Jump to content

Διαρκεια ODD πριν πεθανουν...

icy20

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Επειδη εδω μεσα εχω διαβασει απειρα πραγματα για τα δισκακια που γραφουμε κατα καιρους κτλ... Οτι σε 3-5 χρονια δεν διαβαζονται κτλ... Τι παιζει με αυτο επακριβως?

εγω νομιζω εξαρταται το δισκακι και ο τροπος φυλαξης... εχω dvd(αντιγραφα) ταινιες πανω απο 10 χρονια και πιαζουνε μια χαρα... προ μηνος που μετακομιζα

βρηκα ενα κιβωτιο με καμια 500αρια μεσα(στα 14-15 με ειχε πιασει μια τρελα και αντεγραφα ολο το video club :hehe:) και καμια 10αρια που δοκιμασα παιζανε μια χαρα

απο μαρκες ολα TDK και Verbatim

Ρωταω για τον εξης λογο: Σημερα επιασα κατι cd με μουσικη απο την δεκαετια του 90!!! Και 1-2 μονο δεν διαβαζονταν απο τα 40 που επιασα... Απο το 95 εως το 99 τα ειχα γραψει αυτα...

Luck of draw φάση... ακόμα και τα κάποτε καλύτερα Taiyo Yuden είχανε θύματα σε 1-2-3 χρόνια ακόμα και αχρησιμοποίητα μετά την εγγραφή.

Υπάρχουνε και highlander discs ( πρέπει να λειτουργεί ακόμα ένα δισκάκι Windows 98SE που είχα γράψει κάπου στα τέλη του '99 με το πρώτο CD-Recorder που είχα τσιμπήσει αν θυμάμαι καλά ( ένα HP 2x slower than hell edition :D ) το οποίο πρέπει να παίζει ακόμα χαχα.

Σαν αξιοπιστία ως backup media δεν θα τα προτιμούσα σε σύγκριση με HDD που θα κάθεται σε ντουλάπι, κλπ ( και ακόμα κι έτσι αν θες τα data σου safe πάντα θες 2++ copies )

Μπορεί να είναι της τύχης παίδες αλλά όταν εμφανιστεί εκείνο το καταραμένο

CRC error

:fight::help1::rip::fie::flag::wall::wall::wall:

Υπάρχουνε και highlander discs ( πρέπει να λειτουργεί ακόμα ένα δισκάκι Windows 98SE που είχα γράψει κάπου στα τέλη του '99 με το πρώτο CD-Recorder που είχα τσιμπήσει αν θυμάμαι καλά ( ένα HP 2x slower than hell edition :D ) το οποίο πρέπει να παίζει ακόμα χαχα.

700.000 δραχμές είχανε αυτά ρε άνθρωπε...πώωωωω τι μου θύμησες...

Ποια ειχανε 700000? Ειστε σιγουροι? Εγω γιατι θυμαμαι οτι ειχα παρει ενα teac 2x το 1998 με 50000?

Ποια ειχανε 700000? Ειστε σιγουροι? Εγω γιατι θυμαμαι οτι ειχα παρει ενα teac 2x το 1998 με 50000?

Όταν κυκλοφόρησαν τα CDRW ήμουν γυμνάσιο. Τουτέστιν 1992-1993 περίπου.

Θυμάμαι το ακριβές σημείο στο προαύλιο που μου ήμουν όταν μου ανακοίνωσε φίλος πόσο έκανε το cdrw

Και παραπάνω είχανε τα πρώτα πρώτα CD-R.

Δεν ξέρω πως μπορείς να βρείς στο net κάπου ιστορικό των drives για ακριβές μοντέλα χρονολογίες κλπ.

Θυμάμαι κάποιο Philips πάντως που είχε λανσαριστεί στα 3200+ δολλαριάκια :p

Ίσως αν βρεί κανείς πουθενά κανά παλιό περιοδικό σε PDF μορφή να βρούμε μοντέλα και τιμές.

Ακόμα και τα δισκάκια θυμάμαι τότε έτσουζαν πάντως :D

Γενικά τα cd έχουν μία τάση να αντέχουν περισσότερο από τα dvd. Πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση κρίσιμος παράγοντας είναι από κοινού τα drives και δισκάκια. Δεν πα να χρησιμοποιήσεις κεραμικά Taiyo Yuden, αν τα κάψεις με τα σημερινά του 20ρικου drives θα έχεις σίγουρα ποσοστό ελαττωματικών. Τα dvd που είχα κάψει με το πρώτο μου NEC και μετέπειτα με το Plextor είναι σε καλή κατάσταση και συνεχίζουν να παίζουν. Tα επόμενα με τα LG και LITEON κάνουν συνεχώς σκαλώματα χωρίς να είναι γρατζουνισμένα και κάποια δεν διαβάζονται.

Πέρα από την ποιότητα των μέσων, ακόμα και αν αυτά αναγράφουν 40x, 24x, κτλ κάψτε τα με 4Χ αν θέλετε να ζήσουν παραπάνω.

Χμ λετε τοτε να φταιει οτι τοτε η ταχυτητα εγγραφης τους ηταν 2-4χ το πολυ που εχουν κρατησει κοντα 20 χρονια τα cds μου?

Από όσο θυμάμαι, το πρώτο cd writer με διπλή ταχύτητα εγγραφής που είχε έρθει στην Ελλάδα κάπου στο 1992-1993, ήταν ένα μοντέλο της Toshiba και το δισκάκι έμπαινε σε μια ειδική πλαστική θήκη και έμπαινε στο drive. Το κόστος του πρέπει να ήταν κάπου στις 270.000 δραχμές. :wall:

Το είχαμε βάλει σε ένα σούπερ ντούπερ 486DX4 που είχαμε στήσει τότε με 16MB RAM και τον πρώτο επίσης SCSI δίσκο του 1GB μαζί με τον κοντρόλερ του που μόλις είχαν έρθει στην Ελλάδα. Ο δίσκος μαζί με τον κοντρόλερ του έφτασαν τις 800.000 δραχμές. Οι τεχνικοί της Infoquest που είχε αναλάβει να στήσει το pc, δεν ήξεραν καν πώς να φορμάρουν τον SCSI δίσκο, και παιδευόντουσαν επί πολλές ώρες! :laughing:

Εκείνο το pc μαζί με 17άρι μόνιτορ της Viewsonic και το σκάνερ της HP είχε φτάσει τα 3.500.000 δραχμές σε κόστος! :o

Μιλάμε για ασύλληπτα ποσά παιδιά, τα βλέπουμε σήμερα και μας πιάνει ίλιγγος. :fie: Σκεφτείτε μόνο ότι ο βασικός μισθός πρέπει να ήταν κάπου στις 70.000-80.000 δραχμές το 1992-1993, για να συνειδητοποιήσετε τα μεγέθη.

Για το θέμα τώρα της αντοχής των δίσκων cd, dvd κτλ., θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο dimos313, ότι δηλαδή το εάν θα διαβαστεί ή όχι ένα δισκάκι εξαρτάται από τον συνδυασμό δίσκου και drive. Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Έχω ταινιοθήκη από 250 Blu-ray δισκάκια, που είναι καμμένα σε δισκάκια Traxdata και Mirror των 25GB και Sony, Verbatim και TDK των 50GB. Όλα καμμένα από το ίδιο drive, το θρυλικό LG GGW-H20L. Περίπου 20 δισκάκια δεν διαβάζονται πλέον ή παρουσιάζουν μικροκολλήματα τόσο στο LG που τα έκαψε, όσο και στο δεύτερο LG Blu-ray drive στο HTPC της κρεβατοκάμαρας. Τα ίδια αυτά όμως δισκάκια παίζουν μια χαρά στο HTPC του σαλονιού που φοράει Pioneer Blu-ray drive. Άρα τι να κατηγορήσεις, τα δισκάκια ή τα Blu-ray drives;

Τωρα που το λες, στο HTPC ενα cd δεν διαβαζοταν ενω οταν το εφερα στο κυβακι που εχω ανοιχτο συνεχεια το διαβαζε...

Τωρα που το λες, στο HTPC ενα cd δεν διαβαζοταν ενω οταν το εφερα στο κυβακι που εχω ανοιχτο συνεχεια το διαβαζε...

Αυτό λες; Σε έναν εκδοτικό οίκο που έχουμε συνεργασία, είχαν αγοράσει κάπου στο 1995-2000 μια πολύ μεγάλη ποσότητα από εγγράψιμα cd μιας εταιρείας (με έκαψες), νομίζω Imation τα λένε, σε εξευτελιστικά φθηνή τιμή, και τα χρησιμοποιούσαν για αρκετό καιρό για backup.

Τα περισσότερα από αυτά τα cd μετά από κάποια χρόνια έπαψαν να παίζουν παντού, δεν τα διάβαζε ούτε το παμπάλαιο drive που τα έκαψε σε windows 98. Τα δοκιμάσαμε παντού, σε pc με windows 2000, με xp, με windows 7 και ότι μάρκα και τύπο drive (cd, dvd, Blu-ray) μπορείς να φανταστείς, Sony, LG, Pioneer κτλ. Τίποτα, τζίφος, κανένα drive δεν μπορούσε να τα διαβάσει.

Και στήνουμε πέρυσι το νέο pc του ατελιέ με το LG BH12LS38 και τα διαβάζει τα συγκεκριμένα cd της Imation για πλάκα!!! :o

Και πώς είναι δυνατόν να βγάλεις άκρη με τη λογική έτσι;! :jump1:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.