Jump to content

Περί συστοιχίας RAID και σκληρών

kxanthop

Recommended Posts

Αν εννοείς το παρακάτω:

Έστω ένα RAID 0 Array με 2* 120GB Samsung 830.

Κάνεις image με το Ghost.

Αλλάζεις τον ένα 830 με έναν 840, ξαναφτιάχνεις νέο RAID 0 Array στον Intel controller, μπαίνεις ghost και κάνεις restore στο νέο RAID 0 Array με τον 830+840, τότε ΝΑΙ, ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Ουπς! Τώρα μου ξαναέδωσες ελπίδα, φίλε billpeppas! Αυτό που περιγράφεις δεν μπορεί να γίνει και με τους δύο ssd;

Αγοράζω δηλαδή δύο Samsung 840, στήνεται το νέο raid 0 και να γίνει restore από το Norton ghost; Καταλαβαίνεις τι εννοώ φαντάζομαι. Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος η υπάρχουσα εγκατάσταση να γίνει backup σε δύο άλλους ssd που να κάθονται στη ντουλάπα, έτσι ώστε αν κάτι στραβώσει να χρησιμοποιηθούν...

Η απλά αγοράζεις ένα τρίτο SSD ίδιας χωρητικότητας με τους προηγούμενους 2 που ήδη έχεις και μετατρέπεις το RAID-0 σε RAID-5. Αν ένας από τους 3 δίσκους χαλάσει συνεχίζεις να δουλεύεις κανονικά (και φυσικά τον αντικαθιστάς το συντομότερο κάνοντας rebuild και την συστοιχία). Αν χαλάσουν 2 δίσκοι ταυτόχρονα bye-bye data.

Η απλά αγοράζεις ένα τρίτο SSD ίδιας χωρητικότητας με τους προηγούμενους 2 που ήδη έχεις...

Μου έκανε εντύπωση που ο φίλος Billpeppas ανέφερε τους Samsung 830 σαν 120GB χωρητικότητα (το έχω δει και αλλού πολλές φορές να αναφέρονται έτσι), ενώ οι δύο δικοί μου φυσικά γράφουν 128GB. Παίζει τίποτα περίεργο με τις χωρητικότητες των ssd;!

Δηλαδή παίζει ρόλο εάν αντικαταστήσεις κάποιον 120GB με κάποιον άλλο που γράφει 128GB και τούμπαλιν;

Μου έκανε εντύπωση που ο φίλος Billpeppas ανέφερε τους Samsung 830 σαν 120GB χωρητικότητα (το έχω δει και αλλού πολλές φορές να αναφέρονται έτσι), ενώ οι δύο δικοί μου φυσικά γράφουν 128GB. Παίζει τίποτα περίεργο με τις χωρητικότητες των ssd;!

Δηλαδή παίζει ρόλο εάν αντικαταστήσεις κάποιον 120GB με κάποιον άλλο που γράφει 128GB και τούμπαλιν;

Όπως είπαμε στο RAID0 αντικατάσταση δεν γίνεται.

Οι πραγματικές χωρητικότητες των SSD στα 120GB είναι 2. 120GB με 111,8 πραγματικά GB και 128GB με 119,3 πραγματικά GB.

Σε περίπτωση αντικατάστασης των 2 SSD με άλλους διαφορετικής χωρητικότητας, το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το alignment της νέας συστοιχίας. Όταν αλλάζεις χωρητικότητες παίζει να χαλάσει. Το Acronis TIH 2013 κάνει το alignment αυτόματα.

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις. Κατέληξα στη λύση της μητρικής και μένει να αποφασίσω για τους σκληρούς. Η διαφορά των red με τους green δεν είναι τεράστια, αλλά το ποσό είναι ήδη αρκετά μεγάλο. Υπάρχει καμία βιώσιμη εναλλακτική από άλλη εταιρεία;

Μπορείς να βάλεις δίσκους άλλου κατασκευαστή (κατά προτίμηση όχι intellipower αλλά σταθερής γωνιακής ταχύτητας), με κόστος χαμηλότερο περίπου κατά 20€ ανά δίσκο (σε σχέση με την τιμή ενός 3άρη red), εξοικονομώντας τελικά 80€ (για συστοιχία τεσσάρων δίσκων). Δεδομένου του συνολικού κόστους, το ποσό είναι μάλλον ασήμαντο, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι 80€.

• 3 weeks later...

Καλησπέρα και πάλι. Οι δίσκοι είναι καθοδόν, η μητρική ήρθε οπότε είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο εγχείρημα. Υπάρχει μήπως κάποιος οδηγός; Πρέπει να προσέξω κάτι; Ευχαριστώ πολύ για την έως τώρα βοήθεια!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.