλειστά;

3.

Χρησιμοποίησα πλαίσιο άλλου ανεμιστήρα πάνω στον οποίο βίδωσα αυτόν του πατώματος. Έφτιαξα ένα μικρό τούνελ, εν ολίγοις.

και αυτό είναι μία λύση όχι όμορφη όμως. Αλλα αν δεν έχεις τέτοια κολλήματα και νιώθεις happy μένεις έτσι.

ΥΓ Χρόνια Πολλά σε όλους btw!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.