Jump to content

Ατομική θέρμανση πετρελαίου

jax7480

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Ήθελα να ρωτήσω όσους γνωρίζουν για ατομική θέρμανση πετρελαίου. Έχω ένα διαμέρισμα στη Φλώρινα, 50τμ το οποίο είναι αρκετά παλιό, αλλά με σχετικά νέα κουφώματα. Το σπίτι είναι στο 2ο όροφο της πολυκατοικίας η οποία είναι 4οροφη.

Δυστυχώς λόγω της κρίσης οι ιδιοκτήτες/ένοικοι δεν χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση πετρελαίου που υπάρχει οπότε το γυρνάει ο καθένας σε ατομική.

Υπάρχει δηλαδή εγκατάσταση πετρελαίου από τότε που φτιάχτηκε η πολυκατοικία απλά μερικοί δεν αντέχουν να πληρώνουν οικονομικά και έτσι ο καθένας ψάχνει τον δικό του τρόπο να ζεσταθεί.

Επειδή ο δικός μου νοικάρης είναι μεγάλος σε ηλικία και δεν μπορώ να τον βάλω σε διαδικασία για ξυλόσομπες/πέλετ/πάνελ κτλ είπα να του προτείνω τον ατομικό καυστήρα. Άλλωστε μετά από ερώτηση μου είναι η λύση που προτιμά και ο ίδιος..

Ρώτησε ο πεθερός μου στην περιοχή και η τιμή που του είπαν για καυστήρα με ατομική δεξαμενή, με περαστικά, σωλήνες κτλ είναι 3000€.

Είναι λογικά αυτά τα χρήματα; μήπως είναι πολλά; νορμάλ; λίγα;

Έχει κανένας προσωπική εμπειρία πρόσφατα από ατομική θέρμανση πετρελαίου;

Ευχαριστώ.

lol ρε Ζάχο, είδα θέμα "Ατομική θέρμανση" και μπήκα γεμάτος ενδιαφέρον για να δω τι υβριδική τεχνολογία έχουνε στη Νορβηγία (προφανώς νομίζοντας ότι εννοούσες Ατομική=Πυρηνική :hehe: )

lol :D

Με τα σώματα να υπάρχουνε ακούγεται υπερβολικό ποσό το τριχίλιαρο.

Επίσης μάλλον συμφέρει η μετατροπή σε αυτόνομη, θα ρωτήσω τους δικούς μου το απόγευμα να μου πούνε τι έκαναν και τι ποσό δαπανήθηκε για αυτό το σκοπό.

Κάτι μου λέει πάντως πως ο υδραυλικός που ρωτήσατε θέλει να κάνει καλή μπάζα με φούστικο τρόπο.

Υπάρχει χώρος για ατομικό καυστήρα και ατομική δεξαμενή? Πάντως ειδικά για ατομική χρήση, μετράνε πολύ οι καυστήρες φυσικού αερίου - υγραερίου. Έχουν αρκετά μικρό μέγεθος με αποτέλεσμα να μπορούν να μπουν με ευκολία εντος του σπιτιού ενώ συχνά παρέχουν λειτουργία ταχυθερμοσίφωνα. Επίσης είναι καθαροί και δεν απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλη καμινάδα. Δε ξέρω όμως τι παίζει με τους κανονισμούς όσον αφορά τη τοποθέτηση μια μικρής δεξαμενής υγραερίου κάπου στον κοινόχρηστο χώρο για να γεμίζει εύκολα. Πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι τυπικές φιάλες υγραερίου, αλλά για τέτοια χρήση θα παρέχουν μικρή αυτονομία ενώ το κόστος σε αυτή τη περίπτωση θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του πετρελαίου.

Ο ίδιος ο καυστήρας κάνει κάτω ή κοντά στο χιλιάρικο τέλος πάντων. Το θέμα είναι πόσα θέλει ο υδραυλικός για όλη την υπόλοιπη εγκατάσταση.

H θέρμανση που υπήρχε ήταν αυτόνομη και το γυρνάνε σε ατομική γιατί μερικοί ένοικοι έριξαν πιστολιές και εξαφανίστηκαν, κάποιοι δεν έχουν να πληρώσουν καθόλου, οπότε ατομική για το κάθε διαμέρισμα χωριστά. Όποιος βάζει πετρέλαιο ζεσταίνεται...

το ποσο μου φαινεται νορμαλ, αν βαλουμε σωληνωσεις, ντεποζιτο, καυσηρα, εργατικα κτλ..

γνωμη μου μεινε μακρια απο μοναδες, αυτα δηλαδη τα κουτια που ειναι ολα μεσα, καυστηρας, λεβητα κτλ κυκλοφορητη.

αυτο μου ειχε πει γνωστος μου, γιατι αν χαλασει κατι το πετας, επειδη δεν συμφερει να φτιαχτει.

δες δηλαδη, λεβητα(καζανι) και να μπαινει ο καυστηρας πανω, κατα προτιμηση μαντεμενιο.

και ξεχωριστα κυκλοφορητη.

εμεις εχουμε τετοιο, ειναι 25 χρονων και εχει 88 % αποδοση, μετρημενο απο συντηρητη.

για τα χρονια του εχει πεσει σχετικα λιγο η αποδοση.

το ντεποζιτο καλυτερα μεταλλικο και οχι πλαστικο.

δες δηλαδη, λεβητα(καζανι) και να μπαινει ο καυστηρας πανω, κατα προτιμηση μαντεμενιο.

και ξεχωριστα κυκλοφορητη.

εμεις εχουμε τετοιο, ειναι 25 χρονων και εχει 88 % αποδοση, μετρημενο απο συντηρητη.

για τα χρονια του εχει πεσει σχετικα λιγο η αποδοση.

το ντεποζιτο καλυτερα μεταλλικο και οχι πλαστικο.

Οταν η συντηρηση (το καθαρισμα κυριως) ειναι αυτη που πρεπει, η αποδοση δεν πεφτει σε κανεναν καυστηρα ετσι κι αλλιως (πεφτει, αλλα δεν ειναι σημαντικα υπολογισιμη). Τωρα για τον μαντεμενιο, περκε? Εξτρα κοστος χωρις εξτρα οφελος (για την συγκεκριμενη περιπτωση παντα).

Οταν η συντηρηση (το καθαρισμα κυριως) ειναι αυτη που πρεπει, η αποδοση δεν πεφτει σε κανεναν καυστηρα ετσι κι αλλιως (πεφτει, αλλα δεν ειναι σημαντικα υπολογισιμη). Τωρα για τον μαντεμενιο, περκε? Εξτρα κοστος χωρις εξτρα οφελος (για την συγκεκριμενη περιπτωση παντα).

στην δικια μου περιπτωση, μου ειπαν οτι εχει πεσει ελαχιστα, δηλαδη απο 90 πηγε 88%. ειναι 30.000 θερμιδες, και ρυθμισμενος για 24.000 ο καυστηρας μιας και οι απαιτησεις ειναι τοσο. η συντηρηση γινεται καθε χρονο.

. καποιοι στην οικοδομη που εχουν απλους μεταλλικους στα 10-12 χρονια ηθελαν αλλο λεβητα(καζανι) επειδη ειχε τρυπησει.

Λοιπόν, κοντά ψηλά, σε εμάς δεν είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση Ζάχο.

Δηλαδή... ήτανε μια κεντρική εγκατάσταση που θέλαμε να την χωρίσουμε στα 4, δηλαδή να ελέγχει ο καθένας αυτόνομα το τι κάνει στο καλοριφέρ και το μπόιλερ του.

Εν ολίγοις το αποτέλεσμα και η υλοποίηση είχε ως εξής:

1 Κοινό ρεζερβουάρ πετρελαίου

1 κοινός καυστήρας + μπόιλερ

8 μετρητές ( 1 θέρμανσης + 1 μπόιλερ για κάθε όροφο )

Με τους μετρητές βλέπεις τι έκαψε ο κάθε όροφος και συγκεκριμένα σε τι ( θέρμανση ή ζεστό νερό ).

Το ίδιο προφανώς μπορεί να γίνει και αλλιώς ( χωριστές δεξαμενές και καυστήρες, κλπ ).

Το κόστος εμάς ήταν γύρω στα 1500€ για την μετατροπή καθώς και την προσθήκη μερικών σωμάτων πέραν των σωληνώσεων, κυκλοφορητών, ελεγκτών, κλπ.

Ζαχο επειδη στο μαγαζι εχω και ειδη θερμανσης.

Ρωτα αν θες τον υδραυλικο να σου πει τα υλικα που υπολογιζει οτι χρειαζοντε ακριβως , να σου πω ποσο κανουν.

Παντως να βαλεις εναν μετρητη στην υπαρχουσα εγκατασταση θα βγει σιγουρα πιο φτηνο.

Εναλλακτικα , τους λεβητες πετρελαιου παιζει να τους βρεις σε ξεφτιλα τιμη πλεον μεταχειρησμενους.

στην δικια μου περιπτωση, μου ειπαν οτι εχει πεσει ελαχιστα, δηλαδη απο 90 πηγε 88%. ειναι 30.000 θερμιδες, και ρυθμισμενος για 24.000 ο καυστηρας μιας και οι απαιτησεις ειναι τοσο. η συντηρηση γινεται καθε χρονο.

. καποιοι στην οικοδομη που εχουν απλους μεταλλικους στα 10-12 χρονια ηθελαν αλλο λεβητα(καζανι) επειδη ειχε τρυπησει.

Επειδη ακριβως ειχε γινει κακη συντηρηση. Ειτε απο θεμα του ιδιοκτητη (εκανε την συντηρηση οποτε θυμοταν) ειτε απο του καυστηρατζη που εκανε αρπα κολα δουλεια. Στην πραγματικοτητα ο χρονος ζωης του χαλυβδινου δεν διαφερει και πολυ απο του μαντεμενιου... σου βγαζει και 20 και 30 χρονια ανετα...

Εφόσον υπάρχει αυτόνομη θέρμανση σαν εγκατάσταση το κόστος της εγκατάστασης επιμερίζεται στους εξής παράγοντες

* κόστος καυστήρα - λέβητα - κυκλοφορητή - δεξαμενής

* κόστος σωληνώσεων από το συγκρότημα καυστήρα προς το σώματα

τι εννοώ με αυτό. εάν υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθεί η νέα εγκατάσταση κοντά στο υπάρχον κολλεκτέρ με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες σωληνώσεις, τότε εξοικονομείς χρήματα γιατί πέρα από το κόστος των εξωτερικών σωληνώσεων γλιτώνεις πολλά μερεμέτια σε τοίχους. βέβαια σε διαμέρισμα των 50 τ.μ. είναι λίγο δύσκολο να βρεις τον απαιτούμενο χώρο για να βάλεις ατομική μονάδα θέρμανσης. την λύση του υγραερίου θα έλεγα να την ξεχάσεις μιας και είναι από αρκετά έως πολύ παράνομο και επικίνδυνο συνάμα. φυσικό αέριο να υποθέσω δεν έχει στην Φλώρινα;

μιας και ανέφερες ότι στην πολυκατοικία το γυρνάνε οι ένοικοι σε ατομική, ίσως να βοηθούσε να βλέπατε τι κάνουν τα άλλα διαμερίσματα (και ιδιαίτερα το πάνω και το κάτω που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι ίδια σε διαρρύθμιση).

για μένα η καλύτερη λύση θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο μηχανολόγο ο οποίος ΔΕΝ κάνει εμπόριο μιας και έτσι έχετε καλές πιθανότητες να σας δώσει την βέλτιστη λύση μιας και δεν θα έχει οικονομικό όφελος.

(εάν μπορείς να μου κάνεις ένα σκίτσο του διαμερίσματος στο οποίο να φαίνονται και τα μπαλκόνια και η θέση του κολλεκτέρ του ορόφου ίσως να μπορούσα να σε βοηθήσω)

Και τα υπόλοιπα διαμερίσματα (πάνω, κάτω, δίπλα) βάζουν ατομικό καυστήρα πετρελαίου. Φυσικό αέριο φυσικά και ΔΕΝ έχει στη Φλώρινα.

Επειδή μιλάω με τον πεθερό μου και όχι με τον τεχνίτη απευθείας, έχω καταλάβει πως οι αλλαγές που γίνονται είναι στο διαμέρισμα είναι μόνο στη συνδεσμολογία των σωληνώσεων, αντί να παίρνει από την κεντρική, να παίρνει πλέον από την ατομική. Η εγκατάσταση καυστήρα, δεξαμενής κτλ γίνεται πάλι στο υπόγειο της πολυκατοικίας, όπου υπάρχει αρκετός χώρος για όλα τα διαμερίσματα.

Το πρόβλημα μου δεν είναι η επιλογή του καυστήρα πετρελαίου, είναι σύμφωνα με μηχανολόγο που ήρθε η καλύτερη επιλογή.

Το πρόβλημα είναι το ποσό που ζητήθηκε που μου φάνηκε μεγάλο, για τη δουλειά και τα πράγματα που θα αγοραστούν. Το κόστος μόνο του καυστήρα/κυκλοφορητή/λέβητα είναι 1800€.

Μου φάνηκαν πολλά.

Γιατί δεν κοιτάς κάτι τέτοιο;

Σαφώς πιό οικονομική εγκατάσταση και με την τρέχουσα τιμή ρεύματος, έρχεται περίπου 30% φθηνότερα από το πετρέλαιο. Χώρια που δε χρειάζεται να αγοράζεις πετρέλαιο, με ότι συνεπάγεται αυτό (νοθεία, κλοπή, ραντεβού, καθάρισμα, κλπ)

Γιατί δεν κοιτάς κάτι τέτοιο;

Σαφώς πιό οικονομική εγκατάσταση και με την τρέχουσα τιμή ρεύματος, έρχεται περίπου 30% φθηνότερα από το πετρέλαιο. Χώρια που δε χρειάζεται να αγοράζεις πετρέλαιο, με ότι συνεπάγεται αυτό (νοθεία, κλοπή, ραντεβού, καθάρισμα, κλπ)

Το συζήτησα και με το νοικάρη το συγκεκριμένο και μου είπε πως προτιμά το πετρέλαιο (όταν φτάσαμε σε αυτές τις 2 επιλογές). Οπότε το ίδιο μου κάνει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.