Jump to content

Προβλημα με ορθια(!) gpu

LowInertia

Recommended Posts

Καλημερα. Εχω ενα θεμα με την καρτα γραφικων μου απο χθες. Την εβγαλα για πρωτη φορα απο τη θηκη της για να λυσω το ανεμιστηρακι της και να το καθαρισω γιατι εκανε πολυ θορυβο. Ολα καλα μεχρι που αναγκαστηκα να την ξαναδεσω. Ολα κομπλε αλλα οταν ανοιγε το pc μετα απο 10 δευτερολεπτα ξαναεκλεινε. Στην αρχη νομιζα οτι επειδη ειχα μπερδεψει τα καλωδια του τροφοδοτικου και της οθονης, ειχα καψει το τροφοδοτικο :p. Σημερα το πρωι τον εβαλα με τα πλαγια κατω (εχει σημασια αυτο) κουμπωσα ξανα την καρτα γραφικων και δουλεψε μια χαρα. Οταν τον ξανασηκωσα ομως ξαναεκλεισε οπως και πριν. Μετα απο αυτο παρατηρησα γενικα οτι οταν το pc ειναι ορθιo (gpu παραλληλα με το εδαφος) δεν ανοιγει ενω οταν ειναι ξαπλωτο (gpu καθετη με το εδαφος) λειτουργει κανονικα. :fie:

Mετα ειδα οτι η θηκη της gpu ειχε ενα πλαστικο στην ακρη που μαλλον τεντωνε λιγο και ''γραπωνε'' την ακρη της gpu. Το θεμα ειναι οτι μετα απο λιγη πιεση το πλαστικο εσπασε, δηλαδη η ακρη που πιστευω οτι ''γραπωνε'', οποτε τωρα δε ξερω τι να κανω. Το pc δουλευει gg ξαπλωτο απλα δε πολυβολευει οσον αφορα το χωρο.

Πιστευετε οτι το πλαστικο που εσπασε οντως να ειναι η αιτια που δν κρατιεται καλα η gpu και το pc στο ορθιο δεν ανοιγει? Kαμια ιδεα γενικα?

Επισυναπτω καποιες φωτο για να δειτε ακριβως τι παιζει:

post-29929-1416077603,5443_thumb.jpg

post-29929-1416077603,6589_thumb.jpg

post-29929-1416077603,7322_thumb.jpg

post-29929-1416077604,2612_thumb.jpg

post-29929-1416077604,3178_thumb.jpg

το πλαστικο που εσπασε -αν βλεπω καλα- ειναι η ασφαλεια της θυρας PCI που ασφαλιζει την καρτα γραφικων.

λογικα, λοιπον, αν εχει πατησει καλα η καρτα στη θυρα, δεν θα επρεπε να εχεις προβλημα...!!

To πλαστικό που έσπασε, ασφαλίζει την κάρτα να μη βγαίνει. Δεν είναι πρόβλημα. Το ότι σβήνει ο υπολογιστής 10' μετά, 99% είναι θέμα θερμοκρασίας. Όταν έβαλες την ψύκτρα στη θέση της, δεν έχει μπει ή δεν πατάει σωστά.

Μάλλον όταν αφαίρεσες τη gpu δεν απασφάλισες το έλασμα που την συγκρατεί και το έσπασες. Σύμφωνα με την περιγραφή σου μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που δεν λειτουργεί το pc με το tower όρθιο.

Με κάποια πατέντα ίσως δοθεί λύση, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αυτή τη στιγμή.... Ίσως κάποιοι που κάνουν μόντες να έχουν ιδέες να σου δώσουν.

δεν ειναι θεμα το δοντακι, εχω σπασει κι εγω παλιοτερα, σε μητρικη, αλλα δεν ειχα προβλημα.

το πιθανοτερο ειναι αυτο που λεει ο Wizard, μαλλον η ψυκτρα δεν εχει πατησει καλα.

αλλα απο την αλλη σκεφτομαι οτι και η ψυκτρα να μην εχει πατησει, πως δουλευει ξαπλα..???

καλου κακου, ας την ξαναλυσει και να τα ξανακοιταξει..!!

και εγω παιδια αυτο σκεφτηκα, οτι δηλαδη δε θα παταει καλα η ψυκτρα. απλα το κουλο ειναι οτι αν δεν παταει καλα με το tower ορθιο, δε θα επρεπε να παταει καλα ουτε και με το tower ξαπλωτο αλλα αναποδα! anyway, σε λιγη ωρα θα το ξαναλυσω και θα το ξαναδεσω και θα σας πω τα αποτελεσματα.

Επισης, ρωτησα και στο μαγαζι που το ειχα φτιαξει και ειχα κανει και την αναβαθμιση της gpu και ο τυπος μου ειπε οτι ανεμιστηρακι σκετο δε μπορω να βρω, ουτε καν ψυκτρα, και οτι παει για αλλαγη ολη η καρτα γραφικων. Ειναι λογικο ρε ****** να μη μπορω να βρω ανταλλακτικο για ολοκληρη ψυκτρα και με το παραμικρο να θελω καινουρια καρτα γραφικων?

Το δοντάκι δεν κάνει τίποτε το ιδιαίτερο, μη σκας. Και γω τα έχω σπάσει στη δικιά μου τη μητρική, γιατί δε χώραγε το χέρι μου με το sli κάθε φορά να το πατάω για να βγάζω τις κάρτες.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κάρτα "δουλεύει" έστω και για 10-20sec. Αυτό σημαίνει ότι κάνει κανονικά επαφή στα pins, και μάλλον παίζει πρόβλημα με την ψύξη. Υποθέτω ότι δε πατάει σωστά η ψύξη όταν η κάρτα γραφικών κοιτάζει προς τα κάτω (κρέμεται η ψύκτρα) ενώ όταν είναι πλάγια κάπως βελτιώνεται η κατάσταση.

Να κάνω κι εγώ μια "άγρια" υπόθεση, και 'σχωράτε με οι εμπειρότεροι!

Έτσι όπως το ακούω, μάλλον χλωμό μοιάζει να υπάρχει θέμα με την θερμοκρασία που εκδηλώνεται μέσα σε 10 sec (!) μόνο όταν η κάρτα γραφικών έρχεται παράλληλα με το πάτωμα!

Από την στιγμή που ο ανεμιστήρας δουλεύει στους δύο προσανατολισμούς, και με δεδομένο ότι δεν έχουμε κάποια μεταβολή της επαφής της ψύκτρας με την GPU που να εξαρτάται από τον προσανατολισμό (Είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε ε?), η όποια κακή τοποθέτηση της ψύκτρας θα εξασκούσε ανάλογη επίδραση και στους δυο προσανατολισμούς τοποθέτησης!

Αυτό που νομίζω ότι μπορεί να συμβαίνει είναι κάποια επαφή της κάρτας να μην πατάει καλά μέσα στο βύσμα, και αυτό φαίνεται όταν η κάρτα είναι παράλληλη με το πάτωμα , οπότε το βάρος της την κάνει και πιέζει το βύσμα με τρόπο που δεν το κάνει όταν είναι κατακόρυφη στο πάτωμα.

Από εκεί και πέρα, αυτός ο πάντα συγκεκριμένος χρόνος σβησίματος του PC μου μοιάζει για ενέργεια μετά από κάποιο αποτυχημένο έλεγχο επικοινωνίας με την κάρτα γραφικών, κάποια συνθήκη δεν ικανοποιείται, και δίνεται η εντολή να σβήσει το PC!

Βεβαίως πολύ απέχω του να μπορώ να καθορίσω τι ακριβώς, αλλά για κάνε μια δοκιμή:

1. Βάλε το PC ξάπλα (στη θέση που δουλεύει) και μέτρα προσεκτικά την απόσταση που έχει η κάρτα στην ελεύθερη ακμή της και όσο ποιο μακρυά από το PCI Bracket -ουσιαστικά στην πάνω γωνία της κάρτας πάνω από το σπασμένο πλαστικό που λες- από κάποιο βολικό σημείο.

2. Γύρνα το PC κατακόρυφα (κανονική θέση , όπου εμφανίζεται το πρόβλημα.

3. Μέτρα πάλι και αν δεις ότι υπάρχει κάποια διαφορά στην απόσταση (πράγμα που σημαίνει ότι η κάρτα κρεμάει), διόρθωσε την κλίση που έχει πάρει η κάρτα με κάποιο πρόσφορο μέσο, και ξαναδοκίμασε , να δεις αν δουλεύει τώρα το PC .

4. Αν ναι, βγάζεις κάρτα, καθαρίζεις καλά ακροδέκτες και μέσα στην PCI υποδοχή και ξανακουμπώνεις την κάρτα, φροντίζοντας να σφίξεις σωστά το PCI bracket.

5 Δοκιμή και στις δύο θέσεις, πρέπει να είσαι εντάξει.

6, Αν δεις ότι και πάλι επιμένει στα όρθια να μην δουλεύει, δοκίμασε να χαλαρώσες την βίδα του PCI Bracket και να την ξανασφίξεις με τρόπο έτσι ώστε η κάρτα να σταθεί λίγο πιο πάνω, αν και τώρα όπως κατάλαβες έχουμε μπει σε πολύ "πειραματικά" πεδία! :D

Άντε και καλή επιτυχία!!!

να ρωτήσω κάτι;

οταν λες έλυσες το ανεμιστηράκι σημαίνει ότι έβγαλες την ψύκτρα της κάρτας;

Ψύκτρα εννοώ όλο το μεταλλικό (χρυσαφί) μαζί με το ανεμιστηράκι.

Αν ναι τότε καθάρισες τα υπολείμματα της πάστας και μετά έβαλες καινούρια;

Εχεις καργάρει τις βίδες της ψύκτρας πάνω στη VGA?

Γιατί για να δουλεύει μερικά δευτερόλεπτα σε όρθια θέση και μετά να κλείνει πάει το πράμα σε θερμοκρασίες.

Και όσο για το πιπιρόλι που σου έσπασε όχι δεν έχει καμία σχέση με το πρόβλημα και να χάνει η κάρτα επαφή. Αν ήταν έτσι θα είχα πετάξει 5-6 μητρικές.

Απάντησε στα απο πάνω και προχωράμε

Λοιπον παιδια, το θεμα λυθηκε! Τελικα το προβλημα ηταν στην ψυκτρα του Cpu! Ισως κουνηθηκε απο τα πολλα περα δωθε και ισως δεν ειχε μπει καλα λογω προσφατης αλλαγης παστας. Το ανακαλυψα τυχαια οταν την ακουμπησα και ειδα οτι κουνιοταν. Το καλο ειναι οτι τωρα το pc τρεχει gg γιατι ακομα και μετα την αλλαγη της παστας ειχα δει μικρη βελτιωση. Τωρα το pc επανηλθε στα κανονικα του! :magic: Ευχαριστω για τις προτασεις και το ενδιαφερον παιδια!

Λοιπον παιδια, το θεμα λυθηκε! Τελικα το προβλημα ηταν στην ψυκτρα του Cpu! Ισως κουνηθηκε απο τα πολλα περα δωθε και ισως δεν ειχε μπει καλα λογω προσφατης αλλαγης παστας. Το ανακαλυψα τυχαια οταν την ακουμπησα και ειδα οτι κουνιοταν. Το καλο ειναι οτι τωρα το pc τρεχει gg γιατι ακομα και μετα την αλλαγη της παστας ειχα δει μικρη βελτιωση. Τωρα το pc επανηλθε στα κανονικα του! :magic: Ευχαριστω για τις προτασεις και το ενδιαφερον παιδια!

Αυτό θα σου έγραφα τώρα..Και εγώ το εχς πάθει στο Πάλιο pc..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.