Jump to content

GPU watercooling προβλημα!!

Orgios

Recommended Posts

Εχω ήδη την cpu μου στο νερο με αυτό το κιτ

Aquatuning -Your watercooling and modding distributor - Alphacool NexXxoS Cool Answer 360 DDC/XT - kit 40192

το οποιο τα πηγαίνει εξαιρετικά.

Πρόσφατα αποφασισα να βαλω και τις gpu μου στο νερο.

Πρόβλημα 1

Εχω δύο Sapphire 7970 , μοντελα 11197-01 και 11197-03 , το δευτερο δυστυχώς δεν έχει reference PCB και δεν μπορεί να πάρει full waterblock.

Ερώτησεις:

Να βαλω την μία απο τις 2 σε full waterblock και την αλλη σε universal block?? ή να παω και τις 2 σε universal? Στην περιπτωsh του universal τι κάνω με vrm και ram??? Θα πρεπει να αγορασω heatsinks? Πως συνδυαζονται ομως 2 universal block σε crossfire (φανταζομαι πως δεν υπαρχει αναλογο bridge όπως και στο full waterblock...)?

Τι πλεονεκτήματα θα έχω αν πάω σε universal? (φανταζομαι οτι θα μου βγει πιο φθηνα και οτι θα μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και σε μελοντικη αναβάθμιση gpu)

Προβλημα 2

Προσφατα παρηγγειλα αυτό:

XSPC D5 Dual Bay Reservoir Combo | martinsliquidlab.org

Να κανω ξεχωριστη loop για τις gpu? ή να αλλαξω reservoir και αντλια και να τα βάλω όλα σε ενα???

Καταλαβαίνω οτι ρωτάω ΠΟΛΛΑ , απλα θελω να σιγουρευτω οτι δεν θα κανω καμμια πατατα μια και θα θελει αρκετα λεφτά και κόπο(τα γουσταρουμε ομως κατι τετοια ε?:) )...

τα ΕΚ bridge edition και Watercool GPU X3 ειναι πολυ αποδοτικες λυσεις gpu block

με αναβαθμισιμοτητα αλλα και ευκολιες συνδεσης μεταξυ τους με τη χρηση αντιστοιχων bridges

το θεμα ειναι οτι τα vrm σε αντιθεση με τα ram chips, θελουν καλη ψυξη

και ενα απλο παθητικο ψυκτρακι δεν αρκει εαν δεν υπαρχει επαρκες airflow (για να μην σου πω για vrm block)

Προσωπικα εαν ειχα κατασταλλαξει οτι θα κατσω με τις καρτες αυτες για ακομα ενα γεματο χρονο

ισως να εψαχνα να βρω μια ιδια reference καρτα να κανω ανταλλαγη/αγοραπωλησια

και να τους περασω full cover blocks εξαρχης

ωστε να μην ασχοληθω με ψυκτρακια, γεφυρες και ψυξη vrm

Εαν απο την αλλη εισαι σε ενδιαμεση φαση και μπορει σε 6 πχ μηνες να αλλαξεις καρτες

θα σου ελεγα μεινε ως εχεις και παρε μια και καλη ενα full cover για την επομενη καρτα που μπορει να ειναι και μια αυτη τη φορα.

Εαν θα παραμεινεις σε dual gpu setup και στην επομενη αναβαθμιση

τοτε το 2xUniversal GPU blocks ειναι η πιο σοφη λυση.

Στο θεμα της αντλιας τωρα

προσωπικα θα επελεγα να χρησιμοποιησω μια D5 μαζι με το res που αγορασες για ενα ενιαιο loop.

απο θεμα πιεσης το καλυπτει ανετα και απλοποιει και πολυ τη διαδρομη και τη χωροταξια στο κουτι σου.

Αυτο που θα πρεπει να κοιταξεις

ειναι ενδεχομενως η προσθηκη καποιου επιπλεον ψυγειου μιας και το ενα τριπλο 45αρι του κιτ

ισως τα βρει σκουρα με cpu & 2xVGA

οχι πως δεν θα τα σηκωσει,

απλα σε φορτιο πιθανοτατα θα ειναι οριακα επαρκες

(αναλογως και των στροφων των fans φυσικα)

2 7970 είναι! οποτε θα είναι high end τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο , δεν βλέπω κανεναν λόγο να τις αλλαξω λοιπον ακόμα. Να βρω καποιον να ανταλλαξω 7970 δεν θα μπω στον κόπο , όποτε με βλέπω να το παλευω με universal blocks (που θα μπορω να τα κρατήσω και σε επόμενα setups), μελλοντικα σιγουρα δεν μπορω να ξέρω ακομα τι θα κανω (αν και πιθανον αν μπορω θα αποφυγω μελλοντικα crossfire).

Αν βεβαιως βρω μια καλη λύση για τα VRMs

Αυτη την στιγμή οι καρτες και οι δυο έχουν heatsinks όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτο LL

Με δεδομένο οτι θα έχω και τα δύο πλαινα 120mm να χτυπάνε στις κάρτες (οχι ιδιαιτερα δυνατα είναι η αλήθεια) πιστευεις οτι θα επαρκεί για να ψύξει τα vrms? αν όχι τα παρακάτω (ή παρόμοια)copper heatsinks θα κανουν δουλεια?

35-708-008-TS?$S300W$

Βλέπω να ακουω την συμβουλη σου και να αλλαζω res/pump για ενα ενιαίο loop με την προσθήκη ενος ακόμα ψυγειου 120/45 ή και 200/45 ανάλογα τι βρω (δεν ξέρω και που να το βάλω αυτη την στιγμή στο cosmos 2).

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τις προτάσεις :T::T: εκτιμω την βοήθεια

απο οτι θυμαμαι στο σετακι που ειχες παρει watercooling ειχε για αντλια μια laing ddc που πιστευω σε καλυπτει , και οχι τιποτα τα ειχες αγορασει και καινουρια. οποτε δε βλεπω λογο να αλλαξεις αντλια αν εχεις την laing ddc.

τωρα για τις καρτες κανε καμια ανταλλαγη και βαλε 2 full cover

Σωστα θυμάσαι :D Ακομα δεν ξερω πως θα προχωρήσω, η αληθεια είναι πως μια δυνατη αντλία θα απλοποιούσε τα πραγματα, η laing ddc θα τα βγάλει περα με 2 ψυγεια , 2 gpu και 1 cpu! (πιθανον και να μπορεί) , το σετακι res/pump με d5 σιγουρα φαινεται πιο δυνατό.

Κοιτάω τα universal block , εχω στείλει email και περιμενω προτασεις απο τις περισσοτερες watercooling εταιριες και πιθανον να δοκιμασω να αφησω τα vrm και την ram με την passive ψυκτρα τους.

Εναλλακτικά υπάρχει και αυτό για τα vrm αλλα θέλει λίγο χειροτεχνία απο μέρος μου...

microSWX_6.jpg

HEATKILLER

Επισης απο τα universal σαν φτηνη λύση υπάρχει και αυτό, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει bridge για crossfire

12500_0.jpg

Aquatuning - Der Wasserk

• 4 weeks later...

Τελικα προχώρησα σε αγορα 2 alphacool universal block και πηρα και μερικα passive heatsinks , θα πρεπει να δοκιμαστει αυτο σιγουρα αλλά αφυ μπήκα στον χορό...

Τωρα μου εμεινε μονο ένα πρόβλημα, έχω ενα 360 rad on top στο cosmos 2, και θελω να προσθεσω ενα 120μμ UT60 και δεν ξέρω που να το βάλω,πίσω δεν μου φαίνεται καλη επιλογη και τερμα κατω θα ήθελα να το αποφυγω καθως εχω τα ssd's hdd's εκει. Αυτό μου αφήνει μόνο το μπροστα μέρος αλλά θα χρειαστεί μαλλον καποια πατεντα αφου μόνο το ενα απο τα δυο μεταλικα μέρη του HDD tray βγαινει εντελως.... any ideas???

Καλά σου τα είπαν τα παιδιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει αν αντιμετωπίσεις είναι τα ψυγεία. Χρειάζεσαι παραπάνω, ιδανικά απο 5πλο και πάνω. Για να το καταλάβεις με αριθμούς αυτή την στιγμή ψύχεις ενα max tdp κάπου στα 140 W και εσύ ετοιμάζεσαι να προσθέσεις μια 500αρα. Η αντλία θα τα καταφέρει μια χαρά.

Υπεθεσα επειδη δεν ειναι και slim τα ψυγεια (το αντιθετο μαλιστα) οτι θα αρκουν για την δουλεια, δηλαδη ενα 360/ΧΤ45 και ενα 120/UT60 θα αρκουν για το λιγοτερο 600-700W .

Καταλαβαινω οτι πιθανον να ειμαι στα όρια γι'αυτο και υπολογιζα οτι στην αρχη τουλαχιστον στις καρτες το overclock θα ειναι πολυ mild και αναλογα θα ανεβαινα... Αν δω οτι δεν φτανει τοτε πιθανον να προσθεσω ενα 240 (αν και θα προτιμουσα να το αποφυγω, αλλα τώρα με προβληματισες :bigsmile::bigsmile: )

• 2 weeks later...

Λοιπόν.... Εχουμε success story εδώ:clap::clap::clap:

Ολοκλήρωσα την μετάβαση των 2 gpu μεσα στην λουπα μου. Κράτησα την laing DDC και πήρα ένα διπλό reservoir , ένα 120/ut60 ψυγείο και 2 τέτοια 12500_0.jpg

Το setup μου έχει ως εξής RES/Pump > 360/XT45Push > Cpu block > 120/UT60Push > GPUblock > GPUblock

Θερμοκρασίες στην cpu μου παραμένουν οι ίδιες και οι gpu δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους 53C. Μερικά τεστακια μου εμειναν ακόμα αλλά γενικά είμαι πολύ ευχαριστημενος, φωτός αργότερα :)

Πες μας αν θέλεις θερμοκρασίες που έχεις με full load (πχ lynx, haven κτλπ) όπως και τι ανεμιστήρες τρέχεις και σε τι στροφές.

Οι θερμοκρασίες είναι σε full load (idle είναι γύρω στους 35C).

Οι ανεμιστήρες που έχω 3 στον 360/xt45 είναι αυτοί

tbsilence_12b.jpg

ENERMAX T.B.Silence UCTB12A

800-1500 rpm

37.57 - 71.25 cfm

Συνήθως τους τρέχω στο full , είναι σχετικά αθόρυβοι και γενικά μου βγήκαν πολυ καλοι

και στον 120/UT60 έχω έναν Yate Loon D12SL-12

RPM 1350

CFM 47

ο οποίος είναι πραγματικά αθόρυβος!!

Υ.Γ.Γενικά στο κουτί υπάρχουν 11 ανεμιστηρες , υπέθεσα οτι εννοουσες αυτους στα ψυγεία πανω :)

Nαι αυτούς στα ψυγεία εννοούσα. Οι ΥΤ είναι οι καλύτεροι ανεμιστήρες για τα λεφτά τους. Είναι καλές οι θερμοκρασίες σου σε αυτές τις συνθήκες. Ο επεξεργαστής πόσο πιάνει?

O επεξεργαστής πιάνει (λεει) 28C idle (προφανώς και είναι λανθασμένο) και μέχρι 42-43C full load σε ΙΒΤ. Τρέχει στα 4.5 όμως και όχι στα 4.7 όπως αναφέρω στην υπογραφή μου.

Και μερικές bonus φωτογραφίες :)

Οι κάρτες με τα gpu block

6ytesu6a.jpg

Εδω γύρω στο 70% της συνολικης δουλειας

20130906_171754.jpg

Και εδω ολοκληρωμενο

LL

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.